2021-01-01 19:32:13, péntek
|
|
|
A zöldségek és gyümölcsök rengeteg értékes tápanyagot, vitamint, ásványi anyagokat és fitokemikáliákat tartalmaznak, amelyeknek csodálatos, pozitív hatásai vannak az egészségünkre nézve.
A hagymafélék - mint a fokhagyma, a póréhagyma, az újhagyma vagy a mogyoróhagyma - szerepet játszhatnak a daganatos betegségek megelőzésében, illetve ezek a hagymák kordában tartják a vérnyomást és a koleszterinszintet is.
Az antociánoknak kitüntetett szerepe van a szívbetegségek, a memóriazavar és a húgyúti fertőzések megelőzésében. Ezek a vegyületek többek között megtalálhatók az áfonyában, a cseresznyében, a meggyben, a szőlőben, a szilvában, a gránátalmában, az eperben és a vörös káposztában.
Ha elegendő olyan táplálékot veszünk magunkhoz, amelyek béta-karotint tartalmaznak, akkor nagyobb fokú védelmet élvezhetünk a farkasvaksággal, a bőrbetegségekkel, a DNS-károsodással és a fertőzésekkel szemben. Béta-karotin-források: brokkoli, sárgabarack, kivi, mangó, papaya, sárgadinnye, sárgarépa, spenót, mángold, kelkáposzta, tök, édesburgonya.
Az ellágsav segít megelőzni a magas koleszterinszintet, az immunrendszer zavarát és a magas vérnyomást. Miben található? A szederben, az áfonyában, a ribizliben, a kiviben, a málnában, a vörös szőlőben, az eperben.
A grépfrútban, a lime-ban, a mandarinban és a narancsban lévő heszperidinnel védelmet élvezhetünk a magas vérnyomással és a szívbetegségekkel szemben.
Az indolok a DNS-károsodástól és a daganatos megbetegedésektől óvhatnak meg bennünket. Indol a céklában, a brokkoliban, a kelbimbóban, a káposztában, a karfiolban, a mángoldban, a fehérrépában és a vízitormában van.
A gyomorégés egyik legjobb ellenszere a limonén. A grépfrút, a narancs, a lime és a mandarin bővelkedik benne.
Ha gyakran fogyasztunk luteinben gazdag ételeket, esélyünk lehet az olyan betegségeket elkerülni, mint a rák, a szürkehályog, a szívbetegségek, a magas vérnyomás vagy a makula degeneráció. Luteinforrások: brokkoli, kelbimbó, római saláta, spenót, répa, kelkáposzta, mángold.
A likopin a szívbetegségek és a daganatos megbetegedések ellen veszi fel a harcot. Likopinban gazdag táplálékok: görögdinnye, paprika, paradicsom és grépfrút.
A kvercetin segíti megakadályozni az olyan betegségek kialakulását, mint tüdőtágulás, ízületi fájdalom vagy asztma. Milyen táplálékokat fogyasszunk? Meggyet, cseresznyét, körtét, piros szőlőt, brokkolit, fokhagymát, káposztát, salátát és lila hagymát.
A szulforafán segít megelőzni a fertőzések és a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását. Szulforafánban gazdag táplálékok: brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, mángold, fehérrépa és vízitorma.
A zeaxantinban gazdag táplálékok fogyasztásával néminemű védelmet élvezhetünk a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a makula degenerációval szemben. Miben található ez a vegyület? A kukoricában, a parajban és a sütőtökben.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: fitokemikáliákat, bőrbetegségekkel, szövődményeinek, farkasvaksággal, megakadályozni, megbetegedések, degenerációval, szívbetegségek, luteinforrások, fogyasztásával, heszperidinnel, szulforafánban, mogyoróhagyma, cseresznyében, antociánoknak, megelőzésében, megtalálhatók, gránátalmában, immunrendszer, egészségünkre, fertőzésekkel, cukorbetegség, memóriazavar, tartalmaznak, betegségeket, szürkehályog, károsodástól, táplálékokat, édesburgonya, kialakulását, fehérrépában, vérnyomással, vízitormában, zeaxantinban, károsodással, élvezhetünk, egészségünkre nézve, hagymafélék –, újhagyma vagy, mogyoróhagyma –, daganatos betegségek, hagymák kordában, antociánoknak kitüntetett, húgyúti fertőzések, vegyületek többek, vörös káposztában, fertőzésekkel szemben, ellágsav segít, immunrendszer zavarát, magas vérnyomást, vörös szőlőben, narancsban lévő,
|
|