Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
10 étel, ami migrént okozhat!
  2023-01-08 16:48:55, vasárnap
 
  Lüktető fejfájás, hányinger, fényérzékenység, ezek a migrén tünetei. Sokan nem is gondolnák, hogy bizonyos ételek is kiválthatják a rohamot.

A migrén sokkal gyakrabban kínozza a hölgyeket, mint az urakat. Vannak olyan jellemző tünetek, amelyek akár napokkal előbb is jelezhetik a migrénes roham közeledtét. Akik gyakran küzdenek vele, ők már jól ismerik ezeket a jeleket, akik pedig még nem tapasztalták meg a migrént, azoknak hasznos az alábbiakat szem előtt tartani.

A migrénes rohamot előre jelezheti például a néhány órán keresztül tartó hangulatingadozás, fáradtság, ásítási kényszer, hangérzékenység, fokozott étvágy és székrekedés. Bár ezek a tünetek más egészségügyi problémákhoz is kapcsolódhatnak, mégis azoknál, akik gyakran élnek át migrénes rohamot, megfigyelhető a jelenlétük.

A migrén jellemzően lüktető, féloldali, halántéknál jelentkező fejfájás. Néha a fájdalom érezhető a homloktájon és a szemek környékén is. A fájdalom és a panaszok általában nyugalmi állapotban, valamint sötét környezetben csökkennek. Maga a migrénes roham egy-két órás időtartamtól egészen egy-két napos időtartamig is terjedhet.

A migrén kiváltó okai között a szakemberek megemlítik a hormonális változásokat, a stresszt, a kimerültséget, a környezeti tényezőket, illetve az elfogyasztott ételeket. Ma a utóbbira koncentrálunk, azaz megnézzük, hogy melyek azok az ételek, amelyek migrént okozhatnak.
Mely ételek válthatnak ki migrénes rohamot?

1.Koffein

Sajnos a túl sok koffein, illetve a koffein megvonása is okozhat migrénes rohamot az arra érzékenyeknél. A szakemberek nem csak a kávé fogyasztását sorolják ide, hanem úgy gondolják, hogy bármilyen más koffein tartalmú ital vagy étel elfogyasztása is panaszokat okozhat. Ezek alapján ide tartoznak a koffein tartalmú teák, az energiaitalok, de még az étcsokoládé is.

2.Mesterséges édesítőszerek

A szakemberek úgy gondolják, hogy a mesterséges édesítőszerek, különösen az aszpartám, szintén felelőssé tehető a migrénes rohamok kialakulásáért. Felhívják a figyelmet arra, hogy nem csak az apró kis édesítőtabletták tartalmaznak mesterséges édesítőszert, hanem számos feldolgozott élelmiszer összetevői között is találhatunk ilyen adalékanyagokat. Ha hajlamosak vagyunk migrénre, akkor vásárlás előtt alaposan nézzük át az összetevők listáját, illetve kerüljük a ,,light" felirattal ellátott termékeket.

3.Alkohol

Egy tanulmány szerint a résztvevők 35%-a jelölte meg az alkoholt, mint a migrén elsődleges kiváltó okát. Közülük is 77% mondta azt, hogy az alkoholos italok közül a vörösbor jelenti a legnagyobb kockázati tényezőt. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy az alkohol azért növeli a migrén kialakulásának kockázatát, mert vizet von el a szervezetből, a kiszáradás pedig hozzájárul a fejfájás, adott esetben a migrén kialakulásához.

4.Csokoládé

Bármilyen nehéz is beismerni, de aki érzékeny és hajlamos migrénes rohamokra, annak nagyon óvatosnak kell lennie a csokoládé fogyasztásával. Egy tanulmány szerint a csokoládé a kiváltó okok között a 2. helyen áll, ugyanis koffeint és béta-feniletilamin is tartalmaz, amely egyes embereknél fejfájást okozhat.

5.Pácolt, füstölt húsok

A pácolt, füstölt húsok esetében, mint például a sonka, a kolbász és a virsli, a gyártók nitrátoknak nevezett tartósítószert alkalmaznak a szín és az íz megőrzése érdekében. Szakemberek szerint ez az összetevő is kiválthat migrénes rohamot az arra érzékeny embereknél.

6.Sajtok

A sajtok közül elsősorban azok tartoznak a kockázati csoportba, amelyeket hosszú időn keresztül érlelnek. Szakemberek úgy vélik, hogy a hosszú érlelési időszak alatt folyamatosan nő a sajt tiramin tartalma, ami fejfájást és migrént okozhat. Emiatt, ha gyakran szenvedünk migrénes fejfájástól, akkor érdemes korlátoznunk, vagy teljesen kiiktatnunk étrendünkből az olyan sajtokat, mint például a fetasajt, a kék sajt és a parmezán sajt.

7.Pácolt és erjesztett ételek

Bár az erjesztett ételek nagyon jót tesznek az emésztésnek, mégis óvatosnak kell lennünk, ha hajlamosak vagyunk migrénre. Ennek oka, hogy ezek az élelmiszerek is tartalmaznak tiramint, ami az előzőekben leírtak alapján növeli a migrén kialakulásának kockázatát. Nagy mennyiségű tiramint tartalmazhat a savanyúság, a kimcshi, kombucha, a pácolt okra és a pácol jalapeño, ezért ennek fogyasztását érdemes mérsékelni a migrénben szenvedőknek.

8.Túl hideg italok és ételek

Sok ember tapasztal hirtelen fellépő, szúró fájdalmat a homlokánál, amikor például fagyit vagy más hideg ételt, italt fogyaszt. Az ilyen jellegű rövid ideig tartó fájdalomból a szakemberek szerint akkor alakulhat ki migrén, ha felhevült állapotban fogyasztjuk őket, például nyári kánikulában vagy testedzés után.

9.Sós ételek

A sós ételek szintén okozhatnak problémát az arra érzékenyeknél. Nem csupán a sós mogyoróra, illetve a hasonló ropogtatnivalókra kell gondolni, hanem azokra a sós, feldolgozott élelmiszerekre is, amelyek magas nátriumtartalmuk miatt megemelhetik a vérnyomást, valamint fejfájást és migrénes rohamokat okozhatnak.

10.Kelt tészták

Bár nem gyakori, de mégis megfigyelték, hogy az élesztőt tartalmazó ételek, mint például a kelt tészták gyakori fogyasztása is növelheti a migrénes rohamok kialakulásának kockázatát. Szakemberek ezt az élesztő kumarintartalmával magyarázzák, ezért aki hajlamos a migrénre, az próbáljon meg olyan pékárut fogyasztani, amely nem tartalmaz élesztőt.
A migrén kezelése

Migrénes roham esetén a szájon át szedhető fájdalomcsillapítók segíthetnek, azonban ha gyakran szenvedünk tőle, akkor érdemes egy kicsit átvizsgálni az életmódunkat. Ennek legegyszerűbb módja a migrénes napló vezetése. Ez tulajdonképpen olyan, mint táplálkozási napló, amelybe minden nap felírjuk, hogy milyen ételeket és italokat fogyasztottunk, és hogy éreztük magunkat. Ha kitartóak vagyunk, akkor egy idő után szépen kirajzolódik majd, hogy mely ételcsoportok járulnak hozzá a migrénes rohamok kialakulásához.

A gyógyszeres kezelésen kívül alternatív gyógymódok is rendelkezésünkre állnak. Az érintettek beszámolói alapján segíthet elkerülni a súlyos migrénes rohamokat például a masszázsterápia, a jóga és a meditáció. Ezen felül jótékony hatású lehet a magnézium tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása is.
A Bioglan Aktív Magnézium por a Bioglan Aktív Magnézium tabletta kiváló természetes és biztonságos megoldás a magnézium pótlására. 
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: rendelkezésünkre, nátriumtartalmuk, édesítőtabletták, masszázsterápia, fényérzékenység, adalékanyagokat, kapcsolódhatnak, hangérzékenység, kialakulásáért, kialakulásának, kialakulásához, fogyasztásával, élelmiszerekre, tartósítószert, tulajdonképpen, fogyasztottunk, érzékenyeknél, koncentrálunk, elfogyasztott, feniletilamin, kimerültséget, legegyszerűbb, édesítőszerek, megfigyelhető, ételcsoportok, energiaitalok, elfogyasztása, egészségügyi, problémákhoz, környezetben, kirajzolódik, életmódunkat, táplálkozási, feldolgozott, élelmiszerek, tartalmaznak, migrén tünetei, migrén sokkal, migrénes roham, alábbiakat szem, migrénes rohamot, néhány órán, migrén jellemzően, fájdalom érezhető, szemek környékén, panaszok általában, migrén kiváltó, szakemberek megemlítik, hormonális változásokat, környezeti tényezőket, elfogyasztott ételeket, utóbbira koncentrálunk, Bioglan Aktív Magnézium,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ahogy emelkedik a rezgés...  Egyszerűen  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ez a jó az alvásban.  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Föld napja április 22  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Szent György nap  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Pillangó  Szép estét kedves látogatóimna...  Viharban csak az a fa marad ál...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Becsüld meg azt amid van,...  Ma  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Jó éjszakát  Az idő elsodorja létezésünk  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Paul David Tripp Április 26  Emlék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Alvó cica  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Gaál Viktor gondolata  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Viharban csak az a fa marad ál...  Szent György napi hiedelmek, s...  A boldogság ült a világvégén  Környezetvédelem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  György napra  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Az embernek a társa: hiányzik. 
Bejegyzés Címkék
migrén tünetei, migrén sokkal, migrénes roham, alábbiakat szem, migrénes rohamot, néhány órán, migrén jellemzően, fájdalom érezhető, szemek környékén, panaszok általában, migrén kiváltó, szakemberek megemlítik, hormonális változásokat, környezeti tényezőket, elfogyasztott ételeket, utóbbira koncentrálunk, koffein megvonása, arra érzékenyeknél, kávé fogyasztását, koffein tartalmú, mesterséges édesítőszerek, migrénes rohamok, figyelmet arra, összetevők listáját, tanulmány szerint, résztvevők 35%-a, migrén elsődleges, alkoholos italok, vörösbor jelenti, legnagyobb kockázati, szakemberek felhívják, alkohol azért, migrén kialakulásának, kiszáradás pedig, migrén kialakulásához, csokoládé fogyasztásával, kiváltó okok, gyártók nitrátoknak, arra érzékeny, sajtok közül, kockázati csoportba, hosszú érlelési, sajt tiramin, olyan sajtokat, parmezán sajt, erjesztett ételek, előzőekben leírtak, pácolt okra, pácol jalape&#241, migrénben szenvedőknek, ilyen jellegű, szakemberek szerint, hasonló ropogtatnivalókra, élesztőt tartalmazó, kelt tészták, migrén kezelése, kicsit átvizsgálni, migrénes napló, gyógyszeres kezelésen, érintettek beszámolói, súlyos migrénes, magnézium tartalmú, magnézium pótlására, rendelkezésünkre, nátriumtartalmuk, édesítőtabletták, masszázsterápia, fényérzékenység, adalékanyagokat, kapcsolódhatnak, hangérzékenység, kialakulásáért, kialakulásának, kialakulásához, fogyasztásával, élelmiszerekre, tartósítószert, tulajdonképpen, fogyasztottunk, érzékenyeknél, koncentrálunk, elfogyasztott, feniletilamin, kimerültséget, legegyszerűbb, édesítőszerek, megfigyelhető, ételcsoportok, energiaitalok, elfogyasztása, egészségügyi, problémákhoz, környezetben, kirajzolódik, életmódunkat, táplálkozási, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5403
  • e Hét: 30294
  • e Hónap: 61780
  • e Év: 266481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.