Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Ha jönnek a frontok
  2014-02-16 20:51:51, vasárnap
 
 



Az időjárási tényezők az emberi szervezetre alapvetően befolyással vannak. A front lényegében hideg és meleg légtömegek által kialakult légköri képződmény, a frontátvonulásoktól az időjárás változékony, a légnyomás változik, mely jelentősen ki hat szervezetünkre.

Hidegfront
Hidegfront esetén csökken a levegő hőmérséklete és páratartalma, átvonuláskor az ég sötét és növekszik a légnyomás. Hűvössé, szelessé, zivatarossá válik az idő és eső, jég vagy hóesés kíséri. Ilyenkor az ember ingerlékenysége csökken, oldódik a feszültség, ellenben kialakulhat álmosságérzet, mélyül az alvás, csökken a vérnyomás, nehézkessé válik a gondolkodás, illetve felléphet fejfájás. Hidegfront hatására leggyakrabban fellépő panaszok közé tartoznak a görcsök, szívpanaszok, az epilepsziás rohamok, asztmás rohamok és ízületi gyulladások. A hidegfront átvonulásakor több szülés indul be.

Melegfront
A fellépő nyomássüllyedés és az első felhők megjelenése jelzi az időjárás romlását. Ezzel együtt tapasztalhatók az időjárás-érzékenyeknél az első panaszok, például nyugtalanság, ingerlékenység, szédülés, fejfájás. Mivel a levertséghez a koncentrációképesség csökkenése is társul, ilyenkor tapasztalat szerint gyakoribbak a balesetek is. Meleg front esetén a törések, hegek helyei érzékenyek, és az alacsony vérnyomás miatt keringési zavarok és reumás panaszok is felléphetnek. Miután a front átvonult felettünk, mérsékelt levegőmozgás mellett a levegő felmelegszik és kiszárad és feloszlanak a felhők. A szívműködés és a légzés gyorsabbá válik, gyakoribb az orrvérzés. A melegfront sajnos hajlamosít a depresszióra, trombózis kialakulására is.

Szmog
A füstköd is egyfajta légállapot, kedvezőtlen időjárási tényezők következtében a szennyező anyagok koncentrációja többszörösen meghaladja a határértékeket. A szmog kialakulásáért nem csak az időjárási helyzet a felelős, hanem az autók, a fa- és széntüzelésű kályhák is. Kiváltó okai lehetnek a légúti megbetegedéseknek, valamint együttesen hozzájárulnak a szív - és érrendszeri betegségek kialakulásához.

Napkitörés
Éghajlat-alakító tényezőknek hívjuk a csillagászati és földi jelenségeket is. A mágneses tér gyors ingadozása kóboráramokat indukálhat az elektromos berendezésekben, esetenként tönkre is teheti azokat. A mágneses vihar megzavarja az iránytűket, illetve az intenzív napkitörések során keletkezett napszél a földi rádióhullámos távközlésben zavarokat okozhatnak. A napkitöréseket követő földi mágneses viharok kárt tehetnek a műholdakban, zavarok léphetnek fel a földi elektromos hálózatokban, olajvezetékekben, valamint kihat az időjárásra is. Időjárási okok miatt érezheti magát rosszul az ember, de napkitörés következtében nem.
Minden szervezet a saját adottságainak megfelelően reagál a légköri hatásokra, hiszen nem vagyunk egyformán érzékenyek. Az előrejelzések főként a szívbetegeknek, az asztmás és a krónikus betegségben szenvedőknek, az idősebbeknek, illetve a lelkileg labilis egyéneknek lehet jelentősen fontos.
Forrás:impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A helyes táplálkozás 10 szabálya
  2014-02-16 20:40:54, vasárnap
 
 



A helyes táplálkozás és elegendő mozgás segítenek, hogy jól érezzük magunkat. Ha sok gyümölcsöt, zöldséget és kevés húst eszünk, egészségesek maradunk.

Az egészséges táplálkozásnak van néhány egyszerű szabálya. Ha ezek szerint cselekszünk, automatikusan lefogyunk, és egészségesnek érezzük magunkat. Először is sokoldalúan kell táplálkozni, a sokféleséget élvezni. Ez csak a mennyiségen és a kiválasztáson múlik, nincsenek egészséges és egészségtelen élelmiszerek.
A gabonatermékek képezik a helyes táplálkozás alapját. Ezeket naponta többször kell enni, a kenyértől a tésztáig vagy rizsig, valamint a burgonyáig. Bőségesen tartalmaznak vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat, de csak kevés zsírt. Ugyanilyen fontosak a zöldségek és gyümölcsök. Naponta 5 adagot kellene ezekből enni, lehetőleg frissen vagy léként. Ezzel el vagyunk látva a fontos növényi anyagokkal. Tejet és tejterméket szintén naponta kellene ennünk, mert ezek értékes tápanyagokat tartalmaznak.

Ezzel szemben a hús és a tojás a helyes táplálkozás szempontjából nem nélkülözhetetlen, ezek maximum heti kétszer álljanak az étlapunkon. Vasat, B1-, B6- és B12-vitamint tartalmaznak. A zsírszegény termékeket részesítsük előnyben. Halat szintén hetente kétszer együnk.
A zsírban gazdag élelmiszerek különösen jól ízlenek, de hosszú távon a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulását mozdítják elő. Ezért a zsíroknak határt kell szabni, lehetőleg növényi eredetű élelmiszereket válasszunk, 70-90 gramm naponta elegendő. Így a létfontosságú zsírsavakkal és zsírban oldódó vitaminokkal el vagyunk látva. Figyeljünk a húsban, édességekben és süteményekben lévő láthatatlan zsírokra is.
A helyes táplálkozás abszolút szükséges a sok folyadék. Napi 1,5 litert igyunk, de alkoholt csak kis mennyiségben fogyasszunk, pl. fél liter sört. Cukrot és sót csak alkalmanként együnk, cserébe viszont kreatívan ízesítsünk fűszernövényekkel. Az ételeket lehetőleg rövid ideig és alacsony hőmérsékleten gőzöljük, kevés vízzel és zsiradékkal, hogy megóvjuk a tápanyagokat. Ez segít megőrizni a természetes ízlést is. Szánjunk időt az evésre, ez örömet okoz és elősegíti a jóllakottság érzését. Ezáltal akkor is jóllakunk, ha kevesebbet ettünk a szokásosnál. A szemünk is eszik. Figyeljünk a vágyott testsúlyunkra és maradjunk mozgásban. Így jól érezzük magunkat és lendületben maradunk.
Forrás: Impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Boldog kiselefánt :-)
  2014-02-16 15:04:26, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Tavaszi ág madárkákkal
  2014-02-16 15:01:50, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Kék papagáj
  2014-02-16 15:00:39, vasárnap
 
 




 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Aranyosak
  2014-02-16 14:59:14, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Aranyos pici őzike
  2014-02-16 09:10:13, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 260 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5552
  • e Hét: 22219
  • e Hónap: 53705
  • e Év: 258406
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.