|
2013-08-13 18:03:34, kedd
|
|
|
|
|
|
A brokkoli a káposzta félék családjába tartozik, a karfiol közeli rokona, napjaink közkedvelt, népszerű zöldségnövénye. A brokkoli fogyasztása bizony, jelentős egészségügyi előnyökhöz vezethet. A brokkoli fontos kalciumforrás lehet azok számára, akik nem fogyasztanak tejtermékeket. Az utóbbi évek fontosabb kutatási eredményei szerint, összefüggés van a kalcium bevitel és a vérnyomás/magas vérnyomás között. A brokkoliban található béta-karotin és C-vitamin fontos antioxidánsok, amelyek csökkentik a rák vagy szívbetegségek kockázatát, egyértelműen növelik életkilátásainkat.
A brokkoli pajzsként védhet a betegségektől
A sulforaphane-ban gazdag brokkoli képes lehet megsemmisíteni a Hleicobacter pylorit, (ami mint tudjuk, elősegíti a gyomorfekély, gyomorrák kialakulását). Nagyon erős savlekötő, nyomelemei megelőzik a vesehomok és a vesekő kialakulását.
De a történet nem ér véget a brokkoli gazdag tápanyag skáláját tekintve. Nyersen is, ám leginkább gőzben főzve, speciális méregtelenítő. Fontos tudni, hogy a kiváló konyhatechnikai eljárásokkal (pl. párolás, gőzben főzés) a vitaminok nagy része megőrizhető.
Brokkolival a D-Vitamin hiány ellen
A brokkoli megoldást nyújt a szervezetben fellépő D-vitamin hiány esetén. Amikor nagy dózisú kiegészítő D-vitaminra van szükség, hogy ellensúlyozzuk annak hiányát, a bőséges K-vitamin és A-vitamin segít megőrizni a D-vitamin-anyagcsere egyensúlyt. A cukorbetegek szervezete kevesebb béta-karotint tud hasznosítani, ezért nem ajánlatos túl nagy adagban szedni.
A túladagolás veszélyétől viszont ez esetben sem kell tartani, a béta-karotinból ugyanis a szervezet csak annyit alakít át A-vitaminná, amennyire éppen szüksége van. A brokkoli magas rosttartalma segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést, kordában tartja a vércukorszintet.
Brokkoli a fazékban
Ha szétfőtt brokkoli, puha és pépes, az azt jelzi, hogy elvesztette az értékes íz és tápanyagokat. A helyes elkészítési módja az, ha elvágjuk a brokkolit négyfelé, hagyjuk állni néhány percig elkészítés előtt, hogy fokozzuk az egészségfejlesztő előnyeit, majd sótlan vízgőz felett ,,főzzük" 5 percig.
Kiváló, könnyű reggelit készíthetünk, ha kenyérrel együtt főzzük a brokkolit, érdekes technika ám nagyon finom. Forraljunk másnapos kenyeret felvágott, tiszta brokkolival bő sós vízben. Közben süssünk tükörtojást kívánság szerint fűszerezve, majd halmozzuk rá a leszűrt kenyeret és a brokkolit, olvasszunk tetejére némi sajtot, és már fogyaszthatjuk is!
Forrás impulsermagazin |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: vércukorszintet, impulsermagazin, konyhatechnikai, ellensúlyozzuk, megakadályozza, zöldségnövénye, fogyaszthatjuk, szívbetegségek, megsemmisíteni, betegségektől, antioxidánsok, tejtermékeket, kalciumforrás, méregtelenítő, fogyasztanak, kialakulását, hasznosítani, székrekedést, rosttartalma, sulforaphane, eljárásokkal, egyértelműen, készíthetünk, cukorbetegek, tápanyagokat, szervezetben, gyomorfekély, egészségügyi, hleicobacter, tükörtojást, összefüggés, fogyasztása, megőrizhető, elkészítési, túladagolás, elvesztette, káposzta félék, karfiol közeli, brokkoli fogyasztása, brokkoli fontos, utóbbi évek, kalcium bevitel, brokkoliban található, brokkoli pajzsként, sulforaphane-ban gazdag, vesekő kialakulását, brokkoli gazdag, kiváló konyhatechnikai, vitaminok nagy, brokkoli megoldást, szervezetben fellépő, bőséges K-vitamin,
|
|
|
|
káposzta félék, karfiol közeli, brokkoli fogyasztása, brokkoli fontos, utóbbi évek, kalcium bevitel, brokkoliban található, brokkoli pajzsként, sulforaphane-ban gazdag, vesekő kialakulását, brokkoli gazdag, kiváló konyhatechnikai, vitaminok nagy, brokkoli megoldást, szervezetben fellépő, bőséges K-vitamin, cukorbetegek szervezete, túladagolás veszélyétől, béta-karotinból ugyanis, szervezet csak, brokkoli magas, helyes elkészítési, brokkolit négyfelé, egészségfejlesztő előnyeit, leszűrt kenyeret, vércukorszintet, impulsermagazin, konyhatechnikai, ellensúlyozzuk, megakadályozza, zöldségnövénye, fogyaszthatjuk, szívbetegségek, megsemmisíteni, betegségektől, antioxidánsok, tejtermékeket, kalciumforrás, méregtelenítő, fogyasztanak, kialakulását, hasznosítani, székrekedést, rosttartalma, sulforaphane, eljárásokkal, egyértelműen, készíthetünk, cukorbetegek, tápanyagokat, szervezetben, gyomorfekély, egészségügyi, hleicobacter, tükörtojást, összefüggés, fogyasztása, megőrizhető, elkészítési, túladagolás, elvesztette, brokkolival, veszélyétől, brokkoliban, csökkentik, elkészítés, kiegészítő, forraljunk, karotinból, egyensúlyt, anyagcsere, nyomelemei, szervezete, kockázatát, fűszerezve, eredményei, olvasszunk, előnyökhöz, családjába, közkedvelt, brokkolit, szervezet, felvágott, vitaminná, vitaminra, emésztést, elősegíti, savlekötő, megelőzik, vesehomok, kenyérrel, vitaminok, pajzsként, gyomorrák, található, fontosabb, amennyire, leginkább, vérnyomás, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 6332
- e Hét: 22999
- e Hónap: 54485
- e Év: 259186
|
|
|