Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ma ítélet várható
  2008-01-29 09:18:25, kedd
 
   
  ... egy 2006. október 23-án meghurcolt tüntető kártérítési perében
(A Nemzeti Jogvédő Alapítvány közleménye, Budapest, 2008. január 28.)

A Fővárosi Bíróság a 2008. január 29-én 11 óra 30 perckor kezdődő tárgyaláson (II. 43. sz. tárgyalóteremben, Markó u. 27.) várhatóan ítéletet hoz egy 2006. október 23-án meghurcolt tüntető kártérítési perében.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány által működtetett Nemzeti Jogvédő Szolgálat által képviselt (eljáró ügyvéd: Gaudi-Nagy Tamás, az alapítvány kuratóriumi ügyvezetője) Kollár Tibor ellen 2006. október 23-án délután 15 óra 40 perckor léptek fel brutálisan és jogellenesen a REBISZ állományába tartozó rendőrök. Korábban már tájékoztattuk a közvéleményt az ügyről (http://nja.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=114&Itemid=3 5) és arról, hogy a károsultra annak ellenére támadtak tonfával és rúgásokkal, majd bilincseléssel az Alkotmány utcánál tevékenykedő rendőrök, hogy ő erre okot adott volna: szerencséjére komolyabb sérülést ő nem szenvedett, számos sorstársával ellentétben.

A kártérítést igénylő férfi a korábbi rendőri tájékoztatás alapján a Kossuth térre tartó tömeg kiszorítását végző rendőrkordon előtt 2-3 méterrel hátrált, és közben arra hívta fel a rendőrök figyelmét, hogy eljárásuk törvénytelen és megengedhetetlen. Mint ismeretes, ekkor már zajlott az oszlatás könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel. A férfi kezében fényképezőgép, és egy koronás-címeres nemzeti zászló volt. A zászlót az intézkedés során kezéből kicsavarták és félrehajították, azt a mai napig nem kapta meg. Elfogását követően kezeit igen vékony és vastag műanyag kábelkötözővel bilincselték meg, amely neki átlagot meghaladó fájdalmat és zsibbadást okozott. Az előállítást követően a Gyorskocsi utcai rendőri objektumban órákig falhoz fejjel állítva várakoztatták megbilincselt állapotban.

A felperessel szemben szabálysértési eljárást indítottak rendzavarás címén, erre tekintettel őrizetbe vették, több mint 48 órát át tartották fogva. A gyorsított módon tartott szabálysértési tárgyaláson a bíróság első fokon három nap elzárásra ítélte, amelyet időközben már kitöltött. Azonban később a Fővárosi Bíróság megszüntette a felperessel szembeni szabálysértési eljárást, kimondva, hogy magatartása nem volt jogszabálysértő.

A felperes a bíróságtól azt kérte keresetében, hogy állapítsák meg, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a REBISZ (2008. január 1-től Készenléti Rendőrség) jogellenes intézkedéseikkel személyhez fűződő jogai körében megsértették személyes szabadsághoz fűződő jogát és emberi méltóságát. Erre tekintettel a BRFK-tól 700 ezer, a REBISZ jogutódjától 300 ezer forint kártérítést követel a felperes, elégtételt adó közlemény megjelentetésén és a kamatok, illetve perköltségek megfizetésén túl.

Ebben a perben derült fény arra, egy idén januárban tárgyaláson, hogy a 2006. őszén tömegesen alkalmazott, rendszeresen súlyos keringési panaszokat és fájdalmat okozó, sokak által panaszolt műanyag bilincsek rendszerbe vételére csak jóval az eseményeket követően, egy 2007. május 14-én hozott miniszteri döntéssel került sor, sőt magát az előterjesztést is csak 2007. március 20-án tette meg az akkori országos rendőr-főkapitány. Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a sörétes vadászfegyvereken és a gumilövedékeken kívül egy újabb kényszerítő eszközről bizonyosodott be, hogy azokat anélkül alkalmazta a rendőrség 2006. őszén, hogy azok rendszerbevételére, vagy rendszeresítésére sor került volna.

Az ilyen és ehhez hasonló jogellenes fogva tartást és emberi méltóságot sértő bánásmódot megvalósító rendőri eljárás kapcsán indult kártérítési perekben már korábban születtek iránymutató ítéletek, például a Kocsis Imre és társai Erzsébet téri ügyében, illetve a Kvassay-hídi ügyben, ezekről már korábban részletesen beszámoltunk. (http://www.nja.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=287&Item id=55 és http://nja.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=330&Itemid=79 )

Tavaly mindkét ügyben a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati ítéletekben mondta ki, hogy a szabálysértés miatt előállított, majd őrizetbe vett személy esetében az utóbb hozott felmentő határozat következtében a fogva tartás jogellenesnek minősül, és emiatt kártérítés jár. Amint emlékezetes, ezen ügyekben a bíróságok félmillió forint, illetve egy esetben még azt meghaladó kártérítést (3 napos fogva tartás után hétszázezer forintot) is megítéltek a károsultak részére.

Mindeközben tovább folyik a Nemzeti Jogvédő Szolgálat és az általa képviselt áldozatok kártérítése ügyében az egyezségi tárgyalássorozat. A mostani szakaszban az Országos Rendőr-főkapitányság vizsgálja az alárendelt rendőri szervekhez beérkezett és ezen szervek által elutasított kárigényeket, és ezt követően kerülhet sor az érintettek között az újabb egyeztetésre. Mindeddig még tudomásunk szerint egyetlen kilőtt szemű, eltört csontú, vagy önkényesen fogva tartott áldozat sem kapott kártérítést a 2006. őszi rendőri intézkedések során elszenvedett sérelmek miatt.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is jelezte közvetítői részvételi szándékát a 2006 őszi jogsértő rendőri intézkedések miatti kárigények peren kívüli rendezése érdekében. Bencze József országos rendőr-főkapitány pedig azt rögzítette az egyeztetést szorgalmazó, tavaly decemberi közös NJA-CJB levélre adott válaszában, hogy maga is azon az állásponton van, hogy a 2006 őszi jogsértettek ügyében a peren kívüli egyezségkötés útját kell járni.

Bízunk benne, hogy a holnapi ítélet hozzájárulhat ahhoz, hogy ez az egyezségi folyamat felgyorsuljon, és a jogsérelmek terheit hurcoló áldozatok mielőbb méltányos jóvátételben részesülhessenek.

Nemzeti Jogvédő Alapítvány
www.nja.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: intézkedéseikkel, tárgyalóteremben, tárgyalássorozat, gumilövedékekkel, megengedhetetlen, részesülhessenek, gumilövedékeken, félrehajították, jogszabálysértő, megjelentetésén, felülvizsgálati, szabálysértési, bilincseléssel, előterjesztést, kábelkötözővel, országgyűlési, hozzájárulhat, főkapitányság, nyilvánvalóvá, egyezségkötés, bizonyosodott, szerencséjére, tájékoztattuk, fényképezőgép, várakoztatták, következtében, szabálysértés, jogellenesnek, felgyorsuljon, megbilincselt, bilincselték, szabadsághoz, kiszorítását, perköltségek, tájékoztatás, megsértették, alapítvány kuratóriumi, károsultra annak, kártérítést igénylő, korábbi rendőri, rendőrök figyelmét, férfi kezében, koronás-címeres nemzeti, intézkedés során, előállítást követően, felperessel szemben, gyorsított módon, bíróság első, felperessel szembeni, perben derült, idén januárban, eseményeket követően, Nemzeti Jogvédő Alapítvány, Fővárosi Bíróság, Nemzeti Jogvédő Szolgálat, Gaudi-Nagy Tamás, Kollár Tibor, Budapesti Rendőr-főkapitányság, Készenléti Rendőrség, Kocsis Imre, Legfelsőbb Bíróság, Országos Rendőr-főkapitányság, Szabó Máté, Bencze József,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png lepke  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Esti kép  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Radikális szeretet  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  A jó emberek mindig szépek mar...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Krisztinától  s immár én is felragyogva, ért...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Reggel van  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy lelki imádság  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Soha ne kedvezz...  Adakozás  Png virág  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png csokor  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Fehér virág  Szívem  Akarat  Albert Einstein gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  George Byron - Ahogy itt jár -...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Kellemes délutánt kívánok  Soha ne kedvezz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akik bántanak téged  Paul David Tripp Április 20 
Bejegyzés Címkék
alapítvány kuratóriumi, károsultra annak, kártérítést igénylő, korábbi rendőri, rendőrök figyelmét, férfi kezében, koronás-címeres nemzeti, intézkedés során, előállítást követően, felperessel szemben, gyorsított módon, bíróság első, felperessel szembeni, perben derült, idén januárban, eseményeket követően, akkori országos, sörétes vadászfegyvereken, gumilövedékeken kívül, újabb kényszerítő, rendőrség 2006, szabálysértés miatt, utóbb hozott, fogva tartás, bíróságok félmillió, károsultak részére, általa képviselt, egyezségi tárgyalássorozat, mostani szakaszban, alárendelt rendőri, érintettek között, újabb egyeztetésre, állampolgári jogok, 2006 őszi, egyeztetést szorgalmazó, peren kívüli, holnapi ítélet, egyezségi folyamat, jogsérelmek terheit, intézkedéseikkel, tárgyalóteremben, tárgyalássorozat, gumilövedékekkel, megengedhetetlen, részesülhessenek, gumilövedékeken, félrehajították, jogszabálysértő, megjelentetésén, felülvizsgálati, szabálysértési, bilincseléssel, előterjesztést, kábelkötözővel, országgyűlési, hozzájárulhat, főkapitányság, nyilvánvalóvá, egyezségkötés, bizonyosodott, szerencséjére, tájékoztattuk, fényképezőgép, várakoztatták, következtében, szabálysértés, jogellenesnek, felgyorsuljon, megbilincselt, bilincselték, szabadsághoz, kiszorítását, perköltségek, tájékoztatás, megsértették, kárigényeket, egyeztetésre, jogellenesen, elszenvedett, állampolgári, intézkedések, megszüntette, jogutódjától, rendőrkordon, tevékenykedő, beszámoltunk, közvéleményt, sorstársával, megfizetésén, rendszeresen, jóvátételben, jogsértettek, törvénytelen, tárgyaláson, kártérítést, ítéletekben, mindeközben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1802
  • e Hét: 5330
  • e Hónap: 13934
  • e Év: 49875
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.