Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
10 dolog a gyónásról, amit mindenkinek tudnia kéne
  2015-12-19 22:11:11, szombat
 
  Megdöbbentő, hogy milyen kevés katolikus él a gyónás szentségével - vajon miért? Talán azért veszett ki a szokás, mert korábbi generációknak kötelezővé tették gyerekként a hétről-hétre való gyónást anélkül, hogy elmagyarázták volna a gyógyító erőt, ami benne rejlik. Ők aztán felnőttként abbahagyták a szentség gyakorlását, és gyermekeiket sem buzdították. Az erőltetés helyett sokkal fontosabb lenne érteni, és szívből megszeretni a kiengesztelődésnek ezt a gyönyörű formáját Istennel.

1) A gyónási titok abszolút. A pap nem csak mással nem oszthatja meg a gyónási titkaidat, hanem veled sem beszélhet róla a gyónáson kívül (ha csak te magad nem hozod fel gyónáson kívül is). A pap arról sem beszélhet, hogy ki volt gyónni és ki nem. Anyukák, ne kérdezgessétek a paptól, hogy a fiacskátok mikor volt utoljára gyónni, vagy volt-e egyáltalán! Nem fogja elárulni.

2) A feloldozás objektív. Amikor a pap kiejti a feloldozás szavait, a bűneid meg vannak bocsátva. Ez egy tény és ez nem múlik az érzéseiden - hogy megbocsátva érzed-e őket, vagy sem. Ha maradnak bűntudatos vagy szégyenkezős érzések, ezekről is beszélhetsz a papoddal. Én mindig azt javasolom, hogy a mise felajánlási részében ajánljuk fel a rossz érzéseinket Istennek, és kérjük, hogy vegye őket el tőlünk. Isten segíteni fog az érzések feldolgozásában, ám önmagában az a tudat is, hogy a feloldozás objektíven rendezi az ügyeinket Istennel, felszabadító.

3) Jézus bocsát meg neked a papon keresztül. Az Egyház Jézus teste, és ebből következik, hogy az Egyház Jézus tevékenységét folytatja. Ő megbocsátotta a bűnöket és hatalmat adott az apostolainak, hogy ugyanígy tegyenek az ő nevében. A pap a szentelésekor kapja meg ezt a hatalmat az apostolok utódain, a püspökökön keresztül. Amikor a pap feloldoz, Jézusnak ezzel a kétezer éves ajándékával él, amelyet az Egyháznak adott. Élj vele te is, fogadd el a bűnbocsánat ajándékát!

4) A jó lelkiismeretvizsgálat követelmény. A jó gyónáshoz jó lelkiismeretvizsgálaton keresztül vezet az út. Emlékezz, hogy nem mindig azok a legsúlyosabb bűnök, amelyeket a legjobban szégyellsz, vagy amelyektől a legjobban tartasz. A bűntudat és a szégyenérzet nem a legjobb tanácsadók a lelkiismeretvizsgálathoz. Használj felnőtteknek szóló lelki tükröt (például ez jó)!

5) A saját bűneidet gyónd meg, ne másokét. A saját dolgoddal törődj! Nem azért jöttél, hogy a papnak a férjed bűneiről beszélj... Nem is azért, hogy a saját jóságodról beszámolj... Még csak nem is azért, hogy a bocsánatos bűneidet ecseteld hosszan. Ha ilyenekkel van tele a gyónásod, kérd a papod segítségét, hogy a legközelebbire jobban felkészülhess. Nem fogja visszautasítani a kérésedet!

6) Imádkozz a gyónásod előtt. Ahogy sorban állsz, kérd a Szentlelket, hogy juttasson eszedbe minden bűnt, amiért még bocsánatot kell kérned. Csodálatos, hogy az Úr miként képes megnyitni az emlékezetet és a felszínre hozni elfelejtett bűnöket, amikkel még el kell számolnod.

7) A gyónás az emlékeidet is gyógyítja. Ha rossz dolgok történtek a múltadban és sebeket hordozol magadban, nos, mások bűneit nem gyónhatod meg, de a saját reakcióidat azokra igen. Ha valaki megsértett és bűnt követett el ellened, kérhetsz azért bocsánatot, hogy ezt te nem tudod megbocsátani neki. Meggyónhatod a negatív reakcióidat a történtekkel kapcsolatban, és ezzel együtt fel is szabadulhatsz, meg is gyógyulhatsz a fájó emlékekből.

8) A gyónás egészséges. A hitüket gyakorló katolikusoknak kevesebb szükségük van pszichológusra, kevesebb mentális és érzelmi zavarral küzdenek. Véleményem szerint ez azért lehet, mert a gyónás gyakorlata segít nekünk felelősséget vállalni a rossz dolgokért. A gyónás Jézus Krisztus gyógyító erejét hozza az életünkbe a lehető legegészségesebb, legtermészetesebb módon. A problémák egy része megelőzhető ezáltal, míg a továbbra is beálló bűnök mellékhatásai enyhíthetőek.

9) A gyónás megerősít afelől, hogy egy erkölcsös univerzumban élünk. A társadalmunkban, ahol mindenki a ,,maga igazságát" követi, ahol az erkölcsi relativizmus az uralkodó eszme, szükségünk van emlékeztetőkre, hogy a világot Isten teremtette világos szabályokkal együtt, melyek kiteljesedésre és vibráló lelki életre vezetnek bennünket. A gyónás segít az életünket eme elveknek megfelelően berendezni.

10) A gyónás az, ahol ,,a szívedbe fogadod Jézust". Protestánsok hangoztatják főleg a ,,Jézussal való személyes kapcsolat" fontosságát. Az, hogy a katolikusok ezzel miért foglalkoznak kevesebbet, számomra is egy fájó kérdés. Ugyanis a gyónás az, ahol kialakítod, megújítod és ápolod a ,,személyes kapcsolatodat Jézussal". A gyónás négyszemközti beszélgetés vele. Protestáns imatalálkozókon felszólítják a tagokat, hogy jöjjenek ki, és mondják el a ,,bűnösök imáját". Ők ekkor vallják meg a bűneiket, és fogadják a szívükbe Jézust. A katolikusok ezt a gyónásban teszik meg. Gondold végig, hogy ugyanaz a dolog megy végbe emberi oldalról, csak nekünk érvényesen felszentelt pap adja a feloldozást.
Ha egy protestáns valaha megkérdezi tőled, hogy ,,téged megváltott-e Jézus" vagy hogy ,,befogadtad-e Jézust a szívedbe", mondd azt neki, hogy ,,naná"! Mondd azt neki, hogy ,,Megbántad a bűneidet, és elfogadtad Jézus kegyelmét, sőt: a bűneidtől valaki olyan oldozott fel, akit Jézus személyesen jelölt ki, és hatalmazott fel erre a feladatra itt a földön".
Aztán kérdezd meg barátodat, hogy ezt ő is elmondhatja-e magáról?

Forrás: http://www.patheos.com
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Betegek imája
  2015-12-19 10:46:03, szombat
 
  Szenvedő Jézusom Tehozzád fordulok,
Gyógyíts meg engemet,
mert nagyon beteg vagyok.
Bűnbánó szívemnek fájó keservében
Leborulok Jézusom kereszted tövében.
Húllanak könnyeim, imát rebeg ajkam,
Szenvedő Jézusom könyörülj meg rajtam.
Vérző keresztfádat szívemhez szorítom,
Sebzett lábaidat könnyemmel áztatom.
Átszúrt szívedre csókot hint ajkam,
Szenvedő Jézusom könyörülj meg rajtam.
Jézusom szenvedtél, én is most szenvedek,
Szenvedésed tűrted, ahogy én is tűrjem.
Keresztem csak szilánk
a Te keresztedből,
Tisztíts meg hát általa
bűneim szennyétől.
Szenvedő Jézusom kérlek keservemben,
Hogy mindig vegyél engem kegyelmedbe.
Fájdalmas Szűzanyám
tengernyit szenvedtél,
Így a szenvedőnek édesanyja lettél.
Könyörülj meg rajtam,
enyhítsd szenvedésem,
Hálás leszek földön,
s odafönn az égben.
Míg az Isten keze tisztít és megpróbál,
Összekulcsolt kézzel így sóhajtok Hozzád:
Fájdalmas Szűzanyám, könyörögj értem,
Az Úr Jézus Krisztus
gyógyítson meg engem.
.✝
Amen.
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
Betegek imája
  2015-12-19 10:44:41, szombat
 
  Próbára tettél jó Uram
Feléd vezet az én utam
Add, hogy mellettem általad
Beteg lelkek gyógyuljanak
Érző lelket adj énnekem
Könnyem follyon kereszteden
Szenvedhessek együtt veled
Oszd meg vélem keresztedet
Véred tisztítsa meg ajkam
tekinteted pedig a lelkem
Add, hogy soha ne lankadjak
Keresni téged szüntelen
Add, hogy hitem erő legyen
Zúgó patak száraz völgynek
A szereteted orvosság a lelkileg elvérzőknek
Emeld fel ki mélyre zuhant
Irgalmazz a bűnösöknek
Közelséged nagy jutalma
A hozzád visszatérőknek
A kereszt egyre nehezebb
Amit hordok a vállamon
de amit nekem szántál Uram
Töled csendben elfogadom
Adj nekem minél több időt
Melyet én véled tölthetek
Sátán ellen, lelkem előtt
Pajzsként tartsam keresztedet
Názáret legszebb virága
El ne hervadjon szívemben
Tőled szép lelkem világa
Tartsd lelkem mindig kezedben
Te maradtál nékem Uram
Az én egyetlen reményem
Add, hogy végig járjam utam
Elfogadva szenvedésem
Add, hogy soha ne lázadjak
Ha próbára teszed a lelkem
Engedd, hogy véled maradjak
Kezedbe ajálva létem
Világ engem nem birtokol többé
Mert én tied vagyok
Életemmel együtt mindent
A te kezeidbe adok
A te szép, szent tekinteted
Hosszúra nyúlt éjszakákon
Őrködjék lelkem felett
Hogy rólad szóljon minden álmom
Köszönöm, hogy pártfogoltál
Vigyázva minden léptemet
Taníts látni, taníts járni
Taníts elérni a két kezed
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
Karácsonyi kilenced a prágai Kis Jézushoz
  2015-12-19 10:40:05, szombat
 
  Karácsonyi kilenced -4-nap
Szűz Mária, a kegyelmek Közvetítője tiszteletére
IV. Szentséges Szűz Mária, Istennek Anyja, tisztelünk Téged, mint közvetítőt a Három szent Király titkában, mert Te nyújtottad oda nekik a kisded Jézust. Ó, Úrnőnk és Anyánk, szerezd meg nekünk a kegyelmet (...) és mutasd meg, hogy szereted, ha minden kegyelem Közvetítője címen tisztelünk. Amen.
 
 
0 komment , kategória:  Ima kilenced  
Pio atyáról
  2015-12-19 10:37:29, szombat
 
  Egy környékbeli derék asszonynak súlyosan beteg volt a férje. Nosza, rohant gyorsan a kolostorba. De hogyan juthatna Padre Pio közelébe? A mise alatt szegényke nyugtalan, izeg-mozog, jár-kel jobbról balra, balról jobbra. A gyóntatások alatt is ugyanaz a mesterkedés. Végül sikerült belopakodnia a nevezetes folyosóra, ahol az ember -utólag láthatja- Padre Piót. Pio atya, amint észrevette, nagy szemeket meresztett rá:
- Kishitű asszony, remélem, befejezted már, hogy siránkozásoddal telebeszéld a fejemet és próbára tedd a dobhártyáimat. Hát süket vagyok én? Elmondtad ötször is, jobbról, balról, előttem, hátam mögött. Értettem, megértettem.
Aztán mosolyogva:
- Eredj haza gyorsan. Minden rendben van.
Valóban, az asszony férje meggyógyult.
 
 
0 komment , kategória:  Szent Pio atya  
Fájdalmas történet
  2015-12-19 10:33:13, szombat
 
  Ágyából rálátni a szemközti falra, hol Krisztus fején tövis koszorúja húsába marva, lecsurgó vére, felfelé néző szeme szenvedését mutatja.
Jajgat a beteg, kínját alig állja, pedig hol van az ő kálváriája...
Isten fiának szenvedését látva elszégyelli magát, fejét elfordítja, a látványtól még sem szabadul. Siettetné az időt, mely ólomlábakra váltott... Van még tartozása, üzenik odaátról. Mit vétettem? - kérdezi ezerszer, válaszra várva, hiába tudja, hogy a bűnt és vétket más mércével mérik ott fent. Felemeli ráncos kezét, kitapintja az olvasót, morzsolja fohászát mormolva... - bocsánatot remél...
Egyre elviselhetetlenebb a fájdalom, hasítja csontját, izmait szaggatja, fél, mégis remél. Nincs hát kegyelem, meddig kell tűrni, mennyi van még hátra az útból, mely elfogyni nem akar. Könnyei peregnek, újai megállnak az olvasó szemen...
Szólna, de nincs kinek, egyedül a vívja haláltusáját. Mellette asztalka leterítve, kicsi tálkában kihűlt ebédje, órákkal előtte odakészítve. A nővér felülni nem segítette, ideje nem engedte, várta a másik betege. Akinek már étel sem kellett, későn érkezett, lábára lábcédulát készített. Így mennek el sorban, a legfelső emeleten, apró szobájukban, melyet kiemelt otthonnak hívnak...
Talpig feketében érkezik a család, átveszi a hagyatékát, bankszámlájáról -, ha volt neki, pénzét leemelik.
A lélek lebeg, látja, amint a koncon osztoznak. A test jegelve, nincs már hozzá köze, a zsinór elszakadt. Megszűnt a kín, szenvedés, csak a lélek sajog, mert tudja, amíg a Fényt el nem éri, a köztes létben érzi, hogy utódai bűnös karmát gyűjtenek...
Sírhanton, a szeretet és árulás virága egymás mellett, megférnek...
A lélek búcsút int levetett ruhájának, s elindul a Fénybe, hol az Angyalok Kara köszönti...
Megérkezett!
Drága barátnőm írása
LÉLEK SÁNDORNÉ GIZELLA·2015. DECEMBER 18.
 
 
0 komment , kategória:   novellák, gondolatok, versek  
Ezekkel a mondatokkal töröd össze a gyermek lelkét! - Megmut
  2015-12-19 10:22:38, szombat
 
  Megmutatjuk mit mondj helyette!


Te melyik szülőtípus vagy? Aki megszidja, vagy aki jó szándékkal motiválja gyermekét?

"Ha fogyni szeretnél, melyik hozzáállás lenne motiválóbb számodra?

Kövér vagy. Addig nem veszek neked új ruhát, amíg le nem fogysz.

Vagy:









Menjünk el egyet sétálni vacsora után.

Készítek neked egy salátát.

Szeretlek, úgy szeretlek, ahogy vagy.

Ha meg kellene tanulnod úszni, melyik hozzáállás lenne motiválóbb számodra?

Nem akarom hallgatni, ahogy itt sírsz. Nyomás be a vízbe és ússzál! Ne viselkedj úgy, mint egy kisbaba!

Vagy:

Itt leszek melletted.

Meg tudod csinálni. Ha nem ma, akkor majd holnap újra megpróbáljuk.

Szeretlek, úgy szeretlek, ahogy vagy.

Hogy ha jobban oda kellene figyelned a tisztálkodásra, melyik hozzáállás lenne motiválóbb számodra?

Mi ez a bűz? Csodálom, hogy vannak még barátaid.

Vagy:

Menjünk el a boltba, és vegyünk neked egy dezodort.

Olyan finom illata van a hajadnak, amikor frissen van mosva. Szerintem minden nap meg kéne mosnod.

Szeretlek, úgy szeretlek, ahogy vagy.

Ha az asztali viselkedés szabályait kellene megtanulnod, melyik hozzáállás lenne motiválóbb számodra?

Úgy eszel, mint egy malac. Látni se bírom, ahogy zabálsz. Undorító vagy.

Vagy:

Minden falat után megpróbálom lerakni a villámat, látod? Szeretném, ha megpróbálnál utánozni engem.

Köszönöm, hogy csukott szájjal rágod meg az ételt.

Szeretlek, úgy szeretlek, ahogy vagy.

Ha egy kicsit ügyetlen és rendetlen vagy, mi tudna jobban motiválni, hogy felelősségteljesebbé válj?

Semmit nem bírsz normálisan megcsinálni? Vagy elhagysz valamit vagy rendetlenséget csinálsz magad körül!

Vagy:

Mindenki hibázik néha. Így tanulunk.

Nem olyan nagy dolog ez - csak fogj egy rongyot és takarítsd fel magad után.

Szeretlek, úgy szeretlek, ahogy vagy

Egész életemben kövér voltam, féltem az úszástól, néha büdös voltam, nem tudtam helyesen viselkedni és rendetlen voltam. Azokban az időkben nagyon jól jött volna egy kis bátorítás. Így aztán, amikor azt láttam, hogy egy kisfiút kiparancsolnak a medencéből, mert félt úszni, a napszemüvegem mögött potyogtak érte a könnyeim. Láttam az apa szemében a csalódottságot, ahogy a didergő, térdeit szorosan átkaroló fiára nézett. Az a férfi nagyon szerette volna, ha a fia megtanul úszni. De talán azt gondolta, hogy ha leszidja őt és nem vesz tudomást a könnyeiről, akkor azt éri el, hogy legközelebb jobban próbálkozzon majd a fia?!

Bizony volt olyan idő az életemben, amikor én is így gondoltam...

egy kislányról és a furulyájáról,

egy kislányról és az állandó rendetlenségéről,

egy kislányról és az állandó lassúságáról,

egy kislányról és arról, hogy képtelen volt megtanulni biciklizni.

“Játszd el még egyszer azt a dallamot, de hát nem is próbálsz meg odafigyelni rá!"
“Már megint kilöttyintetted? Ugye nem mondod komolyan?"
“Hányszor kell még elmondanom, hogy siess már?"
“Minden más gyerek megtanult már biciklizni, most már épp itt lenne az ideje, hogy te is megtanulj."

Minden egyes kemény szóval, minden egyes rosszalló pillantással és csalódott fejrázással az a kislány egyre kisebb lett. Az önbizalma csökkent. A magába vetett hite csökkent. A ragyogása csökkent. Aztán egy nap egy legyőzött ember szavai szóltak belőle:

“Anya, én csak jó akarok lenni," sírt a kislány,aki valaha imádott a kedvenc furulyáján játszani. Most pedig lerakja a kedvenc hangszerét a földre és azon gondolkodik, egyáltalán kezébe vegye-e még valaha.

Idővel az állandó kritikám és a rosszalló arckifejezéseim elhitették vele, hogy nem elég jó.

Idővel összetörtem a gyönyörű lelkét — azt, ami kivételessé és ragyogóvá tette őt.

Motiváltam őt? Hát, nem igazán.

Van egy nagyon finom határ a segítőkész felnőtt iránymutatás és a tekintélyelvű megszégyenítés és lekicsinylés közt (ez utóbbit persze sokszor a jó szándék álarcába bújtatjuk). Ahogy újra és újra átléptem ezt a határvonalat, a gyerekem szembesült a rideg valósággal: Bármit is csinál, nem elég jó nekem, soha nem tud a kedvemre tenni.

Motiváltam őt? Hát, nem igazán.

Amikor rádöbbentem arra, hogy a gyerekem úgy nő föl mellettem, hogy a szeretetemet attól teszem függővé, mit tesz és nem azért szeretem, amilyen ő maga, szóval amikor ez a gondolat formát öntött bennem, valami örökre megváltozott. Többé már nem a szigorú munkafelügyelő voltam számára. Egy szerető és bátorító szülővé váltam...

Ahelyett, hogy minden egyes apró hibára megjegyzést tettem volna, a fontosabb dolgokra próbáltam meg koncentrálni, olyan dolgokra, amelyek valóban veszélyt jelenthetnek számára, vagy amelyeknek hosszú távú következményei lehetnek.

Ahelyett, hogy elvártam volna tőle, hogy mindenben ugyanolyan szinten teljesítsen, mint a vele egykorú gyerekek, elfogadtam, hogy ő is megtanulja majd, csakhogy a saját tempójában.

Felhagytam vele, hogy nagy ügyet csináljak minden egyes kis balesetből, sőt rájöttem, hogy sokkal ügyesebben fel tud takarítani maga után, ha nem járok rosszalló arckifejezéssel a sarkában.

Ha olyan rossz szokása volt, amit szerettem volna, ha megváltoztat, jó példával jártam elöl. Ha azt akartam, hogy egészségesebben éljen, én magam kezdtem el egészségesen élni, majd megkérdeztem, lenne-e kedve velem tartani. Segítő eszközöket adtam neki (órát, kipipálható teendők listáját), hogy rávezessem, hogyan tud hatékonyabb és felelősségteljesebb lenni az én közreműködésem nélkül is.

Az erőfeszítéseit értékeltem, nem pedig az eredményt, arra pedig nagyon figyeltem, hogy mindig legalább háromszor annyi pozitív dolgot mondjak, mint negatívat.

A szerető és bátorító szülőség szárnyai alatt az elmúlt években megtapasztalhattam, hogyan virágzik a gyerekem. Az önbizalma és az önbecsülése szárnyakat kapott. Most már mer kockázatot vállalni, és ha hibázik, tudja, hogy az nem a világ vége, hiszen újra és újra lehet próbálkozni. Tudja, hogy mindig is szeretni fogom attól függetlenül, hogy mit tesz, vagy nem tesz meg. Tudja, hogy bízhat bennem, akkor is, ha valamit nem jól csinál. Szereti önmagát, úgy ahogy van, még akkor is, ha bizonyos dolgokat másként csinál, mint a többiek.

Bárcsak korábban felhagytam volna a szigorú munkafelügyelő szerepével! De nem fogok rágódni a múlton. Csak a ma számít.

Remélem, hogy a saját fájdalmas tapasztalataimmal és az szülői hozzáállásomat megváltoztató felfedezésemmel segíteni tudok másoknak is, hogy úgy lássák a dolgokat, mint én:

A szégyen eltávolít, a bátorítás összeköt.

Az ítélkezés megbénít, a szenvedély felszabadít.

Az elkeseredettség leblokkol, a türelem győzedelmeskedik.

A kiabálás elnémít, a megbeszélés ajtókat tár ki.

A hibáztatás fájdalmat okoz, a megbocsátás gyógyít.

A lekicsinylés pusztít, a dicséret épít.

Az elutasítás elveszít, a feltétel nélküli szeretet győzedelmeskedik.

Ha gyerek lennél, aki megpróbál az életben a lehető legjobban boldogulni, mi lenne a legmotiválóbb hozzáállás a számodra?

Sosem fogod tudni rendesen megcsinálni.

Vagy:

Szeretlek, úgy szeretlek, ahogy vagy. ,,





Forrás: ITT és ITT
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A boldogság titka – az indiai bölcs meséje
  2015-12-19 10:18:55, szombat
 
  Sok-sok évszázaddal ezelőtt élt egy bölcs Indiában, aki azt állította magáról, hogy ő a világ legboldogabb embere, mivel két varázsládájában őrzi azokat a titkokat, amik bárki életét boldoggá tudják tenni.



India mohó fejedelmei hatalmas kincseket ajánlottak fel neki a ládákért, több alkalommal is betörtek hozzá tolvajok, de soha senki nem találta meg a ládákat.

A fejedelmek minél inkább próbálták a varázsládát megszerezni, annál irigyebbé és boldogtalanabbá váltak. Miközben ők egyre keserűbb életet éltek, a bölcs napról-napra boldogabban élt.



Egyszer csak egy kisgyermek lépett be a bölcs otthonában, és így szólt: "Mester, szeretnék én is olyan boldogan élni, mint te. Megmutatnád nekem, hogy hogyan lehetek boldog?"



A bölcsnek megtetszett a gyermek nyíltszívűsége, tisztasága, és ezt válaszolta:

“Igen, megmutatom neked, hogyan lehetsz boldog. Ülj le, és figyelj jól! Valóban két varázsládám van, amelyben a titkokat őrzöm: az egyik a szívem, a másik az eszem, és ezekben összesen nyolc titok van elrejtve.



Íme, a nyolc titok

1. Tudd, hogy az Isten mindig veled van, és hálásnak kell lenned mind azért, amid van.



2. Szeretettel kell bánnod önmagaddal. Minden este és reggel ezeket kell elmondanod: Fontos, értékes, okos ember vagyok. Sokra vagyok hivatott, és nem létezik olyan akadály, amit ne tudnék legyőzni.



3. Éld is át azt, amit mondasz: ha okosnak tartod magadat, viselkedj okosan. Ha bátornak tartod magad, akkor ne félj cselekedni. Ha képesnek tartod magadat az akadályok legyőzésére, akkor győzd is le az összes akadályt.



4. Soha ne légy irigy másokra. Ha mások már elérték a saját céljaikat, akkor érd el te is a saját céljaidat.



5. Ne táplálj haragot a szívedben senki iránt. A harag nem engedi, hogy boldog legyél, ezért bocsáss meg másoknak.



6. Soha ne vedd el azt, ami a másé. Ha te ma elveszel valamit valakitől, holnap tőled értékesebb dolgot fognak elvenni. Ha tartozol valakinek, akkor fizesd meg a tartozásodat, és add vissza azt, ami nem téged illet. Ez a lelki békéd alapja lesz.



7. Ne tégy rosszat senkivel. A világ összes élőlénye tiszteletet, szeretet érdemel.



8. Minden reggel mosollyal ébredj, és fedezd fel a jót és a szépet a körülötted lévő világban. Anélkül segíts másoknak, hogy azon gondolkodnál, mit fognak cserébe adni.



A boldogságot őszintén keresőknek pedig add át ezt a nyolc titkot, hogy ők is boldogan élhessenek!"
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az öt legjobb karácsonyi ajándék gyerekeknek
  2015-12-19 10:17:18, szombat
 
  Manapság az internet, a Facebook és az újságok tele vannak mindenféle karácsonyi listákkal és ajánlásokkal, hogy mik a legújabb kütyük, mit vegyünk a párunknak, szüleinknek, mi a legmenőbb ajándék az iskolások vagy a kamaszok között.



A hétvégén leültem, és elgondolkoztam azon, mi az aminek tényleg örülnének a gyerekeim. Két dologra jöttem rá. Az egyik, hogy ne legyek álszent, az ajándékot kapni tényleg nagyon jó, főleg, ha rég áhított dologról van szó. A másik, hogy emellett vannak más fontos dolgok is, aminek a gyerekek örülnek. Hogy rájöjjek mik ezek, csak bele kellett képzelnem magam az ő helyükbe, és a gyerekek szemüvegén keresztül látni az ünnepi sürgés-forgást.



Tehát mi az, amivel megajándékozhatjuk a gyerekeinket?



1. A csoda

Néha szeretném visszakapni azt a képességet, aminek gyerekként még birtokában voltam: hinni a csodákban, átélni azokat. Ülök az autóban, kint havas táj suhan el mellettem, sötét van, de a házakból színes fények szűrődnek ki - úgy hittem, manók járnak a házakba a karácsonyfákra fényeket aggatni... Most nézem a gyerekeim, ahogy tátott szájjal bámulják a csillagszórót, és szeretném nyújtani a percet, hogy sokáig élvezhessék a csodát. Próbálj meg minél több ilyen alkalmat teremteni a gyerekednek: ne sürgesd őket, ne akarj mindent megmagyarázni, vagy értelmet találni neki! Nem kell semmilyen menetrendet tartani, vagy elvárásnak megfelelni. Inkább próbálj meg tanulni tőlük, és együtt élvezni a csodát: hátradőlni, és élvezni a pillanatot.



2. Idő

A gyerekeidnek szükségük van rád. Persze, a családnak is, hogy készen legyen a halászlé, tiszta legyen a lakás, illatozzon a bejgli és az összes rokon ajándéka be legyen csomagolva, de a nagy sürgés-forgásban ne felejtsd el, hogy a legfontosabb a gyereked számára, hogy együtt legyetek. Hogy veled legyen. Lassíts, lassíts, lassíts le és ülj a gyereked mellé! Élvezzétek együtt, ahogy a hulló hópelyheket figyeli vagy arról elmélkedik, hogyan is kerül a karácsonyfa a szobába. Öleld meg, puszild meg és fordíts figyelmet rá! Ne rohanj át a decemberen, hanem próbáld meg észrevenni a csodát magad körül - hidd el, a gyereked sokat segít ebben!



3. Hagyomány

Kövessétek a már meglévő családi hagyományokat vagy teremtsetek újakat karácsonykor! Az életben semmi nem tökéletes, minden az örök változásról, fejlődésről szól, de a biztos pontok, mint a karácsonyi hagyományok, nagyon mélyen bevésődnek a gyerekek lelkébe. A későbbiekben -akárhova is veti az sors őket- biztos pontot jelentenek az életben. Nem kell nagy dolgokra gondolni: egy bizonyos dal, amit minden karácsonyeste eléneklitek, közös süteménykészítés, meseolvasás ilyesmi. Nálunk például minden karácsonyi vacsora végén annyi felé bontunk egy almát, ahányan vagyunk és mindenki kap egy szeletet belőle: ezzel jelképezve, hogy a család összetart és a jövő évben is számíthatunk egymásra. Pici gyerekkorom óta így teszünk, és remélem, a gyerekeim is továbbadják majd ezt a tradíciót.



4. Szabad kéz, az adakozás öröme

Milyen sokat hallottuk már, hogy ajándékot adni ugyanolyan jó, mint kapni. Ezt azóta még jobban átérzem, amióta gyerekeim vannak. Hányszor, de hányszor előfordult már, hogy bumfordi kis rajzokat, összeragasztott és kriksz-krakszokkal “díszített" alkotásokat kaptam a gyerekeimtől, csak azért, mert úgy érezték, adni szeretnének valamit. Mert örültek az őszinte örömömnek, a boldog reakciómnak. Engedjétek, hogy alkossanak a gyerekek: bármit, amit készítenek, szívből készítik, még ha felnőtt szemmel nem is lehet felismerni az alkotást. Ne törődjetek a rendetlenséggel és a rengeteg földön heverő papírfecnivel. Ugyanígy: ha ők akarják díszíteni a karácsonyfát, hát díszítsék ők - anélkül, hogy utána te, mint felnőtt kijavítanád, tökéletesítenéd. Az a fa úgy bájos, csodaszép és tökéletes, ahogy a gyerekagyak megálmodták és a gyerekkezek feldíszítették. Ne a tökéletesre, hanem az őszintére törekedj!



5. Te

Hidd el, a legnagyobb ajándék TE vagy a gyerekednek. Amikor csak rá figyelsz, ha a telefont nem veszed fel, és nem kell kétpercenként felállnod a játékasztaltól, hogy bekukkants a sütőbe, kész-e már a bejgli. Légy együtt a gyerekeddel, és játszatok azt, amit ő szeretne! Olvasni? Sakkozni? Babázni? Bármi, ami az ő kis lelkének jól esik - vegyél benne részt. Ezzel nem csak az ő napját aranyozod be, de észre fogod venni, hogy te is mekkora ajándékot kapsz a gyerekedtől: bepillantást nyerhetsz a lelki világába, megnyílhat neked, mesélhet magáról, az álmairól, a vágyairól.



Öt ajándék, ami nem kerül semmibe.



Öt ajándék, ami felejthetetlen a gyerek számára.



Ne felejtsd: lassíts le, lassulj le, élvezd a pillanatot, élvezd az együttlétet a szeretteiddel és próbáld meg te is megtalálni a csodát a karácsonyban!



Boldog karácsonyt nektek!



Írta: Hanula Erika

Forrás: http://www.csupaszivmagazin.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A hála hatása testre és lélekre
  2015-12-19 10:15:00, szombat
 
  udjuk, hogy igazán boldogok akkor lehetünk, ha hálásak tudunk lenni azért, amink van. És nem, ez nem valami vallási bölcselet, sem egy random Coelho-idézet: ez tiszta, száraz tudomány. Ahogy az is, hogy a hála nemcsak az általános boldogságunknak, de a párkapcsolatunknak is jót tesz, különösen akkor, ha az érzést kifejezzük a másik felé. A hála tehát klassz dolog, nem véletlen, hogy az okosok olyan lelkesen tanulmányozták, és rá is jöttek, hogy a hála nemcsak boldogabbá, de egészségesebbé is tesz minket. A Huffington Post nyomán a divany.hu összeszedte, hogyan:





A hála megnyugtat

A hála megélése - más pozitív érzelmekkel együtt - 23 százalékkal képes csökkenteni a szervezetünk kortizol szintjét. A stressz-hormon csökkenése kihat a mindennapi életünkre is, egy vizsgálatban például alvási nehézségekkel küzdő embereknek kellett éjjelente listát írnia azokról a dolgokról, amikért hálásak lehettek. Hogy mi történt? Jobban aludtak.

A hála a szívre is hat

A megbecsülés érzésének felidézése és a háláért kiáltó dolgok listázása csökkenti a vérnyomást és a szívfrekvenciát, ami segít a szív egészségének megőrzésében.

A hálától lélegezni is könnyebb

Azok az emberek, akik úgy érzik, hogy van miért hálásnak lenniük, ritkábban dohányoznak és könnyebben váltanak életmódot, könnyebben adják fel káros szokásaikat. Ezeken keresztül tehát a hála a tüdő egészségére és az életkilátásokra is pozitív hatással van.

A hála erősíti az immunrendszert

A hála és az optimizmus gyakran együtt járnak, az utóbbiról pedig tudjuk, hogy pozitív hatással van az immunrendszerre. Hogy mivel jár az erősebb, hatékonyabb immunrendszer? Egészségesebb emberrel, persze.

A hála fitten tart

Egy tanulmány szerint a hálás emberek 32 százalékkal többet edzenek hetente, és az átlagnál összességében is jobban odafigyelnek az egészségükre.

A hála a lelki egészségünknek is jól jön



A boldogságon túl a hála még számos olyan lelkiállapothoz járul hozzá, amelyek mind egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá tesznek minket. A hála megélése csökkenti például az olyan negatív érzéseket, mint az irigység, a megbánás vagy a neheztelés, segít túljutni a traumákon és nehéz időkben növeli a mentális ellenállóképességünket. Ha úgy érezzük, van miért hálásnak lennünk, akkor kisebb eséllyel leszünk depressziósak, nő az önértékelésünk, és negatív szituációkban képesek leszünk empatikusabban és kevésbé agresszívan viselkedni.

Forrás: http://divany.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 169 db bejegyzés
e év: 1028 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2819
  • e Hét: 8509
  • e Hónap: 14881
  • e Év: 65672
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.