Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Új Nazca-vonalakat találtak
  2014-08-07 21:41:28, csütörtök
 
 



Az erős szelek korábban ismeretlen alakzatokat fedtek fel az ősi Nazca-vonalaknál. A pilóta és kutató Eduardo Herrán Gómez de la Torre talált rá az ábrákra, amikor a sivatag fölött repült a gépével. Szerinte az egyik, 60 méter hosszú és 4 méter széles geoglifa egy kígyót ábrázol. Ez a híres kolibri közelében van.

A régészek már keresik a bizonyítékokat arra, hogy a felfedezés a Paracas-kultúra része-e, amely időszámítás előtt 800-100 között virágzott a perui Ica régióban, és nagy hatással volt a későbbi, csak az 1. században kifejlődő Nazca-civilizációra.

A Nazca-vonalak 520 négyzetkilométernyi területen találhatók, és a régészek szerint a helyi lakosság időszámításunk előtt 500-tól kezdődően nagyjából ezer éven át építgette ezeket a monumentális alkotásokat. Rendeltetésük máig rejtély, feltételezések szerint csillagászati rituálékhoz használták az ábrákat.

Az állatokat, madarakat, rovarokat és növényeket ábrázoló vonalak 1994-ben kerültek fel az UNESCO világörökségi listájára.
Forrás:index.hu tudomány
 
 
0 komment , kategória:  Régen épült, készült  
Ragyogó újhold gif
  2014-08-07 20:57:13, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csili-vili-hullámzó gifek  
Harcosnő gif
  2014-08-07 20:56:12, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csili-vili-hullámzó gifek  
Kincsesládákkal gif
  2014-08-07 20:54:52, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csili-vili-hullámzó gifek  
Csili-vili szép hölgy
  2014-08-07 20:52:49, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csili-vili-hullámzó gifek  
Serleg gif
  2014-08-07 20:51:43, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csili-vili-hullámzó gifek  
A vörös áfonya egészségügyi hatásai
  2014-08-07 17:35:21, csütörtök
 
 


A vörös áfonya egy igazi szuper gyümölcs, mivel magas tápanyagtartalma miatt nemcsak étkezési, hanem gyógyászati célokra is felhasználható. Általában a húgyhólyag és a vese betegségeit gyógyítják vele, valamint kiválóan lehet vele kezelni a C-vitaminhiányt és egyes emésztési zavarokat. Az áfonyalével megelőzhetőek a különböző húgyúti fertőzések és a fekélyek is.

A vörösáfonya összetevői
A vörös áfonya jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint és az úgynevezett proanthocyanidins vegyületekből is, melyek igen erőteljes antioxidánsként működnek. Az antioxidánsokról pedig köztudott, hogy segítik megvédeni a szervezetet a káros részecskékkel, az úgynevezett szabad gyökökkel szemben, melyek egyébként különböző sejtkárosodást okoznának (pl. a sejtmembrán megsemmisítése, sejthalál, DNS-kód módosítása). Amellett, hogy a vörös áfonyához tiszta és sűrített gyümölcslé formájában is hozzájuthatunk, a polcokon megtaláljuk ezt az anyagot tabletták, kapszulák formájában vagy lefagyasztva, illetve aszalva is.

A vörösáfonya a megelőzésben
A tiszta áfonyalé segít megelőzni a húgyúti fertőzések megjelenését és a húgyhólyag, valamint a húgycső egészségét is fenntartja. ez a megelőző hatás különösen fontos az idősebb nőknél, akiknél fokozottan fennáll a felfázás és más hasonló betegségek megjelenése. A vörös áfonya úgy éri el ezt a védő hatást, hogy képes csökkenteni a húgyhólyagban megjelenő káros baktériumok számát. A fertőzéseket éppen ezek a baktériumok okoznák.

További potenciális előnyei
Az áfonyalé vagy a vörös áfonya kapszula fogyasztása nagymértékben csökkenti a fekélyek kialakulását, mivel elpusztítja a gyomorban található Helicobacter pylori baktériumokat. Antioxidáns tulajdonságai segíthetnek, hogy megelőzzük az ínybetegségek kialakulását és védi a fogakat is, mivel erős baktériumölő tulajdonságai ismertek. A Maryland Egyetem Orvosi Kara által készített kutatás arra is rámutat, hogy a vörös áfonya csökkenti a vérerekben lerakódott koleszterin mennyiségét, ezért segítségével megelőzhetőek a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések is.
Forrás:vörösáfonya.hu
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fekete áfonya és gyógyhatásai
  2014-08-07 17:22:21, csütörtök
 
 



Fekete áfonya (latinul: Vaccinium myrtillus)
gyümölcstermő növény, termését és levelét a népi gyógyászatban is felhasználjuk. Népies nevei: havasi meggy, kukajsza, molabogyó, afinya.
A fekete áfonya a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó, a nyirkos, savanyú talajú erdőket kedvelő 20-40cm magas cserje. Észak-Európából származik, ahol vadon, erdők szélén, lankásokon, középhegységekben él.

A második világháború idején a pilóták vették észre, hogy amikor fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódóképességük.

Ennek alapján kezdték el tudományosan vizsgálni a fekete áfonya hatásait, s ma már számos látászavar kezelésére használják.

A fekete áfonya sok hasznos összetevője mellett tartalmaz "neomirtillint", úgynevezett "növényi inzulint", valamint olyan karotinoid vegyületeket, melyek javítják az éjszakai látást.
Bélhurut, enyhe hasmenés elleni háziszer.
Fogyasztása javasolható diabetes
- felső légúti megbetegedések
- epe-húgykő-problémáknál,
- reuma,
- ekcéma,
- pszoriázis,
- ateroszklerozis,
- vérnyomásproblémák esetén.

A vadon élő fajok termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben termesztettekénél.

Az áfonyák festékanyagai az antioxidánsok, amelyeknek védő hatásuk van olyan betegségekkel szemben, mint a rák valamint a szív-és érrendszeri betegségek.


Az áfonya gyümölcssavakat, cukrot, pektint és számos vitamint tartalmaz. Kiemelkedően magas a kálium tartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor.

Tudományosan is elfogadott szer látószervünk különféle betegségeire. A-vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga.

Baktériumölő hatással is rendelkezik.


A fekete áfonya leveleit, terméseit valamint a vörös áfonya leveleit a népi gyógyászatban ma is használják.

A leveleknek vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és köhögéscsillapító hatásuk van. A leveleket teának elkészítve a termést pedig frissen, vagy szárítva esetleg teaként vagy gyógypálinkának elkészítve, fogínygyulladás, gyomorbajok, epe-és hólyagproblémák valamint hasmenések esetén isszák.

A vörös áfonya leveleiből készített főzet húgyúti fertőtlenítő, valamint vesetisztító hatással rendelkezik.

A fekete áfonya levele, akár nyersen fogyasztva enyhe vércukorszint-csökkentő hatása miatt, jó a cukorbetegségre.

Figyelem :

Vigyázzunk, mert a levelek túlzott fogyasztása a fekete áfonya esetében mérgezést, a vörösnél pedig gyomorirritációt okozhat. Az áfonya kivonatos formában a gyógyszertárakban beszerezhető.

Mivel a fekete áfonyában található antiocianidinek javítják a hajszálerekben és általában az erekben a vérkeringést, a gyümölcs kivonata jó lehet azoknak, akiknek végtagjaikban rossz a vérkeringés.

Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, különösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a hajlam.

Azok az emberek, akiknél könnyen alakul ki véraláfutás, szintén hasznát vehetik a fekete áfonya hajszálértágító hatásának.

Nincs ismert mellékhatása, még azoknál sem, akik hosszú ideig szedik.
Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A ginzengről
  2014-08-07 16:35:48, csütörtök
 
 


A Panax ginseng a borostyán félék családjába tartozó növény. A gazdasági lap szerzője szerint Koreában ,,csak úgy vadon" terem. Koreában és Kínában évezredek óta ismert és használt gyógynövény. A nyugati orvoslás alig pár évtizede ismeri, de nagyon nem használja.

A legenda szerint a Gyémánt hegy királya, amikor már haldoklott, egy öregember tanácsára nyerte vissza az egészségét a ginzeng teától, és élt még nagyon hosszú ideig egészségben ezután. A gyökér koreai neve Inszam.

Ma kiváló tonizáló, erősítő szernek tartjuk, ami csökkenti a vérnyomást, a vércukrot és javítja a belső elválasztású mirigyek funkcióját (jótékonyan hat a hormonális rendszerünkre).
Nagy hatású, tehát nem lehet korlátozás nélkül fogyasztani, de idős korban vagy hosszú betegség után segít visszanyerni a vitalitást.

A teakúra maximum egy hetes lehet és elegendő kéthavonta egyszer ismételni.


Az étvágyat is javítja, elősegíti a jó emésztést is. Ma az ilyen növényeket adaptogén hatású növényeknek nevezzük. Gyógyhatása csak a gyökérnek van. Sok fitoösztrogént tartalmaz és az agyalapi mirigy működését stimulálja (az endokrin rendszer karmestere).
Rákbetegeknél a kemoterápiát kísérő krónikus fáradtság szindróma kialakulását meg lehet vele előzni (emlőrákban nem ajánlott a magas fitoösztrogén tartalma miatt!).

Túladagolása szapora szívverést, remegést, émelygést, nyugtalanságot okozhat. A szibériai ginzenget négy formában hasznosítjuk: a vörös, a fehér, a sárga (nap) és a friss gyökér felhasználásával. A friss gyökér a koreai csirkeleves nélkülözhetetlen része. A vörös ginzeng a legdrágább, mert ebben van a legtöbb hatóanyag. Ezt csak teának készítik el. A Távol-Keleten nagyon hatásos potencia növelőnek tartják. Hőkezeléssel alakul ki a fehér ginzengből a vörös változat, és a sárga változata is egy kíméletes hőkezelés eredménye.

Ez utóbbinak a memóriajavító hatását dél-koreai kutatók jól dokumentált kutatásai támasztják alá. Ma már léteznek ginzeng ültetvények az USA-ban is, de a koreai, szibériai ginzeng vadon termő változata a legértékesebb.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Néhány gyógytea és hatásai
  2014-08-07 16:28:35, csütörtök
 
 



Bojtorján tea
A bojtorján tea régóta ismert vércukorszint szabályozó, valamint májtisztító, májerősítő hatásáról. Májbetegek előszeretettel fogyasztják, de megelőzésre is kiváló.

Kamillatea
A kamillatea az egyik legnépszerűbb gyógytea világszerte. Nyugtatja az idegrendszert, de savas reflux esetén is kiváló hatású. Megfázás esetén is érdemes fogyasztani, közvetlenül lefekvés előtt is fogyaszthatjuk, mivel nem tartalmaz élénkítő anyagokat, inkább elősegíti a nyugodt, pihentető alvást.

Damiana tea
A damiana teát elsősroban depresszió, lehangoltság és pszichés zavarok esetén javasolt fogyasztani. Emellett vízhajtó hatású és a máj regenerálódását is elősegíti.

Édeskömény tea
Az édeskömény tea elsősorban gyomorbántalmak, gyomorgörcs esetén használható. Javítja az étvágyat, elősegíti a testsúlygyarapodást, ezért rákos betegek is gyakran fogyasztják.

Gyömbértea
A gyömbértea leginkább megfázás, influenza és allergia esetén javasolt. Allergiában szenvedőknek érdemes minden nap elfogyasztani egy csésze gyömbérteát.

Zöld tea
A zöld tea talán a legismertebb az eddig felsorolt teák között. A zöld tea legismertebb gyógyító tulajdonságai: vírus- és baktériumölő, vércukor- és koleszterincsökkentő, erős antioxidáns, segíti a véráramlást.

Galagonya tea
A galagonya tea vértisztító, vércukorcsökkentő és májtisztító hatású. Csak hígan szabad fogyasztani, mert erős hatású, könnyű túladagolni!

Citromfű tea
A citromfű tea gyomorpanaszok esetén hatásos, rendszeres fogyasztása javíthatja hangulatunkat.

Rozmaring tea
A rozmaring tea javítja a keringést, csökkenti az ízületi fájdalmat és a fejfájást. Antiszeptikus összetevőket tartalmaz, ezért szájvízként is használható, illetve öblögethetünk vele torokfájás esetén.

Minden szárított gyümölcsből készíthető tea és ezeket szinte végtelen számban kombinálhatjuk is egymással. Sőt, minél több gyümölcsöt kombinálunk, annál jobb lesz a tea. A Rooibos tea pl. nem túl jó önmagában, de szárított sárgabarackkal ízesítve, illetve együtt főzve már nagyon finom italt ad.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 752 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 772
  • e Hét: 17439
  • e Hónap: 48925
  • e Év: 253626
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.