Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kerti zsázsa - természetes gyógyszer
  2020-10-23 21:37:26, péntek
 
 



Számos betegség kezelésére alkalmazható a kerti zsázsa. A cukorbetegség éppúgy ide tartozik, mint a vesekő, a gyomor-bélpanaszok, tüdőproblémák, menstruációs panaszok vagy a daganatok.

A kerti zsázsa egy olyan, kellemesen fűszeres ízű zöldféleség, melyet általában a hidegtálak díszítésére használnak. Gyógynövényként is használhatjuk a növényt és a magjait is, mivel valójában egy rendkívül erős gyógynövény. És ami a legjobb: kerti zsázsát rendkívül olcsón és különösebb erőfeszítések nélkül magunk is nevelhetünk.

A népi gyógyászat salátatormaként, vadmustárként, szépítőfűként, kányafűként, kerti tormafűként és kerti rézsukának emlegeti.

A kerti zsázsa egy olyan káposztaféle, mely vetés után már két héttel fogyasztható, mivel nagyon rövid a tenyészideje. Ez az apró, zöld növény Irán területéről származik. Magjait már az egyiptomi sírokban is fellelték és még a görög Theofrasztosz is beszélt a termesztéséről. A kínai orvoslás már évszázadok óta használja, az egyik császár úgy beszél róla, mint a legfinomabb salátáról.

A rómaiak afrodiziákumként használták az ókorban a kerti zsázsát, szemérmetlen magnak nevezték.

Ma a növény szárát, szikleveleit és csíráit fogyasztjuk. A friss zsázsa íze leginkább a tormához hasonlít, csak nem annyira erőteljesen csípős. Érdemes nagyon zsenge állapotban felhasználni, mert a kifejlett növény levelei már rágósak és élvezhetetlenek. Szendvicsben, salátákban, mártásokban fogyasztható, de készíthető belőle tea és leves is.

A zsázsa gyógyhatásai :
- Enyhén csípős, tormaszerű ízét a glükotropeolin nevű mustárolaj-glükozidának köszönheti.
- Sok C-vitamint tartalmaz, de rengeteg karotint, B-vitaminokat, ásványi sókat (kálium, kalcium, foszfor, nátrium, jód, vas) találhatunk meg benne.- 80%-ban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében fontosak. Segítségével megelőzhető a szívinfarktus.
- Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően értágító, alvadásgátló hatású és antioxidáns tulajdonságának köszönhetően késlelteti az öregedést és megvédi a szervezetet a romboló szabad gyökökkel szemben.
- Vízhajtó, vérnyomáscsökkentő és vérnyomás-szabályozó.
- Enyhíti a lábikragörcsöket.
- Erősíti az immunrendszert.
- Klorofill tartalmának köszönhetően tisztítja a vért.
- Csökkenti a gyulladásokat.
- Segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében.
- Pajzsmirigy problémák is orvosolhatóak a segítségével.
- Vérhígító hatású: gátolja a túlzott vérrögösödést, és ezáltal csökkenti az infarktus és az agyi érkatasztrófa rizikóját.
- Biztosítja az erek ellazulását, és ily módon az érszűkület ellen hat.
- Emésztésszabályzó és antimikrobiális hatása révén a kerti zsázsa mind gyomorrontásnál, mind hasmenésnél, székrekedésnél és puffadásnál alkalmazható.
- Vérszegénység és gyengeség esetén ajánlott, jót tesz a hajnak, a bőrnek és a körmöknek.
- Szabályozza az anyagcserét és a veseműködést, erősítik a húgyhólyagot, gyógyító hatása van a reumatikus betegségekre és a herpeszre.

Az ájurvédában ezt a növényt már évezredek óta alkalmazzák, pl. hasmenésre, izomfájdalmakra és szexuális kedvetlenségre.

Kerti zsázsa nevelése
A kerti zsázsa igazán sokoldalú gyógy- és fűszernövény, amit otthon is termeszthetünk. Neveléséhez nincs szükségünk kertre, sem erkélyre. Szükség esetén ugyanis még a tányérra tett nedves konyhai papírtörlőn is kinő. Rendkívül helytakarékos és egyszerű a zsázsatermesztés agyag vagy műanyag csíráztató edénnyel. A zsázsa kedveli a meleget: a legjobban 20-22 °C-on növekszik.

A vetés után három-négy nappal a magok már erélyesen tolják magukat a felszínre: ezt bőséges öntözéssel segíthetjük. Ne öntözzük felülről, mert a vízcseppektől a növények elfekszenek.

Földjét csak egyszer használjuk fel, mert a nedves talajban könnyen elszaporodik a palántadőlést okozó gomba. Ettől a kikelő növénykék összeroskadnak, a földre fekszenek és emiatt fogyaszthatatlanná silányulnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: zsázsatermesztés, afrodiziákumként, lábikragörcsöket, izomfájdalmakra, gyomorrontásnál, tulajdonságának, gyógynövényként, salátatormaként, antimikrobiális, élvezhetetlenek, székrekedésnél, kedvetlenségre, immunrendszert, termeszthetünk, összeroskadnak, glükotropeolin, termesztéséről, megbetegedések, vérrögösödést, érkatasztrófa, theofrasztosz, szépítőfűként, orvosolhatóak, erőfeszítések, megelőzésében, vadmustárként, gyulladásokat, szívinfarktus, használhatjuk, helytakarékos, tüdőproblémák, vérszegénység, cukorbetegség, palántadőlést, vízcseppektől, köszönhetően, kerti zsázsa, cukorbetegség éppúgy, hidegtálak díszítésére, rendkívül erős, népi gyógyászat, olyan káposztaféle, egyiptomi sírokban, görög Theofrasztosz, kínai orvoslás, egyik császár, legfinomabb salátáról, rómaiak afrodiziákumként, kerti zsázsát, növény szárát, friss zsázsa, tormához hasonlít, Magas E-vitamin,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A boldog családok mind hasonló...  Hazára minden embernek szükség...  Sose bánj semmit  Alázat  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Png fotel  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  képre írva  Elköszönt  Idő  Png nő  képre írva  Mi lenne ha  Szívem tiéd  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Örülök, hogy látlak!  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Alázat  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Bounty krémes  Png csokor  Ágai Ágnes – Csendélet  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Akarat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Elköszönt  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Irgalom és ítélet  Nem tudhatod  Png virág  Paul David Tripp Április 20  Adakozás  Boldog születésnapot a ma ünne...  Paul David Tripp Április 20  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Minden harmadik...  Örülök, hogy látlak!  Sokan azt tartják  Bounty krémes  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Lóhere  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Png fotel  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einstein gondolata  A boldog családok mind hasonló... 
Bejegyzés Címkék
kerti zsázsa, cukorbetegség éppúgy, hidegtálak díszítésére, rendkívül erős, népi gyógyászat, olyan káposztaféle, egyiptomi sírokban, görög Theofrasztosz, kínai orvoslás, egyik császár, legfinomabb salátáról, rómaiak afrodiziákumként, kerti zsázsát, növény szárát, friss zsázsa, tormához hasonlít, kifejlett növény, zsázsa gyógyhatásai, glükotropeolin nevű, romboló szabad, vastagbélrák megelőzésében, túlzott vérrögösödést, agyi érkatasztrófa, erek ellazulását, érszűkület ellen, reumatikus betegségekre, tányérra tett, zsázsatermesztés agyag, zsázsa kedveli, legjobban 20&#8211, vetés után, növények elfekszenek, nedves talajban, palántadőlést okozó, kikelő növénykék, földre fekszenek, zsázsatermesztés, afrodiziákumként, lábikragörcsöket, izomfájdalmakra, gyomorrontásnál, tulajdonságának, gyógynövényként, salátatormaként, antimikrobiális, élvezhetetlenek, székrekedésnél, kedvetlenségre, immunrendszert, termeszthetünk, összeroskadnak, glükotropeolin, termesztéséről, megbetegedések, vérrögösödést, érkatasztrófa, theofrasztosz, szépítőfűként, orvosolhatóak, erőfeszítések, megelőzésében, vadmustárként, gyulladásokat, szívinfarktus, használhatjuk, helytakarékos, tüdőproblémák, vérszegénység, cukorbetegség, palántadőlést, vízcseppektől, köszönhetően, alvadásgátló, fűszernövény, szikleveleit, elszaporodik, glükozidának, gyógyhatásai, szendvicsben, fogyasztható, felhasználni, segítségével, menstruációs, veseműködést, szemérmetlen, káposztaféle, tenyészideje, alkalmazható, húgyhólyagot, vastagbélrák, betegségekre, területéről, legfinomabb, fogyasztjuk, mártásokban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7118
  • e Hét: 23785
  • e Hónap: 55271
  • e Év: 259972
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.