Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Zöldséges csirkepite
  2014-03-07 13:46:10, péntek
 
  Hozzávalók
1- főre:
110 g csirkemell (filé)
70 g sárgarépa (nyers)
70 g zöldborsó
70 g gomba - csiperke/sampion
1 g só - jódozott, finomított
1 csipet bors - fekete (őrölt)
1 csapott mokkáskanál majoránna

Elkészítés

1 Egy lábast úgy 1,5 centi magasságig felöntök vízzel, majd belehelyezem a párolóbetétet. A párolóbetétre helyezem a megmosott, megtisztított, kockára vágott répát és gombát, illetve a zöldborsót. Tetőt teszek rájuk és közepes lángon, kb. 10 percig (félpuha állapotig) gőzben főzöm őket.

2 Mialatt a zöldségek puhulnak, a csirkemellet vágódeszkára helyezem, folpackot teszek rá, majd kikloffolom. Minél vékonyabb, annál jobb, de persze ügyeljünk, hogy ne "lyukadjon ki"!

3 A kikloffolt húst sóval, borssal és majorannával bedörzsölöm, majd alufóliára teszem.

4 A félpuha/ puha zöldségeket rákanalazom a csirkemellre (ami már nem fér rá, az még jól jön a köretnél), majd a husinak egy kis peremet kialakítva, becsomagolom és egy jénai tálra helyezve a 200 C-ra előmelegített sütőbe rakom. 40 perc után (mikor megpuhult a hús), az alufólia tetejét széthúzva, 5 percig még süttetem a zöldséges csirkét.

5 A sütőből kivéve, óvatosan kibújtatom az alufóliából, majd egy tányérra helyezem. Köretként remekül illik hozzá a párolt rizs, amelyet a csirke "töltelékéből" kimaradt zöldségekkel keverhetünk össze, s hogy jobban csússzon az étel, készíthetünk hozzá kapormártást is.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Sütőtökös lepény medvehagymával
  2014-03-07 13:43:31, péntek
 
  15-nap Böjtös étel

Sütőtökös lepény recept

Hozzávalók

A lepényhez:
30 dkg sütőtök
1 fej hagyma - vörös
2 gerezd fokhagyma
2 db tojás (felvert)
4 evőkanál búzaliszt (BL55)
1 kávéskanál só
1 mokkáskanál bors - fehér (őrölt)
1 csokor medvehagyma
A sütéshez:
2 dl étolaj

Elkészítés

1 A tököt reszeljük le káposzta reszelőn.

2 A vöröshagymát apróra vágjuk, hozzá nyomjuk a fokhagymát.
Hozzákeverjük a lisztet, a kikevert tojásokat.
Befűszerezzük a sóval, borssal, medvehagymával, kaporral.
Jól összekeverjük.

3 Forró olajban, kerek lapokat, lepénykéket sütünk belőle.
Sajttal ketchuppal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Böjtös ételek (húsmente)  
Jó tudni!
  2014-03-07 11:39:23, péntek
 
 

Száraz alapanyagok



1/2 teáskanál = 0,5 ml

1/4 teáskanál = 1 ml

1/2 teáskanál = 2 ml

3/4 teáskanál = 4ml

1 teáskanál = 5 ml

1 evőkanál =15 ml

2 evőkanál = 30 ml

1/4 bögre = 60 ml

1/3 bögre = 75 ml

1/2 bögre = 175 ml

2/3 bögre = 150 ml

3/4 bögre = 175 ml

1 bögre = 250 ml

2 bögre = 500 ml

3 bögre = 750 ml

4 bögre = 1 liter



Sütőformák méretei



Forma

Tepsi Űrtartalom Méret cm-ben

2 liter 20×20×5

2,5 liter 23 ×23 × 5

3 liter 30×20×5

3,5 liter 33×23×5

Gyümölcskenyérforma

1,5 liter 20×10×7

2 liter 23×13×7

Tortaforma

1,2 liter 20×4

1,5 liter 23×4

Piteforma

750 ml 20×3

1 l 23×4


KONYHAI MÉRTÉKEGYSÉGEK VÁLTÓSZÁMAI ÉS JELEI

1 liter (rövidítve: l) = 10 dl = 100 cl = 1000 ml

1 deciliter (rövidítve: dl) = 10 cl = 100 ml

1 centiliter (rövidítve: cl) = 10 ml

1 milliliter (rövidítve: ml) = 0,1 cl = 0,01 dl = 0,001 l

1 kilogramm (rövidítve: kg) = 100 dkg = 1000 g

1 dekagramm (rövidítve: dkg) = 10 g

1 gramm (rövidítve: g) = 0,1 dkg = 0,001 kg

1 mokkáskanál (rövidítve: mk) = 2 ml

1 kávéskanál (rövidítve: kk) = 5 ml

1 teáskanál (rövidítve: tk) = 5 ml

1 gyermekkanál (rövidítve: gyk) = 10 ml

1 evőkanál (rövidítve: ek) = 15 ml

1 pohár (rövidítve: poh) = 2 dl (vizespohár)

1 csésze (rövidítve: csé) = 2,5 dl

1 bögre (rövidítve: bgr) = 2,5 dl

1 gerezd (rövidítve: ger)

1 csokor vagy csomag (rövidítve: cs)

1 csipet (rövidítve: csi)

1 csapott evőkanál (rövidítve: csek)

1 púpozott evőkanál (rövidítve: pek)

1 késhegynyi (rövidítve: kh)
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Tavaszi rizstorta
  2014-03-07 11:38:22, péntek
 
 
14-nap Böjtös étel

Köretként,de önálló ételként is fogyaszthatjuk.


Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
40 dkg főtt rizs
3 db tojás
15 dkg reszelt sajt
2 dl tejföl

ételízesítő
1 db tojás a kenéshez
sárgarépa /durvábbra reszelve/
piros és zöld színű paprika
kukorica
borsó, illetve bármilyen zöldségféle, ami van otthon

Elkészítése:

A tésztát nyújtsuk ki akkorára,mint a tortaformánk. Szépen igazgassuk ki, hogy az oldalára is kerüljön.

Az előkészített zöldségeket vegyítsük a főtt rizshez. A tejfölt, a tojást, a sajt felét keverjük össze, tegyük bele az ételízesítőt, sót, és öntsük rá a rizses zöldségre, majd óvatosan keverjük össze, és öntsük a tortaformában lévő tésztánkra. A tetejét kenjük meg a tojással és szórjuk meg a maradék sajttal.

Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Melegen-hidegen finom és mutatós köret.
 
 
0 komment , kategória:  Böjtös ételek (húsmente)  
Nincs Cím
  2014-03-07 11:15:39, péntek
 
  SALÁTARECEPT VARIÁCIÓK

Vegyes pitypangsaláta

Olajból, borecetből vagy citromléből kevés só hozzáadásával salátaalapot készítünk. Ehhez apróra vágott zöldséget, (pl. petrezselyem, hagyma, metélőhagyma, medvehagyma) és szükség szerint finomra őrölt fűszert: kakukkfüvet, repkényt (nagyon keveset), majorannát, bazsalikomot adunk. ízlés szerint más fűszereket is felhasználhatunk, így köményt, ánizst, koriandert, borágót, borsfüvet, lestyánt, zsályát, levendulát, rozmaringot. Ezekhez esetleg egy szétnyomott főtt burgonyát adunk. A finomra vágott zsenge pitypangleveleket a pácba tesszük, jól átforgatjuk és legalább egy órán át - ha van időnk, tovább - állni hagyjuk.

Pongyola pitypang saláta olvasztott vajban

250 g fiatal pitypanglevelet megmosunk, finomra vágjuk, majd sóval, borssal ízesített olvasztott vajjal leöntve 30 percig állni hagyjuk, közben fokozatosan lehűtjük. Az ízesítést ecet vagy citromlé hozzáadásával fejezzük be.

Pongyola pitypang saláta póriasan

A tál alján egy fokhagymagerezdet szétnyomunk, erre 2-3 evőkanál olajat, 1-2 evőkanál ecetet, 1 teáskanál mustárt, sót és csipetnyi cukrot adunk, simára keverjük. Ebbe a salátaöntetbe kb. 150 g alaposan megmosott, lecsepegtetett, zsenge pitypanglevelet teszünk, majd tálalásig állni hagyjuk (kb. 30 perc).

Pongyola pitypang saláta parasztosan

Meleg, fokhagymával kikent lábosba szórjuk a pitypangleveleket majd vörösborecetben megforgatva, csipet sóval és kevés borssal meghintjük. Tálalás előtt ropogósra pirított füstöltszalonna-szeletekkel díszítjük. Franciaországban ezt a salátát fokhagymaszeletekkel eszik.

Sajtos pitypangsaláta

A fiatal pitypangleveleket 1/3 rész ecetből, 2/3 rész olajból (ízesítés: só, bors, csipet cukor, 1 teáskanál mustár) álló öntetbe keverjük, és egy olyan szelet kenyeret, amelyet előzőleg fokhagymával bedörzsöltünk, aprítunk hozzá. Végül az egészre vékony szeletekben markáns ízű, zsírdús sajtdarabokat hintünk, összekeverjük a salátával és 30 percig érni hagyjuk.



Pitypangfej saláta

A még ,,bimbózó" virágzatot (200 g) keresztben finom szeletekre vágjuk, csipet cukrot, kevés sót, 1 kis, finomra vágott hagymát adunk hozzá. 2 vagy 3 szelet finomra vágott angol szalonnát ropogósra pirítunk. Ha kész van, kivesszük a serpenyőből és a forró zsiradékba 2 evőkanál borecetet öntünk. Ha felforrt, a felaprított pitypangfejeket beleszórjuk és összekeverjük. A salátát összevágott kemény tojással (fejenként 2 db) körítjük és azonnal tálaljuk.


Pitypangbor

Száraz időben 4 1/2 l pitypangvirágzatot gyűjtünk. Kb. 10 l-es fazékba tesszük, 4 1/2 liter forró vízzel leöntjük. A fazekat lefedjük, 3 napig áztatjuk benne a virágokat. Ezután a folyadékot molinókendőn átszűrjük, a virágzatokból a lét kifacsarjuk. A folyadékba dobunk egy kis gyömbérgyökeret, 3 finomra vágott narancs és 1 citrom héját valamint 1 1/4 kg cukrot. Az egészet egy nagy fazékban 20 percig lassú tűzön felfőzzük. Mázas cserép- vagy porcelánedénybe töltjük. Lehűtjük, egész addig, amíg testmeleg nem lesz. 1/2 darab élesztőt egy pirított rozskenyéren elkenünk és a folyadék tetejére téve azon úszni hagyjuk. Az edényt kendővel lefedjük, 6 napig meleg helyiségbe állítjuk, ezután a bort nagy edénybe szűrjük, és pamutkendővel letakarjuk. Három hétig sötét helyen állni hagyjuk, majd az edény tartalmát palackokba fejtjük. Az üvegeket dugóval gondosan lezárjuk. A bort legalább karácsonyig pihentessük.

Források: sokszinuvidek.hu, kertesz.blog.hu,

 
 
0 komment , kategória:  saláták  
Útszéli gaz egészséges,ízletes salátánk?
  2014-03-07 11:11:55, péntek
 
  (PONGYOLA PITYPANG)

Lassan itt a salátaszezon, ám míg fejes salátáink a kellő nagyságot nem érik el, a természet adta lehetőséggel élve előbb is ehetünk finom, friss salátát.

A pongyola pitypangot sok helyen szimpla gyomnövénynek tekintik, pedig a helyzet teljesen más.

A pongyola pitypang jelenléte a talaj nitrogénhiányát jelzi.
Hasznos gyógynövényünk, a népi gyógyászatban már az ókorban is használták. Kevesen tudják róla, hogy táplálkozásunkba is beilleszthető. Nem sokan használják a halványított pitypangot salátának, pedig legalább olyan ízletes, mint a későbbi kerti saláták.

Élelmezési jelentősége a választék bővítésében van. Nyugat-Európa több országában fogyasztják halványítva és halványítás nélkül salátának és főzeléknek. Halványítás nélkül is szedhetünk leveleket, de számítanunk kell kifejezetten keserű ízére. Franciaországban helyenként éppen az ilyen levelekből készült salátákat kedvelik. A mi ízlésvilágunknak inkább a halványított változat felel meg.

Termesztett és vadon növő növényeknél is a legfontosabb munka a halványítás vagy etiolálás. Zöld színű leveleiben, levélnyeleiben keserűanyagok halmozódnak fel, amelyek kesernyéssé teszik a lombozatot. Halványítással a keserűanyag-tartalom jelentősen csökken és emberi fogyasztásra alkalmassá válnak a levelek.

A halványítás menete a következő. Kora tavasszal, amikor az első levelek megjelennek a növényen, egy-egy virágcseréppel vagy akár 8-10 cm szalmával fedjük le a növényeket. A takarás mindaddig maradjon rajta, míg azt nem akarja túlnőni a pitypang. Ekkor megkezdhetjük a szüretet. A gyönyörű, halvány levelek ízletesek, kevésbé keserűek, de például cukorbaj elleni hatásuk változatlan.
Letakarás előtt a leveleket lazán kössük össze, majd 2-3 hetes halványítás után a tőrózsát egyszerre vágjuk le.

A gyökereket ősszel kiásva, pincében, nedves körülmények között hajtathatjuk, halványításra ekkor általában nincs szükség. Akinek ízlik, szaporíthatja is. Ehhez augusztusban a magokat vessük el sűrűn hidegágyba, majd két hónap múlva ültessük ki a növénykéket végleges helyükre. Ebben az esetben már tavasszal szedhetjük a levelét.
Kiültetése májustól esedékes. A halványítási munkát egyszerűsíthetjük, ha a sorokat 80 cm-re jelöljük ki és 20-25 cm-es mély árokba ültetjük a palántákat. Ősszel a kiásott földdel fedjük be a növényeket.

Leveleiben magas az A vitamin tartalom, de megtalálható benne még mérsékeltebb mennyiségben C, B, és D vitamin is, így például természetjárás közben pár levél elrágcsálása biztos a hasznunkra válik.
Az egész növénynek igen magas a kálium tartalma, de a bórtartalma is igen jelentős, mivel a káposzta után a pitypangban található a legtöbb.

A gyermekláncfűből tea is készülhet, mely a májra és az emésztőrendszerre van jótékony hatással. Szára nyersen fogyasztva szintén a mindenféle májbajok, májgyulladások ellenszere lehet, íze kesernyés, először talán kellemetlen, szokni kell. A megfelelő gyógyhatás eléréséhez nem mindegy, hogy a pitypang részeit melyik időszakban gyűjtjük és használjuk fel, leveleit virágzás előtt érdemes leszedni, virágzáskor a szárát, tavasszal és ősszel pedig a gyökerét gyűjtsük! Természetesen herbáriákban, gyógynövény szaküzletekben is megvásárolhatjuk konyhakész állapotban.

Érdekesség, hogy pár éve német kutatók a pitypangot a gumifa kiváltásárapróbálták használni, ugyanis tejszerű nedve a kaucsukhoz hasonlóan alkalmas gumitermékek előállításához. Az ötletről azóta nem hallani, de nem kizárt, hogy egyszer biciklinkre, autónkra pitypang abroncsot fogunk szereltetni.

A növény laktukapikrin keserűanyaga laktucin vegyületekre bomlik, mely igen jó nyugtató hatással bír.
A népi gyógyászatban a pitypangot felhasználják vértisztításra, méregtelenítésre, emésztést elősegítőnek, és gyomorjavítónak is. Javasolt a növény használata a reumatikus fájdalmak, idült izületi gyulladások és a köszvény kezelésére.
A népi gyógyászatban igen elterjedt a pitypang tejnedvének alkalmazása a szemölcsöknél is, mivel a tejnedv fehérjebontó enzimeket tartalmaz, mely segít felpuhítani a szemölcsöket, és gátolja a vírus szaporodását. Friss, fiatal leveleiből, még virágzás előtt saláta készíthető, valamint ha a gyökerét megpörköljük, akkor alkalmas kávépótlékként is. Az állatgyógyászatban levelét a tejképződés fokozására használják.

Figyelmeztetés: Epe utak elzáródása esetén fokozott óvatosságot és orvosi egyeztetést igényel!
Források: sokszinuvidek.hu, kertesz.blog.hu,
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 164 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2001
  • e Hét: 7691
  • e Hónap: 14063
  • e Év: 64854
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.