|
2019-03-01 11:29:56, péntek
|
|
|
A szabad gyökök, az oxidáció eredményeként, a szervezetben mindenhol termelődnek. Ez a folyamat leginkább a rozsdásodáshoz hasonlítható. Az orvostudomány hosszú évtizedek óta tudja, hogy a szervezet oxidációs, redukciós egyensúlyának fontos szereplői a flavonoidok.
A Flavonoidokról az elmúlt években több kutatás és tanulmány is megjelent. A jelenlegi ismereteink szerint nagyon fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében és a betegségmegelőzésben.
A flavonoidok elsősorban a gyümölcs héjában - esetenként a színes hús szöveteiben is - valamint a szárban, kocsányban és a magban találhatók. A flavonoidok vízben oldódó növényi festékanyagok. Az ételek széles körében megtalálhatóak. Például a citrusfélékben, szója termékekben, a borban és kék áfonyában, az almában és a teában. Dr. Szent-Györgyi Albert a C-vitamin feltalálója, Nobel-díjas tudós bebizonyította, hogy a flavonoidok növelik a C-vitamin felvételt a májban, a vesében és a mellékvesében. Ha felborul az egyensúly és szabadgyökök halmozódnak fel a sejtekben, oxidativ stressz éri a szervezetet. Ez vezet a rákhoz, a korai öregedéshez, a gyulladásokhoz és a neurodegeneratív rendellenességekhez (Parkinson- és Alzheimerkór).
A flavonoidok a növények által saját maguk védelmére termelt anyagok, melyek elsősorban a káros UV sugárzás és egyéb növényi kórokozókkal szembeni védelmet biztosítják a sejteknek. Ezek az anyagok hasznosak lehetnek az emberi szervezetnek is, hiszen hasonló védelmi funkciót tölthetnek be az emberi szervezetben, és fogyasztásuk védelmet nyújthat több - a szervezetet ért - káros hatással szemben.
Az öt leggyakrabban előforduló flavonvegyület a: kvercetin, a miricetin , az apigenin, a kempferol és a luteolin amiket legfőbbképpen a bogyós gyümölcsökben, hagymafélékben, spenótban, zellerben, valamint különböző lencsefélékben találhatunk. De találunk flavonoidokat a kakaóban, szójában, teában és a borban (elsősorban vörösborban), polifenolok (hidroxilcsoportot tartalmazó többgyűrűs vegyületek) formájában.
A flavonoidok számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek.
- Hozzájárulnak a keringési zavarok helyreállításához és segítenek sejtjeink jobb oxigénellátásában és részt vesznek a szervezet anyagcsere folyamataiban.
- A flavonoidok emellett erősítik az immunrendszert és rákmegelőző-, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak,
- Segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, májvédő szerepet is betöltenek.
- Csökkenthetik a kemoterápiás és sugárkezelések nemkívánatos mellékhatásait.
- A flavonoid tartalmú készítményekkel megelőzhetjük a nemkívánt szív- és érrendszeri problémák kialakulását.
- Asztmaellenes és antiallergén hatással rendelkeznek
- Véredényrendszer működését, befolyásoló hatással rendelkeznek, módósítják a vaszkuláris permeabilitást.
- Növelik a C-vitamin és karotin szintet, csökkentik a diabetes hosszú távú szövődményeit.
- Jó hatással vannak a memóriára, a tanulási folyamatokra és az általános kognitív (gondolkodással kapcsolatos) funkciókra, segíthet lassítani a mentális képességek hanyatlását, és késlelteti vagy megakadályozza olyan betegségek kialakulását, amilyen az Alzheimer- és a Parkinson-kór.
A flavonoidok vagy szintelenek, vagy élénkszínűek.
Figyelem! flavonoid készítmény vásárlásakor figyeljünk oda a flavonoid színére, mivel hogy:
A barna szín az oxidáció, az elmúlás és a lebomlás eredményei. Az antioxidáns készítmény barnul meg, amelykben az alkotóelemek egymásra fejtik ki hatásukat. Minél nagyobb egy flavonoid terméknek a TAS (Totál Antioxidáns Státusz) értéke annál jobb hatást fogunk elérni vele egészségünk helyreállításában. Ezek az értékek általában fellelhetők a termékdoboz oldalán.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: véredényrendszer, neurodegeneratív, készítményekkel, megtalálhatóak, hagymafélékben, mellékhatásait, immunrendszert, citrusfélékben, flavonoidokról, permeabilitást, megakadályozza, tulajdonsággal, sugárkezelések, rozsdásodáshoz, gyulladásokhoz, gondolkodással, bebizonyította, lencsefélékben, flavonvegyület, festékanyagok, szövődményeit, hozzájárulnak, mellékvesében, leggyakrabban, legfőbbképpen, asztmaellenes, folyamataiban, orvostudomány, csökkenthetik, megelőzhetjük, gyümölcsökben, flavonoidokat, egyensúlyának, eredményeként, rendelkeznek, fogyasztásuk, szabad gyökök, oxidáció eredményeként, szervezetben mindenhol, folyamat leginkább, rozsdásodáshoz hasonlítható, orvostudomány hosszú, szervezet oxidációs, elmúlt években, jelenlegi ismereteink, egészségünk megőrzésében, flavonoidok elsősorban, gyümölcs héjában, magban találhatók, flavonoidok vízben, ételek széles, flavonoidok növelik, Szent-Györgyi Albert, Totál Antioxidáns Státusz,
|
|
|
|
szabad gyökök, oxidáció eredményeként, szervezetben mindenhol, folyamat leginkább, rozsdásodáshoz hasonlítható, orvostudomány hosszú, szervezet oxidációs, elmúlt években, jelenlegi ismereteink, egészségünk megőrzésében, flavonoidok elsősorban, gyümölcs héjában, magban találhatók, flavonoidok vízben, ételek széles, flavonoidok növelik, korai öregedéshez, növények által, anyagok hasznosak, emberi szervezetnek, emberi szervezetben, luteolin amiket, bogyós gyümölcsökben, flavonoidok számos, keringési zavarok, szervezet anyagcsere, flavonoidok emellett, flavonoid tartalmú, nemkívánt szív-, vaszkuláris permeabilitást, diabetes hosszú, tanulási folyamatokra, általános kognitív, mentális képességek, flavonoidok vagy, flavonoid színére, barna szín, lebomlás eredményei, antioxidáns készítmény, alkotóelemek egymásra, flavonoid terméknek, értékek általában, termékdoboz oldalán, véredényrendszer, neurodegeneratív, készítményekkel, megtalálhatóak, hagymafélékben, mellékhatásait, immunrendszert, citrusfélékben, flavonoidokról, permeabilitást, megakadályozza, tulajdonsággal, sugárkezelések, rozsdásodáshoz, gyulladásokhoz, gondolkodással, bebizonyította, lencsefélékben, flavonvegyület, festékanyagok, szövődményeit, hozzájárulnak, mellékvesében, leggyakrabban, legfőbbképpen, asztmaellenes, folyamataiban, orvostudomány, csökkenthetik, megelőzhetjük, gyümölcsökben, flavonoidokat, egyensúlyának, eredményeként, rendelkeznek, fogyasztásuk, alzheimerkór, leküzdésében, szervezetben, szervezetnek, kórokozókkal, antiallergén, élénkszínűek, nemkívánatos, alkotóelemek, kialakulását, folyamatokra, hasonlítható, vásárlásakor, kemoterápiás, megőrzésében, szabadgyökök, halmozódnak, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2511
- e Hét: 19178
- e Hónap: 50664
- e Év: 255365
|
|
|