Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Krónikus gyulladásokról érdemes tudni
  2014-06-16 18:53:53, hétfő
 
   
 

A képen : krónikus gyulladások elleni fűszerek

Alap esetben a gyulladás egy teljesen természetes reakció a szervezet immunrendszere részéről olyan betolakodók esetén, mint a mikrobák, vírusok, baktériumok, vagy éppen vegyi anyagok jelenléte vagy extrém hőhatás (hideg, meleg) egyaránt provokálhat. Az ilyenkor tapasztalt tüneteket már kétezer évvel ezelőtt Celsus, a nagy római orvos is leírta: color, rubor, tumor, dolor et functio laesa - a melegség, bőrpír, duzzanat, láz vagy hőemelkedés és a mindennapi tevékenységek, funkciók károsodása.

Ilyenkor többek közt hisztamin szabadul fel a szervezetben, kitágulnak a vérerek, és fehérvérsejtek özönlenek a megtámadott, vagy felsértett területre, hogy elnyeljék és így megsemmisítsék a betolakodókat. A falósejtek közé tartozó makrofágok ún. tumor nekrózis faktort bocsátanak ki, mely lázat és étvágycsökkenést okoz. Ha a fertőzött területen túl sok a fehérvérsejt, genny keletkezik (sejttörmelékekből és baktérium maradványokból álló kocsonyás anyag). Már az ókorban is tudták: Ubi pus, ibi evacua - ahol gennyet találsz, azt ürítsd ki. A test ezen reakciói mind azért történnek, hogy megvédjék a szöveteket és helyreállítsák a funkcionális egyensúlyt az adott területen.

A zöldségek, gyümölcsök és fűszerek kiváló természetes gyulladáscsökkentők.
Az akut gyulladás tehát teljesen normális része a védekezésnek, és ahogy a sérülés begyógyult, a gyulladás is megszűnik. Krónikus gyulladás esetén azonban a test állandó támadásnak van kitéve a betolakodók részéről, de maga az immunrendszer is nagy nyomás alá helyezi szervezetünket, ezért a gyulladás nem szűnik, hosszú távon legyengítve erőnlétünket, állóképességünket, mely aztán szabad utat enged más betegségek kialakulásának.
Bizonyos külső körülmények hatására az immunrendszer védekező sejtjei cunami módjára özönlik el az egészséges sejteket és szöveteket, komoly károkat, fájdalmakat okozva, (sőt, a túlfutó immunválasz akár a szervezet pusztulását is okozhatja), míg más esetben hozzájárulhatnak a krónikus gyulladás kialakulásához.

A krónikus gyulladás kevésbé feltűnő, de sokkal inkább veszélyes.

Az akut gyulladással ellentétben a krónikus gyulladás jóval mélyebben, és kevésbé feltűnően lapul meg testünkben.

Sokszor nem is jár konkrét fájdalmakkal, csak egy furcsa, kellemetlen érzés keríti hatalmába a szervezetet. Amikor pedig már nyilvánvaló a rendellenesség, akkor már a krónikus gyulladás nagyobb méreteket öltött, és olyan komoly betegségekhez vezethet, mint a májelégtelenség, veseelégtelenség, szívinfarktus, a rák vagy a Parkinson-kór. A krónikus allergiák, például az asztma kialakulása már erős figyelmeztető jel arra, hogy az immunrendszer rossz állapotban van.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a krónikus gyulladást?
Először is, fontos, hogy elkerüljük a szintetikus vegyi anyagok használatát környezetünkben, háztartásunkban. A zöldségeken és gyümölcsökön lévő permetszerektől kezdve a házban használt erős - és emiatt erősen mérgező - tisztítószerekig igyekezzünk kiszűrni, amennyit csak lehetséges! Fogyasszunk tisztított vizet, vásároljunk bio termékeket, hanyagoljuk a tartósított, finomított és feldolgozott élelmiszereket, használjunk környezetbarát tisztítószereket és ne használjunk szintetikus kozmetikumokat és dezodorokat!

A kevesebb stressz és több alvás, illetve a mozgás is rengeteget segít. Bátran nyúljunk olyan gyógynövényekhez, mint a kurkuma, gyömbér, bazsalikom, és más adaptogén növények, melyek fűszeres aromáik mellett kitűnő gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Kiváló gyulladáscsökkentő hatása van a D vitaminnak, a C vitaminnak, az A vitaminnak, a polifenoloknak (resveratrol, rutin, kvercetin), a klorofillnek (a növények zöld színű festékanyaga, ami a fotoszintézisért felelős), az omega 3 olajoknak, a béta karotinnak, a likopinnak (paradicsomban van igen sok belőle), a flavonoidoknak.

A gyümölcsös kert, a zöldséges veteményes és a fűszeres ágyás a legjobb barátaink a gyulladások elleni küzdelmünkben. Éljünk velük!
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: tisztítószerekig, gyógynövényekhez, hozzájárulhatnak, veseelégtelenség, fotoszintézisért, tisztítószereket, étvágycsökkenést, permetszerektől, környezetünkben, májelégtelenség, háztartásunkban, élelmiszereket, kialakulásához, szervezetünket, rendellenesség, kialakulásának, kozmetikumokat, flavonoidoknak, megsemmisítsék, fehérvérsejtek, környezetbarát, polifenoloknak, immunrendszere, helyreállítsák, maradványokból, szívinfarktus, immunrendszer, betolakodókat, tevékenységek, betegségekhez, figyelmeztető, küzdelmünkben, paradicsomban, funkcionális, gyulladással, védekezésnek, teljesen természetes, szervezet immunrendszere, ilyenkor tapasztalt, nagy római, mindennapi tevékenységek, falósejtek közé, fertőzött területen, test ezen, funkcionális egyensúlyt, adott területen, akut gyulladás, sérülés begyógyult, test állandó, betolakodók részéről, immunrendszer védekező, egészséges sejteket,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Segítsük barátainkat, hogy meg...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyi telefonál  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  képre írva  Alázat  Facebookon kaptam  Png kislány  Idő  Lóhere  Alvó cicák  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Paul David Tripp Április 20  Radikális szeretet  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Sokan azt tartják  képre írva  A Megváltó szolgálatában  Esti kép  Jó éjszakát  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Még csak most kezdődik a nap  Fehér virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png lepke  Esti kép  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A televizió nem a kultúrát kép...  Sokan azt tartják  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  képre írva  Próbálj meg ...  Adakozás  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png cica  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  A Megváltó szolgálatában  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Krisztinától  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Png férfi  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Jó éjszakát  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akarat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Esti kép  A sors  A kételkedés kezelése  Alázat  Julian Brass gondolata  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Gonosz démon-álarc  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Makszim Gorkij gondolata  Minden harmadik...  Szívem  Németh László tollából  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Soha ne kedvezz...  Szép napot kívánok 
Bejegyzés Címkék
teljesen természetes, szervezet immunrendszere, ilyenkor tapasztalt, nagy római, mindennapi tevékenységek, falósejtek közé, fertőzött területen, test ezen, funkcionális egyensúlyt, adott területen, akut gyulladás, sérülés begyógyult, test állandó, betolakodók részéről, immunrendszer védekező, egészséges sejteket, túlfutó immunválasz, szervezet pusztulását, krónikus gyulladás, akut gyulladással, krónikus allergiák, asztma kialakulása, immunrendszer rossz, krónikus gyulladást, szintetikus vegyi, házban használt, kevesebb stressz, növények zöld, fotoszintézisért felelős, béta karotinnak, gyümölcsös kert, zöldséges veteményes, fűszeres ágyás, legjobb barátaink, gyulladások elleni, tisztítószerekig, gyógynövényekhez, hozzájárulhatnak, veseelégtelenség, fotoszintézisért, tisztítószereket, étvágycsökkenést, permetszerektől, környezetünkben, májelégtelenség, háztartásunkban, élelmiszereket, kialakulásához, szervezetünket, rendellenesség, kialakulásának, kozmetikumokat, flavonoidoknak, megsemmisítsék, fehérvérsejtek, környezetbarát, polifenoloknak, immunrendszere, helyreállítsák, maradványokból, szívinfarktus, immunrendszer, betolakodókat, tevékenységek, betegségekhez, figyelmeztető, küzdelmünkben, paradicsomban, funkcionális, gyulladással, védekezésnek, szervezetben, feldolgozott, fájdalmakkal, erőnlétünket, rendelkeznek, fehérvérsejt, gyümölcsökön, klorofillnek, festékanyaga, gyulladások, megtámadott, használjunk, betolakodók, szintetikus, dezodorokat, természetes, resveratrol, tartósított, igyekezzünk, nyilvánvaló, szervezetet, zöldségeken, használatát, kialakulása, kellemetlen, ellentétben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5184
  • e Hét: 21851
  • e Hónap: 53337
  • e Év: 258038
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.