Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Ez az, amitől évtizedek óta nem jutunk sehova
  2015-07-12 09:51:47, vasárnap
 
  A Paktum miatti ,,tudatlanság" és ,,félismeretek" felelőtlensége


Boross Péter a Paktumról:

"... Ezért kötötte meg az ismert paktumot és nem tette lehetővé, hogy a tudatlanság, vagy félismeretek ezt lehetetlenné tegyék."

Köszönöm a visszaemlékezőnek és a Magyar Demokrata Fórum 2003. decemberi, 5. számában megjelenő mondatot! Ez az egy mondat adott magyarázatot az elmúlt 25 év érthetetlen történéseire!

http://furaila.xfree.hu/212714Például:

1.) E sorokat olvasva jöttem arra rá, hogy - amikor 1996-ban elhatároztam, hogy "megtanítom" szüleim korosztályát (akik a II. világháború előtt serdültek ifjúvá) az Igazságra emlékezni - miért végződött ezen törekvésem teljes kudarccal.
Először azt hittem, hogy olyan hosszú idő telt el a hazugságok jegyében, hogy már nem is emlékeznek másra!
*
Most már tudom, hogy ez csak részben igaz, mert annak a bizonyos paktumnak az volt az üzenete szüleim és nemzedékük számára, hogy:

MÉG NEM JÖTT EL AZ IGAZMONDÁS IDEJE!


2.) Ebből az egy mondatból értettem meg azt is, hogy miért végződött a politikai ténykedésem is kudarccal.
Történt ugyanis, hogy a "rendszerváltozás" kezdetekor azt hittem, hogy eljött végre az én időm és beleártottam magam a politikai életbe.

Végig kampányoltam

- az 1994-es választásokat, mint KDNP-s "pártkatona";

- majd 1996-ban jelentkeztem az MDF helyi szervezeténél, hogy segíthessek.

Azt mondták: - lépjen be, akkor többet tehet közös ügyünkért, a "magyarság sorsának jobbításáért".


Beléptem, mert nem szerettem volna kevesebbet elérni, mint (amit mindig is):

2.1.) sorstársaim ERKÖLCSI REHABILITÁCIÓJÁT és annak NYILVÁNOSSÁGÁT; valamint

2.2.) a (rendszer)váltáshoz szükséges ESZKÖZÖK (ismeretek, induló tőke...) elérhetőségét!

*

- Végig kampányoltam az 1998-as, a 2002-es 2006-os választásokat: irodai ügyelet, cédulagyűjtés (még a Fidesznek is a Ferencvárosban).

- Ott voltam a szavazatszámláló bizottságokban is és majd belehaltam abba, hogy mennyire magamra maradtam a kádári időkben összeszokott társaságban!

Még, ha észre is vettem volna, hogy hogyan csalnak, sem tehettem volna semmit, mert még a MIÉP-es társam sem állt szóba velem!

A kampányban újságcikkeket írtam éjszakánként, majd esszéket, szociográfiákat, novellákat, regényt.

- Előadásokra készültem a református gyülekezet női körében...

Két marékkal szórtam (gondolat)"gyöngyeimet", úgy, hogy egy fillért nem kaptam senkitől cserébe, miközben csak úgy röpködtek körülöttem a százezrek!

Örültem, hogy csinálhattam, csak az bántott, hogy: senki nem hallgatott rám(!), hogy senki nem állt szóba velem!

Pedig nem akartam más lenni, mint olyan EMBER, aki "a másik emberrel beszél..."


Az idézőjeles mondatrész példaképemtől, Albert Schweitzertől való. Ő mondta a hirosimai atomtámadás után, hogy:

- "Egész életemben igyekeztem tartózkodni attól, hogy társadalmi kérdésekről nyilatkozzam... egyáltalán nem azért, mert nem érdekeltek a nemzetközi események vagy a politika. Nagyon is érdekelnek, és igen aggódom miattuk. Egyszerűen úgy éreztem, hogy a külvilághoz való viszonyomnak közvetlenül teológiai, filozófiai és zenei munkásságomból és gondolkodásomból kell kinőnie. Inkább az egész emberiség problémáit igyekeztem megközelíteni, semmint belebonyolódni az egyik vagy másik csoport ellentmondásaiba. Ember akartam lenni, aki a másik emberrel beszél."

*

A 2006-os választások "eredménye" után rájöttem, hogy az én esetem nem egyedi, hanem egy nagyon fontos, a vágott-virág-sorssal, az 1945 után születettekkel összefüggő történelmi- magyar jelenség.

Ugyanis:

1.) Ők úgy élik meg hovatartozásukat, történelmüket, hogy nem ismerik családi őseik történetét, történelmét!

Előlük a bolsevik, majd a szocialistának hazudott hatalom eltitkolta, hogy

- a nagyapa, dédapa, vagy ükapa milyen hősiesen harcolt hazája érdekeiért az első világháborúban!

- Arról sem tudhatott senki, hogyan hurcolták el rokonait a SZU-ba málenkíj robotra, amit - ha túlélt a szegény rokon, még - titkolni is kellett, nemhogy nyilvánossá tenni szörnyű szenvedéseit!

- Sőt, még arról sem tudhatott a szerencsétlen utód, hogy miért kellett a "láthatatlan" "skarlát-betűt" viselnie az 1956-os forradalmi mártír rokonaik miatt!

- Arról sem tudhatott, tudhattunk, hogy nemzetünk testéből miért szakítottak ki országrésznyi darabokat és az ott élő honfitársaiknak miért kellett egyik napról a másikra, “idegen betolakodóvá" válni saját szülőföldjén!


2.) El kellene érni, hogy ezek az egyéni sorsok megismerhetők legyenek a családokban! Tudatosítani kellene, hogy az egyéni sorsok, történetek, maga a történelem - a család történelme! Hazánk történelme, viszont a családi történelmek összessége!


3.) Jó, hogy van Terrorháza Múzeum, de az ott látottak, a fiatalabbak számára - úgymond: "lógnak a levegőben".

Miért?

Azért, mert az oda látogató ifjú honpolgárnak fogalma sincs arról, hogy saját családján belül kije-kije hogyan élte túl, vagy halt bele az egyik, vagy a másik terrorizmusba! Addig, bizony ezek az ismeretek - borzalmasságuk miatt - csak még jobban elidegenítik utódainkat saját, családi történelmüktől! Azt a hamis illúziót kelti bennük, hogy: "NEKEM EHHEZ NINCS KÖZÖM!".


4.) Ha mindenki tudná, hogy apjában, nagyapjában akkora félelem, szorongás alakult ki a szocializmusnak hazudott társadalomban, hogy kárpótláskor nem merte kárpótoltatni magát, nehogy kiderüljön, hogy annak idején, az 1945 előtti időkre vonatkozóan hazudta a nincstelen zsellérséget és a munkásosztályhoz való tartozását. Ha tudná az igazat, akkor azt is tudni vélné, hogy ezek a családi vagyonok azután másodszor is azok kezébe kerültek, akik már egyszer - 1945 után - elvették, kisajátították, elrabolták a családjától!


5.) Nemhogy csökkenteni kellene a történelem órákat, hanem egyenesen az ösztönzők sokaságát kellene kitalálni, hogy az utánunk születettekben, a jövő nemzedékének képviselőiben felébredjen a vágy a családi múlt, a családi történelem megismerésére! Alapvető igény kellene, hogy legyen - most, a génkutatások óriási eredményeinek elérésekor, különösképpen - saját, genealógiai múltunk ismerete! Egyszerűbben fogalmazva: szükségesnek tartom, hogy mindenki képes legyen - felnőtt korára, legalább dédszülőkig visszamenőleg - a saját családfáját megrajzolni!

Még egyszerűbben fogalmazva: jó lenne tudni, hogy ki fia- borja is az ember valójában!


6.) A "tudás" birtokában aztán nem élhetnénk "csak úgy" felelőtlenül bele a világba, mert a múlt ismerete meghatározó módon kihat a jelenre!

Kit arra, ösztönözhet, hogy

- ősei hibáiból okulva alakítsa ki családi életprogramját, életstratégiáját

- kit arra, hogy méltó utódja lehessen elődeinek!


7.) Ebből következik, hogy csakis ennek megvalósulásakor leszünk igazán alkalmasak arra, hogy - a "tudás" birtokában - felelősséggel tudnának/tudnánk v á l a s z - t a n i!


Végezetül, azért is érintett különösképpen fájdalmasan a levelem elején idézett mondat, mert a "tudatlanság" és a "félismeret" úgy szerepel benne, mint olyan tényezők, amelyek kizárják egész nemzedékemet - a vágott-virág- gyökértelen nemzedéket, és a még náluknál is tudatlanabb utódaikat - a felelősségteljes döntésképességből !

Nemcsak szüleink korosztályának jelentett üzenetet az a bizonyos "p a k t u m", hanem az előző rendszer "kompetenseinek" is! Mert, részben illegalitásba vonulva - továbbra is (vissza)élhetnek az előzőleg elraktározott információk és "tudás" adta előnyeikkel!

Ők azok, akik nálunknál is jobban tudják, hogy ki az, akit el "kell" lehetetleníteni, aki elől el "kell" venni minden lehetőséget!


Bóna Mária Ilona


Ui.: A volt Szovjetúniót szeretném, ha nem azonosítaná senki a mai Oroszországgal!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2015.06 2015. Július 2015.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 163 db bejegyzés
Összes: 7578 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 71
  • e Hét: 1527
  • e Hónap: 8042
  • e Év: 107990
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.