Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 178 
Halottaknak napján
  2013-10-31 13:38:26, csütörtök
 
  Halottaknak napján,
gondolkozz el, kérlek!
Mennyire fontosak
azok, akik élnek?
Milyen gyakran gondolsz
rájuk szeretettel?
Jelenthet-e annyit,
mint ki régen ment el?

Ilyenkor az ember
temetőbe jár ki,
Elmúlt szeretteit
véli megtalálni.
Közben annyin élnek
magányosan, távol,
kire nem jut idő,
kit a szív nem ápol.

Pedig a halottak
a szívünkben élnek.
A hétköznapokba
bőven beleférnek.
M'ért nincs az élőkért
ugyanilyen ünnep,
ami lángra gyújtja
apró mécsesünket.

Aki elment, jól van,
csak egy más világon,
s nem tud örvendezni
levágott virágon.
Földdé porladt testet
látogatsz a sírnál.
Élőkért tehetnél,
ahelyett, hogy sírnál!

Oly sok a magányos,
kinek nem jut semmi.
Ki örülni tudna,
ha tudnák szeretni.
Ám ezt meg se látod
- tudod - attól félek.
Megbékélni kéne,
s nem visz rá a lélek.

Vársz, amíg késő lesz,
mikor már nem bánthat,
akkor száll szívedre,
majd a gyász, a bánat.
S jön halottak napja,
s mész a temetőbe,
bocsánatot kérni,
s elbúcsúzni tőle...

Aranyosi Ervin
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Rígasztalj meg
  2013-10-31 09:16:13, csütörtök
 
  Két gyermek, két külön világ. Jánoskám könnyen sírva fakadt, hamar sértődött, lánykám picinek sohasem sírt, nagyobb gyermekecske korában is csak igen ritkán, ő kacagós kislány volt, mindig tudtam, merre jár, mert örökké dudolászott.

A cipőfűző bekötése emberpróbáló feladat a gyermek számára, a vak gyermek számára pedig igazi kínzást jelent. Ezt csak a cipzár le-felhúzásának, összekapcsolásának megtanulása múlja felül. Sohasem kérdőjeleztem meg fiam képességeit, így három éves korára önállóan öltözött, vetkőzött, rendet rakott maga után. Ha vásárolni mentünk, segített haza hozni az árut. Kicsi csörgő labdát csörgettem a kezemben, így a hang után önállóan tudott közlekedni, nem kellett a szoros ,,vezetés". Ha vágyott a közelségemre, ott volt a kezem, de mint más három éves gyermek, ő is szerette a szabad sétát, anya keze nélkül. Játszótéri sétáink idején szívesen kerékpározott háromkerekű biciklijén, futkározott, mászókázott, élvezte a szabadidőtöltést. Egyetlen dologra nem tudtam rávenni: a homokozóban való játszásra. Ahogy megérezte a kezén a homokot, úgy utálkozott, olyan fintorokkal tiltakozott, amit az óta sem, tapasztaltam egyetlen gyereknél sem. Imádta a tapintó sétákat, élvezettel fedezte fel az őt, körülvevő világot. Tapintó séták, mondom, hisz csak tapintás által tudtam, tudom közvetíteni neki azt, amit mi látók rápillantással meglátunk. Ő tapintja, megszagolja, megkopogtatja. Esetleg ízleli, így nyer képet a világról. S annyit tud, amennyit megláttatunk vele. Mivel én magam is élvezettel fedeztem fel ezt a másfajta látásmódú világot, a közös megtapasztalás élménye nagyon közel hozott minket egymáshoz. Leleményessé tett, így mindig új, és új élményekkel, tudással gyarapodtunk, hisz fiamon keresztül az én tudásom is kiteljesedett, több lett.

Elérkezettnek láttam az időt, hogy kisfiam a cipőfűző bekötésének rejtelmeibe beavassam. Próbálkozott vele szegénykém, és valamiért nem akart összeállni benne a megtanuláshoz szükséges mozdulatsor.

Magyaráztam ugyan, hogy nem lehet egyszeribe megtanulni, majd szépen lassan, sok gyakorlással sikerülni fog, türelemre intettem, de az én kis bogaram egyre csak próbálkozott, s a sokadik kudarc után keservesen sírva fakadt.

Majd, mire vigasztalni kezdtem volna, rám ripakodott: Édesanya! Te nem tudod a kötelességed? Sír a gyereked! Légy szíves, rígasztalj meg!

Kacagva öleltem magamhoz. Szállóige lett családunkban ez a tündéri kiszólása olyannyira,

hogy mind a két gyermekem, ha szomorú, a mai napig úgy jönnek hozzám:Édesanya! Légyszíves rígasztalj meg!
 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
Tipi-tapi
  2013-10-31 09:10:17, csütörtök
 
  Tüneményes szófordulatokat használnak a vakok. A tipi-tapi is ilyen szóhasználat. Mivel az információk legtöbbjét tapintással szerzik meg, a letapogatás szót helyettesítik ezzel a kifejezéssel. Árnyaltabban érzékelteti azt a fajta finom, cirógató, pille könnyű érintést, ahogy a különböző tárgyak formájáról fogalmat szereznek maguknak ezzel a sajátos látásmóddal.

A vakos közösségükön belül természetes a tapintás, egymás között nem probléma, hisz egyformán"látnak" s nem tételeznek fel sandaságot egymásról.

Kisfiamnak a látó iskolában sokat kellett küzdeni a tapogatással járó esetleges kellemetlen helyzetek ellen, hisz a látó közösség nem igazán értette az ő állapotát. Magam is megtapasztaltam, hogy az érintés a legtöbb emberből ösztönös tiltakozást vált ki. Ha szóval nem is, de a testbeszéddel jelzik ezt. Mivel nálunk az érintés a látás helyettesítése, így magam is érintővé váltam, beszéd közben a látó embereket is meg-megérintem. Egy idő után a közeli ismerősök ezt megszokják, de az ismeretlenekkel időnként bajba kerülök, mert félreértik a mozdulatomat. Volt már emiatt kellemetlen helyzetem.

Harmadikos volt fiam, még ekkor én kísértem az iskolába, s az iskola Igazgató nője szólt, hogy szeretne velem beszélni, keressem meg az irodájában.

Négyszemközt kacagva mesélte el, hogy János igazi látó iskolás lett, ugyanis matematika dolgozatírása közben puskázott, bár lebukott a tanár előtt.

A tanár arra figyelt fel az órán dolgozatírás közben, hogy a kisfiam ujjaival a padban tipi-tapizik, majd gépe fölé hajolva ír pár sort, s újra kezdi a matatást. A tanár úr a padba benézve látta, hogy fiam Braille könyve nyitva, s ujjacskáival elolvasva a matematikai szabályokat, papírra veti a kérdésre adandó választ. Természetesen a büntetését megkapta: egy hatalmas egyest az ellenőrzőjébe!

Janám nagyon szégyellte az esetet, sírva fogadta meg nekem, hogy soha többé ilyet nem cselekszik!

Ez az egyetlen eset, amikor csalni próbált. Sem azelőtt, sem az óta nem kaptam rajta hamisságon, hazugságon, s bízom benne, hogy ez így is marad!
 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
Töltött sütőtök
  2013-10-30 19:55:03, szerda
 
 


4 főre

Hozzávalók:

- 1 darab kerek sütőtök félbevágva,kimagozva
- a töltelékhez:
- 50 dkg darált csirkehús
- só,bors, oregano, bazsalikom- ízlés szerint
- 10-15 dkg snidlinges kecskesajt
- fél csokor petrezselyemzöld felaprítva
- 1 db zöld pritaminpaprika felkockázva
- 1 db piros pritaminpaprika felkockázva
- 3 kanál extra szűz olívaolaj
- darált pirospaprika
- 6-7 db szárított paradicsom felaprítva

A töltelék hozzávalóit jól elkeverjük és megfelezzük.A kimagozott és félbevágott tököket púposra pakoljuk a töltelékkel.A tök széleit/húsát éles késsel néhol bevágjuk,hogy sütés közben hamarabb puhuljon.Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és készre sütjük kb. 1 óra alatt.Akkor jó,ha a sütőtök húsa is könnyen vágható,puha,de nem krémes.

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Kriszta sütőtökös finomsága
  2013-10-30 14:11:41, szerda
 
 

A sütőtökben sok a vitamin,máskülönben szép a színe.
Megsütve,magában is nagyon finom,hát még ezzel-azzal megbolondítva.
Elkészítés: egy hosszú sütőtök fele megsütve és kibelezve.Rácsurgatni 1 evőkanál mézet,egy kiskanál fahéjjal fűszerezve és Feta sajttal megbolondítva.Különleges ízvilág!
Önmagában ,kenyérre kenve,vagy köretként is kiváló.

Rétesbe is tölthető!

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Borsópörkölt színes pennével !
  2013-10-30 14:09:29, szerda
 
  Hozzávalók:
4 marék zöldborsó,6 marék színes penne,1 fej vöröshagyma,étolaj , só, bors, majoránna, pirospaprika.
A pennét megfőzzük és leszűrjük. Egy edényben olajon a kockára vágott hagymát megdinszteljük,majd a borsót ráöntjük,fűszerezzük és annyi vízzel felengedjük ,hogy éppen ellepje.Puhára főzzük.Összekeverjük a tésztával és tálaljuk!

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Sütőtökfasírt
  2013-10-30 14:08:16, szerda
 
  Hozzávalók:
40 dkg sütőtökpüré,20 dkg liszt,1 tojás, 1 teáskanál sütőpor,1 teáskanál curry,1 teáskanál só és olaj a sütéshez.
A hozzávalókat jól összedolgozom és evőkanálnyi halmokat sütök ki forró olajban (kb.2 perc egy oldal).
Az olajat leitatom róla és melegen tálalom!

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Sütőtökös kókuszgolyó
  2013-10-30 14:06:04, szerda
 
 
Hozzávalók: 1 sütőtök, kb. 20 dkg darált háztartási keksz, kb. 10 dkg darált dió-én többet is tettem bele ,ízlés szerint porcukor vagy szőlőcukor és a forgatáshoz kókuszreszelék.

A sütőtököt megsütöm,a belsejét kiszedem és kihűtöm.Miután kihűlt összekeverem a többi hozzávalóval és golyókat formálok belőle.A golyókat kókuszreszelékbe forgatom és hűtőbe teszem a fogyasztásig!

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Sütőtökös-diós rétes
  2013-10-30 14:01:31, szerda
 
  Hozzávalók: 1 csomag teljes kiőrlésű réteslap(Tante Fanny-t használtam), 1 hosszú érett szép nagy sütőtök,darált dió-15-20 dkg-ízlés szerint, porcukor ízlés szerint,olaj.

A sütőtököt megpucolom és nyersen lereszelem,majd hozzáadom a diót és a porcukrot és jól elkeverem. Egy nedves ,kicsavart konyharuhára teszem az első réteslapot és megkenem olajjal,erre teszem a 2.lapot,ezt is megkenem olajjal,erre jön a 3. lap: erre kenem a töltelék felét,erre jön a 4.réteslap,majd azt is megkenem olajjal,erre jön még 2 réteslap,majd az utolsót nem kenem meg egyenlőre,hanem feltekerem a rétest és egy sütőpapíros tepsibe teszem.Most kenem meg olajjal és néhány helyen megszurkálom.Ugyanígy készítem el a másik rétest is! Kb. 30 percig sütöm,amíg szép aranybarna lesz.Langyosan szeletelem és porcukorral meghintve tálalom!

Nagyon-nagyon finom!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Aszalt szilvás krémes sütőtök pite
  2013-10-30 13:59:29, szerda
 
  A recept Krisztától van!

Hozzávalók: 45 dkg sütőtökpüré, kb. 80 ml olvasztott vaj, 120 ml cukor, 1 tojás, 1 kiskanál vanília esszencia, 1 kiskanál szódabikarbóna, csipet só, 360 ml liszt,aszalt szilva és ízlés szerint fahéj és gyömbér.

A hozzávalókat összevegyítem és kivajazott piteformába öntöm.A tetejét kirakom aszalt szilvával. Előmelegített sütőben 30 percig sütöm!Az a jó,ha krémes a belseje!
( a sütőtököt tisztítás után puhára sütöttem és végül összeturmixoltam)
Kihűlve tálaljuk!

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 178 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 178 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1031
  • e Hét: 6721
  • e Hónap: 13093
  • e Év: 63884
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.