2020-01-17 23:03:02, péntek
|
|
|
A spenót valóságos természetes vitamin és ásványianyag forrás. Ásványianyagok egész tárházát tartalmazza: ként, mangánt, rezet, cinket, jódot, vasat, magnéziumot, foszfort, kálciumot, nátriumot és persze sok hasznos vitamint is, mint: A, B1, B2, B12, PP, C, E, és K Vitamint, valamint folsavat, szénhidrátokat, zsírsavakat, aminósavakat, rostokat, szaponint és ami nagyon érdekes a spenót esetében az az, hogy más növényekhez képest, melyek sokkal több vasat tartalmaznak, a spenótban lévő szaponin tartalma miatt a szervezet sokkal jobban tudja felszívni és hasznosítani a vasat mint a többi növények esetében, melyek nem tartalmaznak szaponint. Magas a klorofill tartalma, ami hozzájárul a vérképzéshez, lúgosításhoz. Ezért, vérszegénység esetében sokkal jobb spenótot fogyasztani, mint bármilyen más növényt, amelyikben nagyobb mennyiségű vas található.
A spenót kellemes ízű zöldségünk. Ideális fogyasztása az lenne, ha nem főznénk, mert sok benne az oxálsav. Ha a spenótot megfőzzük, akkor a szervetlenné váló ásványi anyagok kőlerakódást okozhatnak, ezért nagy mennyiségben nem ajánlott fogyasztani. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, sőt az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést.
A spenótot sok féleképpen ellehet készíteni: krémlevesnek, főzeléknek, salátának, spenótlének, spenótturmixnak (szárított és porított spenótból). Ezek közül az elkészítési módok közül pedig a legjobb változat a nyers változat ( a nyers spenótsaláta, spenótlé vagy szárított spenótporból spenótturmix).
Ha a nyers vagy a spenótszárítmányt össze turmixoljuk más gyümölcsökkel, vagy zöldségekkel, akkor nagyon kellemessé is tudjuk tenni a fogyasztását, mint például murokkal és almával, mangóval és ananásszal, almával és uborkával, almával és zellerrel, ezeknek a turmixkeverékeknek csak a fantázia és ízlés szabhat határt. Az elkészítés után viszont nagyon fontos hogy maximum 1 órán belül elfogyasszuk, mivel a levegő és fény hatására a készítmény oxidálódik.
A spenót gyógyhatása
Rákmegelőző hatása van
A spenót magas antioxidáns tartalma (kaempferol és a flavonoidoknak nevezett fitonutriensek) rákmegelőző hatást gyakorolnak, olyan ráktípus megbetegedésekben, mint: gyomorrák, bőrrák, prosztatarák vagy petefészekrák.
Védelmet nyújt a szívnek és az agynak
Magas folsav tartalma miatt (ami csökkenti a homocisztein aminosav szintjét) a spenót késlelteti az agy öregedési folyamatait. A folsavra azért van szüksége a szervezetnek, mert az segít lebontani az olyan vegyi anyagokat, melyek szívpanaszokat okoznak. Ez az aminosav ami a vérben lelhető, felelős az érfal megvastagodásáért és eldugulásáért, a szívbetegségek, valamint az Alzheimer kór kialakulásáért.
Immunerősítő
A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői, komplex vitaminjai és ásványianyagai erősítik az immunrendszert, védik a bőr egészségét és rugalmasságát, felgyorsítják a hegesedést és a sebek gyógyulását. Ha rendszeresen fogyasztjuk a nyers spenótot akár saláta, lé, vagy porított formában, nagy mértékben lefogjuk csökkenteni érrendszeri problémáink kialakulását.
Serkenti a gyomorműködést, egészségesen tartja a bélrendszert
Ha olyan emésztési gondokkal küzdünk, mint: puffadás, székrekedés, gyomorfekély, a spenótban található rostok és szaponin anyagok képesek rendben tartani az emésztést, beindítani az optimális perisztaltikát (bélfal mozgását) és kitakarítani az egész bélrendszert.
Gyógyítja a vérszegénységet és erősíti a csontrendszert
A spenótban található vas és szaponin a leghatásosabb páros a vérszegénység kezelésében, a benne lévő kálcium pedig erősíti a csontokat.A spenót ellátja a szervezetet a szükséges tápanyagokkal, egy csészényi spenótlevél kétszer annyi K-vitamint tartalmaz, mint amennyi szükséges ahhoz, hogy a csontok erősek maradjanak. Kimondottan ajánlott növésben lévő gyerekeknek, felnőtteknek, sportolóknak, szoptatós anyukáknak, idősöknek, valamint lábadozó betegeknek.
Védelmet nyújt szemünk világának
A spenót egy gazdag A Vitamin, béta-karotin, lutein és zeaxanthin forrás, amik mind nagyon fontos antioxidánsok szemünk világának. Ezek az antioxidánsok élesítik a látást, megállítják a szem kiszáradását és a makula degenerálódási folyamatát.Azon nők körében, akik zöldségekben gazdag étrend segítségével nagy mennyiségű zeaxantint és luteint, valamint E-vitamint visznek be a szervezetükbe, alacsonyabb lesz a szürkehályog előfordulási valószínűsége. A kapcsolatról a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának kutatói számoltak be.
Különböző bőrbetegségeknek a gyógyírja
Ha netán olyan bőrbetegségben szenvedünk mint: ekcéma, dermatitisz, akné, elszarusodási zavarok, hegek, ráncok, szeplők, depigmentációk, a spenótban található A, K, E, C Vitaminok nagy mértékben segíthetik a bőr teljes regenerálódását.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: bőrbetegségeknek, vérszegénységet, regenerálódását, spenótturmixnak, szívbetegségek, kialakulásáért, immunrendszert, szénhidrátokat, orvostudományi, degenerálódási, szívpanaszokat, gyomorműködést, perisztaltikát, fitonutriensek, ásványianyagok, csontrendszert, bőrbetegségben, flavonoidoknak, depigmentációk, ásványianyagai, vérszegénység, szervezetükbe, tápanyagokkal, petefészekrák, felgyorsítják, gyümölcsökkel, rugalmasságát, valószínűsége, antioxidánsok, eldugulásáért, elszarusodási, leghatásosabb, homocisztein, szervezetben, mennyiségben, kőlerakódást, spenót valóságos, spenót esetében, spenótban lévő, szervezet sokkal, vasat mint, többi növények, klorofill tartalma, spenót kellemes, spenótot megfőzzük, szervetlenné váló, oxálsav meggátolja, elkészítési módok, legjobb változat, nyers változat, nyers spenótsaláta, nyers vagy, Harvard Egyetem Orvostudományi Karának,
|
|