Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     3/16 oldal   Bejegyzések száma: 155 
Arc és Velence
  2019-05-24 19:00:55, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Optika  
Férfi vagy kalapos lány
  2019-05-24 18:22:44, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Optika  
Arc vagy tájkép
  2019-05-24 18:21:42, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Optika  
Szemkápráztató
  2019-05-24 18:20:53, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Optika  
Látod a kakast ?
  2019-05-24 18:19:37, péntek
 
 




 
 
0 komment , kategória:  Optika  
Nézőpont
  2019-05-24 18:18:14, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Optika  
Nézd a pontot !
  2019-05-24 18:17:30, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Optika  
Hány arc látható ?
  2019-05-24 18:16:27, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Optika  
Olvasd fel hangosan :-)
  2019-05-24 18:15:13, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Optika  
A gyógyszerek és a táplálkozás - hasznos tudnivalók
  2019-05-23 22:28:59, csütörtök
 
  A gyógyszerek olykor nagyban befolyásolják a szervezet tápanyagfelvételét, de mindez fordítva is igaz bizonyos élelmiszerek hatással lehetnek a gyógyszerek hatásmechanizmusára.

Izom- és ízületi betegségek
Reumás panaszokra az orvos sokszor nem szteroid alapú gyógyszereket rendel, ezek sokszor irritálják a bélnyálkahártyát és csökkenthetik a folsav felvételét. Ezért ajánlott ez utóbbi pótlására folsavban gazdag étrendről gondoskodni, vagy folsavat szedni.

A reumás ízületi gyulladás ellen szedhető, szulfaszalazint tartalmazó gyógyszerek magas kalcium- és vasszint mellett nem fejtik ki hatásukat, nagy mennyiségű C-vitaminnal együtt vesekárosodást okozhatnak. Szalicilra érzékenyek nem szedhetik ezeket a gyógyszereket.

A szteroidokat tartalmazó gyógyszerek hosszú távon elhízást, cukorbetegséget okoznak és emelik a vér koleszterinszintjét. Azoknak a betegeknek, akiknek ilyen gyógyszereket rendelt az orvos fokozottan oda kell figyelniük a táplálkozásra.

Idegrendszeri problémák
Fájdalomcsillapítók közül az aszpirin a legelterjedtebb, szedése hosszú távon folsavhiányt okoz. Ezt érdemes az étrend kialakításakor figyelembe venni.

Az epilepsziás rohamok megelőzésére szedett fenitoin tartalmú gyógyszereket általában éveken keresztül kell szedni. Hatására csökken a szervezetben a kalcium, folsav-, a D- és a K-vitamin-szint, ezeket pótolni kell.

A Parkinson-kór esetében a leggyakrabban felírt gyógyszer az L-dopa, hatását pl. a B6-vitamin erősen befolyásolja, az ezt tartalmazó élelmiszerek fogyasztását csökkenteni kell.

Rák
A citotoxikus gyógyszerek között található a methotrexát (reumás ízületi gyulladásnál is felírják) mellékhatása lehet gyomor- és bélvérzés, illetve hasmenés. A folsav befolyásolja a gyógyszer hatását, ezért a betegnek nem szabad a gyógyszer mellett folsavat szednie, illetve a kezelőorvos által előírt séma szerint kell a folsavat bevennie. (A periodikus folsav adagolás célja a methotrexát toxikus hatásának kivédése.)

Az alkohol hatása a gyógyszerekre
A máj működését a legkisebb mennyiségű alkohol is befolyásolja. Gyógyszerek mellékhatásait egyes esetekben erősítheti, vagy ronthatja hatékonyságukat. Ha a máj károsodott, akkor lassabban bontja le a bekerülő anyagokat, tehát a sok gyógyszer hosszabb ideig fejti ki hatását. Az alkohol egyben fokozza a gyomorizgató gyógyszerek ezen mellékhatásait.

Fertőzések
Az antibiotikumok illetve más fertőzések elleni szerek mellékhatása, hogy nemcsak a kórokozókat pusztítják el, hanem a bélben lévő B-vitaminokat termelő mikroorganizmusokat is. Ezért ajánlják, hogy antibiotikum kúra alatt és után olyan készítményt szedjen a beteg, amely a bélflóra természetes állapotát helyreállítja. Ugyanilyen hatással van a friss élőflórás joghurt, amelyet az antibiotikum szedése mellett érdemese fogyasztani. A tabletta beszedése és a joghurt fogyasztása között legalább 4 óra, vagy több teljen el, mert a kalciumban gazdag élelmiszerek gátolják a legtöbb antibiotikum felszívódását.

A TBC elleni gyógyszer niacinhiányt okoz, ennek tünetei a depresszió, a hasmenés, a bőrgyulladás. Ezekhez a készítményekhez B-vitamin-készítményeket ajánlott szedni.

A szájpenész kezelésére rendelt gyógyszer néhány B-vitamin felszívódását (pl. B2, B6) gátolja, mellékhatása B-vitaminban gazdag élelmiszer fogyasztásával csökkenthető (pl. tojás, tejtermék, hús, teljes őrlésű gabonafélék stb.)

Vese- és húgyúti betegségek
Vesebetegség, magas vérnyomás vagy szívelégtelenség következtében kialakult folyadék-visszatartást vízhajtók segítségével lehet orvosolni. A fokozott vizelet kiválasztás azonban hasznos ásványi sókat (pl. káliumot) is kimoshat a szervezetből. Éppen ezért ásványi anyagban gazdag étrendre és ásványianyag-készítményekre van szükség.

Fogamzásgátlás
Bár nem egyértelműen megkövetelt, mégis ajánlott a fogamzásgátlók mellé vitaminkészítményt szedni. Ha elhagyja valaki a tablettát és szeretne felkészülni a gyerekvállalásra, érdemes folsavat tartalmazó készítményt szedni.


Depresszió
A néhány antidepresszáns befolyásolja az aminosav-anyagcserét, ezért egyes élelmiszereket a betegnek kerülni kell. Ilyen lehet pl. a sajt, a lencse, a szója, a vörösbor, az élesztő- és húskivonatok. Pontos felvilágosítással az orvos, a gyógyszerész és természetesen a betegtájékoztató adhat.

Mindezek miatt fontos, hogy a páciens pontosan betartsa a betegtájékoztatóban feltüntetett, a gyógyszer szedésére vonatkozó utasításokat. A tápanyag-felszívódásra gyakorolt hatást leginkább huzamosabb ideig szedett gyógyszereknél fontos figyelembe venni, nehogy hiánybetegség alakuljon ki.

Az alábbiakban a gyógyszerek és tápanyagok közötti legfontosabb kölcsönhatásokat vesszük sorra, de a lista korántsem teljes. Ezért fontos a gyógyszert felíró orvos és a gyógyszerész szakmai tanácsa.

Emésztőrendszer
A savlekötő szereket emésztési panaszok, gyomorégés, savtúltengés, és gyomorfekély esetében írja fel az orvos. Alumínium-hidroxidot tartalmazó savlekötőt nem szabad huzamosabb ideig szedni, mert károsan befolyásolja a szervezet foszforfelvevő képességét. Ha a beteg étrendje foszfátban szegény, az ilyen szer huzamosabb szedése csontlágyuláshoz vezet. Foszfát pótlására a hús, a hal és a tojás fogyasztása a legjobb megoldás.

Az erősebb hatású hashajtók rendszeres szedése folyadékveszteséghez vezet, csökken a vér káliumszintje, és a tápanyagok kisebb mértékben szívódnak fel. Az ásványi olajat (paraffin) tartalmazó hashajtók gátolják az A-, D-, és K-vitamin, illetve béta-karotin felszívódását. Mivel D-vitamin nélkül a kalcium sem szívódik fel, ezért hosszú távon fennáll a csontritkulás veszélye. A székrekedés kezelése hosszú távon inkább természetes praktikákkal és rostban gazdag táplálkozással (aszalt gyümölcsök, szilvalé, korpa, hüvelyesek stb.) egészüljön ki.

Szív- és keringési betegségek
Az antikoagulánsok gátolják a véralvadást, az orvos szélütés, trombózis kezelésekor írja fel. Ezek K-vitaminnal működő, véralvadást szabályozó fehérjéket gátolják, ezért nem szabad K-, A-, és C-vitamint szednie a páciensnek orvosi javaslat nélkül. Ez utóbbiak csökkentik az véralvadásgátlók hatékonyságát, de az E-vitamin vérzékenységet okoz.

A koleszterinszintet csökkentő szerek közül az epesavlekötők megkötik az epével a bélbe jutó koleszterint, így azok nem tudnak felszívódni. Ezzel párhuzamosan a vas és a folsav felszívódását is gátolják.

Egyes szívgyógyszerek könnyen kötődnek az élelmi rostokhoz. Szedésükkor csökkenteni kell az élelmi rostok mennyiségét, különben rosszul szívódik fel a gyógyszer.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
     3/16 oldal   Bejegyzések száma: 155 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 155 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6171
  • e Hét: 31062
  • e Hónap: 62548
  • e Év: 267249
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.