Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A gyógyító levendulaolaj
  2013-11-12 21:02:48, kedd
 
 



Az esszenciális olajak használata aromaterápiaként már évezredek óta bevált módszer. Az ókori görögök, rómaiak, perzsák és egyiptomiak is jól dokumentálták használatát. Manapság az esszenciális olajakat aromaterápiára, masszázsra, érzelmi egyensúly elősegítésére, illetve háztartási célokra használják leginkább.

Az esszenciális olajak növényekből kinyert gyógyhatású, aromatikus levek. Ezek a komponensek védik meg a növényeket a rovaroktól, a környezeti károktól és hatásoktól, illetve hozzájárulnak a növekedésükhöz és a környezethez való alkalmazkodáshoz. A növényből való kivonatolás során magas koncentrációjú olajak készülnek, melyek sokkal hatékonyabbak, mint a szárított gyógynövények.

A levendulaolaj az egyik legismertebb az esszenciális olajak között, mely számos módon alkalmazható gyógyírként.
Levendulaolaj, a legismertebb gyógyhatású esszenciális olaj

A levendulaolaj kémiailag komplex struktúrával rendelkezik, hiszen több mint 150 aktív alkotóelemmel büszkélkedhet, mely magyarázatul szolgál arra, miért is alkalmazható a levendulaolaj a rovarcsípéstől elkezdve egészen a reumatikus fájdalmak kezeléséig annyi mindenre. Ismert tulajdonságai között említhetjük gyulladáscsökkentő, gombaölő, antidepresszáns, antiszeptikus, baktériumölő, mikrobaölő, görcsoldó, fájdalomcsillapító, nyugtató és méregtelenítő hatását.

Az egyik legsokoldalúbb esszenciális olajként a levendulaolaj kiválóan nyugtat, kiegyensúlyozza a szellemet és a testet is, illetve revitalizál. Inhalálva, fürdővízbe csepegtetve, párologtatva, vagy testápolóinkhoz adagolva is alkalmazható, akár természetes parfümként, mely kíméletes az érzékeny bőr számára is.

Levendulaolaj felhasználási módjai

- alkalmazzuk bátran rovarcsípések kezelésére és a fájdalom enyhítésére
- aloe verával keverve napégés ellen kiváló
- a tarkóba masszírozva enyhíti a homloküregi fejfájást
- adagoljuk samponunkhoz, hogy megelőzzük a korpát és a hajhullást
- helyezzünk levendulát kis vászontasakba, majd tegyük a ruhásszekrénybe a molylepkék ellen
- a levendulaolajat öblítő helyett is alkalmazhatjuk, tiszta vízhez adagolva
- vízzel hígítva természetes légfrissítőt kapunk, melyet egyszerű pumpás flakonba töltve könnyedén használhatunk a lakásban
- egy-két csepp levendulaolaj a párnánkra, vagy az éjjeliszekrényre tett párologtatóba, és könnyen megy az elalvás
- a kisgyerekek fürdővizébe csepegtetett levendulaolaj ellazítja őket, és leegyszerűsödik a fektetés
- vese- és epehólyag gyulladásaira is alkalmazható
- hatásosan kezeli a gombás fertőzéseket
- csökkenti a lázat, csillapítja a köhögést és a megfázást
- háziállítok esetén természetes bolhairtó
- stimulálja az egészséges sejtek növekedését
- magas vérnyomás ellen is kitűnő
- csepegtessünk egy kevés levendulaolajat egy pamutlabdára, majd helyezzük a kukába, hogy semlegesítse a kellemetlen szagokat, illetve az azt okozó baktériumokat és gombákat. Zsenge leveleit mártások és egy tál ételek ízesítéséhez is használhatjuk.

Gyógyteához is hozzákeverhetjük, mert serkenti az epekiválasztást, így javítva az emésztést. A legnagyobb levendula mezők Provance-ban vannak még ma is. Látványuk, illatuk nem feledhető!

Levendulaolaj használatának szabályai
A tömény levendulaolajat sose alkalmazzuk közvetlenül a bőrre, és belsőleg se alkalmazzuk, illetve ne keverjük más olajokkal orvos vagy természetgyógyász felügyelete, engedélye nélkül! Ne kerüljön a szembe illetve a nyálkahártyára! Kisgyermekek és háziállatok elől zárjuk el! Tároljuk hűvös, száraz és naptól védett helyen! Ha kifejezetten irritál minket az illata, valószínűleg bőrünkön is allergiás reakciót váltana ki, így csak óvatosan próbálkozzunk az alkalmazásával, és ha bőrpírt és viszketést tapasztalunk, azonnal mossuk le a felületet!

Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A megfázás legyőzésének 10 egyszerű, természetes módja
  2013-11-12 20:51:12, kedd
 
  Állandó köhögés, orrfolyás, fejfájás, ez csak néhány a megfázás rengeteg kellemetlen tünete közül, amely betegség esetén megkeseríti a mindennapokat. A patikákban kapható gyógyszerek helyett miért nem próbálja ki inkább a felsorolt természetes gyógymódokat?

1 ) D- vitamin
A betegség megelőzésében és gyógyításában is fontos szerepe van, napi fogyasztása ajánlott.2000IU/nap dózisban, ha mellékpajzsmirigy betegsége nincsen.

Védekezzen természetes módon a megfázás ellen, próbálja ki a természet patikáját.
2.) Almaecet
Vírusos megbetegedésekkor a szervezet elsavasodik, ilyenkor nehezebben küzd az immunrendszer a kórokozók ellen, ezért nagyon fontos a megfelelő lúgosítás. Néhány evőkanálnyi almaecetet keverjen el meleg vízben, mézzel és citrommal, és fogyassza naponta többször. A hígítás aránya 1:10-hez.

3.) C- vitamin
Immunerősítő hatása miatt a megfázás megelőzésében és gyógyításában is fontos szerepe van. Betegség esetén napi 1000 mg szedése ajánlott.

4.) Méz
Nyugtató és gyógyító hatása mellett antioxidáns, antibakteriális és vírusölő tulajdonsága is ismert.

5.) Gyömbér
Nyugtató, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatású növény. A megfázáskor gyakori gyomorbántalmakra és emésztési problémákra is gyógyír. Melegítő hatása miatt javítja a vérkeringést, és segít a méreganyagok eltávolításában. Egy teáskanálnyi lereszelve és mézben elkeverve vagy teában kitűnő hatású.

6.) Cink
Gyógyítja a köhögést, tüsszentést, és szipogást. Immunerősítő, és az emésztőrendszert is egészségesen tartja.

7.) Echinacea
Egy 2007-es connecticuti egyetemi kutatás bizonyítja, hogy szedésével 50%-kal csökkenthető a megfázás valószínűsége, valamint betegség esetében napokkal csökkenti a gyógyulási időt.

8.) Neti pot
Ha eldugult orrtól szenved, ez a leghatékonyabb gyógymód. Töltse fel az edényt meleg vízzel és keverjen el benne egy evőkanál tengeri sót, majd öntse be egyik orrlyukán. Nem csak az orrüreget tisztítja meg, de a baktériumokat is eltávolítja.

9.) Oregano olaj
Sebgyógyulást és immunrendszert erősítő olaj, meggátolja a vírusok elszaporodását. Gyulladáscsökkentő, és a káros patogének ellen is hatékonyan küzd.

10.) Kókuszolaj
A legerősebb természetes vírusölő, a vírus belülről, a vírussejtbe hatolva pusztítja el. Napi két evőkanállal fogyassza, így meggátolhatja a betegség kialakulását.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Miért együnk sok fokhagymát?
  2013-11-12 18:52:10, kedd
 
 



Úgy tűnik, már egy naponta elfogyasztott kevés kis fokhagyma is segít megőrizni egészségünket. A fokhagyma népszerűségét elsősorban baktérium-, vírus-, és gombaölő tulajdonságainak köszönheti.

A vékony fokhagyma szeleteket számos ételhez hozzáadhatjuk, ez a rendkívül értékes fűszernövény nem csak kiváló ízt ad ételeinknek, hanem segít megőrizni egészségünket is. Sokan előszeretettel fogyasztják mézzel, korianderrel, petrezselyemmel a fokhagymát, így a bennük lévő értékes vegyületek jótékony hatása megtöbbszöröződik.
Szakemberek szerint naponta 2-4 gerezd fokhagyma elfogyasztása javasolt, ilyen dózisban már jelentkeznek egészség védő tulajdonságai.

A fokhagyma az egyik legnépszerűbb fűszernövény, mely kiváló íze mellett számos egészségre gyakorolt jótékony tulajdonsággal rendelkezik.
Miért fogyasszunk fokhagymát?

1, A fokhagyma egyik aktív hatóanyaga, a diallil szulfid képes hasítani és áthatolni a baktériumok membránján és hatékonyabban pusztítja őket, mint egyes antibiotikumok.

Egy vizsgálat során nyers fokhagyma kivonatot adtak két ételmérgezést okozó baktériumhoz, s a kivonat meglehetősen hatékonynak bizonyult a fertőzés kialakulásának megelőzésében.(Ez a hatása felülmúlta a vöröshagyma és a medvehagyma hatékonyságát.)

2, Állatkísérletekben a fokhagyma jelentősen csökkentette a résztvevő egyedek vércukorszintjét azáltal, hogy növelte az inzulin kiválasztást.

3, A fokhagyma általános és persze teljesen természetes immunrendszer erősítő, fontos szerepe van a fertőzések megelőzésében, gátolja a vírusok, baktériumok és gombák elszaporodását testünkben.

4, Szív- és érrendszer egészsége
Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a fokhagyma képes csökkenteni a vérnyomást és a homocisztein szintet. A homocisztein szint jól jelzi a szívbetegségeket és az abnormális koleszterinszintet.

A fokhagyma emellett gátolja a koleszterin oxidációját, ami nagyon jó, mert az infarktus kialakulásának egyik fő oka az oxidált koleszterin felhalmozódása az ereinkben.

A nem oxidálódott koleszterinből szintetizálja a szervezetünk a D3-hormont, és még más szteroid alapú hormonokat is, pl. ösztrogének, tesztoszteron.

A friss fokhagymában lévő aktív hatóanyagok csökkentik a vér triglicerid szintjét és gátolják az érelzáródás kialakulását.

5, Erős antioxidáns
A fokhagyma erős antioxidáns vegyületeket tartalmaz, melyek fontos szerepet töltenek be a rákos daganatok kialakulásának megelőzésben. A benne található allicin, szelén és más értékes hatóanyagok elősegítik a sejtek apoptózisát. Az apoptózis, vagy programozott sejthalál a normális sejtekre jellemző tulajdonság, míg a ráksejtek képesek ezt kikerülni, ennek következtében kontrollálatlan módon elszaporodhatnak, amivel a szervezet pusztulását okozzák.

6, A fokhagyma számos jótékony tulajdonságán felül kiváló méregtelenítő, segíti a nehéz fémek kiürülését a szervezetből ezért kifejezetten javasolt fogyasztani azoknak, akik szennyezett területeken, pl. nagy városokban élnek.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Meglepő tények a sárgarépáról
  2013-11-12 18:40:12, kedd
 
 


A sárgarépa gyökere tele van antioxidánsokkal, A- vitaminnal, ásványi anyagokkal, és béta-karotinnal.

Sárgarépa fogyasztással az alábbiakban tesz az egészségéért:

- magas vitamin, antioxidáns, és rosttartalommal rendelkezik, 100 grammban csak 41 kalória van, elhanyagolható mennyiségű zsír, és nulla koleszterin

Vásárláskor többfajta répával találkozhat, mindenképp az élénk színű, friss, fiatal zöldséget válassza.
- A- vitamin és béta karotin tartalma is magas, amely segít megelőzni a száj- és a tüdőrákot (de csak akkor, ha nem dohányzik! Dohányosokban éppen ellentétes hatást tapasztaltak. Náluk a béta karotinok megemelik a tüdőrák előfordulásának a gyakoriságát). Flavonoid tartalma miatt a bőr egészségéért is sokat tesz.

- a répában található falcarinol meggátolja a rák kialakulását, mert elpusztítja a rákosodásra hajlamos sejteket.

- a friss zöldségnek a C- vitamin tartalma is magas, a napi beviteli mennyiség 9%-át megtalálhatja 100 grammban. A C- vitamin az íny, fogak, és a kötőszövetek védelméért felelős, valamint a szabadgyökök megkötésével védi a szervezetet a megbetegedésektől.

- komplex B- vitamin tartalma is magas, amelyek az egészséges anyagcsere folyamatokhoz elengedhetetlenek.

- a karotint a máj A- vitaminná változtatja, amely kell a jó látáshoz, a nyálkahártyák épségének a biztosításához, a szem védelméhez, a spermiumok termelődéshez, a bőr egészségéhez, és a szervezet megfelelő fejlődéséhez. A legjobb, ha mellette bőségesen fogyasztunk D vitamint is, pl. napozunk vagy tengeri halat eszünk. A rendszeres szoláriumozás nem növeli meg a bőrben a D-vitamin szintézisét, tehát jótékony hatás nélkül barnít.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Sportos nyuszi :-) gif
  2013-11-12 05:39:12, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Kispapagáj gif
  2013-11-12 05:38:09, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
A mellékvese-kimerültség
  2013-11-12 05:24:53, kedd
 
 



A mellékvese-kimerültség tünetei és hét módszer a mellékvese mirigyeinek gyógyítására

Az állandó mentális stressz a mellékvese hormonok fokozott szintézisével jár, aminek következtében ez az egyébként létfontos páros szervünk egy idő után "elfárad" a mi a kéregállomány és a velőállomány hormonjainak a szintézisének a zavarát okozza. Ezt a problémát a stressz összes típusa - fizikai és érzelmi stressz egyaránt - kiválthatja, ha tartósan fennáll, és ha nem tartják kordában, olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a 2-es típusú cukorbetegség, pajzsmirigybetegségek vagy szívinfarktus, stroke.

A mellékvese-fáradtságnak számos tünete van, ezek elég változatosak. A következők a leggyakrabban előforduló tünetek:

A mai modern világban a mellékvese-fáradtság rendkívül gyakori: szakértők becslése szerint az emberiség durván 80 százaléka szenved tőle valamilyen szinten.
 szorongás
 pánikrohamok
 hasmenés
 gyakori vizelési inger
 pajzsmirigyproblémák
 sóéhség
 cukoréhség
 álmatlanság
 fáradtan ébredés
 koffein fogyasztása reggelente ahhoz, hogy ,,bekapcsoljon"
 stressz
 a stressz kezelésére való képtelenség
 túl sok gondolkodás (amikor az agy nem képes kikapcsolni)
 szédülés ülő vagy fekvő helyzetből történő felálláskor
 folyadékretenció a lábfejben és a bokában
 alacsony vérnyomás

Amint láthatja, a mellékvese-fáradtságnak rengeteg tünete van, amelyek egy idő után komolyabb egészségügyi problémához vezetnek. A jó hír viszont az, hogy sok mindennel tudjuk támogatni a mellékvesénk működését, hogy visszakerüljenek a normális, egészséges állapotukba.

Csökkentse vagy kerülje az élénkítő szereket!

Az olyan élénkítők, mint a koffein, az alkohol, a nikotin és a drogok használata hosszútávon kimerítik a mellékvese mirigyeit. Annak, aki úgy érzi, reggelente muszáj kávét innia, meg kell értenie, hogy bár úgy érezheti, hogy a koffein segít, az valójában csak mellékvese-fáradtságot idéz elő.

Meditáljon!

A napi meditációval csökkentheti a stressz szintjét. Ha akár napi 10-15 percre elcsendesíti az elméjét, bizonyítottan kevesebb stresszel fog élni.

Figyeljen oda az étrendedre!

A sok feldolgozott élelmiszer fogyasztása stresszt idéz elő a szervezetben, habár ezt sokan nem hiszik el. A feldolgozott ételekben olyan vegyszerek vannak, amelyekre a testünknek nincs szüksége: tartósítószerek, színezékek, stabilizátorok, stb. Ezek a vegyszerek negatív hatással lehetnek a szervezet több rendszerére, és olyan végtermékek maradnak utánuk, amelyeket a testnek el kell raktároznia vagy meg kell semmisítenie. A mellékveséknek a hormonok szintéziséhez nagyon sok C-vitaminra van szükségük. nem véletlen, hogy a szerveink közül a mellékvesékben van a legmagasabb C-vitamin szint. Szent-Györgyi is, amíg rá nem jött arra, hogy a paprika a C-vitamin bőséges forrása, addig fáradtságos munkával a mellékvese kivonatokból vonta ki, az akkor még méreg drága C-vitamin (hexuronsavat). Tehát az elégtelen C-vitamin fogyasztás mindig mellékvese hormonszintézis zavarokat is okoz.

Fogyasszon sok adaptogén növényt!

Számos adaptogén növény létezik, amelyek hasznosak a mellékvese mirigyei számára. Ezek a növények fogyaszthatók teaként, tinktúraként, porként vagy kapszulaként. Például:

 varjúháj
 álombogyó
 tulsi vagy szent bazsalikom
 koreai ginzeng
 He Shou Wu vagy japánkeserűfű
 édesgyökér (az édesgyökér vérnyomásnövelő)

Hagyjon magának időt relaxálni!

Legyen ideje kikapcsolódni, és mindenképpen hagyjon időt azokra a dolgokra, amiket szeret csinálni és amik boldoggá teszik!

Fogyasszon több sót!

A mellékvese mirigyei imádják a sót. Vegyen jó minőségű, feldolgozatlan sót, mint például a kelta tengeri só vagy a himalája só, és használja bátran!(napi 5-6 gr mennyiségig)

Próbálja ki ezt a mellékvesevédő koktélt!

Próbálja ki ezt a koktélt lefekvés előtt, ha álmatlanságban szenved, vagy ébredés után, ha nehezen indulnak a reggelei!

1 dl narancslé vagy két citrom leve 3 dl vízben oldva (vagy más C-vitamin forrás)
fél tk tejszín vagy tartármártás
fél tk kelta tengeri só


Keverje össze és igya meg!
Forrás:drtihanyi

 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Nekünk így jó :-)
  2013-11-12 04:58:33, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Édes kiskutya álom
  2013-11-12 04:57:10, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Álmos pici cica
  2013-11-12 04:56:04, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 480 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5184
  • e Hét: 21851
  • e Hónap: 53337
  • e Év: 258038
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.