Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Petrezselyem
  2014-03-21 16:00:06, péntek
 
  Petrezselyem - tea, fürdő és fűszervaj
A petrezselymes krumplin kívül is remekül használhatjuk ezt kiváló fűszer- és gyógynövényt, össze is gyűjtöttem pár lehetőséget:

Petrezselyem-tea - hajra és karikás szemekre

Forrázunk le egy teáskanál petrezselymet egy csészényi forró vízzel, majd 15 perc áztatás után szűrjük le. Ha a hajunkra kenjük ( :-D ) fényesebb lesz tőle, ha pedig a teával átitatott vattakorongot teszünk a szemünk alá, a lila karikákat tüntethetjük el!

(Tulajdonképp meg is ihatjuk, akkor vizelethajtó tulajdonságát fogjuk tapasztalni... J )

Petrezselyem-fürdő - a szép és tiszta bőrért

1 csészényi petrezselymet öntsünk fel 2 csésze almaecettel egy jól zárható üvegben. Az üveget 2-3 napig tegyük meleg helyre és naponta 1-2 alkalommal rázzuk fel. 3 nap után szűrjük le a petrezselymet, a folyadékot pedig töltsük egy tiszta üvegbe. Egyszerre 1 csészényit öntsünk a fürdővízhez, ez a mennyiség 2 alkalomra elegendő. Készíthetünk egyszerre nagyobb mennyiséget, mert sötét, hűvös helyen tárolva nagyon sokáig eláll.

Fűszervaj - hogy egy kis gasztro is legyen J

1 kis kocka teavajat szoktam venni és amikor kicsit felengedett egy tálban egy kiskanál olívaolajjal habverővel jól összekeverni. Ezután keverem bele a zöldfűszereket, hol ezt, hol azt... Finom benne a petrezselyem, a bazsalikom, az oregánó, a zöldbors, a fokhagyma, de persze akármilyen fűszer mehet bele. Nagyon szeretem héjában sült krumplival, de használtam már főzéshez is vagy egyszerűen kenyérre kenve.


Nyers petrezselyem - a nyersen szétrágott néhány levélke frissíti a leheletet, még fokhagymaevés után is, de rovarcsípést is bedörzsölhetünk vele, megszünteti az égő érzést, viszketést.

És persze szórjunk az újkrumplira is, az mégis csak klasszikus... :-D
Javas Zsuzsa
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Nyugi tea
  2014-03-21 15:57:42, péntek
 
  Nyugis tea - nyugtató teakeverék idegeskedőknek
Aki hajlamos az idegeskedésre és túlzott aggódásra (persze relatív, hogy mi a túlzott.. :-)), akinek ismerős az idegességtől görcsbe ugró vagy remegő gyomor, nem-evés és rossz hangulat, annak szívből ajánlom ezt a teakeveréket. 3 gyógynövényből áll, amelyek mind beszerezhetőek bioboltban vagy gyógyszertárban (sok gyógyszertár meglepően sokféle gyógynövényt is forgalmaz).


A recept rém egyszerű:


Hozzávalók:
2 "egység" orbáncfű
2 "egység" levendula
1 "egység" galagonya
A gyógyfüveket összekeverjük (szigorúan kerülve a fém kanál és edények használatát), jól zárható üvegedénybe tesszük és nem túl napfényes helyen tároljuk. Hasonló hatásuk miatt ezek a gyógynövények nyugodtan összekeverhetőek, hatásuk pedig keverékként sokkal erősebb, mint egyenként.


És íme egy rövidke leírás az alkotóelemekről:
Az orbáncfű teaként kiváló ellenszer idegeskedés, depresszió, alvászavarok ellen, külsőleg pedig bőrgyulladások, nehezen gyógyuló sebek kezelésére. Gyógyító hatással van az emberi szervezetre gyomorfekély vagy vese- és epebántalmak, továbbá idegi eredetű gyomor-bélrendszeri panaszok esetén. A száj belső sérülései esetében is használható.

A levendula teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő. Kiválóan használható nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. A levendula-fürdő csökkenti a reumás fájdalmakat. Mivel illata is nagyon jó, a kis illatpárnák is gyakran készülnek levendulából.

A galagonya a "szív gyógynövénye". Szíverősítő és szívnyugtató és vérnyomáscsökkentő hatása bizonyított. A stresszes életet élőknek igazán hasznos hetente 1 csésze galagonyateát inniuk. Javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását.
Javas Zsuzsa
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Gyógynövényes méz
  2014-03-21 15:55:41, péntek
 
  Gyógynövényes méz

Igazi "csodaszer" influenza ellen és ajándéknak is remek lehet ez a gyógynövényes méz.
A méz már önmagában immunerősítő hatású, a csipkebogyó az egyik legmagasabb C vitamin tartalmú növény, amire szintén nagy szükség van - nem csak megfázás esetén. A kakukkfű egyéb jótékony hatásai mellett kiváló köhögésre, a csalán pedig szintén remek immunerősítő és vértisztító hatású.

Egyszóval CSO-DA-SZER... :-D
Elkészítéséhez a különböző gyógynövényeket könnyen beszerezhetjük gyógyszertárban vagy bioboltokban, persze ha felismerjük őket, saját kezűleg is gyűjthetjük. :-) A mézet kicsit fel kell melegíteni, mielőtt a gyógynövények belekeverjük, hogy hatóanyagaik könnyebben kioldódhassanak. A mézet üvegestől mikróban melegíthetjük, elég 5-10 másodperc és már bele is szórhatjuk a kiválasztott gyógynövényeket, bogyókat. A mézes üveget forró vízbe is állíthatjuk, így is könnyen belekeverhetjük a gyógynövényeket. Később érdemes a mézet műanyag (még jobb a bambusz) teaszűrőn keresztül a teába tenni, hogy ne zavarják később a növénydarabkák az ivást.

Kipróbált recept, mindenkinek ajánlom!!

És íme egy rövid összefoglalás a hozzávalók hatásáról:
A méz
- pozitívan hat az izomzat és a szív működésére,
- kedvezően befolyásolja az emésztőrendszert,
- vérnyomás csökkentő,
- gyógyító hatású légúti- és májbetegségeknél


A csipkebogyó
-A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin forrás, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. (A C-vitamin fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.)

A csalán
- jól alkalmazható köhögésre és asztma ellen,
- hatásos érelmeszesedés megelőző tulajdonsággal bír,
- kiváló vértisztító és vízhajtó, eltávolítja a szervezetből a méreg- és salakanyagokat,
- vas tartalma jó a vérszegénységre,
- pozitívan hat a bélbetegségekre,
- külsőleg kedvező hatású ízületi bántalmak, reuma esetén,
- kiváló immunerősítő hatása van

A kakukkfű
- gyomorjavító, görcsoldó
- köhögéscsillapító
(- a görögök számára a hősiességet jelképezte, a kutatások szerint pedig késlelteti az öregedési folyamatot)

Javas Zsuzsa
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Orgonaszörp
  2014-03-21 15:45:43, péntek
 
  Hozzávalók:
orgonaszirmok
víz
méz
cukor (el is hagyható)
szegfűszeg / fahéj / kardamom

Pontos mennyiségeket sajnos nem tudok írni, mert nem mértem le külön mindent. Az orgonaszirmokat fazékba tettem, felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje és feltettem forrni. Egy nagyon kevés cukrot tettem hozzá (kb. 3 evőkanálnyit), ízesítettem a fűszerekkel és rendszeresen kevergetve felforraltam. A fűszereket kis fűszerzacskóban tettem bele, hogy később könnyen kivehető legyen és ne maradjanak a kemény fűszerdarabok a szörpben és a dzsemben. Amikor már néhány perce forrt, kimertem belőle elég sok levet, ebből lett a szörp. Még forrón belekevertem néhány evőkanál mézet, üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem. Innen kerültek az üvegek 2 nap múlva a kamrapolcra. :-) Ebből a szörpből jóval többet kell tenni a vízhez, mint a hagyományos szörpökből, de én szeretem, hogy kevésbé az édes íz érvényesül.

Azért is tetszik nekem ez a recept, mert a lé lemerése után visszamaradt sűrű orgonavirágos maradékból gyorsan lehet dzsemet készíteni, így egyből két legyet ütünk egy csapásra. ;-)
Javas Zsuska
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Orgonaecet
  2014-03-21 15:40:13, péntek
 
  Hozzávalók fél literhez:

2 marék orgonaszirom
3 dl fehérborecet
2 dl "sima" ecet (20%-os)

Az orgonákat alaposan megmostam és leszedegettem a szirmait. Ez a frissen szedett virágoknál elég lassan ment, el is ment az idő, így a maradék virágokat éjszakára hűtőszekrénybe tettem. Másnap újra nekiálltam és csodák csodája a szirmokat könnyen, gyorsan le lehetett szedegetni... :-) )
Egy alaposan megtisztított és megszárított üvegbe beleszórtam a szirmokat és felöntöttem a kétféle ecettel. Lehet csak ilyen vagy csak olyan ecetet is használni, én most variáltam a kettőt. Jól összeráztam és betettem a kamrába. 2-3 hetet kell így áznia, hogy az ecet átvegye az orgona aromáit, addig ahányszor arra járok, kicsit felrázom az üvegben. 2-3 hét múlva majd leszűröm és úgy öntöm üvegbe az ecetet. Salátákhoz tervezem majd használni.
Javas Zsuska receptje
 
 
0 komment , kategória:  Ecetekről  
Orgonatinktúra
  2014-03-21 15:26:23, péntek
 
  Nemsokára nyílik az orgona,legyünk résen a szedéssel!

Hozzávalók:
orgonaszirmok
alkohol: lehet tiszta szesz vagy vodka (ez vodkával készült)

Egy jól záródó üvegbe szórtam a virágszirmokat és felöntöttem a vodkával, majd 3 hét áztatás következik. Ezután le kell szűrni és egy tiszta, jól záródó üvegbe önteni.

Ezzel a tinktúrával hatékonyan kezelhetjük az ízületi, zúzódás okozta és reumás fájdalmakat. Belsőleg napi 3 x 30 cseppet cseppentsünk vízbe vagy teába és igyuk meg, külsőleg pedig 1/3 alkoholos kivonat, 2/3 víz hígításban használhatjuk borogatásként vagy dunsztkötésként.
Javas Zsuskától
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Horkolás ellen
  2014-03-21 15:06:02, péntek
 
  Tudta, hogy a kimerültség is hajlamosíthat horkolásra?
A gyakori éneklés vagy a körlégzés erősíti a légutak izomzatát. A körlégzésért felelős izom segítségével tudjuk függetleníteni a szájüregünket az orrüregünktől és ez az izom vesz részt a horkolásban is, ami alvás közben ellazul. Ha körlégzéssel tréningeljük ezt az izmot, így az kevésbé lesz hajlamos az ellazulásra.

Első lépésként készítsünk elő egy pohár vizet szívószállal. Lágyan fújjunk bele a szívószálba és próbáljunk meg mindig levegőt tartani a szánkban. Amint az orrunkon keresztül levegőt kell vennünk, közben folyamatosan préseljük ki a szánkban maradt levegőt, amit egy kis gyakorlással tökéletesen elsajátíthatunk. Tulajdonképpen teljesen nem lehet megszüntetni a horkolást, de azért ez is jól bevált praktikák egyike lehet.

Hol alakul ki a horkolás?
A horkolás nem betegség, inkább tünet, ami a felső légutakban az úgynevezett garatban jön létre. A garatizmoknak az a feladata, hogy alvás közben a légutat folyamatosan nyitva tartsa, ugyanis minden belégzésnél szívó erő hat a rugalmas garatfalra. Az idegrendszernek ezért gondoskodnia kell az alvás alatt ellazult izomzat átjárhatóságáról a levegő számára. A horkolás gyakori, különösen idősebb korban és a túlsúlyos embereknél. A súlyosabb horkolás gyakori felébredések oka lehet éjszakánként, nappal pedig álmosságot okozhat.

Mi hajlamosít horkolásra?
Az emberek jelentős hányada horkol és jóval gyakoribb a férfiak körében, mint a nőknél, emellett pedig számos tényező is elősegíti. Ilyen például a túlsúly, dohányzás, fáradtság, kimerültség, nátha vagy allergia, orrsövényferdülés, esetleg a polipok, amelyek vákuumot létrehozva a garatban alvás közben gyorsítják a levegő áramlását. Legtöbbször alkati kérdés, velünk született képességünk a horkolás hajlama. A nagyobb méretű nyelv, a lelógó lágy szájpad, a megnagyobbodott mandulák mind örökölhetők. Egy fül-orr-gégészeti vizsgálat egyértelműen választ adhat kérdéseinkre.

Praktikák horkolás megszüntetésére
A horkolás legtöbbször háton fekve fokozódik, ezért oldalt fekvés segíthet a horkolás megszüntetésében. Szívbetegek ne a bal oldalukon feküdjenek. Jobb oldalon fekvés a gyomorbetegeknek ajánlott, a bal oldali fekvő testtartást a krónikus májbetegek válasszák.

A felsőtest megemelése is javíthat a helyzeten. Tervezett lefekvés előtt 2 órával csak könnyű ételt fogyasszunk, kerülve a magas zsírtartalmú tej vagy szójatej fogyasztását, mivel ez nyákképződést okoz éjszaka a garatban, ami a horkolást fokozza.

Az altatók és nyugtatók is erősítik a horkolást. A rossz fekvéssel a rossz szokást erősítjük, mindenesetre a hason fekvés mindenkinek jó, aki horkol. Ki kell kísérletezni, hogy kinek mi a legmegfelelőbb alvási pozíció, hogy eleget tudjon pihenni, jobban működjön a szíve, valamint egyéb előnyös hatásokat is megtapasztaljon és természetesen ne horkoljon!
SZERZŐ IMPULSER MAGAZIN
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Időskori vérszegénység
  2014-03-21 14:54:11, péntek
 
  Vérszegénység utalhat komoly betegségre is. A krónikus vérvesztés oka leggyakrabban a tápcsatorna-betegség, polipok, vagy az aranyeres csomók lehetnek. A gyomor-bélvérzés kialakulhat bizonyos fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők kontroll nélküli szedése miatt is.

A vérzés gyakran laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki, és többnyire fáradékonyság formájában, szédüléssel, szívelégtelenséggel, vagy légszomjjal jelentkezik.
Az életkor előrehaladtával gyakoribb a B12 vitaminhiány okozta vérszegénység, amit ,,vészes vérszegénységnek" is hívnak. A vasbevitelt elsődleges forrását az állati eredetű táplálékok - hús, tojás és a többi - jelentik, ám ha csökken az étvágy, a tej, kenyér, illetve ez egyoldalú táplálkozás nem teljesen fedezik ezeket a szükségleteket.

Mi állhat a háttérben?
Időskorban a gyomor és a bél nyálkahártyája sorvad, így a felszívódás - főleg a folsav, illetve a B12 esetében - romlik, ami jellegzetesen időskori probléma. Mivel a vérszegénység az idős korban gyakran tünetmentes, néha tévesen értelmezhetőek a tipikus tünetek, mint például a gyengeség, a fáradékonyság, a csökkent aktivitás vagy a szédülés. Ha a gyomor nyálkahártyája beteg, akkor nem tud termelni egy fehérjét, ami szükséges a B12 vitamin felszívódásához, ami pedig a vörösvérsejtképzéshez nélkülözhetetlen. A vasfelszívódás zavarát- a pótolt vasra nem javuló vashiányt- leggyakrabban az úgynevezett lisztérzékenység okozza.

Hiba a vérképzésben
Egy másik vérszegénységhez vezető ok az, amikor bár nincs vérzés, elegendő a vasbevitel, de azt az immunrendszer nem engedi felhasználni a vérképzéshez. Általában krónikus betegségekhez társulnak fertőzések, autóimmun kórképek, különböző anyagcsere betegségek, illetve valamennyi rosszindulatú daganat is, ami krónikus vérszegénységet okozhat. Az idős szervezet nehezebben tud alkalmazkodni a vérszegénységhez és előbb is jelentkeznek a tünetei. Éppen ezért az életkor előrehaladtával fontossá válnak a szűrővizsgálatok, ugyanis sok betegség időben még kezelhető, gyógyítható és ezzel a szövődmények is megelőzhetők.

Napi vasforrások
Önként soha ne szedjünk vaskészítményt, illetve vaspótláskor megfelelő mennyiségű C-vitamin beviteléről is gondoskodni kell. A cékla ugyan nem tartalmaz extra vasmennyiséget, de elősegíti a vörösvértestek regenerálódását. A spenótnak, sóskának viszonylag magas (4-4,6 mg/100 g) a vastartalma, viszont oxálsav tartalmuk gátolja a vas hasznosulását. Kifejezetten a vas felszívódása ellen hat a túlzott rostbevitel, a hüvelyesek gyakori fogyasztása, viszont akár meg is szüntethető a vashiány a gomba, mák, dió, a szilva, máj-, vörös húsok, nyers zöldségek, tonhal, paradicsomlé rendszeres fogyasztásával.

Immunerősítéshez
Ha szeretnénk szervezetünket vitaminokkal és energiával támogatni, használhatjuk a Lifepulser Barley Germ árpacsíra formulát is, akár különböző kúrák kiegészítőjeként. Kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükséges tápanyagokat tartalmaz, használatával szebb lesz bőrünk, hajunk, körmünk.
SZERZŐ IMPULSER MAGAZIN
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Legősibb orvosság
  2014-03-21 14:30:40, péntek
 
  A gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteink bővítése és alkalmazása a legkülönbözőbb betegségek gyógyítására és megelőzésére kínálnak alternatív megoldást. A legismertebb és legelterjedtebb gyógymód a világon. Az alábbi növényeket a bennük lévő hatóanyagok miatt gyógyászati célokra használjuk.

Fűzfakéreg
Az aszpirin hatóanyaga az acetilszalicilsav, amely a fűzfa kérgében megtalálható szalicin származéka. Ősidők óta fájdalomcsillapításra használták. A fűzfakéreg természetes láz- és fájdalomcsillapító, amely hatását lassabban fejti ki, mint az aszpirin.

Elkészítés: 2-3 teáskanálnyi adagot 150-200 ml hideg vízben áztassunk 8 órán át, majd szűrés után fogyasszuk. Fájdalomcsillapításnál vegyük figyelembe, hogy a fűzfakéreg hatása a májban történő anyagcsere folyamatok lezajlása után alakul ki, vagyis késleltetett, tehát kevésbé alkalmas akut panaszok kezelésére. Külsőleges alkalmazása ízületi és reumatikus fájdalmak esetén jöhet szóba.

Fekete nadálytő
A fekete nadálytő erős, ágas-bogas gyökérzetét őrlik lisztté.Fő hatóanyaga az allantoin, a szövetépülés előmozdítására, sérülések gyógyítására alkalmas. Rendkívüli a hegesítő, hámosító hatása, külsőleg alkalmas a csonthártya regenerálására.A gyökerek a levelek hatóanyag tartalmának sokszorosát tartalmazzák. A fekete nadálytőből készült főzettel átitatott sebek váladékozása és gennyesedése megszűnik.

Gyógyborogatást úgy készíthetünk, hogy 50-100 g fekete nadálytő-lisztet egy tálban, szűz olajjal és forró vízzel összekeverünk. A langyos pépet kenjük rá a beteg testrészre. Kozmetikai célokra is használható, kiváló bőr- és szemránckrémet készíthetünk belőle.

Közönséges bojtorján
Erdő szélén, utak mentén, ligetekben találkozhatunk a közönséges bojtorjánnal. Gyökerének hatóanyagai inulin, illóolaj és keserű anyag. A népi gyógyászatban vértisztító orvosságnak használták, vizelethajtóként és izzasztószerként. A népgyógyászat külsőleg az ekcémás bőrfelületek kezelésére, a fejbőr korpásodásának megszüntetésére, továbbá reuma és bőrbetegségek kezelésére is alkalmazza.

Az apróra őrölt gyökeret áztassuk szűz olajban, majd szűrjük le és máris használhatjuk! Hajszeszhez a gyökeret áztassunk egy napig 40 fokos egészségügyi szeszben! Teakeverékben is felhasználható, mint anyagcsere-serkentő, máj- és epebetegek számára. Reuma elleni és húgykőoldó hatása is ismert.


Végül egy extra tipp gyógyborogatáshoz:

Alapanyagok: apróbojtorján-gyökér 200 g, fekete nadálytő-gyökér 100 g, tölgyfakéreg 50 g, orbáncfű 50 g, körömvirág 50g

A gyökereket aprítsuk fel, keverjük jól össze! Az összes alapanyagot együtt tároljuk egy lezárt üvegben. Alkalmanként vegyünk ki belőle 4-5 evőkanálnyit, 10 percig főzzük 1,5 l vízben! Azután szűrjük le, hagyjuk lehűlni és ezzel borogassuk a sebet, ami pár napon belül gyógyulni kezd.
SZERZŐ IMPULSER MAGAZIN
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 164 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 287
  • e Hét: 5977
  • e Hónap: 12349
  • e Év: 63140
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.