|
2021-10-27 09:49:39, szerda
|
|
|
Antioxidánsokban bővelkedő táplálékok, amelyeket ne hagyjunk ki az étrendünkből
Az antioxidáns táplálékok javítják a bőr állapotát, jót tesznek a szív egészségének és még számtalan más pozitív hatással is rendelkeznek. Segítenek például késleltetni vagy megelőzni a sejtek sérüléseit, az oxidatív stressz káros hatásait. Az oxidatív stressz megnöveli az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívbetegség, a diabétesz vagy a rákos megbetegedések.
Nagyon sok antioxidáns vitamin, ásványi anyag és egyéb anyag létezik, ilyen az A-, a C-, a K-, illetve az E-vitamin, valamint a cink, a jód, a mangán, a glutation, az alfa-liponsav, a kvercetin, a karotinoidok, a zeaxantin és a flavonoidok. Azért lényeges, hogy antioxidánsokban gazdag táplálékokat fogyasszunk, mivel ezek semlegesítik a szabad gyököket és kivédik a káros hatásaikat. Nagyon sok ilyen táplálék van, most csak néhányat sorolunk fel.
Az egyik legjobb antioxidánsban bővelkedő táplálék az áfonya. Ez a gyümölcs nagyon sok C-vitamint tartalmaz és alacsony a kalóriatartalma. Javítja az agyműködést, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Antociánokat is bőven tartalmaz, amelyek csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
Az eper szintén nagyon sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz és antociánokban is gazdag. Minél sötétebb a színe, annál gazdagabb ebben a növényi vegyületben. Az eper védi a szívet, hiszen csökkenti az LDL-koleszterin-szintet és növeli a HDL értékeit.
A spenót két nagyszerű antioxidánst is tartalmaz, az egyik a lutein, míg a másik a zeaxantin. Mindkét antioxidáns szerepet játszik az életkorral összefüggő makula degeneráció megelőzésében.
A lila káposzta gazdag az antioxidáns A-, C- és K-vitaminokban, ezek mind részt vesznek az immunrendszer megerősítésében és az egészséges bőr fenntartásában. Antoicán-tartalma kiemelkedő, ezért a lila káposzta nagyon egészséges, hiszen gyulladást csökkent, elősegíti a fogyást, véd a szívbetegséggel szemben és rákellenes hatásokkal is rendelkezik.
A paradicsom nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns A- és C-vitamint. Ezen kívül likopinban is gazdag, ami csökkenti a szívroham kockázatát és javítja a bőr állapotát.
A cékla sok antioxidáns betaint tartalmaz. Ennek a vegyületnek nagy szerepe van az emésztés javításában és a vastagbélrák ellen is némi védelmet jelenthetnek. A cékla nemcsak élelmi rostokban, hanem káliumban, vasban és folsavban is gazdag. Ezek az ásványi anyagok a gyulladás csökkentésében játszanak kiemelkedő szerepet.
Forrás :Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: antioxidánsokban, kalóriatartalma, megerősítésében, szívbetegséggel, megbetegedések, szívbetegségek, antioxidánsban, fenntartásában, csökkentésében, megelőzésében, antociánokban, immunrendszer, antociánokat, mennyiségben, szívbetegség, semlegesítik, vitaminokban, táplálékokat, rendelkeznek, jelenthetnek, vastagbélrák, karotinoidok, étrendünkből, antioxidánst, egészségének, agyműködést, antioxidáns, fogyasszunk, javításában, rendelkezik, degeneráció, flavonoidok, vegyületnek, koleszterin, vegyületben, késleltetni, antioxidáns táplálékok, szív egészségének, sejtek sérüléseit, oxidatív stressz, olyan krónikus, diabétesz vagy, rákos megbetegedések, szabad gyököket, káros hatásaikat, egyik legjobb, gyümölcs nagyon, szívbetegségek kockázatát, eper szintén, növényi vegyületben, eper védi, életkorral összefüggő,
|
|
|
|
antioxidáns táplálékok, szív egészségének, sejtek sérüléseit, oxidatív stressz, olyan krónikus, diabétesz vagy, rákos megbetegedések, szabad gyököket, káros hatásaikat, egyik legjobb, gyümölcs nagyon, szívbetegségek kockázatát, eper szintén, növényi vegyületben, eper védi, életkorral összefüggő, lila káposzta, immunrendszer megerősítésében, szívbetegséggel szemben, paradicsom nagy, szívroham kockázatát, vegyületnek nagy, emésztés javításában, vastagbélrák ellen, cékla nemcsak, ásványi anyagok, gyulladás csökkentésében, antioxidánsokban, kalóriatartalma, megerősítésében, szívbetegséggel, megbetegedések, szívbetegségek, antioxidánsban, fenntartásában, csökkentésében, megelőzésében, antociánokban, immunrendszer, antociánokat, mennyiségben, szívbetegség, semlegesítik, vitaminokban, táplálékokat, rendelkeznek, jelenthetnek, vastagbélrák, karotinoidok, étrendünkből, antioxidánst, egészségének, agyműködést, antioxidáns, fogyasszunk, javításában, rendelkezik, degeneráció, flavonoidok, vegyületnek, koleszterin, vegyületben, késleltetni, életkorral, csökkentik, gyulladást, kiemelkedő, táplálékok, egészséges, paradicsom, összefüggő, kockázatát, likopinban, hatásokkal, hatásaikat, sérüléseit, vérnyomást, betegségek, rákellenes, játszanak, állapotát, gyulladás, nagyszerű, bővelkedő, tartalmaz, amelyeket, gazdagabb, glutation, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 5184
- e Hét: 21851
- e Hónap: 53337
- e Év: 258038
|
|
|