|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2014-02-25 16:52:20, kedd
|
|
|
A kettes típusú cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a szervezet nem tud megfelelően reagálni a vércukorszintet normál mederben tartó inzulinra. Ezzel szemben az egyes típus esetében a test nem képes megfelelő mennyiségű inzulint termelni és így szabályozni a vércukorszintet.
64 személy részvételével végzett kutatásból az derült ki, hogy napi 2 gramm gyömbér fogyasztásával nő a szervezet inzulinérzékenysége, csökken az inzulin-, a triglicerid-, és a koleszterinszint. Gyömbér fogyasztásával a cukorbetegség által kiváltott szövődmények is megelőzhetőek.
Normális körülmények között a szervezet szinten tartja a vércukor szintet, ennek felelőse főként az izomzat.
A gyömbér növeli a sejtek cukorfelvételét
Egy 2012-es, Sydney Egyetemen végzett kutatás eredménye kimutatta, hogy a gyömbérfogyasztás elősegíti a sejtek glükóz felvételét. Így a magas vércukorszint, amely hosszú távon súlyos szövődményeket okozhat, kordában tartható, inzulin nélkül is (Basil Roufogalis - a kutatás vezetője szerint).
A gyömbér ezen jótékony tulajdonsága a benne található polifenoloknak, a gingeroloknak tulajdonítható, melyek elősegítik az izmok glükóz felvételét, így csökkentve az inzulin érzéketlenséget és a magas vércukorszintet.
Egyéb pozitív hatások
Egy 2011-es International Journal of Food Science and Nutrition cikkben publikált kutatás szerint a gyömbérfogyasztás jótékony hatással van a cukorbetegre, hiszen meggátolja a cukorbetegség kialakulásáért felelős enzimek működését, valamint gyulladáscsökkentő hatással is bír.
Egy másik, 2009-es kutatás, amely az European Journal of Pharmacology szaklapban jelent meg, arról ír, hogy a gyömbérfogyasztás 10%-kal csökkenti a vér inzulinszintjét, és 35%-kal csökkenti a vércukorszintet.
Végül, a Basic Clinical Pharmacology and Toxicology 2009-es cikkében arról írnak, hogy a gyömbér meggátolja a metabolikus szindróma kialakulását, amely cukorbetegséghez, keringési megbetegedésekhez, és rák kialakulásához vezethet.
A gyömbér az egyik leggyakrabban fogyasztott fűszernövény, emésztési zavarok kezelésére alkalmazzák, és gyulladáscsökkentő hatása is jól ismert. Egy hüvelykujjnyit kell lereszelni, fél-egy dl mézbe keverni és naponta egy teáskanálnyit belőle elfogyasztani. Még az íze is kiváló!
Forrás:drtihanyi
|
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2014-02-25 16:45:14, kedd
|
|
|
Szomorú tény, hogy bárki lehet cukorbeteg, még a csecsemők is. Az injekciók és a dialízis fájdalmas kezelések. A cukorbetegeknek nem elég, hogy le kell mondaniuk az édességekről, de több más étel fogyasztását is korlátozniuk kell. A keserűtök egy olyan zöldség, amelyet a legtöbb ember utál a keserű íze és a csúnya külseje miatt. Nagy áldás azonban a cukorbetegek számára!
A keserűtök öt gyógyhatása, amellyel legyőzheti a cukorbetegséget
A cukorbetegség vagy diabetes mellitus egy magas vércukorszinttel járó betegség, amelyet a nem megfelelő inzulintermelés vagy a test sejtjeinek az inzulinnal szembeni ellenállása (inzulin rezisztencia) okoz.
A cukorbetegségnek három típusa van. 1-es típusú cukorbetegségről akkor beszélünk, amikor a szervezet egyáltalán nem termel inzulint; ez leggyakrabban fiataloknál fordul elő, ezért fiatalkori diabétesznek is nevezik. Ne feledjük, az évek során egyes típusú cukorbetegségben is kialakul az inzulin rezisztencia (kettes típusra jellemzően kezd a betegség viselkedni), és ugyan azokkal a szövődményekkel kell számolni, mint a 2-es típusú betegeknél. A 2-es típusú cukorbetegség során a test vagy nem termel elég inzulint, vagy a sejtek nem reagálnak a termelt inzulinra.
Terhességi cukorbetegség is kialakulhat várandós nőknél, amikor magas a vércukorszint, de a test nem termel elég inzulint, hogy a sejtekbe szállítsa a glükózt. Ez progresszíven emelkedő vércukorszinthez vezet. Indiában a 2-es típusú diabétesz gyakoribb a többi formánál.
A keserűtöknek számos jótékony hatása van; különösen hatékony a vércukorszint csökkentésében. A hagyományos orvoslásban gyakran használták cukorbetegség kezelésére, manapság pedig sok helyen kapható tea, ivólé, kivonatok és kapszulák formájában. Mivel jelenleg is kutatják a hatásait, még nincs kézzelfogható bizonyíték arra, hogy gyógyítja a cukorbetegséget, a keserűtök vagy levének fogyasztása a következők miatt segíthet a cukorbetegség kezelésében:
Csökkenti a vércukorszintet
A keserűtök valóban hatékonyan csökkenti a vércukorszintet. Ahelyett, hogy egy bizonyos szervet vagy szövetet venne célba, mint a gyógyszerek, a keserűtök az egész testben megkönnyíti a glükóz lebontását. Ez a zöldségben található értékes vegyületeknek köszönhető, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a vércukorszint csökkentésében.
Megkönnyíti a szénhidrátok emésztését
A keserűtök meggátolja azokat az enzimeket, amelyek a diszacharidokat két monoszachariddá bontják, ezzel csökkenti a vérbe kerülő glükóz mennyiségét. A zöldség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz kezelését is segíti, mert a glükóz transzportcsatornáira hat. Ez kivételesen sokat segít az étkezések utáni vércukorszint-megugrások csökkentésében.
Növeli az inzulin kiválasztást
Az inzulin segít elszállítani a cukrot a vérből az izmokba és a zsírszövetekbe. A cukrot ezután energiatermelésre használja a szervezet. Az inzulin megelőzi a máj cukortermelését és annak a vérbe engedését. Az 1-es típusú cukorbetegség, más néven az inzulinfüggő diabétesz akkor alakul ki, amikor a hasnyálmirigy nem tud elég inzulint termelni ahhoz, hogy szabályozni tudja a vércukorszint veszélyes megugrásait. A hasnyálmirigy inzulin kiválasztásának növelésével a keserűtök segít az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében. Emellett kutatók találtak a tökben egy P-polipeptid nevű molekulát, amely csökkenti a vércukorszintet az 1-es típusú betegek szervezetében. A keserűtök fogyasztása tehát csökkentheti az inzulininjekciók szükségességét az 1-es típusú diabétesz kezelésében.
Visszafordítja az inzulin rezisztenciát
A keserűtök hatékonyan kezeli a 2-es típusú cukorbetegséget is. Ahogy már említettük, ez a betegség akkor alakul ki, amikor az izmok, zsírszövetek és a máj képtelenek megfelelően reagálni az inzulintermelésre. Ezt inzulin rezisztenciának hívják, amely növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. Kutatások kimutatták, hogy a keserűtökben található olajsavas glikozidok növelik a glükóz toleranciát a 2-es típusú cukorbetegeknél, megelőzve vagy visszafordítva az inzulin rezisztenciát.
Antioxidáns tulajdonságok
A vér magas cukorkoncentrációja növeli az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, amely tovább növeli a sejtek és szövetek oxidációjának és gyulladásainak esélyét, végül látásvesztést, diabéteszes lábat, agyvérzést, szívrohamot és vesebetegségeket okozva. A keserűtök segít mindezt megelőzni - nem csak a vércukorszint csökkentésével, de az antioxidáns tulajdonságaival is.
Házi gyógymód cukorbetegségre
Reggelente egy pohár keserűtöklé fogyasztása éhgyomorra nagyon sokat segíthet a vércukorszint csökkentésében. A keserű íz enyhítéséért áztassuk kurkumás vagy sós vízbe a meghámozott tökdarabokat 15 percig. Vegyük ki a vízből, és reszeljük vagy daráljuk le vízzel és pár csepp citromlével. Szűrjük le a rostokat, majd igyuk meg éhgyomorra. Az immunrendszerünk erősítésének érdekében egy fél amlát (indiai egrest) is adhatunk az ivóléhez.
Aki kordában akarja tartani a cukorbetegségét, építse a mindennapi étrendjébe ezt a keserű zöldséget az egészsége megédesítéséért!
Forrás: drtihanyi |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2014-02-25 16:28:44, kedd
|
|
|
A transz zsírsavak kedvezőtlenül befolyásolják a koleszterinszintet, csökkentik a HDL és növelik az LDL szintjét.
Szép kis káosz alakult ki mára a fejekben arról, milyen zsírok és olajok hasznosak, illetve károsak. Ebben a zavaros képben könnyen rendet tehetünk, csak egy kis figyelem kell hozzá.
A zsíroknak (olajok) alapvetően 4 fő típusát különböztetjük meg.
1, Telített zsírok (SAFA) pl.: kókuszzsír, marhafaggyú, birkafaggyú, pálmamag olaj.
2, Egyszeresen telített zsírok (MUFA), pl.: olíva olaj, avokadó olaj, mandulavaj, kesudió olaj.
Itt máris húzunk képzeletben egy vörös vonalat. Ezekből a zsírsavakból soha semmilyen körülmények közt nem képződhetnek transz zsírsavak!
3, Többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA): az omega-6 és omega-3 esszenciális zsírsavak tartoznak ide, pl. napraforgó olaj, sáfrányos szeklice olaj, kukorica csíra olaj, halolajok, szója olaj.
4, Nagymértékben telítetlen zsírsavak (HUFA): legalább 4db kettős kötést tartalmaznak, és az omega-6, illetve az omega-3 zsírokból keletkeznek.
A 3-as, 4-es típusú zsírsavakból viszont nagy mennyiségben képződhetnek transzzsírsavak a szervezetünkben vagy az élelmiszer feldolgozása során.
A 3-as csoport tagjaiból nem kell sok a szervezetünknek, elég, ha az összes kalóriabevitel 1-2 %-át biztosítják. Ezen belül is az a jó, ha az omega-3 aránya háromszorosa az omega-6-nak. Ennek az az oka, hogy előbbiből gyulladás csökkentő HUFA-k keletkeznek, míg utóbbiból gyulladást fokozó HUFA-k szintetizálódnak. Ezt a folyamatot gátolja az aszpirin például.
Ha túl sok PUFA kerül a szervezetünkbe (mint napjainkban), akkor sok transzzsírsav képződik belőlük, ami az érelmeszesedés legfőbb rizikófaktora. Sokkal veszélyesebb, mint a koleszterin! A szervezet megpróbál védekezni ellene. A sok omega-6 és omega-3-ból kevésbé veszélyes koleszterint gyárt, hogy ezzel is megelőzze a transzzsírsavak felhalmozódását.
Ma kb. hússzor annyi omega-6 zsírsavat fogyasztunk, mint az kívánatos lenne, fele annyi omega-3-at, mint amennyit kellene. Az omega-3-ból sem kell azonban sok, hiszen az összes kalóriabevitel 1%-a felett ez is már károsnak mondható.
Mind a négy zsírsavféleség energia tartalma egyformán magas, de az 1-es és a 2-es típusból soha nem lesz transzzsírsav, vagyis a telített vagy csak egyszeres telítetlen zsírok a korábbi felfogással ellentétben sokkal egészségesebbek, mint a többszörösen telítetlen zsírok!
Az már csak hab a tortán, hogy a kókuszzsír ráadásul, közepes és rövid szénláncú telített zsírsavakból áll, amik még hasznosabbak, mert könnyen emészthetőek, illetve a bélbaktériumaink egyensúlyát is biztosítják. Emellett elpusztítják a bélben élő patogén mikroorganizmusokat, növelik a HDL koleszterin szintjét (ez a "jó" koleszterin), és támogatják a szív működését: nagyon hatékonyan képes a szívizomzat a rövid, közepes zsírsavakat hasznosítani (még a cukroknál is hatékonyabban!).
Forrás: drtihanyi |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2014. Február
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
260 db bejegyzés |
e év: |
5813 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1722
- e Hét: 18389
- e Hónap: 49875
- e Év: 254576
|
|
|