Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Autonómia-elképzelésekről...
  2008-01-22 05:53:05, kedd
 
   
  Cui bono, vagyis kinek a hasznára? Ciceró szövegéből tudhatjuk meg, hogy L. Cassius Ravilla, akit római nép a legigazságosabb és legokosabb bírónak tartott, bíráskodásánál mindig ezt a kérdést tette fel. Úgy vélte, hogy az emberi élet olyan, hogy senki sem ereszkedik a rossz tevésbe anélkül, hogy ne legyen reménye a haszonra. Ez a kérdés kezdett eszmeileg foglalkoztatni, amikor megtudtuk, hogy 2007. december 21.-én a Szlovákiai Belügyminisztérium beiktatta Bósza János ,,Nomos Regionalizmus" polgári társulatot. Tehát, ha nem sikerült (gyorsan?) a Mozgalom a Regionalizmusért politikai párt megalakítása, akkor legalább polgári társulatot iktatott be.



De, Bósza úr tudatott magáról másként is. A parlamenti képviselőknek elküldte a Dél-Szlovákiai terület autonómiai elképzeléseit ( ahol kb. 1,2 millió ember élne, de ebből csak 500 ezer magyar), amit még személyesen át akar adni a kormánynak és a köztársasági elnöknek is. Nem tudom, hogy hány rajongója van Bósza úr új polgári társulatának, de ha minél több, az annál sajnálatosabb, hogy káprázatos szemekkel várják, hogy épp most valósul majd meg a felvidéki magyarságnak a szintén nem mindent megoldó autonómia. Hogy valaki félre ne értsen, én is az autonómia híve vagyok, de demokratikus eszközökkel elérve, mert a polgári társadalomban a parlamentarizmus az eszköz, ahol ezt alkotmányos úton lehet elérni. Ennek az elérése csak is a felvidéki magyarság polgári öntudatának fejlettségétől függ. Sajnos, úgy látom, Szlovákiában ez az idő még nem jött el, és nem szabad elsietni ebben semmit sem, mert sokan arra várnak, hogy újabb kirohanásoknak lehessünk kitéve.
A múlt század nyolcvanas éveiben Európa államai meg voltak fertőzve. Megfertőzték Európa népeit azzal, hogy ,,ki, kinek a rovására él?" Ennek a gondolatnak a célozott firtatása vezetett a Szovjetunió széteséséhez, aztán következett Csehszlovákia, (ahol gyakran hallottuk, hogy a csehek ráfizetnek a szegény szlovákokra, később hallottuk, hogy a szlovákok ráfizetnek az itteni magyarokra), és majd következett Jugoszlávia, véres szétesése. Ez a megfertőzés bántalmazza Olaszországot (a fejlett északi rész a fejletlen déli résszel szemben) és az utóbbi időkben Belgiumot is. Ezt abban az időben a volt szocialista államokban, valahogy nem nagyon vettük észre, mert a fertőzést eltakarták a fiatal demokrácia vívmányai. De a fertőzés tart tovább, csak átalakult nacionalizmusra, sovinizmusra, antiszemitizmusra, xenofóbiára és más, a polgári társadalomnak nemkívánatos jelenségeire. Ez ellen, mi polgári gondolkodású magyarok, csak példaképes összefogással, értelmes tényekkel a polgári demokrácia eszközeivel tudunk ellenállni.
Ami tény, az tény. Globalizált világban élünk. Erre jellemző az áru, szolgáltatások és a tőke szabad mozgása. Mondhatjuk, hogy a kapitalizmus győzött a világban, de a demokrácia még nem, mert nagyon nagy a politikai és a gazdasági viszonyok közt az aránytalanság. Globális gazdaságunk van, de a politikai formák és a demokrácia érvényesülése, minden államban az állam szuverenitásába van rögzítve, majdnem másként. Minden korban, a társadalomban az öntudatossággal rendelkező közép polgári réteg szokott nyomást gyakorolni a szabadságért, demokráciáért, mert az öntudatos polgárok adják meg minden társadalom stabilitását. A polgári demokrácia legnagyobb veszélye a mai világban a politikusok szégyentelen szövetkezése a vállalkozókkal, lobby és érdekcsoportokkal, ami nemzetközi szintig is elér, mivel a gazdaság globalizált.
Itt, Szlovákiában, a jelenlegi politikai helyzetben, ahol a politikusok fertőzve vannak szlovák nacionalizmussal, előterjeszteni a magyarok autonómiai követeléseit, ez a felvidéki magyarság politikai öngyilkosságához vezethet. Nem hiszem, hogy Bósza úr politikailag tájékozatlan. Ha tájékozott, akkor tudja mi fog a szlovákiai politikusoktól következni. Ő ezt akarja? Ha ilyen politikai merészkedésbe indult, akkor biztos erős érdekcsoport áll mögötte és ilyen szövetség szégyentelennek van tartva a polgári demokráciában. Hogy ki áll mögötte? Erre a feleletet René Descartes, francia filozófus adja: ,, Qui bene latuit, bene vixit." azaz ,,Aki jól elbújt, jól él." Biztos jobban, mint a felvidéki magyarok nagyobb része, akinek a sorsával játssza átláthatatlan politikai játékát.
Tehát, ,,Ciu bono?" a felvidéki autonómia a jelenlegi kül és belpolitikai helyzetben, ha már a kezdet kezdetén tudjuk, milyen eredménnyel fog véget érni? Majd a Slota úr benyújtja a felvidéki magyaroknak a számlát. Miért is szokta feltenni ezt a kérdést a tisztelt római bíró? Hogy megtudja, hogy milyen haszonra volt reménye annak, aki rosszat tett. Mi ezt nem is akarjuk sejteni. Mindenesetre Bósza úr minden lépése törvényes volt az adott demokratikus állam keretében. Ami törvényes, az erkölcsi, csak nem minden, ami erkölcsi, törvényes. Horatius szavaival: ,, Quid leges sine moribus, vanoe proficiut" azaz ,,Minek a törvények, ha hiányzik az erkölcs."


Vajda Iván
diplomás politológus

Besztercebányai Polgár Info
Felvidéki Polgár Info


Kapcsolódó cikkek:

Álom, vagy reális lehetőség;

Szőnyi Bartalos Mária: AKIK " MEGLOVAGOLJÁK " A SZLOVÁKIAI MAGYARSÁGOT

Szőnyi Bartalos Mária: MEGÉRTE? BÓSZA ÚR!

" Az Európai Unió jelentősége a szlovákiai magyarok számára "
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: regionalizmusért, öngyilkosságához, parlamentarizmus, nacionalizmussal, szuverenitásába, szégyentelennek, öntudatossággal, nacionalizmusra, legigazságosabb, besztercebányai, bíráskodásánál, előterjeszteni, szolgáltatások, kirohanásoknak, vállalkozókkal, politikusoktól, foglalkoztatni, fejlettségétől, társadalomban, sajnálatosabb, érvényesülése, aránytalanság, összefogással, átláthatatlan, merészkedésbe, meglovagolják, olaszországot, demokráciáért, elképzeléseit, csehszlovákia, regionalizmus, képviselőknek, demokráciában, társadalomnak, társulatának, érdekcsoport, kérdést tette, emberi élet, rossz tevésbe, kérdés kezdett, parlamenti képviselőknek, köztársasági elnöknek, annál sajnálatosabb, felvidéki magyarságnak, autonómia híve, polgári társadalomban, elérése csak, felvidéki magyarság, múlt század, célozott firtatása, csehek ráfizetnek, szegény szlovákokra, Cassius Ravilla, Szlovákiai Belügyminisztérium, Bósza János, Nomos Regionalizmus”, Megfertőzték Európa, René Descartes, Mindenesetre Bósza, Vajda Iván, Besztercebányai Polgár Info, Felvidéki Polgár Info, Bartalos Mária, SZLOVÁKIAI MAGYARSÁGOT, BÓSZA ÚR, Európai Unió,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy hatékony szolga  Makszim Gorkij gondolata  Akik bántanak téged  George Byron - Ahogy itt jár -...  A sors  Segítsük barátainkat, hogy meg...  képre írva  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nem számIt  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Nevem  Nevem  Adakozás  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Nem számIt  Őrizkednünk kell...  Németh László tollából  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png lepke  Radikális szeretet  Németh László tollából  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tavaszi kép  Ami embereknek lehetetlen, az...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Png telefon  Bounty krémes  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Bounty krémes  Png kislány  Egy maradéktalanul uralt világ  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Mai harmónia kártyám  Erdőn  Minden harmadik...  A Megváltó szolgálatában  Varga János Veniam - Fontos sz...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Minden harmadik...  Png telefon  Facebookon kaptam  Png virág  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png csokor  Jó éjszakát  Idő  Png virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Png telefon  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Fekete-erdő desszert  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Rátalálsz  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Alázat  Facebookon kaptam  Png csokor  Ne kapaszkodj magasabbra,  képre írva  Egy maradéktalanul uralt világ  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Nagyi telefonál  Png telefon  Paul David Tripp Április 20 
Bejegyzés Címkék
kérdést tette, emberi élet, rossz tevésbe, kérdés kezdett, parlamenti képviselőknek, köztársasági elnöknek, annál sajnálatosabb, felvidéki magyarságnak, autonómia híve, polgári társadalomban, elérése csak, felvidéki magyarság, múlt század, célozott firtatása, csehek ráfizetnek, szegény szlovákokra, szlovákok ráfizetnek, itteni magyarokra, megfertőzés bántalmazza, fejlett északi, fejletlen déli, utóbbi időkben, volt szocialista, fertőzést eltakarták, fiatal demokrácia, fertőzés tart, polgári társadalomnak, polgári demokrácia, tőke szabad, kapitalizmus győzött, gazdasági viszonyok, politikai formák, demokrácia érvényesülése, állam szuverenitásába, öntudatossággal rendelkező, öntudatos polgárok, politikusok szégyentelen, gazdaság globalizált, jelenlegi politikai, politikusok fertőzve, magyarok autonómiai, szlovákiai politikusoktól, polgári demokráciában, feleletet René, felvidéki magyarok, sorsával játssza, felvidéki autonómia, kezdet kezdetén, felvidéki magyaroknak, tisztelt római, adott demokratikus, szlovákiai magyarok, regionalizmusért, öngyilkosságához, parlamentarizmus, nacionalizmussal, szuverenitásába, szégyentelennek, öntudatossággal, nacionalizmusra, legigazságosabb, besztercebányai, bíráskodásánál, előterjeszteni, szolgáltatások, kirohanásoknak, vállalkozókkal, politikusoktól, foglalkoztatni, fejlettségétől, társadalomban, sajnálatosabb, érvényesülése, aránytalanság, összefogással, átláthatatlan, merészkedésbe, meglovagolják, olaszországot, demokráciáért, elképzeléseit, csehszlovákia, regionalizmus, képviselőknek, demokráciában, társadalomnak, társulatának, érdekcsoport, stabilitását, tájékozatlan, szlovákiában, köztársasági, követeléseit, politikailag, szövetkezése, belpolitikai, szégyentelen, demokratikus, jelenségeire, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1050
  • e Hét: 6558
  • e Hónap: 15162
  • e Év: 51103
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.