Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Krumplis töltött fánk
  2015-12-16 14:47:42, szerda
 
  Hozzávalók:

A kovászhoz:

2,5 dkg élesztő

1/ 2 csésze liszt

1 csésze langyos víz

1 kk. cukor



A tésztához:

20-25 dkg krumpli

1+3/4 csésze liszt

2 ek. cukor

1 egész tojás+ 1 sárgája

1 citrom lereszelt héja

csipet só

3 ek. olaj

(+ 1/2 csésze liszt a dagasztáshoz)

olaj a sütéshez



A töltelékhez:

barack vagy szilvalekvár



Forgatni:

1/4 csésze porcukor

1/4 kk. őrölt fahéj



Elkészítés

A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen áttörjük, majd egy tálban félretesszük, hogy kihűljön. Közben felfuttatjuk az élesztőt. 1 pohár langyos vízbe beleöntünk 1/2 pohár lisztet, egy kávéskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, majd jó 10 percre félretesszük, amíg felfut.

Egy keverőtálba mérjük az 1 és ¾ negyed csésze lisztet és a kihűlt burgonyával kissé összedolgozzuk. A felfuttatott élesztőbe öntjük az egész tojást és az egy sárgáját, az olajjal együtt elkeverjük, majd a burgonyás masszához adjuk és összedolgozzuk. Ez egy viszonylag lágy tészta lesz.

Egy nyújtódeszkát alaposan meglisztezünk, erre borítjuk a tésztát és alaposan átgyúrjuk. Ekkor még fog lisztet felvenni a tészta, akár még fél csészényit is. A végén egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.

Miután megkelt 3 részre osztjuk. Az egyik darabot lisztezett nyújtódeszkán vékonyra, nagyjából négyzet alakúra nyújtjuk. Kicsit ragadhat a tészta, ezért jól lisztezzünk alá. Ezután késsel négyfelé, majd minden negyedet 3 cikkre vágunk. A cikkek hosszabb oldalára teszünk körülbelül 1 teáskanál lekvárt és feltekerjük. Így járunk el a másik két darab tésztával is.

Egy lábosban jó 3 ujjnyi olajat öntünk és felhevítjük. Amikor már jó meleg, akkor közepes lángon kisütjük a kifliket. Ne tegyünk túl sok tésztát egyszerre a lábosba, mert sütés közben még egy kicsit megduzzadnak majd. Nagyon hamar körülbelül 1-1 ½ perc alatt megsülnek a kiflik. Ha túl forró az olaj, akkor könnyen megéghet, erre mindenképpen ügyeljünk. Egy rácson vagy papírtörlőn csöpögtessük ki belőlük a felesleges olajat és miután kissé kihűltek forgassuk bele fahéjas porcukorba.
forrás:Gasztoamgyal
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Almás sült pulykamáj
  2015-12-16 14:45:35, szerda
 
  Hozzávalók:

80 dkg pulykamáj

5-6 db fehér hagyma

5-6 db savanykás alma

bors

majoranna



olaj a sütéshez

vaj



Elkészítés

A konyhakész májat nagyobb kockára vágjuk. A szebb darabokból egy-egy fél májat félreteszünk. A hagymát vékonyan félkarikára vágjuk és egy serpenyőben, olajon a kockára vágott májjal együtt összesütjük. Ízlés szerint őrölt borssal , majorannával ízesítjük. Csak akkor sózzuk meg, mielőtt elfogyasztanánk. A fél májakat külön serpenyőben süssük ki.

Az almákat meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk és vékony cikkekre vágjuk, majd egy serpenyőben vajon megsütjük. Nem kell sokáig sütni, nem kell megvárni, hogy összetöttyedjen.
Egy tál aljára tegyük a sült almát, erre halmozzuk a hagymás májat, majd a tetejére a hirtelen kisült fél pulykamájakat helyezzük. Díszíthetjük friss gyümölcsökkel: szőlővel vagy karikára vágott kivivel. Krumplipüré illik hozzá.
forrás Borbás Marcsi

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az anyának elege lett fia viselkedéséből.
  2015-12-16 13:32:56, szerda
 
  Kőkemény levelet írt neki, benne egy számlával. Borzalmas, gondolnád, de ha megtudod, miért tette...

Miután az anya megírta a levelét, akarva-akaratlanul megosztotta azt a Facebookon, így több százezren olvasták, véleményezték.

Szülőnek lenni sosem volt könnyű, de a mai high-tech társadalomban nagy kihívás, és vitathatatlanul egyre nehezebb. Amikor az épp munkanélküli, egyedülálló anya számára kiderült, hogy 13 éves fia figyelmen kívül hagyva az ő szabályait, hazudik, nem csinálja meg a házi feladatot, ráadásul visszabeszélt neki, eldöntötte, hogy bekeményít, bármennyire is jó anya szeretne lenni.




A fiú ugyanis azt állította, hogy az édesanyja nem a főnöke, ráadásul fenemód büszke volt arra a tényre, hogy vele ellentétben neki legalább saját jövedelme van YouTube csatornájának üzemeltetéséből. Miután beszólt munkanélküli édesanyjának, a nőnél elszakadt a cérna, és megfogalmazta a levelet.

,,Kedves Aaron,
mivel úgy tűnik, elfelejtetted, hogy csak 13 vagy, én pedig az egyik szülőd, és nem hagyod, hogy ellenőrizzelek, akkor szükséged lesz egy kis leckére a függetlenségről...

kezdődik a levél, melyben az anyuka leírja, ha fia, Aaron valóban önálló, független elbírálást akar, akkor ő úgy is kezeli ezután. De ez esetben fizetnie kell lakbért (430 dollárt), rezsit (116 dollárt), internet használati díjat (21 dollár), valamint az élelmiszerért is perkálnia kell (150 dollárt).


De itt még nem ér véget a teendők listája, hiszen felhívta Aaron figyelmét arra is, hogy hétfőn és pénteken ki kell vinnie a szemetet, ki kell takarítania a szobáját, valamint mindig be kell tartania a fürdőszobai higiéniát is. El kell készítse magának az ételeit, és ki kell mosnia a ruháit. Ha ezt nem teszi meg, akkor további napi 30 dollárt számol fel neki szobalányi díjként.

Levelét így zárja: ...Természetesen amennyiben úgy döntenél, hogy ismét inkább a fiam lennél, mint a lakótársam, újra átbeszélhetjük a feltételeket."

A nő - akire Estella néven hivatkoznak a lapok - állítólag nem akarta, hogy az üzenet nyilvánosságra kerüljön, csak a barátaiknak akarta elérhetővé tenni azt a Facebookon, de mivel publikus posztként ment ki, így most százezrek ismerték meg annak tartalmát.

És a húzás bevált. Aaronnak ,,átment" az üzenet, a srác még aznap elnézést kért tőle.


forrás:kiskegyed
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Karácsonyi kilenced a prágai Kis Jézushoz
  2015-12-16 11:08:08, szerda
 
  Kilenced a prágai Kis Jézushoz
A következő imát 9 napon át minden reggel imádkozd el. Az 1675-ben meghalt Cirill atyának - a kezdetek idején kibontakozó prágai Kis Jézus-tisztelet legjelesebb terjesztőjének - az imádsága. Imádkozd nagy bizalommal.
Ó, Gyermek Jézus, Hozzád fordulok,
és a Szűzanya közbenjárása által kérlek Téged,
hogy légy mellettem ebben a szükségemben
(ide belefűzhetjük saját kérésünket)....
mivel szilárdan hiszek abban,
hogy a Te Istenséged segíteni tud rajtam.
Teljes bizalommal remélem,
hogy szent kegyelmedet elnyerhetem.
Szeretlek Téged teljes szívemből
és lelkem minden erejével.
Őszintén bánom minden bűnömet,
és kérlek Téged, jóságos Jézusom,
add meg nekem az erőt,
hogy győzzek felettük.
Fogadom, hogy nem bántalak meg Téged,
és felajánlom magamat Neked,
arra is készen, hogy inkább én szenvedjek,
minthogy Neked fájdalmat okozzak.
Mostantól fogva teljes hűséggel akarlak szolgálni Téged,
és szeretetedért, Isteni Gyermek,
úgy fogom szeretni felebarátomat, mint önmagamat.
Mindenható Gyermek, Uram Jézus, újból arra kérlek,
segítsél meg ebben a szükségemben
(ide ismét belefűzhetjük kérésünket...)
Add meg nekem azt a kegyelmet,
hogy Szűz Máriával és Szent Józseffel együtt
örökké az enyém legyél, és hogy az angyalokkal
a szentek közösségében imádhassalak Téged.
Ámen.
3 Üdvözlégy
 
 
0 komment , kategória:  Ima kilenced  
Adventi kulcsok... Imre atya írása
  2015-12-16 10:59:50, szerda
 
  Olyan szépek, ahogyan itt ülnek előttem és fogják egymás kezét. Még nem tudják, mi vár rájuk, mit fogok nekik mondani vagy mit fogok tőlük kérdezni, csak annyit tudnak, hogy ha házasságot akarnak kötni, akkor szükségük van jegyes oktatásra... És a végén a legtöbbjük sajnálja, hogy véget értek ezek a meghitt beszélgetések, amelyekben összefoglalom nekik hitünk tanítását a házasságról és az őszinte, jézusi szerelemről...
Szóval olyan szépek így együtt. Lerí róluk az, amit Antoine de Saint Exupéry így fejez ki: ,,...Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél." Ők megszelídítették egymást és felelősek egymásért...
Egy idő óta nekem egy másik hasonlat is eszembe jut a szerelmesekkel kapcsolatban. Azt szoktam mondogatni, hogy ,,megtalálták egymás szívéhez a kulcsot." Nem kis dolog! A kulcs jelentőségét csak akkor érted meg, ha ott állsz lakásod vagy házad bezárt ajtaja előtt, és nem találod zsebedben a kulcsot...
Elárulok hát Neked egy titkot: Mindenkihez szükséged van egy kulcsra!
Sőt, kiegészítem ezzel: Mindenhez szükséged van egy kulcsra!
Ahhoz, hogy az emberek és a dolgok titkát megértsd és fölfedezd, szükséged van egy megfelelő kulcsra! Ha nincs ilyen kulcsod, az emberek, a dolgok örökre bezárulnak előtted. Látod ugyan őket, de nem érted meg soha a titkukat.
És, ha nem érted meg az emberek és a dolgok titkát, akkor csak felszínesen élsz és szegény maradsz!
Így van ez hitünk titkaival is!
Ha meg akarod érteni például, hogy mi a közelgő Karácsony titka, akkor nem elegendő, ha csak a karácsonyi meséket és történeteket olvasod. Szükséged van egy pár kulcsra, hogy a Karácsony titkát valóban megértsd.
Az első ilyen kulcs: a csend kulcsa.
Minduntalan keresned kell egy csendes zugot, sarkot, ahol a Karácsonykor történteket szívedben forgathatod. Csak a szívével - hadd idézzem ismét Exupéryt - lát jól az ember! Amit a szíveddel megértettél, azt soha nem felejted el!
A második kulcs: a szívvel való hallás kulcsa.
Nem elég füleddel hallanod a karácsonyi történeteket, szíveddel kell meghallanod őket. Ugyanis Karácsonykor Isten szívével hallgatta meg az emberek sóhaját.
És mert ,,...a hit hallásból ered" (vö. Róm 10,17sk) - mondja Szent Pál is.
A harmadik kulcs: a felkerekedés kulcsa.
Nem elég, ha az ünnepek alatt csak otthon ülsz vagy másutt bolyongsz... El kell menned Betlehembe, amint a pásztorok és a bölcsek is felkerekedtek és elmentek s ott rátaláltak Isten Fiára.
Isten szeret bújócskázni... Isten azt akarja, hogy keressük és megtaláljuk Őt.
Végül a negyedik kulcs: az imádás és a csodálkozás kulcsa.
Az ember addig marad fiatal, míg csodálkozni tud!
Nem elég pár nap után napirendre térned a karácsonyi dolgok fölött. Le kell térdelned az isteni Gyermek előtt, és csodálnod kell az Ő ember-szeretetét. Csak így érted meg Karácsony igazi titkár!
Ezt a négy kulcsot kívánom Neked most, adventre!
Ezek fogják megnyitni számodra a Karácsony titkához vezető nagy kaput!
Szeretettel
Imre atya.
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-16 08:48:05, szerda
 
 
December 16, szerda:

- Öröm a teremtett világ szépsége és a teremtő gondoskodása felett.

Izajás prófétától olvastuk a mai olvasmányban: ?Az Isten, aki a földet formálta és megalkotta, ő, aki megalapozta, és nem pusztaságnak teremtette, hanem azért formálta, hogy lakjanak rajta??

Mekkora lehet szívünkben a teremtett világ felett érzett öröm? December 8-n nyitotta meg Szentatyánk az irgalmasság szent évét. Az egész napos imádságokat egy felemelő öröm esemény zárta. Ugyanis az irgalmasság szentévének megnyitása alkalmából látványos műsort rendeztek a Vatikánban: képeket vetítettek a Szent Péter-bazilika homlokzatára. A ?Fiat Lux: megvilágítani közös otthonunkat? elnevezésű programot Ferenc pápa Laudato si? kezdetű enciklikája ihlette. Fiat lux, azaz Legyen világosság! címmel különleges látványosságban volt részük azoknak, akik az irgalmasság szentéve megnyitásának estéjét a Szent Péter téren töltötték. Óceán azúrkék halakkal, korallzátony, több száz gyertya lángja, pillangók, állatfajok Noé bárkájából, felhők, különféle vidékek lakói, szennyezett táj, sivár termőföld? a teremtett világ szépségei és problémái váltak láthatóvá.

Sajnos nem lehetünk ott ezen az eseményen. De szívünk mindig ilyen csordultig tele kell lenni hálával, ha a jó Isten teremtett világára gondolunk. Hiszen nem lehet tartós boldogságunk, békénk, ha a körülöttünk levő világgal nem vagyunk harmóniában. Hogyan is tarthatnánk rossznak, amit az Isten megáldott, és azt mondta rá, hogy ez jó!

a mai nap ilyen nyitott szemmel járj a világban, a városban: addig ne menjen le a nap, amíg nem tudod kimondani legalább egy dologra, tárgyra, természetre, fényre, felhőre, bármire a nap végén: ez jó, ez szép, ezt Isten megáldotta. Ha nincs ilyen emléked, akkor most menj a sötétedő világba, amit látsz, ha csillag azért gyönyörű, ha sötét, ködös, annak is meg lesz a sejtelmes szépsége. Tárd ki a szíved, mert az nem csak jó, nagyon jó.

Idézet Ferenc pápától a jubileumi szent év megnyitójáról:

?Ez a jubileumi esztendő alkalmas időszak arra, hogy az egyház megtanulja egyedül azt választani, ?ami Istennek leginkább tetszik?. Mi az, ?ami Istennek leginkább tetszik?? Megbocsátani gyermekeinek, irgalmat gyakorolni velük, hogy utána ők is meg tudjanak bocsátani testvéreiknek, és így Isten irgalmasságának fáklyáiként világítsanak a világban. Ez az, ami Istennek leginkább tetszik. Szent Ambrus egy teológiakönyvben, melyet Ádámról írt, a világ teremtésének történetével kapcsolatban megjegyzi, hogy a Szentírás minden nap végén, amikor Isten teremtett valamit ? a Napot, a Holdat vagy az állatokat? ?, azt mondja: ?És látta Isten, hogy ez jó.? Ám amikor Isten a férfit és a nőt teremtette, utána azt mondja: ?És látta Isten, hogy ez nagyon jó.? Szent Ambrus felteszi a kérdést: ?Miért mondja azt, hogy nagyon jó? Miért örül ennyire Isten a férfi és a nő megteremtése után?? Mert végül volt valaki, akinek megbocsáthat. Milyen szép ez: Isten örül annak, hogy megbocsát, Isten lényege az irgalom! Ezért ebben az évben meg kell nyitnunk szívünket, hogy Istennek ez a szeretete, ez az öröme teljesen betöltsön minket az ő irgalmával.?



Ima:

Teremtő Istenünk! Csodáljuk teremtett világod szépségét A világmindenséget Igéd teremtette. Amikor életünk összeomlik, Hozzád könyörgünk, újítsd meg rajtunk csodálatos munkádat. Szakadásaink botránya ellenére egy hangon mondjuk: Igéd sosem hagyja abba új dolgok teremtését összetört életünkben és szívünkben. Adj nekünk biztatást, hogy mindig készek legyünk a veled munkálkodó új alkotásra. Imádkozunk, hogy óvjuk a természetet, dicsérjük teremtő művedet, és így találjuk meg benne azt az otthont, melyet nagy gondoskodással készítettél számunkra. Kérlek, Jó Uram, segíts, hogy megőrizhessem józanságomat, és szeretetemet minden teremtményeddel kapcsolatosan. Tégy bölcsebbé, türelmesebbé, megértőbbé, hogy tiszta szeretettel és őszinte szívvel elfogadhassam a világot olyannak, amilyennek teremtetted, amilyennek Te akarod.





Horváth Zoltán plébános
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 169 db bejegyzés
e év: 1028 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2685
  • e Hét: 8375
  • e Hónap: 14747
  • e Év: 65538
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.