Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Csatlakozzatok a földtörvény társadalmi vitájához!
  2012-05-22 19:18:14, kedd
 
  CSATLAKOZZATOK!

http://www.peticiok.com/foldtorveny_tarsadalmi-vitaja

A magyar nemzet érdekében megerősített törvényes gazdakövetelések a föld ,,nemzeti hatáskörben tartásáért", az új föld- és mezőgazdasági törvényekért és azok érdemi, valós társadalmi vitájáért

1. A Kormány a jogalkotással és a Nemzeti Földalap földjuttatásaival teljesítse a 2010. nyarán közzétett eredeti földprogramját, amely kötelezettséget vállalt a nagybirtokrendszer visszaszorítására és a családi gazdálkodás támogatására.

2. A Nemzeti Földalapról szóló 2001: CXIV. törvény és a nemzeti vagyonról szóló 2011: CXCVI. törvény módosításával szüntessék meg az állami földtulajdon ,,üzleti vagyonná" minősítését, ami helyett azt - mint nemzeti vagyont - forgalomképtelen kincstári vagyonná kell nyilvánítani.

3. Az Önkormányzatok termőföld- és ingatlantulajdonát ki kell vonni az ,,üzleti vagyon" köréből és - a nemzeti vagyonról szóló 2011: CXCVI. tv. 5. § módosításával - kizárólagos önkormányzati tulajdonú, forgalomképtelen törzsvagyonná kell minősíteni.

4. A ,,zsebszerződések" sikeres felszámolása érdekében a földtörvény (1994: LV. tv. - Ftv) módosításával vissza kell állítani az Ftv 25/A-25/D. szakaszaiból - a Gyurcsány kormány által kiiktatott - szankciókat, amelyek 1994. VII. 27.-re visszamenő hatállyal kizárják a külföldi és gazdálkodó jogi személyek jogellenes földtulajdonszerzését. A Kormány ,,föld-amnesztiát", vagyis az erkölcsi és jogi felelősség alóli mentesülést hirdethet a földet külföldieknek átjátszó hazai földtulajdonosok javára azzal, hogy segítsék a jogellenes ügylet felderítését. Az állam éljen elővásárlási jogával, hogy a külföldiek birtokába jogellenesen került, közel egy millió hektár termőföld állami közvagyon legyen.

5. Gátat kell vetni annak a gyakorlatnak, amely - a honi EU Csatlakozási Szerződésben 2014. IV. 30-ig kikötött és az Ftv 7. §-ban írt tulajdonszerzési tilalom ellenére - a külföldi jogi személy (beruházó) kívánságára bármely rendeltetésű és forgalomképtelen külterületi termőföldet ingatlanná minősít, amivel korlátlan (a föld nagyságát sem korlátozó) forgalomképességet biztosít a föld külföldi tulajdonba adásához.
Ezért az Ftv 6. § módosításával ki kell mondani, hogy "az Önkormányzat termőföld tulajdonjogát csak lekötött célvagyonként, törvényes elidegenítési és terhelési tilalom mellett szerezheti meg. Az önkormányzati föld- és ingatlantulajdon - mint forgalomképtelen törzsvagyon - nemzeti vagyonnak minősül. Az Önkormányzat meglévő termőföld- és ingatlantulajdonát ilyen törzsvagyonná kell minősíteni. E rendelkezések kizárásával vagy korlátozásával ellentétes rendelkezés semmis."

6. Az Ftv a földbérletnél a nagyüzemi tőketulajdonosnak kiváltságokat nyújt, amikor az elő-haszonbérleti jog törvényi rangsorával szavatolja, hogy a helyi gazdák kizárásával, a nagyüzemi haszonbérlő cégtulajdonosai és tőkeberuházói szerezzék meg a földbérletet. Ennek megváltoztatására - az Ftv 21. § módosításával - meg kell szüntetni az ültetvényt telepítő vagy halastavat létesítő beruházó javára, továbbá az állattartó telep és halastó üzemeltetője részére biztosított, elsőbbségi elő-haszonbérleti jogot.

7. Az Ftv 22. § (1) módosításával a földhaszonbérletnél meg kell szüntetni a gazdasági társaság és a szövetkezet térmértéki kiváltságát, amelynek fenntartása súlyosan sérti a földbérleti piac szereplőinek egyenjogúságát és a közösségi jogba ütközik.

8. A nagybirtokrendszer lebontása, a külföldi földspekuláció kizárása és a családi gazdálkodás térnyerése érdekében a mezőgazdasági üzemekről közcélú kötelező törvényt kell alkotni, amely a teljes földalapra és az összes árutermelőre, gazdaságra kiterjed, továbbá az agrártámogatás feltételévé teszi az üzemtörvény előírásainak a teljesítését.

9. A hatályos földvédelmi törvény (2007: CXXIX. tv.) helyett új törvényt kell alkotni, amely - az értékalapú földpolitika erre irányadó alapelvei szerint - intézményi biztosítékokkal teljesíti a termőföld mennyiségi és minőségi védelmét.

10. A Nemzeti Földalap a kormányprogram alapelveivel ellentétes gyakorlatot folytat: földbérleti juttatásai nem a családi gazdálkodást és nem a demográfiai földprogramot (a magyar népességzuhanás mérséklését és az elöregedő agrárnépesség fiatalokkal való utánpótlását) szolgálják, hanem tovább növelik a nagybirtokrendszer földalapját. Meg kell változtatni az NFA pályáztatási rendszerét és felül kell vizsgálni a jogsértőnek tűnő nagyüzemi földjuttatásokat.

11. Egyetértünk az Élőlánc Magyarországért Mozgalom, a Családi Gazdaságok Országos Tanácskozása petíciójában és a kajászói és váli gazdák közössége nyílt levelében megfogalmazott követelésekkel, miszerint a Magyar Kormány
(1) a földhaszonbérleti pályázati rendszer átalakításába érdemben vonja be a családi gazdaságok képviselőit,
(2) mérje fel és érvénytelenítse az eddigi illegális földszerzéseket,
(3) dolgozza ki a törvényi kereteket, hogy megakadályozzák a magyar föld külföldi tulajdonba kerülését,
(4) kezdjen haladéktalanul tárgyalásokat az Európai Unióval a magyar földvásárlási moratórium meghosszabbításáról és arról, hogy vegyék ki a földet a szabad tőkeáramlásba vont árucikkek közül.

1. Minthogy a Kormány által meghirdetett társadalmi vita a földtörvényről már az utolsó lehetőség arra, hogy a magyar földvagyon védelme érdekében a kormány 2010-ben nyilvánosságra hozott földprogramjának célkitűzései valósulhassanak meg, e Közindítványban kinyilvánítjuk, hogy a MAGOSZ nem tekinthető a gazdatársadalmat kizárólagosan képviselő szervezetnek, s különösen nem a földtörvény kérdésében meghirdetett társadalmi vita bázisának.

Követeljük a Magyar Kormánytól a földtörvény társadalmi vitájának közcélú szakmai-közéleti alapokra helyezését, melyben Ángyán József és Tanka Endre mellett a gazdák valós érdekvédelmét ellátó hiteles, együttműködő szervezetek, közösségek képviselői jussanak szóhoz, kapjanak érdemi szerepet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hazafias földtörvény a gazdák bevonása nélkül?
  2012-05-22 18:53:08, kedd
 
  2012. MÁJUS 21., HÉTFŐ
Hazafias földtörvény a gazdák bevonása nélkül?

"Hazafias" földtörvény készül - harsog a kormányhíradó!

Még a tavasszal tárgyalná a parlament a földtörvényt, amiről semmit, de semmit sem tudhattak meg eddig a gazdák és a társadalom. A tavasz június 21.-ig tart, s hogy hogyan is vesznek részt a családi gazdaságok, a szakmai-társadalmi-közéleti szervezetek, szakértők a földtörvény társadalmi vitájában, arról semmi, de semmi sem hallható. Avagy erre való a "parlamenti televízió"?! Nézhetjük, leshetjük, hogy miről tárgyal, majd dönt a "parlament-párti" avagy "párt-parlamenti" frakció? Egy hónap és itt a nyár. S a gazdákkal ki vált itt szót?


Gazdaság
Hazafias földtörvény készül
Bár az Európai Unió egy liberalizált földpiac létrehozását várja Magyarországtól, az új földtörvény elsősorban a hazai gazdálkodók érdekeit tartja majd szem előtt - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Parlament Tv | 2012-05-08 21:47:13
forrás: http://www.parlamenttv.hu/hu/gazdasagi_hirek/hazafias_foldtorveny_keszul-2012-05- 08

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón a miniszter elmondta: még az országgyűlés tavaszi ülésszakában előterjesztik az új földtörvény tervezetét. A jogszabályról szólva pedig a fórumon úgy fogalmazott: ,,az unió egy liberalizált földpiac létrehozását várja tőlünk, a magyar kormány célja azonban elsősorban a hazai gazdálkodók érdekeit képviselő feltételrendszer kialakítása". Jelezte: hasonló szabályozók működnek több EU-tagállamban, így egyebek mellett Ausztriában és Franciaországban is.

A termőföld pótolhatatlan nemzeti kincs, amely az elmúlt években több 100 ezer hektárral megfogyatkozott. Ekkora terület került ki ugyanis a művelés alól. A tárca azonban a nemzeti parkok mellett a nagy földhasználókkal is egyeztetésre készül, amelytől további több 10 ezer hektár termőföld bevonását reméli - tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2012. június 1-jéig lehet benyújtani az osztatlan közös tulajdon megszüntetése iránti kérelmeket, a határidő jogvesztő. A politikus elmondta: három Pest megyei gazdával kötöttek kedden ünnepélyes keretek között haszonbérleti szerződést Nagykátán. Ők a megállapodásnak köszönhetően 7 és 130 hektár közötti parcellákhoz jutottak. A földtörvény előkészítéséről szólva közölte: számos kérdés vár tisztázásra a birtokméretek kategóriába sorolásától a zártkertek sorsán át az őstermelő fogalmának tisztázásáig. A minisztérium mindezek mellett új agrárkamarai törvény, valamint a pályázat feltételeket egyszerűsítő csomag előkészítésén is dolgozik.

Forrás: MTI

Miniszter Úr!

Ez kiknek is megnyugtató? Kik azok a hazai, vagy hazafi gazdálkodók? Nemzeti parkok és nagy földhasználók? S kikkel kívánnak egyeztetni a 7 és 130 hektár közötti parcellákról? Azzal a néhány százzal, akiknek és akikről az "esti mese" szól vagy azokkal, akiknek a kormányprogram ígérete ellenére is csak a földművelés dicsérete jutott Csákváron, Válon, Nyéken, avagy Lepsényben és Kajászón? Fejér után Borsodban, s a többi megyében se másként? S ez így folytatódik, ahogy eddig folyt a talpalatnyi maradványon, nem a több ezer hektáron, hiszen azokról már nem is esik a családi gazdálkodókkal szó?!

Még az NFA pályázatok elbírálása sem nyilvános, akkor a földtörvény esetében mi várható? Szűkkörű parlamenti belügy lenne a készülő földtörvény, amellyel már "huszonéve" tartoznak az illetékes minisztériumok, pártok és kormányzatok? S a törvényi előírás szerint - tudtunkkal - kötelező, ráadásul még EU és ENSZ jogszabályi ajánlások szerint is kívánatos szakmai-társadalmi egyeztetésre mikor kerülne sor, Miniszter Úr? Miután benyújtottak valamit a parlament elé, amely kívülről már nem befolyásolható?

Ez nekünk már végképp túl sokba kerül. Nem akármiről, hanem a földről, a földünkről van szó. Nem az országgyűlési képviselők fizetéséről, hanem a hazánkról, a nemzeti vagyon maradék javáról ejtünk most végső szót! Már az előbbi sem szabadna, hogy parlamenti belügy legyen, még ha a törvényekre hivatkozva ez joggal is mondható. Ám a földtörvény végképpen nem az, ha csak a hatályos honi törvényeket nézzük is, Miniszter Úr! Drága! Nagyon drága az nekünk. Az Ön nyilatkozata erről miért nem szól?! A kötelező társadalmi egyeztetésről mikor és ki ejt majd szót? Az alapvető emberi jogok nem e Földről, nem e földre, nem Magyarországra valók?!

Miniszter Úrnak is ajánlott olvasnivaló (mind a földtörvény vitájáról szól):
Nem eladó - megkezdődött a magyar földtörvény társadalmi vitája
Föld ügyben írt nyílt levelet Morvai Krisztina a miniszternek és a miniszterelnöknek is
A TAHSZ földkonferenciáról írta a Nemzeti InternetFigyelő



A közért tenni akaró hazafiaknak ajánlott tennivaló (ez a részvételről szól):
Csatlakozz
most a Nemzet- és Földvédő Közindítványhoz,
mert holnap már késő lehet!

Fejér Szövetség Sajtószolgálat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Közös kiállással a magyar földért
  2012-05-22 18:33:11, kedd
 
  Kedves Honfitársaink!
2012. május 5-én megtartottuk a TAHSZ V. Országos Értekezletét ,,Nem én kiáltok, a föld dübörög"
- földtörvény társadalmi vitája -
címmel.
Ezúton szeretnénk tájékoztatni azokat is akik jelen voltak és azokat is akik nem tudtak részt venni az eseményen.
Az eddig beérkezett anyagok alább láthatók.
A www.tahsz.com honlapunkra folyamatosan föltesszük az ezután kapott anyagokat is.
Kérünk mindenkit, hogy gyűjtsék össze azon földvédő szervezetek és magánszemélyek elérhetőségét akikről tudomásuk van, hogy minél többeket tudjunk bevonni a társadalmi vitába!
Lezajlott a TAHSZ V. Országos Értekezlete és megkezdődött a földtörvény társadalmi vitája
http://fejerszovetseg.blogspot.com/2012/05/lezajlott-tahsz-v-orszagos-ertekezlete .html


" NEM ÉN KIÁLTOK, A FÖLD DÜBÖRÖG! "
A TÖRTÉNELMI ALKOTMÁNYUNKAT HELYREÁLLÍTÓ SZÖVETSÉG /THASZ/
V. ORSZÁGOS ÉRTEKEZLETE I. RÉSZ
FETZER JÁNOS - BOÓR FERENC
2012. május 5.
Kőszegi M. László felvétele http://www.hungariatv.hu/



TÖRTÉNELMI ALKOTMÁNYUNKAT VISSZAÁLLÍTÓ SZÖVETSÉG /TAHSZ/
V. ORSZÁGOS ÉRTEKEZLETE II. RÉSZ
RÁCZ SÁNDOR BESZÉDE
2012. május 5.
http://www.hungariatv.hu/

Tatár József MAREVOSZ elnöke 2012.05.05. TAHSZ gyűlés
http://www.youtube.com/watch?v=xeT3-lpIL3U

Dr. Zacsek Gyula.3gp
http://www.youtube.com/watch?v=g2uhX0kFyVA&feature=relmfu

Tácsi István
http://www.youtube.com/watch?v=vj3_eMa-uks&feature=relmfu

Németh Zoltán.3gp
http://www.youtube.com/watch?v=PxxymR86dDw&feature=relmfu

Hurai józsefné
http://www.youtube.com/watch?v=nL4CsNWudb0&feature=relmfu


Közös kiállással a magyar földért,
Tisztelettel: TAHSZ szervezők
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2012.04 2012. Május 2012.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 104 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 390
  • e Hét: 5898
  • e Hónap: 14502
  • e Év: 50443
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.