Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Vigyázat, akár árnyékban, vízben is leéghetünk!
  2021-07-27 21:26:17, kedd
 
 














VIGYÁZAT, AKÁR ÁRNYÉKBAN, VÍZBEN IS LEÉGHETÜNK!


A megfelelő naptej kiválasztásához jó, ha tudjuk, hogy a flakonok hátulján mit is jelentenek a különböző jelölések, mint például az SPF, mi a különbség az UV-A és az UV-B között, vagy hogy mi az a széles spektrumú védelem. Ehhez dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ orvosa ad tanácsokat.


Mit is jelent a faktor-szám?

Ami a boltokban egyből feltűnik a naptejek flakonján feltüntetett 15-50 közötti nagy méretű számok. Ez az SPF vagyis Sun Protection Factor a napvédő faktort jelöli, ami azt jelenti, hogy az adott terméket használva mennyi ideig lehetünk a napon anélkül, hogy leégnénk - ismertette dr. Vincze Ildikó.


A bőrtípusunkhoz igazodjon

Hogy melyik faktorszámú terméket válasszuk, elsődlegesen bőrtípusunk határozza meg. Az összesen hatféle bőrtípus közül Európában a 2-es, a világosabb és a 3-as, a bézs tónusú a leggyakoribb. Napvédelem nélkül a 2-es típusúak 5-10 perc alatt, a 3-as bőrtípusúak 10-20 perc alatt égnének le. Ezt kell megszorozni a naptej dobozán található SPF számmal és így megkapjuk azt a számot, amit leégés nélkül eltölthetünk a napon - mondta Vincze doktornő.



Bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú naptejet válasszunk! - shutterstock





Mi a különbség az UV-A és UV-B között?

A bőr idő előtti öregedéséért, a ráncok megjelenéséért az UV-A sugarak felelősek, a leégést pedig az UV-B sugarak okozzák. A kettő együttesen fokozza a bőr daganatos elváltozásainak kialakulását. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy a termék mindkét ultraibolya sugárzás ellen védjen! - tanácsolja a bőrgyógyász.


Mennyire vízállóak a naptejek?

A legtöbb naptej flakonjának hátulján fel van tüntetve, hogy vízálló. Megint a faktorszámot kell figyelembe venni a vízállóság idejének kiszámolásához. Általában 40 percig nem mossa le a krémet a víz a bőrünkről, az extra vízálló termékek 80 percig nyújtanak védelmet a leégéstől a vízben tartózkodva. Ha erősen izzadunk, például sportolás közben, a verejték ugyanúgy lemossa a naptejet a bőrről, tehát ugyanolyan gyakran újra kell napvédővel bekenni a testet, mint fürdőzés után- javasolja az orvos.


Naptej, krém, spray, melyik a jobb?

Dr. Vincze Ildikó szerint ez nagyrészt egyéni ízlés kérdése. A krémek a száraz bőrűeknek javasolt, a lotion-testápoló állagúakat könnyebb szétoszlatni a testen. A szemek körül vékonyabb a bőr, ide az ajkakra is használható napvédő stick-et kenjük. A spray használata ugyan kényelmes, de nehezebb egyenletesen eloszlatni. Az arcra érdemes a bőrtípusnak megfelelő külön napvédőt használni, így például kevésbé fog csillogni a zsíros bőr. A gyerekeknek szánt napvédőknél a magas faktorszám mellett, arra is figyeljünk, hogy kevesebb színező-és illatanyagot tartalmazzon a készítmény.



Külön napvédőt használjunk az arcunkra - shutterstock





Fontos, hogy mikor kenjük be magunkat

Legalább 20-30 perccel a napon tartózkodás előtt kenjük be magunkat naptejjel a teljes testfelületen. A fülcimpa, lábfej ugyanúgy leéghet, mint a többi testrész, csak sokan elfelejtik. Nem szabad elfelejteni 2-3 óránként újrakenni, fürdés vagy sportolás esetén még gyakrabban. Vízben és árnyékban is gyorsan le lehet égni, még mielőtt a szabadba megyünk gondoskodjunk a napvédelemről! - figyelmeztet a bőrgyógyász.


A naptejen túl

A biztonságos napozásra vonatkozó szabályok betartása a naptej használat mellett is fontos. Az elmúlt 20 évben az egész világon növekedett az ultraibolya sugárzás, mintegy 6-14 százalékkal. Az erős, 7,0-7,9 közötti UV-indexnél a nem érzékeny bőrűek is leégnek 15-20 perc után a tűző napon, főleg 11-16 óra között. Kétszer annyi időt lehetünk a szabadban bőrünk károsodása nélkül az ezen az időintervallumon kívüli reggeli vagy esti órákban. Riasztást a 7,5-es UV indexnél adnak ki, ekkor 15 percnél kevesebb idő nem veszélyes a napsütésben. A megfelelő naptej használata mellett a kalap és a napszemüveg és a legtöbb testfelületet takaró könnyen szellőző ruházat hasznos kiegészítők a napvédelemre.


Ne akarjunk pár óra alatt csokibarna bőrt - figyelmeztetnek a szakemberek

Link














 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Aggasztó hír: A delta mutáns egy új variánsa tűnt fel Magyar
  2021-07-27 20:45:12, kedd
 
 




AGGASZTÓ HÍR: A DELTA MUTÁNS EGY ÚJABB VARIÁNS TŰNT FEL MAGYARORSZÁGON


A szakemberek aggodalmuknak adta hangot, miután az országszerte zajló tesztekből kitűnt: újra növekszik a koronavírusosak száma hazánkban. Sőt, a delta mutáns egy új variánsa is feltűnt.


A delta variáns agresszív terjedése miatt egyre több külföldi országban ismét szigorítanak a védekezésen. Mivel a magyarok központi nyaralóhelyein is egyre több ismét a fertőzött, ezért csak idő kérdése volt, hogy mikor bukkan fel hazánkban is ez a variáns. Sőt, a szegedi, országszerte teszteket végző Avidin Kft. ügyvezető igazgatója, Puskás László azt is megosztotta a nyilvánossággal, hogy a delta mutánsnak egy új variánsa is felbukkant.


Közel a negyedik hullám kezdete

Az Avidin Kft. országszerte a járvány kezdete óta végez hazai vállalatoknál tömeges teszteket, az elmúlt hetekben napi 1-2 esetet mutattak ki, ami a tavalyi azonos időszakhoz hasonló alacsony fertőzésszám. Most eredményeik lassú emelkedést mérnek napi 10-15 fertőzöttel, ami Puskás László ügyvezető szerint a negyedik hullám közeledtét is jelezheti.



Már a delta vírus új mutációja is megjelent hazánkban - shutterstock





Egy teljesen új szörnyeteg is felbukkant

A napokban az Avidin Kft. szakemberei az indiai, delta koronavírusnak egy olyan ritka variánsát mutatták ki, amelyet Del156/157-tel jelölnek, és a világon összesen csak 21 ilyen esetet jelentettek. Egy nagy magyarországi cég két külföldi dolgozója kapta el a ritka mutánst, amit még vizsgálnak a szegedi laborban. Egyelőre nem tudni milyen tüneteket hordoz, és fertőzőbb-e az ismert indiai típusnál. Közülük az egyik 50-60 közötti alkalmazott kapott oltást (nem keleti típusút), bár nem tudni mennyivel a megfertőződés előtt, de sajnos viszonylag súlyos panaszai vannak.

A szakértő szerint ritka esetekről lehet szó

Dr.Prof Tóth Sándor virológus a Borsnak elmondta, hogy mivel egyelőre nem sokat tudni az indiai koronavírus most felfedezett új variánsáról lehetséges, hogy csak egyedi esetekről van szó.

"Nem szabad elfelejteni, hogy a hazánkban alkalmazott összes koronavírus elleni vakcina véd a betegség súlyos lefolyása ellen, de a megfertőződés ellen nem"

Ugyanis az oltások a véráramba kerülnek nem a nyálkahártyára, a nyálkahártyára így bekerülhet a vírus. 80-95%-ban nem lesznek panaszai a megfertőzöttnek, ettől még egy-két tünetes eset még előfordulhat. A most felfedezett új delta variánsnál nem tudjuk, hogy eltelt-e annyi idő az oltott személy esetében, hogy kifejtse a vakcina a hatását. Viszont ha az új mutáns komoly tüneteket okoz, azt mindenképp vizsgálni kell. Ám a delta vírus ellen az izraeli adatok alapján a védőoltásokkal viszonylag jó eredményeket érnek el - magyarázta a virológus.



A jelenléti oktatáshoz fontos lehet a tinik oltása - AFP





Akció a 12-15 évesek oltására

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy mivel 3 millió felnőtt még nem oltatta be magát, így a fiatalok oltásával lehet növelni az átoltottságot, ami nagyon fontos, különösen a delta variánsra tekintettel. Amíg a 16-18 évesek nagyjából 46 százaléka vette fel a vakcinát, ez a 12-15 éveseknél csupán 15 százalék, azaz 60 ezer gyerek. Ezért a kormány most oltási akciót szervez az iskolakezdés előtt augusztus 30-31-én. Minden iskolában lesz lehetőség a 12 év felettiek oltására, amit az iskolaorvos vagy oltócsoportok fognak végezni. A szülő ott a helyszínen is regisztrálhatja majd a gyereket, amihez továbbra is feltétel a szülői beleegyező nyilatkozat.


Az oltatlan gyerekek komoly veszélyben vannak

334 ezer 12-15 év közötti gyerek nem kapta meg még az oltást. Ők nemcsak megfertőződhetnek a koronavírussal, főleg a nyaralások során, de terjesztői is lehetnek, akár tünetmentesen. A be nem oltott időseknél továbbra is súlyos, akár végzetes lehet a megbetegedés, a 60 évesek 18, a 65 felettiek 15 százaléka érintett hazánkban. Prof.Dr.Rusvai Miklós virológus szerint:"a diákok nagy részét legkésőbb augusztus 15-ig be kellene oltatni, hogy a szeptember 1-jei iskolakezdésre minimális védettséget szerezzenek, így maradhatna a jelenléti oktatás a korosztályban egy esetleges járványhullám esetén."



Link



Sokkal jobban fertőz az új mutáns: kétszer nagyobb az esélye, hogy belehalunk a delta variánsba

Link





 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Kétszer nagyobb az esélye, hogy belehalunk a delta fertőzésé
  2021-07-27 20:30:35, kedd
 
 





KÉTSZER NAGYOBB AZ ESÉLYE, HOGY BELEHALUNK A DELTA FERTŐZÉSÉBE


Magyarországon is egyre növekszik a delta variánssal fertőzöttek száma, a szakemberek szerint biztos, hogy a negyedik hullámban ez a mutáns fog dominálni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában péntek reggelre már 23 delta variánssal fertőzött beteget vizsgáltak, és már kettő esetben a gamma variánst is azonosították. A szakemberek egyöntetűen arra hívják fel a figyelmet, hogy a járvány alakulása tekintetében minden attól függ a jövőben, hogy mennyi ember hajlandó beoltatni magát.


Már 124 országban van jelen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint már 124 országban van jelen az először Indiában azonosított delta variáns. Ez 13-mal több, mint egy héttel ezelőtt. Két tanulmányt említenek, melyből az egyik Kanadában, a másik Kínában készült. Utóbbi országban olyan embereket vizsgáltak, akik a delta vírussal fertőzött személlyel érintkeztek és karanténba kerültek. A kontakt személyek PCR-tesztje már az érintkezés utáni negyedik nap pozitív volt. A korábbi változatoknál csak hat nap után mutatták ki a tesztek a betegséget.



A delta variáns fertőzését már négy nap után kimutatja a PCR-teszt - Karnok Csaba / Délmagyarország





137 százalékkal biztosabb, hogy belehalunk

A szóban forgó kutatás konkrét számokat is közölt. Eszerint az első pozitív tesztnél 1200-szor több volt a vírus mennyisége a betegek szervezetében, mint a korábbi esetekben. Magyarul a delta variáns sokkal-sokkal gyorsabban szaporodik, és jóval fertőzőképesebb a fertőzés korai szakaszában. A kanadai kutatás szerint az egészségügyi kockázatok is magasabbak. A kórházi kezelés esélye 120 százalékkal, az intenzív osztályon való ellátás veszélye 287 százalékkal, a halálozás kockázata pedig 137 százalékkal magasabb, mint a korábbi változatoknál.


Alattomosabb a delta

A delta variánsról kezdetben azt gondolták, hogy ugyanolyan tünetekkel jár, mint a régebbi vírusok: fáradékonyság, izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, hányinger, hasmenés, émelygés, természetesen csak a láz, köhögés és ízlelés- és szaglásvesztés után. Ehhez képest egy brit kutatás szerint e variáns tünetei is mások. A szakértők azt mondják - akik egy applikáción keresztül figyelték a fertőzötteket -, hogy a fiatalok körében egy csúnyább megfázásra hasonlítanak a tünetek, és az emberek nem veszik észre, hogy betegek lettek. Az első számú tünet a fejfájás, és ezt követi a torokfájás, az orrfolyás és a láz. A köhögés és a szaglás elvesztése sokkal ritkábban jelentkezett.



Négyszer nagyobb eséllyel szorulhatunk intenzív ellátásra a delta mutánstól - MTI





Mitől fertőz jobban?

Kemenesi Gábor virológus Facebook-bejegyzésében arról írt, miért kockázatosabb a delta variáns. A szakember szerint ez a mutáns nagyobb számban sokszorozódik a szervezetben - ahogy erre a kínai kutatás is rámutatott -, emellett pedig erősebben tapad, ,,kapaszkodik" a sejtekre, és könnyebben beléjük jut. Rövidül a lappangási idő, és a fertőzőképesség is javul - azaz egy ember több kontaktnak képes átadni az eleve nagyobb mennyiségű vírust. A virológus azt írta: az új mutánsok megjelenésével egyre emelkedett a fertőzéskori vírusszám.


Mivel csökkenthetjük a fertőzés esélyét?

Oltás, oltás, oltás. Kemenesi Gábor felhívta a figyelmet: fontos a két dózis felvétele, egy adaggal csak fele annyira hatékony a vakcina. Emellett várhatóan a maszkhasználat ismételten fontos szerephez jut a védelemmel nem rendelkezők megvédéséért és a járvány féken tartásáért. Hamarosan fel kell frissítenünk tudásunkat a maszk helyes és megfelelő használatával kapcsolatban!



Az első tünetek egy erősebb náthára hasonlítanak, így nehéz felismerni, hogy az új variánstól szenvedünk - Shutterstock





Hamarosan felvehető a harmadik oltás

A Kormány augusztus 1-től tette lehetővé a beoltottak számára a harmadik vakcina felvételét. Egy kritériumot határoztak meg: a második oltás után négy hónapnak kell eltelni, mire a harmadik adagot megkaphatjuk. A szakemberek azt javasolják: aki nem biztos abban, hogy melyik vakcinát veheti fel harmadjára, konzultáljon a háziorvosával, vagy krónikus betegség esetén a szakorvosával.


Link



Aggasztó dolgot közölt Szlávik János a delta variánssal kapcsolatban

Link



Jó hír: Sinopharm és Szputnyik oltásokkal is lehet menni külföldre nyaralni

Link



Ősszel engedélyezhetik a 12 éven aluli gyerekek oltását

Link



,,Nem szeretnénk újra átélni azt a poklot" - megkezdődött a 12-15 éves gyerekek oltása

Link









 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 289
  • e Hét: 1785
  • e Hónap: 18929
  • e Év: 156301
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.