|
2013-05-31 12:05:56, péntek
|
|
|
|
|
|
Ha fantáziadúsan variálod a magas vitamintartalmú és főleg kalciumban gazdag konyhai alapanyagokat, megelőzheted a csontritkulást!
Kalciumra szükségünk van a csontok és fogak normál szerkezetének fenntartásához, az idegrendszer normális működéséhez, a normál véralvadáshoz és izomműködéshez. A kalcium hozzájárul a normál sejtműködés fenntartásához is. A D-vitamin részt vesz a kalcium és a foszfor felszívódásában és hasznosulásában, a vérplazma kalcium-egyensúlyának megőrzésében, a normál sejtosztódásban.
A kalcium a szervezet nélkülözhetetlen tápanyaga, amely a normálisan működő csontképzéshez, a csontállomány fenntartásához szükséges. A testünk a kalciumot csak kívülről tudja felvenni. Ha a táplálékban kevés a kalcium, a szervezet elkezdi ezt az ásványi anyagot kivonni a csontokból.
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a táplálékkal, élelmiszerekkel elegendő mennyiségű kalciumhoz jusson a szervezeted, hogy a csontjaid egészséges állapotát megőrizhesd.
Kalciumban gazdag alapanyagok
A csontok védelmét szolgálják a kalciumban gazdag táplálékok. Kalcium nemcsak a tejben és a tejtermékekben található, hanem egyéb konyhai alapanyagokban is:
olajos magvakban (mák, dió, mandula, mogyoró, szezámmag, pisztácia),
különféle zöld és leveles zöldségekben (brokkoli, kelkáposzta, kínai kel, kelbimbó, cukorborsó, articsóka, mángold, édeskömény),
a káposztafélékben, a savanyú káposztában,
a halakban (tengeri süllő, pisztráng, lazac, szardínia),
illetve a tojássárgájában.
Így fantáziadúsan variálhatod a csontvédő hatású ennivalókat. Ha például rántottát vagy tojásos ételeket készítesz, reszelj rá sajtot, adj hozzá tejet, joghurtot, kalciumtartalmú zöldségeket. Az alacsony zsírtartalmú sajtokat szinte mindenféle ételhez használhatod, szórhatod a salátákra, köretekre, de adhatod rakott, töltött ételekhez is. Igazi kalciumbomba, ha a szendvicseket, sajttal, friss vagy párolt brokkolival, sajtkrémmel vagy szardíniával készíted. A salátákat, köreteket szórd meg olajos magvakkal, dióval, mogyoróval, szezámmal, mandulával. Rágcsálnivalónak két étkezés között válaszd a mandulát és diót szárított gyümölcsökkel, így kalciumban dús, finom csemegét kapsz. Az édességet gazdagítsd joghurttal, friss gyümölcsökkel! A máknak és a diónak is magas a kalciumtartalma, így a velük készült ételek (mákos guba, mákos kocka, bejgli) szintén jó lehetőséget kínálnak a kalcium bevitelére. Ezenkívül az ásványvizek között is találsz olyanokat, amelyek sok kalciumot tartalmaznak. Válogass könnyen elkészíthető receptjeinkből!
Rakott zöldségek
Hozzávalók:
50 g vaj
50 g liszt
6 dl tej
200 g reszelt sajt
1 fej, rózsáira szedett brokkoli
1 fej, rózsáira szedett karfiol
200 g mirelit zöldborsó
egy kevés metélőhagyma
Elkészítés: Olvaszd meg a vajat egy serpenyőben, keverd hozzá a lisztet, és pirítsd 1 percig. Fokozatosan add hozzá a tejet, amíg egyenletes, csomómentes lesz. Addig folytasd a keverést, amíg krémes mártást nem kapsz. Vedd le a főzőlapról, majd keverd hozzá a reszelt sajt nagyobbik részét, egy kevés sajtot tegyél félre a szóráshoz.
Néhány perc alatt főzd meg a brokkoli és a karfiol rózsáit, majd add hozzá a zöldborsót, és főzd még 1 percig. A zöldségeket szűrőben csöpögtesd le, majd keverd hozzá a mártást és a metélőhagymát. A keveréket tedd át hőálló tálba, és a tetejét szórd meg a maradék sajttal. Süsd 20-25 percig, amíg a teteje aranyszínű és ropogós lesz. Bármilyen egyéb, kalciumban gazdag zöldségekből is készítheted.
Mozzarellás görög saláta
Hozzávalók:
1 fej jégsaláta
1 db paprika
1 db kígyóuborka
20 dkg koktélparadicsom
1 kis üveg magozott olajbogyó
15 dkg feta sajt
1 zacskó (10dkg) mini mozarellagolyó
bors
só
0,5 dl olívaolaj
Elkészítés: A zöldségeket mosd meg, aprítsd fel. A feta sajtot vágd kockákra, a mini mozarellagolyókat szűrd le. Az olajbogyót is szűrd és öblítsd le. A hozzávalókat tedd egy mélyebb tálba, sózd, borsozd, és locsold meg az olívaolajjal. Alaposan forgasd össze, tedd a hűtőbe 1-2 órára, majd tálalhatod.
Gyömbéres-mézes-vaníliás tej
Hozzávalók:
1 l tej
2 teáskanál reszelt friss gyömbér
2 evőkanál méz - ízlés szerint lehet több is
némi vaníliakivonat
Elkészítés: A tejet forrald fel a reszelt gyömbérrel és a vaníliával, közben keverd hozzá a mézet, ízlés szerint. Szűrd át, hogy igazán krémes finom italt kapj, és máris fogyaszthatod. Ha szereted inkább elrágcsálni a gyömbérdarabkákat, a szűrést hagyd ki, úgy is nagyon finom.
Forrás:otvenentul |
|
|
0 komment
, kategória: Csontritkulás... |
|
Címkék: koktélparadicsom, nélkülözhetetlen, káposztafélékben, rágcsálnivalónak, hasznosulásában, sejtosztódásban, kalciumtartalma, élelmiszerekkel, vitamintartalmú, tojássárgájában, kalciumtartalmú, felszívódásában, izomműködéshez, fenntartásához, receptjeinkből, vaníliakivonat, alapanyagokban, tejtermékekben, mozarellagolyó, csontképzéshez, csontritkulást, csontállomány, gyümölcsökkel, alapanyagokat, fantáziadúsan, szendvicseket, szerkezetének, fogyaszthatod, metélőhagymát, egyensúlyának, véralvadáshoz, zöldségekből, tartalmaznak, zöldségekben, zsírtartalmú, megelőzheted, magas vitamintartalmú, idegrendszer normális, normál véralvadáshoz, kalcium hozzájárul, normál sejtműködés, foszfor felszívódásában, normál sejtosztódásban, szervezet nélkülözhetetlen, normálisan működő, csontállomány fenntartásához, kalciumot csak, táplálékban kevés, szervezet elkezdi, ásványi anyagot, csontjaid egészséges, csontok védelmét,
|
|
|
|
magas vitamintartalmú, idegrendszer normális, normál véralvadáshoz, kalcium hozzájárul, normál sejtműködés, foszfor felszívódásában, normál sejtosztódásban, szervezet nélkülözhetetlen, normálisan működő, csontállomány fenntartásához, kalciumot csak, táplálékban kevés, szervezet elkezdi, ásványi anyagot, csontjaid egészséges, csontok védelmét, kalciumban gazdag, tejtermékekben található, savanyú káposztában, csontvédő hatású, alacsony zsírtartalmú, édességet gazdagítsd, velük készült, kalcium bevitelére, ásványvizek között, kevés metélőhagyma, reszelt sajt, kevés sajtot, karfiol rózsáit, zöldségeket szűrőben, keveréket tedd, tetejét szórd, maradék sajttal, teteje aranyszínű, zöldségeket mosd, feta sajtot, mini mozarellagolyókat, hozzávalókat tedd, mélyebb tálba, tejet forrald, reszelt gyömbérrel, szűrést hagyd, koktélparadicsom, nélkülözhetetlen, káposztafélékben, rágcsálnivalónak, hasznosulásában, sejtosztódásban, kalciumtartalma, élelmiszerekkel, vitamintartalmú, tojássárgájában, kalciumtartalmú, felszívódásában, izomműködéshez, fenntartásához, receptjeinkből, vaníliakivonat, alapanyagokban, tejtermékekben, mozarellagolyó, csontképzéshez, csontritkulást, csontállomány, gyümölcsökkel, alapanyagokat, fantáziadúsan, szendvicseket, szerkezetének, fogyaszthatod, metélőhagymát, egyensúlyának, véralvadáshoz, zöldségekből, tartalmaznak, zöldségekben, zsírtartalmú, megelőzheted, metélőhagyma, megőrzésében, használhatod, elkészíthető, hozzávalókat, olívaolajjal, idegrendszer, szardíniával, kalciumbomba, szervezeted, sajtkrémmel, elrágcsálni, táplálékban, zöldségeket, működéséhez, serpenyőben, készítheted, táplálékkal, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2173
- e Hét: 27064
- e Hónap: 58550
- e Év: 263251
|
|
|