Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szuperötletek az erős csontokért
  2013-05-31 12:05:56, péntek
 
   
  Ha fantáziadúsan variálod a magas vitamintartalmú és főleg kalciumban gazdag konyhai alapanyagokat, megelőzheted a csontritkulást!

Kalciumra szükségünk van a csontok és fogak normál szerkezetének fenntartásához, az idegrendszer normális működéséhez, a normál véralvadáshoz és izomműködéshez. A kalcium hozzájárul a normál sejtműködés fenntartásához is. A D-vitamin részt vesz a kalcium és a foszfor felszívódásában és hasznosulásában, a vérplazma kalcium-egyensúlyának megőrzésében, a normál sejtosztódásban.

A kalcium a szervezet nélkülözhetetlen tápanyaga, amely a normálisan működő csontképzéshez, a csontállomány fenntartásához szükséges. A testünk a kalciumot csak kívülről tudja felvenni. Ha a táplálékban kevés a kalcium, a szervezet elkezdi ezt az ásványi anyagot kivonni a csontokból.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a táplálékkal, élelmiszerekkel elegendő mennyiségű kalciumhoz jusson a szervezeted, hogy a csontjaid egészséges állapotát megőrizhesd.

Kalciumban gazdag alapanyagok

A csontok védelmét szolgálják a kalciumban gazdag táplálékok. Kalcium nemcsak a tejben és a tejtermékekben található, hanem egyéb konyhai alapanyagokban is:

olajos magvakban (mák, dió, mandula, mogyoró, szezámmag, pisztácia),
különféle zöld és leveles zöldségekben (brokkoli, kelkáposzta, kínai kel, kelbimbó, cukorborsó, articsóka, mángold, édeskömény),
a káposztafélékben, a savanyú káposztában,
a halakban (tengeri süllő, pisztráng, lazac, szardínia),
illetve a tojássárgájában.
Így fantáziadúsan variálhatod a csontvédő hatású ennivalókat. Ha például rántottát vagy tojásos ételeket készítesz, reszelj rá sajtot, adj hozzá tejet, joghurtot, kalciumtartalmú zöldségeket. Az alacsony zsírtartalmú sajtokat szinte mindenféle ételhez használhatod, szórhatod a salátákra, köretekre, de adhatod rakott, töltött ételekhez is. Igazi kalciumbomba, ha a szendvicseket, sajttal, friss vagy párolt brokkolival, sajtkrémmel vagy szardíniával készíted. A salátákat, köreteket szórd meg olajos magvakkal, dióval, mogyoróval, szezámmal, mandulával. Rágcsálnivalónak két étkezés között válaszd a mandulát és diót szárított gyümölcsökkel, így kalciumban dús, finom csemegét kapsz. Az édességet gazdagítsd joghurttal, friss gyümölcsökkel! A máknak és a diónak is magas a kalciumtartalma, így a velük készült ételek (mákos guba, mákos kocka, bejgli) szintén jó lehetőséget kínálnak a kalcium bevitelére. Ezenkívül az ásványvizek között is találsz olyanokat, amelyek sok kalciumot tartalmaznak. Válogass könnyen elkészíthető receptjeinkből!

Rakott zöldségek

Hozzávalók:

50 g vaj
50 g liszt
6 dl tej
200 g reszelt sajt
1 fej, rózsáira szedett brokkoli
1 fej, rózsáira szedett karfiol
200 g mirelit zöldborsó
egy kevés metélőhagyma
Elkészítés: Olvaszd meg a vajat egy serpenyőben, keverd hozzá a lisztet, és pirítsd 1 percig. Fokozatosan add hozzá a tejet, amíg egyenletes, csomómentes lesz. Addig folytasd a keverést, amíg krémes mártást nem kapsz. Vedd le a főzőlapról, majd keverd hozzá a reszelt sajt nagyobbik részét, egy kevés sajtot tegyél félre a szóráshoz.

Néhány perc alatt főzd meg a brokkoli és a karfiol rózsáit, majd add hozzá a zöldborsót, és főzd még 1 percig. A zöldségeket szűrőben csöpögtesd le, majd keverd hozzá a mártást és a metélőhagymát. A keveréket tedd át hőálló tálba, és a tetejét szórd meg a maradék sajttal. Süsd 20-25 percig, amíg a teteje aranyszínű és ropogós lesz. Bármilyen egyéb, kalciumban gazdag zöldségekből is készítheted.

Mozzarellás görög saláta

Hozzávalók:

1 fej jégsaláta
1 db paprika
1 db kígyóuborka
20 dkg koktélparadicsom
1 kis üveg magozott olajbogyó
15 dkg feta sajt
1 zacskó (10dkg) mini mozarellagolyó
bors

0,5 dl olívaolaj
Elkészítés: A zöldségeket mosd meg, aprítsd fel. A feta sajtot vágd kockákra, a mini mozarellagolyókat szűrd le. Az olajbogyót is szűrd és öblítsd le. A hozzávalókat tedd egy mélyebb tálba, sózd, borsozd, és locsold meg az olívaolajjal. Alaposan forgasd össze, tedd a hűtőbe 1-2 órára, majd tálalhatod.

Gyömbéres-mézes-vaníliás tej

Hozzávalók:

1 l tej
2 teáskanál reszelt friss gyömbér
2 evőkanál méz - ízlés szerint lehet több is
némi vaníliakivonat
Elkészítés: A tejet forrald fel a reszelt gyömbérrel és a vaníliával, közben keverd hozzá a mézet, ízlés szerint. Szűrd át, hogy igazán krémes finom italt kapj, és máris fogyaszthatod. Ha szereted inkább elrágcsálni a gyömbérdarabkákat, a szűrést hagyd ki, úgy is nagyon finom.
Forrás:otvenentul
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Címkék: koktélparadicsom, nélkülözhetetlen, káposztafélékben, rágcsálnivalónak, hasznosulásában, sejtosztódásban, kalciumtartalma, élelmiszerekkel, vitamintartalmú, tojássárgájában, kalciumtartalmú, felszívódásában, izomműködéshez, fenntartásához, receptjeinkből, vaníliakivonat, alapanyagokban, tejtermékekben, mozarellagolyó, csontképzéshez, csontritkulást, csontállomány, gyümölcsökkel, alapanyagokat, fantáziadúsan, szendvicseket, szerkezetének, fogyaszthatod, metélőhagymát, egyensúlyának, véralvadáshoz, zöldségekből, tartalmaznak, zöldségekben, zsírtartalmú, megelőzheted, magas vitamintartalmú, idegrendszer normális, normál véralvadáshoz, kalcium hozzájárul, normál sejtműködés, foszfor felszívódásában, normál sejtosztódásban, szervezet nélkülözhetetlen, normálisan működő, csontállomány fenntartásához, kalciumot csak, táplálékban kevés, szervezet elkezdi, ásványi anyagot, csontjaid egészséges, csontok védelmét,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép estét  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Ágai Ágnes – Csendélet  Png rózsa csokor  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Szívem  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Alázat  Nevem  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Albert Einstein gondolata  Ne kapaszkodj magasabbra,  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Reggel van  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Szívem tiéd  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png rózsa csokor  Tavaszi kép  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Sose bánj semmit  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Alázat  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  képre írva  Julian Brass gondolata  Julian Brass gondolata  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Nevem  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Irgalom és ítélet  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Bounty krémes  Png nő  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy maradéktalanul uralt világ  George Byron - Ahogy itt jár -...  Fehér virág  Neked tudnod kell  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Radikális szeretet  Nem tudhatod  Tavaszi kép  Szívem tiéd  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Akik bántanak téged  A jó emberek mindig szépek mar...  Egy hatékony szolga  Png cica  Éretlen vers  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Julian Brass gondolata  Sose bánj semmit  A másik dolog,  Fekete-erdő desszert  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magas vitamintartalmú, idegrendszer normális, normál véralvadáshoz, kalcium hozzájárul, normál sejtműködés, foszfor felszívódásában, normál sejtosztódásban, szervezet nélkülözhetetlen, normálisan működő, csontállomány fenntartásához, kalciumot csak, táplálékban kevés, szervezet elkezdi, ásványi anyagot, csontjaid egészséges, csontok védelmét, kalciumban gazdag, tejtermékekben található, savanyú káposztában, csontvédő hatású, alacsony zsírtartalmú, édességet gazdagítsd, velük készült, kalcium bevitelére, ásványvizek között, kevés metélőhagyma, reszelt sajt, kevés sajtot, karfiol rózsáit, zöldségeket szűrőben, keveréket tedd, tetejét szórd, maradék sajttal, teteje aranyszínű, zöldségeket mosd, feta sajtot, mini mozarellagolyókat, hozzávalókat tedd, mélyebb tálba, tejet forrald, reszelt gyömbérrel, szűrést hagyd, koktélparadicsom, nélkülözhetetlen, káposztafélékben, rágcsálnivalónak, hasznosulásában, sejtosztódásban, kalciumtartalma, élelmiszerekkel, vitamintartalmú, tojássárgájában, kalciumtartalmú, felszívódásában, izomműködéshez, fenntartásához, receptjeinkből, vaníliakivonat, alapanyagokban, tejtermékekben, mozarellagolyó, csontképzéshez, csontritkulást, csontállomány, gyümölcsökkel, alapanyagokat, fantáziadúsan, szendvicseket, szerkezetének, fogyaszthatod, metélőhagymát, egyensúlyának, véralvadáshoz, zöldségekből, tartalmaznak, zöldségekben, zsírtartalmú, megelőzheted, metélőhagyma, megőrzésében, használhatod, elkészíthető, hozzávalókat, olívaolajjal, idegrendszer, szardíniával, kalciumbomba, szervezeted, sajtkrémmel, elrágcsálni, táplálékban, zöldségeket, működéséhez, serpenyőben, készítheted, táplálékkal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2173
  • e Hét: 27064
  • e Hónap: 58550
  • e Év: 263251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.