Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szilárd, mint a szikla
  2010-12-12 20:39:41, vasárnap
 
  http://www.youtube.com/watch?v=uivJ6XpXVV0
Címzett: Mozgalom Szépen emberül szepenemberul@gmail.com

"Maroknyi székely SZILÁRD, mint a szikla" ----


Tisztelt Székely Önk.Tanács! T. Izsák Balázs

Kállai Eszter Etelka Hajdúnánás - Budapest


Tisztelt Székely Önkormányzati Tanács! Tisztelt Izsák Balázs Uram!

Köszönöm Önöknek a munkájukat. Hajdúnánási Bocskai-féle hajdú származékként, aki tanítványaival 1983-ban indította el a "Szépen magyarul - szépen emberül" mozgalmat, aki a terveket, a teendőket ismertetve már többször is végigjárta Erdélyt, Illyefalván az ott lévőkkel megfogalmazták, aláírták az "Illyefalvi felhívás" t, amelyik Széchenyi, Wesselényi méltó társának Kölcsey Ferencre gondolok - gondolatait vállalta.
Kölcsey azt vallotta:

"Haza, nemzet és nyelv - három egymástól válhatatlan dolog, s ki az utolsóért nem buzog, a két elsőért áldozatra készen lenni nehezen fog!"

Az Illyefalvi felhívást aláíró magyarok, zömében székelymagyarok, azt vállalták, a magyar nyelvet nem használják üres fecsegésre, mellébeszélésre, hazugságra, közönségeskedésre, hanem igyekeznek általa röviden igazat mondani, úgy, hogy akinek szánják szavuk, az azt meg is értse... Az a csodálatos, hogy ezt a székelység tulajdonképpen tartja is minden aláírás nélkül, s ami a lelket örömmel tölti el: szavaival egy az érzet.

Az ő példájuk bátorított, hogy követeljem:
Magyar nyelven magyarul és "magyarán"!
Magyarul: tisztán képzett hangokkal, hangsúly a szó elején, szórend értelem szerint. Lehetőleg idegen szavak nélkül!
Magyarán: tömören igazat, fontosat jóakarattal. (Remélem, az erdélyi magyarság, a Kárpát-medencei és a Földön szétszóródottságban élő is odaáll melléjük.)

Nem véletlen, hogy évtizedek óta hirdetem: a székelység lesz a magyarság megújulásának a vezetője.

Az ő példájukra merem követelni

TISZTA SZÓVAL A TISZTA ÉGÉRT, VÍZÉRT, A TISZTA LELKIISMERETÉRT.

Éppen ezért, - soha se vagyok hajlandó azt énekelni "porlik, mint..." - Mindig úgy éneklem hangosan - nem törődve a közbotrány-okozással -
SZILÁRD, mint a szikla!
Gondolják már meg, nincs-e akkora hatalmuk, hogy ezt a szót átcseréljék a himnuszukban!
Aki nekem a saját- és a mások jó tapasztalata mellett a székelységet illetően biztatást ad, az Jókai Mór.

Jókai Mór: A jövő század regénye - c. könyvét ismertté kell tenni, amennyire csak lehet. Itt küldöm belőle azt a részletet, amit évek óta küldözgetek szerte a világba.

Kállai Eszter Etelka


Jókai Mór: A jövő század regénye

(Mindenkinek, akit kicsit is érdekel napjaink élete, az emberiség jövője, olvasásra ajánlom ezt a könyvet. Jókainak ez a könyve a XX. század végéről szól.1950-ben kezdődik és 2000-ben ér véget. A székely Tatrangi Dávid a regény főhőse. Õ igyekszik az emberiséget kimenteni a gonosz hatalma alól légjáróival..)
A könyv I. kötetének Mi az a Sabina fejezetéből idemásolok egy részletet. Talán nem fölösleges.
(Érdemes elgondolkozni, összehasonlítást tenni. Mennyire felel meg a mai székelységre Jókai jellemzése? Ha megváltozott, vajon miért, miben és ki a felelős érte? Hol van Tatrangi Dávid? Míly szükség lenne rá! No, de hogy mondja a közmondás? Ami késik, nem múlik. Örülnék, ha minél több székely elolvasná ezt a részletet, aztán a könyvet (ha még nem olvasta). Ismerjen magára!

Íme a részlet:
"Van egy magyar népfaj, mely a legszélsőbb határszélt foglalja el keleten: a székely. Kitünő sajátságokkal elhalmazott egy nép. Magyarabb valamennyinél, mert se vérébe, se nyelvébe, se szokásaiba nem vegyült soha semmi idegen. És amellett megvannak benne minden nemzetnek a jó tulajdonságai. Honszerető, szabadságvágyó, mint a svájci; - szavatartó, hidegvérű, mint az angol; - okos vállalkozó, számító, mint a zsidó; - jó katona, mint az arab; - mértékletes, józan, szorgalmas, mint a porosz; - magán segíteni tudó, idegentől irtózó, mint az olasz; - találékony, mint a jenki; - tiszta, mint a hollandi; demokrata, szabadelvű, mint a francia; és kitartó, mint az orosz; és mindenek felett szapora, mint a zsidó és a szláv; vallási türelem dolgában pedig előtte van minden nemzetnek a világon.
Földét a székely el nem pazarolja, kopár hegyoldalait a bánáti, kanahán-iszapért be nem cseréli; rablót, zsiványbandát a székely nép maga közt meg nem tűr soha; becsületszava erősebb, mint a pecsétes írás; - a nyegle szavára nem hallgat; - mindenét, amire szüksége van, maga állítja elő; öltönyének (pedig szép viselete van) minden darabját otthon készíti el, idegenre nem szorul. Azzal, amilye van, maga kereskedik, messze földre elmegy becsületes nyereségért, s még a királyon is tud nyerni; zsidó, görög közötte meg nem él; - minden férfi katonának volt nevelve egykor, úgy hogy a nők mívelték a földet. És minő földmivelés volt az! Akár Japánban. Háton hordták fel a trágyát a sziklatetőre, s onnan szánon eresztették le a termést; minden foltja a termőföldnek egy kert! Házaik építéséhez nem kell nekik építész, pedig azok kívűl csinosak, belül tiszták; az építésnél egy egész falu népe segít az új gazdának kézi munkájával - ingyen. Bor nincs az egész Székelyföldön; ott nem terem, pénzt pedig nem adnak érte: azért aztán korcsma nincsen, ártatlan fenyővizecskéjét minden család otthon főzi meg magának s meggybor meg mézsör a lakodalmak fényüzése.
Arisztokratát ott nem ismernek, minden ember nemes ember; a suffrage universellet előbb gyakorolták a székely székek, mint Franciaország, mint Amerika, s népképviseli alkotmányt élveztek, mikor még Európában senki sem ismerte azt, maga Magyarország sem.

Vallási ügyekben pedig a székely nép a legjózanabb; minden keresztény felekezet békés együttélését hirdetik egymás mellett álló templomaik. Az egy Istent valló unitáriusok legnagyobb tömegét ők szolgáltatják az európai statisztikának; náluk húzódhatott meg a szombatosok felekezete; és az első királyok által kiirtott ősvallás, a rhabonbánok, a gyulák napimádó tisztelete is legtovább tartotta itt fenn magát; ennek az eredeti betűit ma is tartogatja még a csikszeredai templom felirata. A rovásbotokra vágott ős magyar dalok szövegét ők őrízgették legtovább . S van egy sajátságos adománya a székely népnek: a találmányok kimesterkélése.

A falvakban, a magányos lakokban elő-előkerül egy-egy naturalista gépész, aki a furfangos mozdonyok kitalálásában töri fejét. Fegyvereket találnak fel, miket egyszer kell megtölteni s tízszer lőnek; kútgépeket, mikkel egy gyermek öntözhet egész kertet; kelepcéket, mikben a medve megfogja magát; arató, cséplő eszközöket, mik egy ember kezében háromnak a munkáját végzik; lakatokat, miket minden egyszerűségük mellett nem lehet a beavatatlan kéznek felnyitni; sajátságos zenemüszereket; volt egy naturalista mechanikusok, aki egy városnak olyan kutat készített, mely zenemüveket játszott, mikor vizet húztak belőle. A székelyben megvan az ösztön mindent magától találni fel, mint a kínaiban. És a mellett minő családi áldás! Akkora darab földön, amekkorán Magyarország akármiféle népfajából nem tudna megélni több kétszázezernél, a székely fajnak félmilliónyi ivadéka él. És tisztességesen él. A székelyt nem látod, hogy koldulni jöjjön Magyarországra, székely koldust éppen úgy nem látsz idegen ajtó előtt, mint zsidó koldust. A székelyt nem látod se rongyosan, se mezítláb. Pedig egyik falu kapuja a másikéhoz egy hajításnyira van. Minden falu be van kerítve, s kapun kell bemenni. S azok nem szétszórt rongyos házikókból állanak, hanem tisztán tartott fasoros utcákból, minők a németek lakhelyei.
A XX-ig században már a székely nép száma a nyolcszázezer lelket meghaladta. Ha a székely faj itt volna Magyarország közepén, azóta benépesítette volna az egész országot; ha a főváros közelében volna, kezébe volna az egész magyar ipar és kereskedelem. És minő szép faj! Annyi szép szabályos, jellemzetes arcot nem látni sehol a kerekföldön, mint a székelyeknél. Minő változatosság a női szépség typusaiban! A svéd nők szőke, gazdag fürtjei, piros arca, ideges termete, s a spanyol hölgyek fekete szemei, naparanyozta arcszíne, a kaukázi gyöngéd finom körvonalak, a görög classicus arcmetszetek mind együtt találhatók e kis darab földön. És tartós szépségek. A harmincéves nő még piruló hajadonnak látszik, s az ötvenéves matrona délceg termetére, nemes arcára csak fehér hajszálai vallanak a lefolyt időről. Egész falvak vannak, amikben a női arcokból egy merő book of beuatys -t lehetne kiállítani. S e szépségek szellemi tulajdonai is nemesek. Hűség, kitartás, engedelmesség, hallgatagság. És különös adományuk az, hogy vérük tiszta, egészséges."
(Ennek a székelységnek a fia volt Tatrangi Dávid. Remélem, a mai székely/magyar anyák is szülnek hasonlókat.)

Amivel Jókai még megvette a szívemet, az az 1848/49-es naplótöredéke. Ilyeneket ír benne:

"Nem a vezetők voltak nagyok; a nép volt óriás, mely őket felemelte. Lettek volna csak felényire áldozatkészek a nagyok, mint volt a nép! Nem folyt volna annyi drága vér, s nem folyt volna hiába!"

Hát mit lehet itt mondani?

- Fő a derű! S nincs más hátra, csak előre..!.
- Ésszel, szívvel, fegyelemmel "szépen magyarul"!
- Bölcsességgel, szeretettel, tetterővel "szépen emberül"!

Budapest, 2010. december 5.. Meggyújtottuk a második gyertyát!

"Szépen emberül" Alapítvány
H-1084 Budapest Tolnai Lajos u.16.I.3.
www.szepenemberul.hu --
Gépcím: szepenemberul@gmail.com
00-36-1-787-42-09, 00-36-70-27-33-872
Gyermekeinkért, unokáinkért, a boldog családokért
-1956 - 2012 - 2026 - 2048 - 2056 a MÉLTÓ SZÁZADOKÉRT
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Címkék: összehasonlítást, mellébeszélésre, székelymagyarok, lelkiismeretért, szabadságvágyó, tanítványaival, magyarországra, tisztességesen, zenemüszereket, tulajdonképpen, kétszázezernél, kimesterkélése, megfogalmazták, statisztikának, gyermekeinkért, önkormányzati, megújulásának, arisztokratát, származékként, székelységnek, bölcsességgel, változatosság, sajátságokkal, székelyföldön, valamennyinél, naplótöredéke, benépesítette, nyolcszázezer, franciaország, tulajdonságai, zsiványbandát, szepenemberul, áldozatkészek, szolgáltatják, becsületszava, elgondolkozni, teendőket ismertetve, magyar nyelvet, székelység tulajdonképpen, lelket örömmel, erdélyi magyarság, székelység lesz, magyarság megújulásának, szót átcseréljék, székelységet illetően, jövő század, emberiség jövõ, székely Tatrangi, regény fõ, emberiséget kimenteni, gonosz hatalma, magyar népfaj, Mozgalom Szépen, Tisztelt Székely Önk, Izsák Balázs, Kállai Eszter Etelka, Tisztelt Székely Önkormányzati Tanács, Tisztelt Izsák Balázs Uram, Köszönöm Önöknek, Hajdúnánási Bocskai-féle, Kölcsey Ferencre, TISZTA SZÓVAL TISZTA ÉGÉRT, TISZTA LELKIISMERETÉRT, Jókai Mór, Tatrangi Dávid, Akár Japánban, Amivel Jókai, H-1084 Budapest Tolnai Lajos, MÉLTÓ SZÁZADOKÉRT,
Kállai Eszter Etelka (#1)   2011-01-04 22:11:20
Gratulálok. EszterEtelka Esztelka
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png ház  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  A sors  Nem tudhatod  Nevem  Facebookon kaptam Krisztinától  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Albert Einstein gondolata  Png kutya  A másik dolog,  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png virág  Leonardo da Vinci gondolata  Png cica  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Kerüld el az evangélium örömén...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Rátalálsz  Albert Einsteinről  Leonardo da Vinci gondolata  Alvó cicák  Reggel van  Akarat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Elköszönt  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Szép estét  Fehér virág  Facebookon kaptam  Png kislány  A kételkedés kezelése  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Egy maradéktalanul uralt világ  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Nevem  Sokan azt tartják  Tavaszi kép  Png telefon  Paul David Tripp Április 21  Esti kép  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png cica  Png kutya  Sokan azt tartják  s immár én is felragyogva, ért...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Adakozás  Alázat  Adakozás  Németh László tollából 
Bejegyzés Címkék
teendőket ismertetve, magyar nyelvet, székelység tulajdonképpen, lelket örömmel, erdélyi magyarság, székelység lesz, magyarság megújulásának, szót átcseréljék, székelységet illetően, jövő század, emberiség jöv&otilde, székely Tatrangi, regény f&otilde, emberiséget kimenteni, gonosz hatalma, magyar népfaj, pecsétes írás, nyegle szavára, egész falu, egész Székelyföldön, lakodalmak fényüzése, suffrage universellet, székely székek, európai statisztikának, szombatosok felekezete, gyulák napimádó, eredeti bet&ucirc, csikszeredai templom, rovásbotokra vágott, sajátságos adománya, székely népnek, találmányok kimesterkélése, magányos lakokban, furfangos mozdonyok, gyermek öntözhet, medve megfogja, ember kezében, munkáját végzik, beavatatlan kéznek, naturalista mechanikusok, városnak olyan, székelyben megvan, ösztön mindent, mellett min&otilde, székely fajnak, németek lakhelyei, nyolcszázezer lelket, egész országot, egész magyar, spanyol hölgyek, kaukázi gyöngéd, görög classicus, harmincéves n&otilde, ötvenéves matrona, lefolyt időről, merő book, vezetők voltak, boldog családokért, összehasonlítást, mellébeszélésre, székelymagyarok, lelkiismeretért, szabadságvágyó, tanítványaival, magyarországra, tisztességesen, zenemüszereket, tulajdonképpen, kétszázezernél, kimesterkélése, megfogalmazták, statisztikának, gyermekeinkért, önkormányzati, megújulásának, arisztokratát, származékként, székelységnek, bölcsességgel, változatosság, sajátságokkal, székelyföldön, valamennyinél, naplótöredéke, benépesítette, nyolcszázezer, franciaország, tulajdonságai, zsiványbandát, szepenemberul, áldozatkészek, szolgáltatják, becsületszava, elgondolkozni, meggyújtottuk, kitalálásában, engedelmesség, naparanyozta, arcmetszetek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1050
  • e Hét: 6558
  • e Hónap: 15162
  • e Év: 51103
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.