Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Rhododenron
  2015-04-14 21:04:31, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Szakkarai piramis Egyiptomban
  2015-04-14 21:02:15, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régen épült, készült  
Kreuzenstein vára
  2015-04-14 20:42:23, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régen épült, készült  
Hohenwerfen
  2015-04-14 20:41:13, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régen épült, készült  
Az ételtársítás alapszabályai
  2015-04-14 10:36:06, kedd
 
 



ELSŐSORBAN AKKOR ÉRDEMES ELOLVASNI HA VANNAK EMÉSZTÉSI PROBLÉMÁK .


Biztosan észrevettük már egy-egy ünnepi lakoma után, hogy az egyébként jól működő emésztőrendszerünk a sokféle, és egy étkezés alkalmával bevitt ételek hatására nemtetszését nyilvánította puffadás, erős morgás vagy gyakori illemhelyiség-látogatás formájában. Ez természetes reakció a gyomrunk részéről, hisz ilyenkor egyszerre kell megküzdenie szénhidráttal, fehérjével, keményítővel, cukorral, ecetsavval, zöldséggel, gyümölccsel - mindezt leöblítve még egy kis alkohollal. Nem csoda, ha erre a kavalkádra zavargással válaszol.

Az étel és az étkezés nagy élvezetet okoz az embernek, érdemes azonban ésszerűen kihasználni a különféle ételek ízvilágát. Ha figyelünk a helyes ételtársításra és nem halmozzuk az élvezeteket, akkor sokáig megőrizhetjük emésztőrendszerünk egészséges állapotát, illetve komoly gyógyulásokat érhetünk el olyan betegségek kapcsán, amelyek kiváltó oka a bélrendszer működésének felborulásában keresendő.

A bélrendszerben, akárcsak egy alagútban halad előre a bevitt táplálék. Ha egy nehezen emészthető étel után egy könnyű, gyors emészthetőségű táplálékot viszünk be, akkor az utóbbi megreked a nehezen emésztődő adag mögött, ezáltal olyan káros erjedési (sőt rothadási) folyamatok indulnak el, amelyek a káros mikroorganizmusok elszaporodásához vezethetnek. Ha ez az állapot huzamosabb ideig áll fenn, akkor a bélflóra hasznos baktériumai egyre inkább kiszorítódnak, az emésztés fokról fokra romlik, ráadásul a tápanyagok felszívódása is elégtelenné válik.

Ha egyszerre viszünk be különböző emésztési idejű ételeket, akkor az egyébként jótékony hatású, egészséges élelmiszerek nem tudják kifejteni hatásukat. Például a vitamindús és a méregtelenedést segítő gyümölcsök egy 2-3 fogásos ebéd után fogyasztva semmilyen pozitív hatást nem érnek el, sőt erjedni kezdenek és megindulnak a már említett káros folyamatok a bélrendszerben. A rántott hús sült krumplival és savanyúsággal vagy vegyes körettel való összeállítás pedig valóságos merénylet az emésztőrendszer ellen.

Grillezett bélszín friss zöldségekkel, salátával, paradicsommal és spárgával.
Biztosan észrevettük már egy-egy ünnepi lakoma után, hogy az egyébként jól működő emésztőrendszerünk a sokféle, és egy étkezés alkalmával bevitt ételek hatására nemtetszését nyilvánította puffadás, erős morgás vagy gyakori illemhelyiség-látogatás formájában. Ez természetes reakció a gyomrunk részéről, hisz ilyenkor egyszerre kell megküzdenie szénhidráttal, fehérjével, keményítővel, cukorral, ecetsavval, zöldséggel, gyümölccsel - mindezt leöblítve még egy kis alkohollal. Nem csoda, ha erre a kavalkádra zavargással válaszol.

Az étel és az étkezés nagy élvezetet okoz az embernek, érdemes azonban ésszerűen kihasználni a különféle ételek ízvilágát. Ha figyelünk a helyes ételtársításra és nem halmozzuk az élvezeteket, akkor sokáig megőrizhetjük emésztőrendszerünk egészséges állapotát, illetve komoly gyógyulásokat érhetünk el olyan betegségek kapcsán, amelyek kiváltó oka a bélrendszer működésének felborulásában keresendő.

A bélrendszerben, akárcsak egy alagútban halad előre a bevitt táplálék. Ha egy nehezen emészthető étel után egy könnyű, gyors emészthetőségű táplálékot viszünk be, akkor az utóbbi megreked a nehezen emésztődő adag mögött, ezáltal olyan káros erjedési (sőt rothadási) folyamatok indulnak el, amelyek a káros mikroorganizmusok elszaporodásához vezethetnek. Ha ez az állapot huzamosabb ideig áll fenn, akkor a bélflóra hasznos baktériumai egyre inkább kiszorítódnak, az emésztés fokról fokra romlik, ráadásul a tápanyagok felszívódása is elégtelenné válik.

Ha egyszerre viszünk be különböző emésztési idejű ételeket, akkor az egyébként jótékony hatású, egészséges élelmiszerek nem tudják kifejteni hatásukat. Például a vitamindús és a méregtelenedést segítő gyümölcsök egy 2-3 fogásos ebéd után fogyasztva semmilyen pozitív hatást nem érnek el, sőt erjedni kezdenek és megindulnak a már említett káros folyamatok a bélrendszerben. A rántott hús sült krumplival és savanyúsággal vagy vegyes körettel való összeállítás pedig valóságos merénylet az emésztőrendszer ellen.

Az ájurvéda már régóta nagy szerepet tulajdonít a különféle ételek helyes társításának. Rengeteg szabály íródott a különféle bajokra és a harmonikus bélműködés megőrzésére szánt ételek alkalmazására. Ha a következő néhány szabályt betartjuk, máris sokat teszünk emésztésünk érdekében.

Gyümölcsöt csak az étkezések között, magában fogyasszunk.
Ne fogyasszunk húsfélét burgonyával, fehér rizzsel, tejtermékkel, hüvelyessel. A tésztát is hanyagoljuk a hús mellől, a legcélszerűbb nyers salátával vagy párolt zöldségekkel párosítani.
Tejet (ha mindenképp ragaszkodunk hozzá) leginkább magában igyunk, ne társítsuk semmivel. A tejjel készült turmixok megterhelik az emésztést, az állati tejet helyettesítsük magtejekkel.
Tésztafélét nyers salátával vagy párolt zöldséggel párosítsunk.
Ne együnk babféléket tejjel, tejtermékkel, gyümölccsel.
Ne együnk joghurtot gyümölccsel, cukorral.
Magvakat társíthatunk aszalt gyümölccsel, zöldséggel, gabonával.
Gabonát ne fogyasszunk tejtermékkel, hússal, gyümölcsökkel.
A burgonyát se együk tejtermékkel.
A húst, tojást, gyümölcsöt, babfélét, tejterméket ne keverjük semmilyen variációban.
Táplálkozásunk alappillérét a zöldségek képezzék, ezekhez felváltva variálhatunk szinte mindenféle egyéb táplálékot.
Étkezés közben ne fogyasszunk folyadékot, mert felhígítjuk az emésztőenzimeket, ezáltal nagymértékben lassul az emésztés. Vizet étkezés előtt és után fél-egy órával ihatunk.


Ezek a szabályok egy hagyományos magyar táplálkozási szokásokon felnőtt ember számára túl szigorúnak tűnhetnek. Természetesen, ha nincs komolyabb emésztési problémánk vagy betegségünk, akkor havonta 2-4 alkalommal nyugodtan “megszeghetjük" a szabályokat, és jóízűen megehetünk egy házi gyümölcsjoghurtot vagy sült szárnyast krumplipürével. Figyeljük a testünk reakcióit, tapasztaljuk ki, hogy mit bír még el, és mi az, amit végképp nem tolerál. Ha azonban már régóta fennálló gyomorpanaszunk vagy egyéb betegségünk van, akkor igazi javulást csak a helyes ételtársítás huzamosabb ideig való betartásával érhetünk el.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Ránctalanításra: lenmag
  2015-04-14 09:56:59, kedd
 
 



A lenmag nemcsak belsőleg hatékony, hanem bátran keverhetünk belőle arcápoló és ránctalanító pakolást is. Egyszerű megoldás, ha 3-4 evőkanál lenmagot felöntünk annyi vízzel, hogy ellepje. 15-20 perc után a zselés állagú masszát átszűrjük (például gézen), majd ezt oszlatjuk el a megtisztított bőrön. Miután megszáradt, langyos vízzel lemossuk

Keverhetünk ránctalanító krémet is: 10-10 ml shea- és kakaóvajat kis lángon olvasszunk fel. Keverjünk hozzá 10 ml sárgabarackmag-, jojoba- vagy olívaolajat. Az előzőekben leírt lenmag mennyiségét kicsivel több vízben forraljuk fel, hagyjuk zselésedni, majd szűrjük át. Keverjük az olajos-vajas keverékhez a zselét - vagy ha soknak találjuk, akkor csak egy részét -, majd öntsük tégelybe. Használhatjuk a szem környékére is.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Csodálatos hagymavilág
  2015-04-14 07:27:12, kedd
 
 



Még mindig tél van, sok ember viszont már a tavaszi langyos fuvallatokról és a természet megújulásáról álmodozik. A változatos és vitamindús étkezés egyre kevésbé megoldható, sok téli étel unalmassá is válhat ez idő alatt. A hagymafélék az összes évszakban végigkísérik a konyhai tevékenységet, sok háztartásban azonban csak a legismertebb fajtáját, a vöröshagymát találjuk meg. Vegyük most sorra, hogy milyen gazdag és egészséges is a hagymák világa.

Az amarilliszfélék családjának alcsaládjába tartoznak a fogyasztásra használt hagymafélék. A legelterjedtebb hagymafajta a vöröshagyma (Allium cepa), hozzá tartozik rendszertanilag a fehér és a lila hagyma is. A főzéshez leginkább a hagyományos vöröshagymát használjuk, a gyerekek számára inkább a fehér hagymát ajánlják enyhébb íze és illata miatt. A lila hagyma különleges aromája miatt a saláták, szendvicsek egészséges fűszerezője. Bár a hagymák nagy részét általában ízfokozóként, fűszerként használjuk, érdemes tudatosítani gyógyhatásukat is.

A vöröshagyma erős antimikrobiális hatással bír, a vírusoktól és baktériumoktól megtisztítja a szervezetet és a levegőt. Járványok idején, illetve betegség esetén érdemes a lakásban tartani 1-2 fejet kettévágva. Ha influenza gyötör, éjjelre tegyünk belőle az ágyunk mellé, illetve fogyasszuk nyersen. Nagyon hatékony ilyenkor a hagymapakolás is. A megdarált vagy centrifugázott hagyma levével itassunk át egy rongyot, majd kenjük át a testet valamilyen zsiradékkal (például kókusz- vagy sheavajjal). Erre kerüljön a hagymás pakolás, ami így nem fogja marni a bőrt. Aludjunk a pakolással együtt, szükség esetén ismételjük meg a következő este is. A köhögést, hurutot bámulatos módon elmulasztja. A hagymatea szintén hatékony gyógyír, használjuk hozzá a héjat és a húsos testet egyaránt.

A mogyoróhagyma vagy salotta enyhébb, kifinomultabb ízvilága miatt a francia konyha nagy kedvence. Több fajtája létezik, általában cikkekre oszlik a hagymatest a burkon belül.

A póréhagyma a téli levesek fontos alapanyaga. Ízvilága jellegzetes a benne található kénvegyületek miatt. Már az asszírok és az egyiptomiak is nagy becsben tartották. Levelei - a fokhagymához hasonlóan - nem kör keresztmetszetűek, hanem laposak. Igen magas a rosttartalma, emellett sok A-provitamin, C- és E-vitamin található benne. A többi hagymaféléhez hasonlóan remek antioxidáns.

A fokhagyma ősi gyógy- és fűszernövény, a legintenzívebb antibakteriális, vírus- és gombaölő hatás ennek a hagymafélének tulajdonítható. Erős csípős ízét az allicinnek köszönheti. Az érrendszer tisztítására, karbantartására rendszeresen ajánlott fogyasztani, jótékony hatását nyersen fejti ki. Az intenzív szag fahéj rágcsálásával mérsékelhető.

A fokhagyma mellett a másik intenzíven gyógyító hagymaféle a medvehagyma. Szinte kisöpri a méreganyagokat a szervezetből. Friss, finom zamatát, erős gyógyerejét sajnos csak tavasszal élvezhetjük, a tartósítási eljárásokkal csökken az ereje. Ha tavaszi tisztítókúrába kezdünk, ne feledkezzünk meg a medvehagymáról. Hatékonyan tisztítja a májat, a beleket és az érrendszert. Vitamintartalma sem elhanyagolható. Nem csoda, hogy a nevéhez fűződő népi hagyomány szerint tavasszal a barlangjából előbújó medve ezt a növényt keresi, hogy kitisztítsa testéből a téli álom alatt lerakódott salakanyagokat.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Nem lehet elég korán kezdeni
  2015-04-14 07:24:01, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Papain - papaya
  2015-04-14 07:16:24, kedd
 
 



A papayát, ezt az ízig-vérig trópusi gyümölcsöt az indiánok termesztették legkorábban. Közép-Amerika, Mexikó és Brazília őshonos növénye, de ma már mindenhol megtalálható a trópusi, szubtrópusi öv mentén. A papaya egy igazán sokoldalú növény, szinte minden része gyógyító hatással bír. A levele, gyümölcse, tejszerű nedve, a hajtásai, de még a gyökere is alkalmazható különféle problémák kezelésére. Magjai gyulladáscsökkentő, féreghajtó és fájdalomcsillapító hatásúak, gombás fertőzésekre is alkalmazzák őket.

Leghatékonyabban a benne található közel százféle enzim miatt vetik be az emésztés helyreállítására. A legfontosabb enzimjei a papain, chymopapain, lizozim, lipáz. A papain egy fehérjebontó (proteáz) enzim. Hatékonysága meghaladja a gyomorban található pepszin és a hasnyálmirigy által termelt pankreatin hatékonyságát. Szinte az összes esszenciális aminosav megtalálható benne. Képes arra, hogy a különféle fehérjékből a legtöbb aminosavat szabadítsa fel a belekben. A gyümölcsben található papain enzimet ma már számos formában alkalmazzák - kivonva és egyéb enzimekkel társítva táplálékkiegészítőként találhatjuk meg, ezen készítmények fermentált változata pedig még aktívabban hat a gyomorpanaszokra.

A papain az egyik leghatékonyabban bontó enzim

A húsokat és különböző fehérjetartalmú ételeket oly módon segít megemészteni, hogy a szervezet saját fehérjéit nem károsítja. Az élelmiszeriparban e tulajdonsága miatt húspuhító készítményekben is használják. Mivel a szervezetben lévő élősködők is fehérjékből épülnek fel, így régebben a bélférgek elleni kezeléseknél volt nagy szerepe - ma már kevésbé jellemző ezirányú alkalmazása.

Igen erős antioxidáns hatása miatt a rákmegelőzésben és gyógyításában is szerepet játszik. Javítja az immunrendszer működését, csökkenti a gyulladásokat. Krónikus bélhurut, hasnyálmirigy-gyulladás esetén is használható.

A papain egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy kitűnően tisztítja az érfalakat, képes javítani az elmeszesedett artériák állapotát is. Szinte lepucolja az érrendszerről a felgyülemlett, elhalt lerakódásokat. Ugyanígy tisztítja meg a bélfalat is a felhalmozódott nyáktól. A papain nem érzékeny a tápcsatorna adott szakaszának pH-értékére, így kifejezetten jótékony hatású gyomorsav- vagy enzimhiánnyal küzdők számára.

Idősebb korban sem késő tehát elkezdeni használni ezt a sokoldalú növényt. Ha alkalmazása mellett figyelünk a vitamin- és rostdús táplálkozásra, illetve a bőséges folyadékfogyasztásra, akkor segít a szervezet regenerálásában, megfiatalításában. Szakember tanácsait kikérve akár olyan krónikus vagy autoimmun betegségek természetes enyhítője is lehet, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, vagy rheumatoid arthritis (reumás ízületi gyulladás).

Mindezeken felül pedig külsőleg is kiválóan alkalmas sebek, gyulladt felületek, pattanások, leégés, szemölcs gyógyítására. Egy kisebb kutatás eredményeként kiderült, hogy a herpesz természetes enyhítője lehet a gyógyszeres kezelést kiváltva.
Forrás : gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Propolisz
  2015-04-14 07:08:01, kedd
 
 



Az apiterápiás gyógymódot régóta használja az emberiség különféle betegségek gyógyítására, illetve megelőzésére. Az “apis" a rendszertani nem, amibe a méhek tartoznak, a “terápia" pedig a gyógyítást jelenti, e szavak összevonása az apiterápia. A méhészeti termékek a növények koncentrált hatóanyagait tartalmazzák.

A méhek “építőanyaga", a propolisz egy gyantaszerű, ragadós, sárgás-barna anyag, melyet a méhek a baktériumok és a kórokozók ellen gyűjtenek a kaptár védelmére. A kaptár réseit, illetve a belső felületét is kikenik vele. Különféle növények (pl. fűzfa) rügyeiről, ágairól, levélnyeléről gyűjtik össze, leginkább a déli órákban, mert ilyenkor nagyjából folyós állagú a gyanta. A méhek megemésztik, a testükben átalakítják a begyűjtött anyagot, így a végeredmény egy, a méhek emésztőenzimeivel dúsított gyantamassza.

Legnagyobb része a végterméknek gyanta és viasz, kis százalékban pedig virágport, aminosavat, vitamint, ásványi anyagot, illóolajat és bioflavonoidot tartalmaz. Alkoholban oldva ezeket a jótékony összetevőket hasznosítjuk. Mivel a legtöbbször alkoholos tinktúra formájában kapható, belsőleg gyerekek esetében fokozottan ügyelni kell az adagolásra.

Mint ahogy megtudtuk, a propoliszt a méhek a kórokozók elleni védelem miatt készítik, tehát erős antibakteriális és gombaölő anyagról van szó. A benne lévő ferulasav baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatással bír, így külsőleg sebek, nehezen gyógyuló sérülések, égés, gyulladások, nyálkahártya-sérülések (pl. a szájban) esetében használhatjuk fertőtlenítőként, és mivel stimulálja a szövetek öngyógyító folyamatait, felgyorsítja a gyógyulást

Belsőleg használhatjuk bélgyulladás, gyomorfekély, torokgyulladás gyógyítására, jó eredményt érhetünk el húgyúti fertőzéseknél, prosztatagyulladásnál is. Fogyínygyulladás esetén, szájban lévő nyálkahártya-regenerálás céljából ecsetelőként alkalmazzuk. A propolisz hatékonyan bizonyított reumás és rákos betegségeknél is.

Belső használata nem befolyásolja a bélflóra egyensúlyát, sőt, segíti a bélrendszer működését, ezáltal az immunrendszert magas hatásfokon tartja. Gyermekek parazitás betegségeire is természetes gyógymód, valamint a sokaknál túlszaporodott candida gomba visszaszorítására is alkalmas. E probléma gyógyítása céljából fontos, hogy Candida-diéta alatt egyáltalán és semmilyen formában ne fogyasszunk cukrot - tehát mézet és magas cukortartalmú gyümölcsöket sem - mert a gomba cukrokkal táplálkozik, így pedig hatástalan maradhat a propolisz alkalmazása is.

A propolisz antioxidáns hatása miatt véd az oxidatív stressz ártalmai ellen is. Ismeretes még értágító, vérnyomásszabályzó hatása is.

Az adagolás nagyban függ az adott problémától, illetve a testsúlytól, ezért nézzünk utána részletesen, vagy kérjünk tanácsot szakembertől.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 526 db bejegyzés
e év: 6254 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 24891
  • e Hónap: 56377
  • e Év: 261078
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.