Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
MEDVEHAGYMA és gyógyhatásai
  2011-01-08 14:33:42, szombat
 
   
 


MEDVEHAGYMA (Allium ursinum)

MEDVEHAGYMA A SZERVEZET KÉMÉNYSEPRŐJE!

Népies nevei: sásihagyma, poszhagyma, vadfokhagyma, sarima, kígyóhagyma, salamás, sajamás, cigányhagyma, poroszhagyma, erdei fokhagyma, boszorkányhagyma.

A medvehagyma (Allium ursinum) - az egyszikűek (Liliopsida) osztályának, spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozó faj. A növény a nevét onnan kapta, hogy amikor a medve felébredt téli álmából csak ezt az egy növényt fogyasztja, mivel a téli alvás alatt a szervezetében felhalmozódott salakanyagokat kitakarítja. Ilyenkor az emberre teljesen veszélytelen az állat, mert minden erejével arra törekszik, hogy megszabaduljon toxikonjaitól. A medve a hagymához patakok vizét fogyasztja nagy mennyiségben. Gondoljunk csak arra, hogy amikor az ember hagymát eszik mekkora vízigénye támad.
Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelő növény. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma alkalmazható. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították. A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad. Egy-egy hagyma kertben történő elültetésével és a növény termesztésével változatosabbá tehetjük megszokott ételeink ízét, zamatát.
Magyarországon a következő gyűjtőhelyeken található meg tömegesen a medvehagyma: Bakony, Gerecse, Mecsek, Orfű környéke, Misina déli lejtője, Martonvásár környéke. A védett területeken engedéllyel gyűjthető növény. Tavasszal leveles szárát, ősszel hagymáját gyűjthetjük.
Mindenképpen virágzás előtt gyűjtsük, mert virágzáskor a növény mérgező.

Hatóanyagai: Allicin a fő hatóanyaga, ezenkívül allinázt, ajoent, metil-allil-triszulfidot, adenozint, flavonoidokat, cisztent, foszfolipideket, béta-szitoszterint, növényi szteroidokat és klorofillt tartalmaz. Vitaminok közül A-, B1-, B2-, C-, és niacint, ásványi anyagok közül magnéziumot, nagy mennyiségű vasat (20x több vas van benne, mint a fokhagymában), cinket, mangánt, kalciumot, szelént.

A medvehagyma gyógyászati célra felhasználható részei:
Száras levele (Allii ursinum flos)
Hagymája (Allii ursinum bulbi)

Alkalmazás módjai:
Friss préselt lé
Tea
Tinktúra
Borogatás, lemosás
Élelemként
Medvehagyma méz

A tavasszal gyűjtött friss leveles szárat gyümölcs centrifugával kipréseljük és levéből 5 cl -t kefirbe vagy valami más lébe belekeverve fogyasztjuk.
A szárított medvehagyma leveleket (1-2 evőkanál) 3-4 dl vízzel leforrázzuk, letakarjuk, 5-10 percig ázni hagyjuk, szűrjük és kortyonként fogyasztjuk. Napi 2-3 csésze az ajánlott adag.
Tinktúrából napi 12-16 csepp a dózis, érdemes reggel bevenni. Noha nincs olyan kellemetlen csípős hatása mint a fokhagymának, mégis érdemes 1-1 ½ dl vízbe csepegtetni. A tinktúra előnye, hogy egész évben rendelkezésünkre áll.
Külsőleg a medvehagyma teájából készült borogatások és lemosások hozhatnak eredményt bőrgombák esetén.
Élelemként a friss leveleket lehet felhasználni levesek, mártások, húsok stb. elkészítéséhez (noha hő hatására a hatóanyagok egy része elvész).
Medvehagyma méz: Magyarországon is immár beszerezhető bio-medvehagyma méz (250 gr. kb. 6-800.-Ft)




Tavaszi, friss medvehagyma szőnyeg

A medvehagyma élettani és gyógyhatásai betegségcsoportok szerint:

Szív és keringési betegségek

A medvehagyma az egyik legerősebb vértisztító növény, gátolja a vérrögképződést, csökkenti a vérzsír szintjét beleértve a koleszterin és triglicerid szintet is. Javítja a memóriát, mivel tisztítja a hajszálereket is. Tartósan alkalmazva csökkenti a vérnyomást, mert képes feloldani az érfalak lerakódásait (főképp időskori magas vérnyomás esetén). A medvehagyma serkenti a vérképzést, magas vastartalma miatt vérszegénység esetén is bevált növény. Hatékonyan csökkenti a koszorúerek lerakódásait, így használatával csökkenthető a szívinfarktus veszélye.

Húgyúti szervek betegségei

Tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, serkenti a vizelet kiürülését. Kimossa a vese- és hólyaghomokot illetve az apróbb köveket. Fertőtlenítő hatással van az egész húgyúti rendszerre. A vizeletben, így a vesékben, hólyagban lévő baktériumokat és vírusokat elpusztítja és ,,immunizálja" az altesti szerveket, különösen hatékony felfázásos tünetek enyhítésére és felszámolására.

Emésztőrendszer betegségei

A medvehagyma szó szerint kitakarítja a májat, az epét, a gyomrot és az egész béltraktust. Bélfertőtlenítő hatású, bélgombák ellen (candida, criptococcus, trichophyton, epidermaphyton, microsporium) klinikailag is bizonyítottan hatásos. Elűzi a bélférgeket még az orsógilisztát is. Krónikus étvágytalanságon is segíthet, mivel serkenti az egész emésztőtraktust. A medvehagyma kettős hatású gyógynövény, mivel krónikus hasmenés (idegi vagy fertőzés eredetű) és szorulás ellen is hatékony ,,gyógyszer". Enyhíti az un. ideges emésztés tüneteit (fájó gyomor, has, belek). Serkenti a bélrendszer nyiroksejtjeit, ezáltal elősegíti a könnyebb kiválasztást. Egyes tudományos kutatások az időskori leukémia elleni hatékonyságát igazolták. A medvehagyma alkalmazása elősegíti a tápanyagok hatékonyabb felszívódását.



Felső légúti betegségek

A növény használata csökkenti a felső légúti megbetegedések - pl. influenza, megfázás - kockázatát. Különösen alkalmas az időskori hörghurut váladékainak felszabadításában és eltávolításában. A medvehagyma az antibiotikumos kezelések egyik fő kiegészítője lehet. A medvehagyma - mivel gátolja a vérrögképződést - csökkenti a tüdőembólia kialakulásának kockázatát. A növény segíthet az un. nehézlégzés oldásában is. Különösen ajánlott azok számára, akik toxikus anyagokkal dolgoznak pl. festők, fodrászok, bányászok, útépítők ill. nagyvárosi lakosok. A medvehagyma képes a szervezetben felhalmozódott ólmot és más nehézfémeket eltávolítani. Különösen ajánlatos medvehagyma kúrát tartaniuk a dohányosoknak ill. vegyi anyagokkal foglalkozó embereknek.

Bőrbetegségek

Akkut és krónikus bőrbetegségek egyik kiinduló pontja a belek elgombásodása és a toxikus anyagok felhalmozódása. A medvehagyma alkalmazásával szépen kitisztul a tisztátalan arcbőr, a pattanásos, sömörös, korpás bőr. Borogatásként a bőrön jelentkező gombás fertőzések ellen is hatásos. Gyulladásgátló hatása miatt sebek gyógyulásában és az égető, viszkető bőr esetében is enyhülést hozhat.

Nőgyógyászati betegségek

A változókori tüneteket (izzadás, hőhullám stb.) nagymértékben csökkenti. Fiatalabb nők esetében emeli a libidót, növeli a nemi vágyat és gyógyítja (belsőleg fogyasztva) a hüvelyi gombásodást és hüvelyfertőzéseket. A medvehagyma kedvezően befolyásolja az optimális női hormonháztartás fenntartását. Késlekedő, kimaradt menstruációt viszonylag gyorsan helyreállítja, ugyanakkor csökkenti az erős vérzést a ciklus alatt.

Egyéb betegségek

A hagymafélék, különösképpen a medvehagyma gátolja a korai csontritkulást, lassítja a kórfolyamatokat és bizonyos tekintetben hatóanyagai révén csontépítő hatású is (tartós alkalmazás esetén).
A növény nemcsak az ideges béltraktust, hanem a szervezet idegrendszerét is nyugtatja.
A medvehagyma - orvosilag is igazoltan - kiváló immunerősítő, tonizáló gyógynövény.
A férfiak esetében a növény béta-szitoszterin tartalma miatt hatékony szer prosztatagyulladás és jóindulatú prosztatanagyobbodás kezelésében.
Még nem teljesen bizonyított, de az eddig elvégzett klinikai vizsgálatok a növény vércukorszintet csökkentő hatásáról számolnak be. Ehhez azonban tartós alkalmazás szükséges.

A medvehagyma gyógynövény-szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása):
Máriatövis (Silybum marianum)
Nagy csalán ( Urtica dioica)
Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)
Vizitorma (Nasturtium officinale)
Fűszerpaprika (Capsicum annuum)




A növekedő medvehagyma

Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedés esetén kérje ki kezelőorvosa tanácsát!
A medvehagyma gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

Forrás: bálintcseppek
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: gyógynövényekkel, étvágytalanságon, boszorkányhagyma, rendelkezésünkre, bélfertőtlenítő, vércukorszintet, eltávolításában, vérrögképződést, kórfolyamatokat, emésztőtraktust, foszfolipideket, véralvadásgátló, emésztőrendszer, hormonháztartás, felszámolására, kialakulásának, salakanyagokat, magyarországon, felhalmozódott, gyűjtőhelyeken, epidermaphyton, veszélyeztetni, antibiotikumos, elkészítéséhez, nyilvánították, felhalmozódása, megszabaduljon, változatosabbá, idegrendszerét, csontritkulást, termesztésével, gyulladásgátló, felhasználható, összecsapódást, spárgavirágúak, nyiroksejtjeit, nevét onnan, medve felébredt, téli alvás, szervezetében felhalmozódott, emberre teljesen, hagymához patakok, ember hagymát, fokhagyma illatára, föld felett, zöld részek, hagyma alkalmazható, tömeges gyűjtés, védett területek, természetes hazai, levelek felét, hagyma virágozhat, MEDVEHAGYMA SZERVEZET KÉMÉNYSEPRŐJE,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Annuska bar...  A jó emberek mindig szépek mar...  Németh László tollából  Garai Gábor - Takarítás  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png ház  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Erdőn  Gyökössy Endre - Virágok virág...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Png nő  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Julian Brass gondolata  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Akarat  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  képre írva  Png virág  Próbálj meg ...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Jó éjszakát  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szívem  Png férfi  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Jó éjszakát  Png lepke  Png cica  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Jó éjszakát  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Ágai Ágnes – Csendélet  Örülök, hogy látlak!  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nagyon különös  Boldog születésnapot a ma ünne...  Alvó cicák  Png lepke  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Bertolt Brecht -től idézet  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Albert Einstein gondolata  Erdőn  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Akarat  Adakozás  Lóhere  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nevét onnan, medve felébredt, téli alvás, szervezetében felhalmozódott, emberre teljesen, hagymához patakok, ember hagymát, fokhagyma illatára, föld felett, zöld részek, hagyma alkalmazható, tömeges gyűjtés, védett területek, természetes hazai, levelek felét, hagyma virágozhat, magok elszórása, növény termesztésével, következő gyűjtőhelyeken, védett területeken, növény mérgező, medvehagyma gyógyászati, tavasszal gyűjtött, szárított medvehagyma, ajánlott adag, tinktúra előnye, medvehagyma teájából, friss leveleket, része elvész, medvehagyma élettani, egyik legerősebb, vérzsír szintjét, érfalak lerakódásait, medvehagyma serkenti, koszorúerek lerakódásait, szívinfarktus veszélye, vizelet kiürülését, apróbb köveket, egész húgyúti, altesti szerveket, egész béltraktust, egész emésztőtraktust, medvehagyma kettős, bélrendszer nyiroksejtjeit, könnyebb kiválasztást, időskori leukémia, medvehagyma alkalmazása, tápanyagok hatékonyabb, növény használata, felső légúti, időskori hörghurut, antibiotikumos kezelések, tüdőembólia kialakulásának, növény segíthet, medvehagyma képes, szervezetben felhalmozódott, belek elgombásodása, toxikus anyagok, medvehagyma alkalmazásával, tisztátalan arcbőr, bőrön jelentkező, változókori tüneteket, nemi vágyat, hüvelyi gombásodást, medvehagyma kedvezően, erős vérzést, ciklus alatt, medvehagyma gátolja, korai csontritkulást, növény nemcsak, ideges béltraktust, szervezet idegrendszerét, férfiak esetében, növény béta-szitoszterin, eddig elvégzett, növény vércukorszintet, növekedő medvehagyma, pontos diagnózis, gyógynövényekkel, étvágytalanságon, boszorkányhagyma, rendelkezésünkre, bélfertőtlenítő, vércukorszintet, eltávolításában, vérrögképződést, kórfolyamatokat, emésztőtraktust, foszfolipideket, véralvadásgátló, emésztőrendszer, hormonháztartás, felszámolására, kialakulásának, salakanyagokat, magyarországon, felhalmozódott, gyűjtőhelyeken, epidermaphyton, veszélyeztetni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 375
  • e Hét: 25266
  • e Hónap: 56752
  • e Év: 261453
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.