Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A napfény egészségügyi hatásai
  2022-01-20 22:39:38, csütörtök
 
  A korlátlan és a felelőtlen napozás ugyan okozhat károkat a bőrünkben, azonban a mértékletes napon való tartózkodásnak számos pozitív előnye létezik és nagyon is hasznos a testi és lelki egészségre nézve. Az, hogy pontosan ki mennyit is tartózkodhat a napon, meghatározza az életkora, a bőre tónusa, színe és az is, hogy mely földrészen él. A világos bőrűeknek elegendő lehet napi 5-15 perc, míg a sötétebb bőrrel rendelkezők akár 30 percet is tölthetnek a napon anélkül, hogy bármilyen káros következménnyel kellene számolniuk.

Napfény hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, amelynek nagy szerepe van az egészségünk fenntartásában. Erre a tápanyagra szüksége van a csontoknak, a vérsejteknek, az immunrendszernek és a pajzsmirigynek is. A D-vitamin közreműködik a kalcium és a foszfor megfelelő felhasználásában, pontosabb hasznosulásában. A gyermekeknek is nagy szüksége van erre a vitaminra, hiszen hiányában a csontok gyengék és törékenyek lesznek.

Ha sokat tartózkodunk a napon, megnő az esélye a bőrrák kialakulásának, hiányában azonban autoimmun betegségek alakulhatnak ki, ilyen például a Hashimoto-kór vagy a szklerózis multiplex nevű betegség.

A szemünket érő napfény segít a jobb alvásban, mivel ennek hatására javul a szervezetünk belső órája. Az idősek nagy része nem sokat tartózkodik a szabadban, többek között ez is az oka annak, hogy sokan alvási gondokkal küszködnek. A túl sok napfény azonban árthat a szemnek. Minél többet tartózkodunk a napon, annál nagyobb lesz az esélye a homályos látás vagy a szürkehályog kialakulásának.

Napfény hatására szerotonin hormon szabadul fel a szervezetben, ami garantálja az érzelmi jólét kialakulását. Több lesz az energiánk, illetve nyugodtabbak és pozitívabbak leszünk, és még a koncentrálási képességünk is sokkal jobb lesz.

A napfény még egyes bőrbetegségek gyógyításában, tüneteinek enyhítésében is szerepet játszik. Ilyen lehet például a pikkelysömör, a vitiligo vagy az ekcéma.

Ha leégünk a napon, akkor az immunrendszer túl sok fehérvérsejtet mozgósít a bőr gyorsabb gyógyulása érdekében. Ez azonban veszélyes, mivel ilyenkor az immunrendszer kevésbé tud megküzdeni a fertőzésekkel és más betegségekkel szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: felhasználásában, immunrendszernek, hasznosulásában, szervezetünkben, következménnyel, tartózkodásnak, pajzsmirigynek, fehérvérsejtet, kialakulásának, fenntartásában, gyógyításában, immunrendszer, betegségekkel, bőrbetegségek, koncentrálási, fertőzésekkel, tartózkodhat, nyugodtabbak, gyermekeknek, kialakulását, tartózkodunk, szervezetünk, szürkehályog, alakulhatnak, szervezetben, meghatározza, pozitívabbak, pikkelysömör, vérsejteknek, közreműködik, enyhítésében, mértékletes, egészségünk, rendelkezők, képességünk, tartózkodik, felelőtlen napozás, mértékletes napon, bőre tónusa, világos bőrűeknek, sötétebb bőrrel, napon anélkül, egészségünk fenntartásában, tápanyagra szüksége, foszfor megfelelő, csontok gyengék, bőrrák kialakulásának, szklerózis multiplex, jobb alvásban, szervezetünk belső, idősek nagy, homályos látás,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  képre írva  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Reggel van  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szívem  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Szép napot kívánok  Egy bizonyos határt  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Krisztinától  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Minden harmadik...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Nagyi telefonál  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Garai Gábor - Takarítás  Miért kiabálunk amikor dühösek...  s immár én is felragyogva, ért...  Hiányzik  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A boldog családok mind hasonló...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogy lehet megtartani  Hiányzik  Facebookon kaptam  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Az engedelmesség miért nem vál...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam Krisztinától  Reggel van  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Ágai Ágnes – Csendélet  Paul David Tripp Április 21  Az igazi szeretetért rendszeri...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  A másik dolog,  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Paul David Tripp Április 20  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Idő  Png virág  Bertolt Brecht -től idézet  210 éve született a SZÓZAT meg...  A boldog családok mind hasonló...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak! 
Bejegyzés Címkék
felelőtlen napozás, mértékletes napon, bőre tónusa, világos bőrűeknek, sötétebb bőrrel, napon anélkül, egészségünk fenntartásában, tápanyagra szüksége, foszfor megfelelő, csontok gyengék, bőrrák kialakulásának, szklerózis multiplex, jobb alvásban, szervezetünk belső, idősek nagy, homályos látás, szürkehályog kialakulásának, érzelmi jólét, koncentrálási képességünk, vitiligo vagy, immunrendszer kevésbé, felhasználásában, immunrendszernek, hasznosulásában, szervezetünkben, következménnyel, tartózkodásnak, pajzsmirigynek, fehérvérsejtet, kialakulásának, fenntartásában, gyógyításában, immunrendszer, betegségekkel, bőrbetegségek, koncentrálási, fertőzésekkel, tartózkodhat, nyugodtabbak, gyermekeknek, kialakulását, tartózkodunk, szervezetünk, szürkehályog, alakulhatnak, szervezetben, meghatározza, pozitívabbak, pikkelysömör, vérsejteknek, közreműködik, enyhítésében, mértékletes, egészségünk, rendelkezők, képességünk, tartózkodik, gyógyulása, termelődik, szklerózis, földrészen, küszködnek, egészségre, tölthetnek, számolniuk, szerotonin, csontoknak, betegségek, tüneteinek, felelőtlen, megküzdeni, tápanyagra, garantálja, törékenyek, bármilyen, pontosabb, szemünket, autoimmun, hashimoto, szabadban, vitaminra, multiplex, megfelelő, hiányában, bőrűeknek, érdekében, veszélyes, energiánk, bőrünkben, gondokkal, korlátlan, szüksége, amelynek, szabadul, életkora, szerepet, gyorsabb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2511
  • e Hét: 19178
  • e Hónap: 50664
  • e Év: 255365
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.