Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Zsömle, kifli, sajtos kifli, ahogy én készítem.
  2014-01-03 15:06:32, péntek
 
 
Bevált receptem, bár ezt is itt találgattam, s részekből formáltam kedvemre valónak.

A keverőbe teszek 2 dl langyos tejet (ha nincs, akkor vizet), 1 evőkanál cukrot, 2,5 dkg élesztőt, 10 dkg lisztet. Pár percig hagyom ezeket, majd adok hozzá 1 tojást, 1 kispoharas natúr joghurtot/kefírt/tejfölt, ami épp van itthon, 2 evőkanálnyi margarint, 1 teáskanálnyi sót, 3 evőkanál olajat, és kb. 40 dkg lisztet (kevert összetételűt: teljes kiőrlésű rozsos, rétes és sima liszt). Amennyiben igényli, pici liszt vagy tej még hozzá.

Hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem, rugalmas kissé keményebb tésztát kapjak, megdagasztatom. Szép fényes, rugalmas tésztát kell kapnom. Majd kiveszem, tálba teszem, duplájára kelesztem. Begyújtom a sütőt, had melegedjen. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom. Ha zsömle lesz, akkor 8-10 egyforma darabra vágom a tésztát. Ha kifli, akkor csak 6 darabra. Egyenként megformázom a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom, hagyom újra kelni. Ha kiflit gyártok, akkor egyesével kinyújtom a tésztákat amennyire vékonyra csak tudom, nekem ebből olyan 25*15 cm körüli lapok jönnek ki, majd mint a bejglit feltekerem, felsodrom, csak ez üres. Ettől szép réteges lesz a kiflim. Két tepsibe pakolom őket, 3-3 db hosszára egymás mellé. 6 db egyenes kiflim lesz, olyanok, mint egy-egy kisebb bagett. (Ha kedvem olyan, akkor készítek csak 3 gombócot, kerekre nyújtom, mint a pizzát, s úgy is szelem fel 6-8 részre, tekerem fel a vastagabb részéről indulva befelé haladva. Akkor 3*6-8 kicsi kiflim lesz. Tepsibe téve formálom kifli alakúra. Akkor rövidebb a sütési idő, mivel kisebbek a kiflik, hamarább átsülnek) Pengével bevagdosom, hagyom ismét duplájára kelni. Ha akarom, hogy fényesebb legyen, lekenem felvert tojással, ha nem, akkor csak vízzel. Megszórhatom szezámmaggal, vagy reszelt sajttal és forró sütőben sütöm kb. 20 percig.
Van, hogy a kinyújtott kifli tésztájába ide-oda szórok némi apróra vágott kolbász darabkát, sonka darabkákat, s úgy tekerem föl.
Lehet bele vékonyan cukrozott diót, vagy cukrozott mákot is. Ha tudom, hogy édes tölteléket teszek bele akkor dagasztáskor mehet egy kanál cukorral több, egy fél teáskanálnyi sóval kevesebbet teszek a tésztájába. Amennyiben édes kiflit sütök, miután lekentem vízzel, meghintem kristálycukorral, s akkor cukros kiflim lesz belőle.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Feketerizs a szuperélelmiszer
  2014-01-03 11:47:06, péntek
 
 
A Kínában népszerű, a nyugati konyhában azonban még ritkán használt fekete rizs, egyike lehet a szuper élelmiszereknek.

A gabonaféle szénhidrátban szegény, azonban rostban és olyan növényi anyagokban gazdag, amelyek felveszik a harcot a szívbetegség és a daganatok ellen. A Louisianai Állami Egyetem kutatói az Egyesült Államok déli részén termett fekete rizs korpáját vizsgálták és azt találták, hogy igen gazdag a vízoldékony antioxidáns hatású antocianinban. Ez adja számos sötét színű zöldség és gyümölcs, például az áfonya és a piros paprika színét és ez teszi feketévé a fekete rizst is. A kutatások azt sugallják, hogy ez a sötét színanyag nemcsak a káros szabadgyököket semlegesíti, de védi az artériákat és megelőzi a daganatok kialakulásához vezető DNS-károsodásokat.

“Már egy kanálnyi fekete rizsben több antocianin található, mint egy kanálnyi áfonyában, de emellett kevesebb benne a cukor és több a rost, továbbá az E-vitamin is" - mondta dr. Zhimin Xu élelmiszervegyész.

Ha a bogyós gyümölcsöket szuperélelmiszereknek tekintjük, így kell tennünk a fekete rizzsel és rizskorpával is. Különösen a fekete rizs korpája lenne igen gazdaságos az antioxidáns-fogyasztás növelésének szempontjából."

A fekete rizst évszázadokkal ezelőtt “tiltott rizsnek" nevezték Kínában, mert csak a nemesek fogyaszthatták. Napjainkban a fekete rizst Ázsiában főként a tésztaételek, a szusi és a desszertek díszítésére használják. Az élelmiszergyártók azonban gyárthatnának a fekete rizs korpájából egészségesebb gabonapelyheket, italokat és édességeket is - állítja dr. Xu.

A rizs feldolgozása során őrléskor eltávolítják a gabona külső héját, hogy barna- illetve fehér rizst állítsanak elő, utóbbit fogyasztjuk leggyakrabban a mindennapokban. A barna rizs egészségesebb, mert több E-vitamint és antioxidánst tartalmaz, azonban dr. Xu és csapata szerint a fekete és lila színű rizs még ennél is egészségesebb. A fekete rizs ezen kívül egészséges ételszínezékként is felhasználható lenne, miközben egyes mesterséges színezékeket kapcsolatba hozták a gyermekek magatartászavaraival.

“A valóságban valószínűleg nem létezik egyetlen olyan élelmiszer, amely nagy hatékonysággal csökkenti a szívbetegség kockázatát. Sokkal nagyobb esélyünk van erre egy kiegyensúlyozott étrenddel. Egyes egészséges élelmiszerek, például napi öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztása hasznos, azonban még mindig nincs elegendő bizonyíték arra nézve, hogy kizárólag a szuperélelmiszerek fogyasztásával befolyásolhatjuk szívünk egészségét" - mondta el Victoria Taylor, a Brit Szív Alapítvány vezető dietetikusa.

Forrás: www.lifenetwork.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A füge már az édenkertben is jelen volt
  2014-01-03 11:40:54, péntek
 
 
A füge nálunk nem honos, de védett, napsütéses kertekbe évente kétszer is terem. Jobbára aszalt formában fogyasztjuk, pedig a nyers füge zamata semmivel sem összehasonlítható. Az emberiség történetét szinte végigkísérte ez a nemes gyümölcs.

A füge egészen biztos ott volt az Édenkertben, hiszen a Biblia leírása szerint a bűnbeesés után az első emberpár meztelenségét a fügefalevelekből készített ágyékkötővel igyekezett eltakarni (1Móz 3,7). A Szentírás nagyon sokszor említi a fügét. Sokszor a jólét és biztonság jelképe a saját fügefáról fogyasztott gyümölcs (1Kir 4,25; Mik 4,4; Zak 3.10). Hozzátartozik a gazdagsághoz és az örömhöz is (1Kir 10,27; 1Krón 12,40; Náh 3,12). Természetesen a gyümölcs hiánya vagy a fügefa pusztulása a nyomorúság, a pusztulás és az elhagyatottság szimbólumaként jelenik meg (4Móz 20,25; Jer 5,7; 29,17; Jóel 1,12; Hab 3,17). A füge romlandó gyümölcs, így a Bibliában is jó és rossz füge jelképezi az Istenhez hűséges és hűtlen emberek csoportját (Jer 24,1-5). A fügefa első zsenge gyümölcsét a Biblia a tiszta szerelemhez is hasonlítja (Énekek 2,13). Az Újszövetségben a gyümölcsöt nem termő fügefán keresztül Jézus megtanította, hogy az Isten akaratát nem cselekvő ember kap még lehetőséget a megtérésre, de nem a végtelenségig (Mt 21,19-21; Lk 13,6-7). A fügefa leveleinek zsendüléséről Jézus követői számara közeli eljövetelének a reménységére kívánt emlékeztetni (Mt 24,32), míg a jelenések könyvének apokaliptikus képei között a csillagok lehullását a szél rázta fáról potyogó fügéhez hasonlítja (Jel 6,13). A Bibliában emellett találunk leírásokat a füge mindennapi életben történő hasznosításáról is. Abigail, majd Cíbá a kimerült Dávid király és csapata felfrissítésére többek között fügét is adott, mely visszaadta erejüket (1Sám 25,18; 2Sám 16,1-2). Ézsaiás fekélyes betegséget gyógyított vele (2Kir 20,7; Ézs 38,21), míg Zákeus apró termete miatt fügefára mászott, hogy látassa Jézust a tömegben (Jn 1,49). Ez utóbbit azóta többet vitatják, és úgy vélik, hogy a fa nem füge, hanem szikomór, azaz egy platánféle lehetett.

A görögöknél a Kr. e. 2. Században a fügét minden betegség általános gyógyszerének tekintették. Az Olimpiákon a győztesek eredetileg fügekoszorút kaptak, valamint friss fügét érem gyanánt. Egyébként a gyümölcs fontos szerepet töltött be az olimpikonok felkészülésében is, mint az étrend egyik alapösszetevője. A görögök egyébként jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a füge elterjedjen az egész mediterrán térségben.

A füge a Római Birodalomban szent növénynek számított. A legenda szerint a Rómát alapító Romulusz és Rémusz fügefa alatt szopta a farkastejet. Tibériusz császár idején a legjobb minőségű füge Szíriában termett. Ez idő tájt jutott el valószínűleg Kínába és Ázsia más területeire is.

A Római Birodalom bukása után a fügetermesztés tovább hódított és eljutott Észak-Afrikába, Portugáliába, Franciaországba és Anglia deli partjaira is. Ugyanakkor a Szíriai füge megőrizte kiváló minőségét és értékét. A középkor arab inváziója még jobban erősítette a füge pozícióját a meghódított területeken. Az 1500-as években spanyol hajósok vitték el a fügét Indiába, illetve Peruba és Kubába. Később Kubából került át Észak-Amerikába.

A gyümölcsnek nagyon sok fajtáját ismerjük jelenleg, alapvetően két típus, a zöldre és a feketére érő füge létezik, de ezen belül sokféle variációval találkozhatunk. Annak ellenére, hogy a fügét évezredek óta ismerjük, a kutatások nem igazán törekedtek idáig gyógyhatásainak részletes feltárására. Néhány eredmény mér több mint 40 évvel ezelőtt is ismert volt, a modern tudomány azonban még adós a füge hatóanyagainak és élettani hatásainak vizsgálatával. Külsőlegesen a fügéből kinyert lupeol nevű vegyület az egerekben hatásosan gátolja a bőrrák és más bőrelváltozások kialakulását, ami bizonyítja, hogy már Ézsaiás korában is hatásos szerepe volt a bőrbetegségeknek.

Antioxidáns hatás

A szervezetben keletkező, reaktív szabad gyökök számos betegség kialakulásáért felelősek. A szabad gyökfogó, antioxidáns vegyületek nagy szerepet játszanak ezeknek a betegségeknek a megelőzésében. A fügében nagy mennyiségben találhatóak antocián vegyületek, melyek rendkívül jó szabad gyök semlegesítő tulajdonsággal bírnak. Ráadásul ezek a vegyületek az aszalás követően is a gyümölcsben maradnak, sőt koncentrációjuk megnő. Ezek alapján feltételezhetjük, hogy a nyers és szárított füge rendszeres fogyasztása jelentősen hozzájárulhat a szabad gyökök okozta betegségek (érelmeszesedés, rák, reuma, stb.) megelőzéséhez.

Vitaminforrás

A füge számos vitamint tartalmaz. A B-vitaminok közül szinte valamennyi megtalálható benne, ami pl. Az idegi működésekre lehet jó hatással. Emellett az A-vitamin és élőanyaga a béta-karotin, valamint E- és K-vitamin is viszonylag jelentős mértékben kimutatható benne. Ezek a vitaminok a látáshoz, az egészséges bőrhöz, valamint a normális véralvadáshoz szükségesek.

Székrekedés elleni hatás

Régóta ismert, hogy már néhány szem füge is hasmenést okozhat. Ezt a gyógyászatban is kihasználják, hiszen gyakran készítenek fügeszirup tartalmú hashajtó gyógyszereket. A füge hashajtó tulajdonsága egyrészt magas pektin tartalmának, másrészt magas cukortartalmának köszönhető. A pektin mint duzzadó rostanyag nem szívódik fel a bélből viszont vizet köt meg a székletben és ezáltal lazítja. A cukor szintén vizet szív a bélbe és hozzájárul a pektin hatásához. A kettő együtt első osztályú hashajtó hatást eredményez. Éppen ezért székrekedéssel küszködők számára a füge, vagy a belőle készült szirup természetes megoldást kínálhat.

Népgyógyászati felhasználás

A népgyógyászatban a fügét meghűlésre, gyomorsav túltengésre, prosztatagyulladásra, valamint szívbetegségek és májbetegségek kezelésére alkalmazzák. A fenti hatások tudományok módszerekkel mindez idáig nem bizonyítottak.

Forrás: napiegeszseg.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
A mandarin egészségvédő hatásai
  2014-01-03 11:38:22, péntek
 
  A Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói kimutatták, hogy a mandarinban található egyik vegyület nemcsak az elhízás, hanem a 2-es típusú cukorbetegség, sőt az érelmeszesedés kialakulása ellen is véd.

Murray Huff és Erin Mulvihill a nobiletin nevű, a flavonoidok közé tartozó vegyülettel kapcsolatos eredményeiket a Diabetes című lapban közölték.

Nyugati étrend mandarinnal kiegészítve

A kutatók a metabolikus szindróma Huff laborjában kidolgozott állatkísérletes modelljével dolgoztak. Laboratóriumi egerek egy csoportját “nyugati" típusú, vagyis zsírokban és egyszerű cukrokban dús étrenden tartották. A zsíros-cukros táp hatására az egerek elhíztak, és a metabolikus szindróma valamennyi klasszikus tünetét mutatták: megemelkedett a koleszterin- és trigliceridszintjük, valamint inzulin- és vércukorszintjük, a májukban pedig zsír halmozódott fel. Ezek az anyagcserezavarok nagymértékben növelik a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Az egerek másik csoportja ugyanezt az étrendet kapta, de a mandarinból kivont nobiletinnel keverve. Ezekben az egerekben nem nőtt a koleszterin, a trigliceridek, az inzulin és a vércukor szintje, és testsúlygyarapodásuk is normális volt. A nobiletin fokozta az állatok inzulin-érzékenységét, és kétféle úton is gátolta a zsírfelhalmozódást a májban: egyrészt fokozta a zsírfelesleg elégetését szabályozó gének kifejeződését, másrészt gátolta a zsírok szintézisében részt vevő géneket. Hosszabb távú vizsgálatokban pedig azt is megfigyelték, hogy a vegyület gátolta az artériák falának elmeszesedését.

A mandarin hatékonyabb a grapefruitnál

Huff évek óta kutatja a természetben előforduló, élettanilag jótékony hatású molekulákat. Évekkel ezelőtt nagy nemzetközi figyelmet kaptak vizsgálatai egy grapefruitból kivont vegyülettel, a naringeninnel kapcsolatban - ez a vegyület szintén védőhatást fejtett ki egerekben az elhízás és a metabolikus szindróma ellen. A mostani vizsgálatban alkalmazott mandarin-flavonoid azonban a grapefruit-vegyületnél tízszer hatékonyabb védő hatást fejt ki.

Továbbá a mandarinnak sok olyan tulajdonsága van, ami miatt érdemes fogyasztani.

Vitamindús
Mint általában a citrusfélék, a mandarin is gazdag vitaminokban. Nagyjából 45%-os C-vitamintartalma van, így erősíti az immunrendszert, ami által szervezetedet ellenállóbbá teszi a vírusokkal szemben. A C-vitaminon kívül megtalálható még benne vas, kalcium, magnézium, foszfor, cink, folsav és különböző B-vitaminok.

Remek zsírégető
C-vitamin tartalma miatt gyorsabban képes feldolgozni a zsírt, így karcsúsító hatással rendelkezik. Diétákban is sokszor alkalmazzák, mert amellett, hogy segít a zsírégetésben, nagyon ízletes és laktató gyümölcs, így remekül kiegészíti a kevésbé zamatos ételeket.

Görcsök ellen is jó
A mandarin olaja csodatévő szer az izomgörcsök mellett olyan típusú esetekben is, mint például a légző-, az ideg- vagy a bélrendszerben keletkezett görcsölés, asztma, hörghurut, súlyos köhögés, vagy akár a görcsös hasmenés.

Vértisztító és vérzéscsillapító
Segít a szervezet méregtelenítésében, eltávolítja a felesleges anyagokat. Növeli a vörösvérsejtek oxigén visszatartását, ezáltal tisztítja a vért. Emellett az erős vérzést is segít enyhíteni, menstruáció esetén így különösen hasznos lehet.

Nyugtató hatású
Csökkenti a gyulladásokat a test minden területén. Jól oldja a stresszt és a szorongást, így kedélyjavító tulajdonsággal is rendelkezik. Lázcsillapításra is használják, mert elősegíti a láz okozta gyulladások megszüntetését.

TudnodKell | 2013.12.09.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
A legnagyobb 10 természetes antibiotikum
  2014-01-03 11:31:40, péntek
 
  Az antibiotikumok szinte a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak az egész világon. Előnyük, hogy egyes fertőző betegségek esetén gyors, hatékony kezelést jelentenek tüneti szinten, hátrányuk azonban, hogy hatásukat általában nem fejthetik ki ,,büntetlenül", számos mellékhatást okoznak, és ezek némelyike súlyosabb lehet, mint maga az alapbetegség.

AZ ANTIBIOTOKUMOKRÓL PÁR SZÓ
Ma már széles körben ismert például az antibiotikumoknak a bél- és immunrendszerre gyakorolt kedvezőtlen hatása, hogy csak egyet említsünk a káros következmények lajstromából. Mindenekelőtt azonban érdemes megfontolni, hogy előnyben részesítjük-e a szervezet számára minden esetben terhet jelentő szintetikus antibiotikumokat, a kiválóan hasznosuló és káros mellékhatásoktól mentes természetes antibiotikumokkal szemben.
Sok szaktekintély amellett foglal állást, hogy az antibiotikumok alkalmazását csak az életveszélyes fertőzésekre kellene korlátozni. Mindazonáltal nem az a cél, hogy saját kezünkbe vegyük az orvosok és egészségügyi szakemberek szerepét, hanem hogy segítsen megismerni a természetes terápiák előnyeit és lehetőségeit, laikusoknak és haladó gondolkodású szakembereknek egyaránt.

A LEGISMERTEBB ANTIBIOTIKUM-CSOPORTOK:

1. béta-laktám antibiotikumok
2. aminoglikozidok
3. tetraciklinek
4. makrolid antibiotikumok
5. girázenzim-gátlók
6. folsavantagonisták
7. klóramfenikol-csoport
8. linkozamidok

TOP10 TERMÉSZETES ANTIBIOTIKUM

1. ALOE VERA

HATÓANYAGOK: VITAMINOK, ÁSVÁNYI ANYAGOK, ENZIMEK, AMINOSAVAK, ESSZENCIÁLIS ZSÍRSAVAK, SZAPONINOK, ACEMANNÁN, EZ UTÓBBIT NAGY DÓZISBAN A RÁK- ÉS AIDS-TERÁPIÁKBAN TESZTELIK.

Alkalmazási terület: fájdalomcsillapító, ellenállóképesség-javító, vértisztító, gyulladáscsökkentő, gombás fertőzések, bélrenyheség ellenszere, égési sérülések páratlan elixíre. Bőrápoláshoz széles körben alkalmazható oldat és regeneráló maszk formájában, hatékony ekcémák, psoriasis, neurodermatitis, acnék, különféle sebek és sérülések kezelésére.

2. GRÉPFRÚTMAG-KIVONAT

Hatóanyagok: bioflavonoidok, glikozidok, naringin.
Alkalmazási terület: széles spektrumú antibiotikum, összesen mintegy 900
baktérium-, vírus és gombafajta ellenszere, ezért biztonsággal alkalmazható a legtöbb fertőzés esetén. Száj, garat, bél, hüvely területén kifejezetten jótékony, mivel ezek természetes flóráját nem károsítja, ezenkívül fogínyvérzés és -gyulladás, herpesz, acne, bőr- és körömgomba, candida albicans túlszaporodása esetén ajánlott. Mindig hígítva használandó! (Általános felületi fertőtlenítéshez is kiváló.)

3. FOKHAGYMA

Hatóanyag: allicin, scordinin, garlicin, fitinsav.
Alkalmazási terület: vércukor- és vérnyomás-szabályozás, arterioszklerózis, trombózis (megelőzi az artériák és vénák meszesedését és a vérrögképződést), magas koleszterinszint csökkentése, bélfertőzések, Helicobacter pylori, gyomorfekély, epe megfelelő termelését és kiválasztását segíti, krónikus köhögés, tuberkulózis kezelésére.

4. PROPOLISZ

Hatóanyag: főként flavonok, flavonoidok.
Alkalmazási terület: allergia, fül-, orr-, torok, gégebetegségek, légúti megbetegedések, száj- és fogpanaszok, emésztőrendszer gyulladásai, fekélyei, húgyúti-, vese-, prosztata-, hüvelygyulladás, bőrbetegségek (herpesz, pikkelysömör, túlzott szarusodás, furunkulusok, szemölcs, tyúkszem, pelenkakiütés), zúzódások, fagyások, égések, általános immunerősítés.
5. TEAFAOLAJ

Hatóanyagok: terpin, pinén, cimén, terpinén-4-ol, cineol.
Alkalmazási terület: általános felületi fertőtlenítés, acne, gyulladt bőr, herpesz, lázhólyagok, láb- és körömgomba, torokgyulladás, hörghurut.

6. KAKUKKFŰ

Hatóanyagok: timol, karvakrol, borneol, tujanol, linalool, geraniol, cimol,
pinén, flavonoidok.
Alkalmazási terület: olaja igen hatékony széles spektrumú antibiotikum, teaként immunerősítő, pajzsmirigy-aktiváló, idegnyugtató, elpusztítja a candida albicanst.
7. VÖRÖSHAGYMA

Hatóanyagok: allicin, cikloallicin.
Alkalmazási terület: gyomor-, bélrendszeri panaszok, vese- és hólyaggyulladás, vesehomok, vesekő, vértisztítás, ödéma, prosztatagyulladás, arterioszklerózis, légúti megbetegedések, rákmegelőzés és kezelés.

8. LAPACHOKÉREG

Hatóanyag: xiloidin.
Alkalmazási terület: gombás fertőzések (candida, bőr-, köröm, nemi szervek fertőzései), gyomornyugtató, fájdalomcsillapító.

9. SZEGFŰSZEG

Hatóanyagok: eugenol, cariofillin.
Alkalmazási terület: olaja rendkívül erős, csak hígítva használjuk! Vírusos májgyulladás, tuberkulózis, bélférgesség, száj-, garatfertőtlenítés, fogfájás, fogínygyulladás.

10. FAHÉJ

Hatóanyagok: fahéjaldehid, eugenol mint fenil-propánok.
Alkalmazási terület: általános gombásodás, bőr- és bélgomba, vérzés- és fájdalomcsillapítás.
Összefoglalásul a főbb kórállapotok, melyekre hatékonyan és biztonságosan alkalmazhatók a növényi antibiotikumok:

acne, arterioszklerózis, arthritis, bőrproblémák, gombásodás, gyomor-bélrendszer betegségei, influenza és légúti megbetegedések, nőgyógyászati panaszok, sebek és sérülések, száj- és garatfertőzések, vese- és húgyúti panaszok.
Forrás: www.enportal.hu

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
A gyömbér hihetetlen gyögyító ereje
  2014-01-03 11:10:58, péntek
 
 
A gyömbér több, mint egyszerű fűszer a konyhában. Jó néhány betegség gyógyulását segítheti ez a kis csoda. Először Kínában nőtt, mára már világszerte elterjedt a termesztése, beleértve Indiát, Nyugat-Afrikát és a Karib-szigeteket.

A gyömbér nevét szarvasagancs szerű alakjáról kapta. Már Konfucius, a híres kínai bölcs is megemlékezik róla írásaiban. A Koránban is találkozhatunk vele. Az egyik legrégebben ismert nyugat-európai fűszer.

Gyógyító tulajdonságok

A gyömbér gyógyászati jellegű fogyasztása elsősorban az emésztést segíti. Kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, nátriumot, káliumot, ásványi sókat és A-, B komplex és C-vitamint tartalmaz. A gyömbér fogyasztása segíti az epehólyagot az epe kiválasztásában, ami serkenti az étvágyat. Ezáltal megnövekszik az elfogyasztott táplálék tápértékeinek beépülése. Az emésztés serkentése mellett a gyömbér enyhíti a gyomorgörcs, hasmenés és felfúvódás tüneteit is.

Hatásos terhességgel járó reggeli émelygés ellen. Hasonlóképpen a kemoterápia vagy tengeri betegség következtében fellépő émelygést is gyógyítja. A gyömbér illó olaj tartalmának köszönheti jellegzetes illatát és ízért. Gingerols tartalma fájdalomcsillapító és antibakteriális hatású.

Gyulladáscsökkentő hatása is van. Izületek reumatikus vagy csontritkulással járó fájdalmainak enyhítésére fürdő vagy borogatás formájában használjuk. A gyömbérfürdőhöz öntsünk 1-2 szelet friss gyömbérre egy kevés forrásban lévő vizet. Fedjük le az edényt, hogy az illó olajakat megőrizzük, majd kb. 10 perc múlva öntsük az elkészült levet a szokásos fürdővizünkhöz.

A gyömbér csökkentheti a koleszterintartalmat és a magas vérnyomást, és minimalizálhatja a stroke kockázatát. Vérhígító hatása miatt csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

A gyömbér fogyasztásának hatására szervezetünk kimelegszik és izzadni kezd. Ez különösen akkor hasznos, ha valaki lázas, mert az izzadás hatására gyorsabban lemegy a láz. Megfázás, köhögés, fájó torok esetén is a legjobb, ha gyömbérteát iszunk. Forraljunk két csésze vizet két evőkanál reszelt, friss gyömbérrel kb. tíz percen keresztül. Öntsük csészébe, és ízesítsük mézzel és citrommal.

Friss vagy szárított

A friss gyömbér alatt a teljes, nyers gyökereket értjük. Belülről halvány sárgák, a külső réteg világosbarna vagy krémszínű.

A gyömbér szárított formában is kapható. Általában napon szárítják, majd egészben vagy szeletelt formában forgalmazzák. A magyar üzletekben általában porított változata kapható.

Legközelebb, ha torokgyulladás gyötri, hagyja az orvosságosüveget a gyógyszerszekrényben. Inkább igyon egy pohár ízletes gyömbérteát. Meglepődik majd, milyen hamar meggyógyul.

Immunerősítőként:

Fogsz egy kb. egyforma nagyságú citromot és gyömbért.
A gyömbért meghámozod felszeled, a citromot megmosod felszeled és egy befőttes üvegbe leteszel egy réteg gyömbért, egy réteg citromot míg elfogy és az üveget feltöltöd mézzel hogy ellepje.
Három napig hűtőben érleled.
Egy kicsit megváltozik az állaga, levet enged, folyékonyabb lesz, ami fogyasztható teába keverve, de akár magában is.

Forrás: www.natursziget.com
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Tumorokat zsugorít a lenmagolaj
  2014-01-03 11:07:41, péntek
 
 
A Nemzetközi Rákkutató Intézet az után kezdett el érdeklődni a lenmag iránt, hogy Európai kutatások kimutatták, hogy bizonyos tumorokat visszazsugorít, és hatásos lehet a mell-, a prosztata- és a tüdőrák ellen.
A lenmagolaj, az omegazsírsavak tökéletes összetételű, növényi forrása. A omega zsírsavak elengedhetetlenül szükségesek sejtjeink egészséges működéséhez. Jótékony hatással vannak az anyagcserére és az általános egészségi állapotra. Kutatók szerint a lenmagolajnak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van.

A legújabb kutatások szerint a lenmagolaj hatékony védelmet nyújthat a szív-és érrendszer számára azzal, hogy javítja az artériás keringést, az artériák működését és az energiatermelést. A lenmag segíti a test összes sejtjének membránképzését, így védve azokat a káros behatásoktól és járulva hozzá szerkezeti sértetlenségükhöz.


Hogyan segíthet a lenmagolaj:

Hozzájárul az egészséges súlycsökkenéshez a szervezet anyagcseréjének gyorsításával, így a zsírok gyorsabban tudnak elégni.
népi gyógyászatban elsősorban a székrekedés által okozott panaszokra javasolják
bélrenyheség esetén is jótékony lehet, mivel enyhe hashajtó, bélműködést elősegítő hatása van
kedvező összetétele miatt a gyomorfekély gyógyulásában is jelentős szerepe van
vérnyomáscsökkentő, valamint a koleszterinszint csökkentésében is segítségünkre lehet
sejtvédő hatása van
kiváló antioxidáns

segít szív- és érrendszeri panaszok esetén, mivel javítja az artériás keringést, az artériák működését
fogyókúrázók kedvelt olaja, mivel gyorsítja az anyagcserét
erős, menstruációs fájdalmakat csökkenti és segít szembeszállni a meddőséggel
segít a sportolás utáni izomfájdalom elkerülésében, így különösen jótékony az aktív életet élők számára
segít megelőzni az epekövet, illetve ha már van epekő, akkor annak megszüntetésében is hatásos
májtisztító hatású
serkenti az agyműködést
csökkenti az izmok bomlását, segíti az oxigénszállítást a tüdőből a véráramba
magas antioxidáns hatásának köszönhetően gyulladáscsökkentő, ezért segít néhány bőrbetegség (pl. köszvény) legyőzésében
herpesz esetén is jótékony hatású
erősíti a körmöt és a hajat
A lenmag tartalmaz egy gyulladáscsökkentő anyagot, ami a reumás arthritisz, a pikkelysömör és más gyulladások fájdalmas tüneteit enyhítheti.
Forrás: jozanparaszt.info

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 215 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 860
  • e Hét: 9505
  • e Hónap: 15877
  • e Év: 66668
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.