Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Korallbogyók
  2015-04-21 21:39:38, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Hajra ajánlott házi praktikák
  2015-04-21 20:48:58, kedd
 
  Tudja, miért lassul a haj növekedése egy idő után? Minden egyes hajszálunk átesik ezeken a cikluson élete során: az anagén, a katagén és a telogén fázis. A középkorú emberek (kb. 30 éves kortól) hajának növekedése bizonyos hormon működési zavarok, a helytelen étrend és a sok stressz miatt elkezd lassulni.

Konyhai hozzávalók: próbálja ki ezeket a hatékony módszereket a hajnövesztéshez!

Hagymalé
Ez a legrégebbi és a leghatékonyabb házi praktika hajnövesztésre. A hagymalében rengeteg kén van, amely elősegíti a kollagén szövetek termelődését, ezzel elősegítve a haj növekedésének visszaállítását.

Használhatunk vörös- vagy mogyoróhagymát: vágjuk fel kis darabokra és nyomjuk ki a levét, majd kenjük a fejbőrre és hagyjuk száradni 15 percig. Végül enyhe samponnal mossuk le.

Almaecet
Az almaecet gyengéden tisztítja meg a fejbőrt, visszaállítja a haj egészséges pH-értékét, ezzel gyorsítva annak növekedését. Dörzsöljük be a hajunkat almaecettel samponozás után az egészséges és fényes hajért.

Tojásos pakolás
A tojást ősidők óta használják hajhullás kezelésére. Tele van fehérjével, amely elősegíti az új hajszálak növekedését. Emellett tartalmaz ként, cinket, vasat, szelént, foszfort és jódot is.

Adjunk egy teáskanál olíva olajat és mézet egy tojás fehérjéhez, és alaposan keverjük össze. Kenjük fel a hajra és hagyjuk száradni 20 percig. Hideg vízzel és samponnal mossuk le. Ez a pakolás nem csak a hajra alkalmazható: a bőrünk is ragyogó lesz tőle.

Görögszéna
A görögszéna, mivel gyorsítja a haj növekedését és védi a természetes színét, szintén széles körben alkalmazott hajápoló növény. Keverjünk össze egy teáskanál görögszéna krémet és két teáskanál kókusztejet. Hagyjuk a hajon 30 percig, majd samponnal mossuk le.

Burgonyalé
Ez egy titkos recept, hiszen nem sokan ismerik a burgonya hajnövesztő képességeit. Egyszerűen kenjünk burgonyalevet a fejbőrre, és hagyjuk száradni 15 percig. Ez a módszer alopéciás (hajhullástól szenvedő) betegek számára is nagy segítség lehet. A burgonyát használhatjuk arcpakolásként is.

Henna pakolás
A henna a legjobb természetes kondicionáló, amely a megviselt és száraz hajszálakból puha és fényes hajkoronát varázsol, valamint egészséges színt is kölcsönöz a hajnak. Amellett, hogy elősegíti az új hajszálak növekedését, a meglévő hajszálak gyökereit is erősíti.

Keverjünk össze egy csésze száraz hennaport fél csésze joghurttal és kenjük a hajunk teljes felületére. Hagyjuk teljesen megszáradni, majd enyhe samponnal mossuk le.

Cayenne-i paprika
Ez a különleges paprika stimulálja a haj növekedését és megelőzi a hajhullást. Keverjünk össze egy teáskanál őrölt paprikát két teáskanál olívaolajjal és kenjük a fejbőrre, különösen a kopaszodó részekre, majd hideg vízzel mossuk le.

Kókusztej
A kókusztej fehérjékben gazdag sok, vasat, káliumot és esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Csökkenti a hajhullást és a töredezést. Az egészséges és ép hajszálakért használjunk tehát kókusztejet! Nyerjük ki egy kókusz tejét és kenjük be vele a fejbőrt és a sérült hajszálakat. Hagyjuk a hajon éjszakára, majd másnak mossuk le hideg vízzel. Ez az egyik leghatékonyabb hajnövesztő módszer.

Zöld tea
Köztudott, hogy a zöld tea az antioxidánsok kincsestára, amelyek megelőzik a hajhullást és gyorsítják a haj növekedését. Kenjünk zöld teát a fejbőrre és hagyjuk száradni egy órán keresztül, majd mossuk le hideg vízzel.

Indiai egres (amla)
Sokan tisztában vannak az amla varázslatos hatásaival: rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz. Elősegíti a haj növekedését és javítja a haj színét is. Keverjünk össze két teáskanál őrölt amlát vagy amlalevet két teáskanál limelével. Vigyük fel a fejbőrre és hagyjuk megszáradni, majd mossuk le meleg vízzel.

Köménymag
Áztassunk olíva- vagy ricinusolajba köménymagot egy éjszakára, majd vigyük fel az érintett felületekre. 15 perc elteltével mossuk le enyhe samponnal.

Bors
A fekete borsszemeket előszeretettel használják az ayurvédikus orvoslásban. Keverjünk össze két teáskanál borsszemet fél csésze limelével. Kenjük a hajtövekre és csavarjuk a fejünket meleg törölközőbe, majd félóra elteltével mossuk le.

Hibiszkusz
A hibiszkuszt nem véletlenül használják hajápolásra: ez a virág eltünteti a korpát és elősegíti a haj növekedését. Emellett megvastagítja a hajszálakat és megelőzi a korai öregedést. Készítsünk krémet hibiszkuszvirágból és kókusz- vagy szezámolajból, majd kenjük a hajunkra. Enyhe samponnal mossuk le.

Fokhagyma
A fokhagymát rengetegen használják hajhullás kezelésére. Fellendíti az új hajszálak regenerálódását és javítja a fejbőr vérkeringését. Forraljunk fel olíva- vagy kókuszolajban néhány összetört fokhagymagerezdet és vigyük fel a hajtövekre. Alkalmazzuk heti három alkalommal.

E-vitamin olaj
Az E-vitamin olaj tele van antioxidánsokkal, amelyek felveszik a harcot a szabadgyökökkel. Növeli a test oxigénszintjét, ezzel javítja a fejbőr vérkeringését. Masszírozzunk E-vitamin olajat a fejbőrbe és hagyjuk a bőrön egész éjszakára. Reggel mossuk le samponnal a puha és sima hajért.

Az illóolajok rendszeres használata gyorsítja a haj növekedését, csökkenti a hajhullást és a töredezettséget, valamint puhává és simává varázsolja a hajat. Miután bedörzsöltük az olajjal a fejbőrt, csavarjuk a hajunkat melegvizes törölközőbe, vagy vegyünk fel fürdősapkát, hogy a fejbőr pórusai megnyíljanak és az olaj könnyebben felszívódhasson a bőrbe. Ez stimulálja a fejbőrt és a vérkeringését, ezzel szintén gyorsítva a haj növekedését. Ennek a módszernek a rendszeres alkalmazásával elkerülhetjük a korpát, és gyönyörű, fényes lesz a hajunk.

Otthoni hajnövesztő praktikák nőknek: Illóolajas kezelések

Kókuszolaj
Ez évszázadok óta a legjobb természetes hajkondicionáló. Fehérjékben és káliumban gazdag, így egészségesen tartja a fejbőrt, növeszti a hajat és gyógyítja a sérült hajszálakat. Emellett korpa, töredezettség és hajhullás kezelésére is használják. A kókuszolaj hatékonyan gyógyítja a sérült hajszálakat: hidratálja és erősíti azokat a hajtőtől a végekig, ezzel megakadályozva a további töredezést, valamint táplálva és hidratálva a fejbőrt.

Rozmaringolaj
A rozmaringolajat a Közel-Keleten sokan használják hajhullás ellen. A rozmaring lepárlásával készítik ezt az olajat, amely gyorsítja a sejtek osztódását és tágítja az ereket, stimulálva a vérkeringést. Elősegíti a haj növekedését és erősíti a hajat.

A rozmaringolajat alkalmazhatjuk samponnal vagy balzsammal keverve, vagy a fejbőrbe masszírozhatjuk - akár más illóolaj, olíva- vagy teafaolaj kíséretében.

Zsályaolaj
A hajhullás csökkentése mellett a zsályát akné, ráncok és emésztési zavarok kezelésére is használják. A zsályaolajat keverhetjük almaecettel vagy más illóolajjal, például rozmaringolajjal is.

Levendulaolaj
A levendulaolajat sokan használják kopaszodás és hajhullás kezelésére. A haj növesztése mellett csökkenti az álmatlanságot és oldja a stresszt, ezért a legtöbb gyógyfürdős kezelésen találkozhatunk vele. Keverjünk össze levendula-, rozmaring-, kakukkfű- és jojobaolajat egyenlő arányban. Vigyük fel a keveréket a fejbőrre és takarjuk le fürdősapkával, majd egy óra elteltével mossuk le.

Jojobaolaj
A jojobaolaj a hidratáló hatásairól ismert. Javítja a vérkeringést és hidratálja a hajtüszőket, ezzel gyorsítva a haj növekedését. A jojoba ezen kívül a száraz és sérült hajat is gyógyítja.

Lenmagolaj
A lenmagban rengeteg esszenciális zsírsav van, amely segít a száraz, sérült és töredezett hajból egészséges és fényes hajat varázsolni. A benne lévő omega-3 zsírsav ráadásul gyorsabban növeszti a hajat. Fogyasszunk naponta lenmagolaj-tablettát étrend-kiegészítőként, vagy alkalmazzuk más olajakkal együtt.

Olívaolaj
Az olívaolaj kozmetikai hatásait mindenki ismeri, aki jártas a szépségápolásban. Gyakran találkozhatunk vele, mint összetevő arcpakolásokban és -maszkokban, bőrradírokban, testolajokban, hajápoló szerekben, stb. Az új hajszálak növekedésének stimulálásával kezeli és megelőzi a hajhullást. Rendszeres használatával megelőzhetjük a DTH hormon termelődését, ezzel is gyorsíthatjuk a haj növekedését. Az olívaolajban sok antioxidáns található, így a haj általános egészségében is nagy szerepet játszik, emellett természetes kondicionáló is, amely selymessé és puhává teszi a hajat.

Építsük be az olívaolajat a mindennapi étrendünkbe, vagy alkalmazzuk samponozás előtt. Keverhetjük levendula-, zsálya- és rozmaringolajjal is meleg olajos kezeléshez.

Hajnövesztő ételek

A haj növekedésének stimulálásához és a hajhullás megelőzéséhez fontos, hogy megfelelően étkezzünk. A gyorséttermi és a feldolgozott ételek, a szénsavas italok, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elkerülésével nagyon jót teszünk nem csak a fejbőr, de az egész testünk egészségének. Próbáljunk sok vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonákat, szénhidrát-, fehérje- és omega-3 zsírsav-tartalmú ételeket fogyasztani, hiszen az ezekben található fitonutriensek jótékony hatással vannak a haj növekedésére.

Itt olvashat néhány ételről, amelyeket érdemes mindennap fogyasztani.

Fehérjében gazdag ételek
A hajszálak egy speciális fehérjéből, keratinból épülnek fel, ezért fontos, hogy fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk. Együnk több tojást, csirkét, tofut, szóját, vesebabot - ezek tartalmazzák a legtöbb fehérjét. Elősegítik az új haj növekedését, fényessé és puhává teszik a hajat.

A-vitamin
Az A-vitamin is elősegíti a haj növekedését, túladagolása azonban hajhulláshoz vezethet. A mangó, a papaya, a narancs, a szilva és a sárgarépa sok A-vitamint tartalmaz.

B-vitamin komplex
Ezek a vitaminok stimulálják többek között a vérképzést, ezzel javítva a vérkeringést a fejbőrben. Építsünk több burgonyát, banánt, csirkét, zabkását, halat és babot az étrendünkbe.

C-vitamin
A C-vitamin elősegíti a kollagéntermelést és közömbösíti a bőrben lévő szabadgyököket. Ne felejtsünk el sok citrust, amlát, narancsot, kivit és guavát enni.

E-vitamin
Az E-vitamin serkenti a fejbőrben lévő hajszálerek működését, ezzel javítja a vérkeringést és növeszti a hajat. Például a gabonapelyhek, a napraforgóolaj, a szójaolaj és a tofu tartalmaz E-vitamint.
Fogyasszunk sok sötétzöld zöldséget, mert tele vannak vassal; halat, mert omega-3 zsírsavat tartalmaznak; valamint csonthéjas gyümölcsöket.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
10 konyhai gyógyító élelmiszer
  2015-04-21 20:38:42, kedd
 
  10 konyhai élelmiszer, amely jobb, mint a gyógyszerek

Az elmúlt években egyre inkább elterjedt a természetes szerekkel való gyógyítás, legyen szó kisebb vagy akár súlyos betegségekről. Tulajdonképpen tele van a konyhánk olyan élelmiszerekkel, amelyeknek lenyűgöző gyógyhatásai vannak.

10 konyhai élelmiszer, amely orvosságként is működik:

1, Kurkuma
Ezeket az ételeket nem csak a napi menühöz vagy az ételek ízesítéséhez használhatjuk. Ez a sok hozzávaló több különböző egészségügyi problémára és betegségre lehet gyógyír, ráadásul mellékhatások nélkül. Ezen felül megspórolhatjuk magunknak az időt, energiát és pénzt, amit a rendelőbe látogatásokra és a drága gyógyszerekre költenénk.
A kurkuma az egyik legnépszerűbb konyhai fűszer. Fertőtlenítő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt alkalmazható megfázás, köhögés, ízületi gyulladás, felsértett bőr, akné, pattanások és különböző gyomorbántalmak kezelésére. A kurkuma ezen kívül segít megelőzni az Alzheimer-kórt, minimalizálni a máj károsodását túlzott alkohol- vagy rendszeres fájdalomcsillapító-fogyasztás miatt, valamint fertőtleníteni a kisebb vágásokat és égéseket. Bizonyított tény, hogy azhatóanyagainak köszönhetően a kurkuma többfajta rák kezelésében is hasznosnak bizonyulhat, legyen az mell-, vastagbél-, tüdőrák vagy leukémia.

2, Gyömbér
A gyömbérnek gyulladáscsökkentő, görcsoldó, gombaölő, fertőtlenítő, antibakteriális és antivirális hatásai vannak, valamint erős természetes érzéstelenítő és fájdalomcsillapító. Ez a növény magas kálium-, mangán-, szilícium-, foszfor-, nátrium-, vas-, cink-, kalcium- és béta-karotinforrás, és tartalmaz A, C, E és B-komplex vitaminokat is. A gyömbér használható felkavart gyomor, emésztési zavar, hányinger, szédülés, testi fájdalmak, ízületi gyulladás, megfázás, köhögés vagy más légzési zavar, láz, gyomorégés és menstruációs görcsök kezelésére. A gyömbér ezen felül lassítja a petefészek rákos sejtjeinek növekedését.

3, Fahéj
A fahéjnak antioxidáns, fertőtlenítő, antidiabetikus, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és felfúvódás elleni tulajdonságokkal rendelkezik. Olyan ásványokban is gazdag, mint a kálium, a kalcium, a mangán, a cink, a vas, a réz, a nicain, a piridoxin és az A-vitamin. A fahéjat megfázás, felfúvódás, emésztési zavar, gyomorégés, hányinger, hasmenés, ízületi fájdalmak és menstruációs görcsök csillapítására használják. Rendszeres fogyasztásával szabályozható a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintje, valamint csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát.

4, Fokhagyma
A fokhagymát sokan szupertápláléknak tartják a vízhajtó, izzasztó, köptető, élénkítő, antibakteriális, gombaölő, antivirális és fertőtlenítő hatásai miatt. Ráadásul tele van vitaminokkal és tápanyagokkal: van benne fehérje, kálium, kalcium, cink és még sok más ásványi anyag. A fokhagyma jó orvosság az asztma, a rekedtség, a köhögés, a krónikus hörghurut, a fülgyulladás, a torokgyulladás, a felfúvódás, a menstruációs görcsök, a sömör, a gyomorfájás, a bélgörcsök, a fogfájás, a rovarcsípések és az emésztési zavarok ellen. Még a koleszterinszintet is csökkenti, és megelőzi a stroke-ot is. Ez az erős illatú növény csökkenti a szívbetegségek és több rákfajta kialakulásának kockázatát.

5, Szegfűszeg
A szegfűszeg antioxidáns, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és felfúvódás elleni hatásokkal rendelkezik, és sok vitamin, ásvány és rost van benne. A szegfűszeg használható lábgomba, kisebb égések, horzsolások, malária, kolera, felfúvódás, fogfájás, ízületi gyulladás, szájüregi fekélyek, ínygyulladás, izomfájdalmak, emésztési zavarok, hányinger és hányás kezelésére. A szegfűszegolaj gőzölésre is használható különböző légzési problémák, például megfázás, köhögés, arcüreggyulladás, asztma, hörghurut vagy tuberkulózis kezelésére. Habár általában biztonságos a fogyasztása, a szegfűszeg néhány emberben allergiás reakciókat válthat ki.

6, Kardamom
Ez az illatos növény nem véletlenül viseli a ,,fűszerek királynője" nevet. Szélhajtó, antioxidáns, fertőtlenítő, görcsoldó, vízhajtó és köptető hatásai vannak, és tele van káliummal, kalciummal, rézzel, vassal és magnéziummal. A kardamom bevált orvosság gyomorgörcsök, emésztési zavarok, felfúvódás, asztma, hörghurut, gyomorégés, rossz lehelet, szájüregi fekélyek, hányinger, húgyúti fertőzések és légzőszervi allergiák ellen. Mindemellett növeli az étvágyat, csökkenti a stressz szintjét és feloldja a feszültséget az izmokban. Habár a kardamomnak nincs ismert mellékhatása, terhesség alatt nem ajánlott a fogyasztása.

7, Köménymag
A köménymag gyulladáscsökkentő, szélhajtó, antioxidáns és felfúvódás elleni hatóanyagokkal rendelkezik. A magok gazdag rostforrások, ezen kívül tartalmaznak vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént és cinket is. Emésztési zavarok, felfúvódás, gyomorfájás, hasmenés, reggeli rosszullétek, hányinger, megfázás, köhögés, láz, torokfájás, bélgörcsök, amnézia és álmatlanság kezelésére szokták használni. Fellendíti az anyagcserét, és megkönnyíti a tápanyagok felszívódását a szervezetben. Egy nem rég zajlott kutatás szerint a köménymagfogyasztás elősegíti a terhes nőknél a fejlődő magzat egészségét és fejlődését, valamint lelassítja a mellrák és vastagbélrák rákos sejtjeinek növekedését.

8, Méz
A méznek antivirális, gombaölő, fertőtlenítő, antimikrobiális és parazitaölő hatóanyagai vannak, valamint tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot, klórt, rezet, vasat, mangánt, ként, cinket és foszfátot. Köhögés, torokfájás, húgyúti fertőzések, reggeli rosszullétek, gégegyulladás, ekcéma, gyomorfekély, ínyvérzés, kisebb sebek és égések, bőrfertőzések és ágybavizelés kezelésére használják. Természetes szénhidrátforrás, így a méz azonnal fellendíti a teljesítményt és a kitartást, valamint csökkenti a sportolók izmainak fáradtságát. Néhány rákfajta és a szívbetegségek kockázatát is csökkenti. A nyers mézet a férfiak impotenciájával és a nők termékenységével kapcsolatos problémákra is javasolják.

9, Vöröshagyma
A hagyma kiváló gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibiotikum, szélhajtó és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Magas a C, K, B1 és B6-vitamin-, biotin-, króm-, kalcium-, rost- és folsavtartalma. A vöröshagyma rendkívül hatásos gyógyír a tüdőgyulladásra, a krónikus hörghurutra, a rovarcsípésekre, az asztmára, a szénanáthára, a cukorbetegségre, az érszűkületre, a gyomorfertőzésekre, a hányingerre, a hasmenésre, a megfázásra és a köhögésre. A sokféle rákellenes hatóanyagai jelentős szerepet játszanak többfajta rák kialakulásának megelőzésében. A vöröshagymában ezen kívül króm is van, amely segít szabályozni a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét.

10, Citrom
A citrom az antioxidáns, rákellenes, gyógyító és immunjavító hatásairól híres. Rengeteg B- és C-vitamint, foszfort, fehérjét és szénhidrátot tartalmaz. A citromot számtalan probléma gyógyítására használják, például fejfájás, ízületi gyulladás, tüdőgyulladás, kisebb vágások, torokfertőzések, emésztési zavarok, székrekedés, fogproblémák, láz, korpa, belső vérzés, reuma, kisebb égések, elhízás, légzőszervi betegsége, kolera, vesekő és magas vérnyomás kezelésére. Ha rendszeresen fogyasztják, a citrom több olyan súlyos betegség megelőzésében is segít, mint a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák több fajtája.

Ha már ezek a mindennapi élelmiszerek ott vannak a konyhánkban, amelyeknek ennyi jótékony hatását ismerjük, fontos, hogy megpróbáljuk őket beépíteni a napi étrendünkbe, hogy ezzel egészségesebb életet élhessünk.
Forrás:drtihanyi

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Otthoni gyógymódok csontritkulásra
  2015-04-21 20:25:59, kedd
 
  A csontritkulás a kor előrehaladtával egyre súlyosbodik, a csontszövet újratermelődése lelassul, és a csontszövet sűrűsége lecsökken vagy azért, mert túl sok csontszövet rész pusztul el, vagy azért mert kevés új keletkezik, vagy a kettő együtt.

A csontritkulás a férfiakat és a nőket egyaránt érinti, azonban a menopauza után lévő nők körében a leggyakoribb a szervezet ösztrogénszint csökkenésének következtében. Emellett az ázsiai és a kaukázusi ember a leghajlamosabb erre a betegségre.

Az (Amerikai) Nemzeti Egészségügyi Intézet adatai szerint több mint 40 millió ember szenved csontritkulásban vagy az alacsony csonttömeggel kapcsolatos betegségekben. Nincs okunk feltételezni, hogy nálunk jobb lenne ez az arány.

Fontos kockázatot növelő tényező még a nem megfelelő étkezés, a mozgáshiány, a dohányzás, bizonyos orvosságok, az alacsony testtömeg, a vékony csontozat és az örökletes faktorok. A pajzsmirigy a mellékpajzsmirigy, illetve az adrenalin mirigyek túlműködése is köthető a csontritkuláshoz. Sőt a nem megfelelő kalciumbevitel és egyéb táplálkozási hiányok, mint a D-, K- vitamin, a magnézium, a mangán, a cink, a réz és a bór hiány is nagy szerepet játszanak ennek kialakulásában.
Forrás:drtihanyi

Az Amerikai Nemzeti Csontritkulási Alapítvány ,,néma betegségnek" híja, ugyanis a korai szakaszban szinte semmilyen tünete nincs. Fő következmény a csonttörés kockázatának jelentős növekedése. A csontok törékennyé válnak, így már egy kisebb esés is komoly töréshez vezethet, például a medence, a csukló és a gerinc területén. A későbbi szakaszokban egyéb tünetek is felléphetnek, mint a hátfájás, a magasságvesztés, a görnyedt testtartás és a korlátozott mozgásképesség.

Amennyiben csontritkulással diagnosztizálták, vagy nagy ennek a kockázata, szigorú étrendet és egészséges életmódot érdemes követnie, hogy ezáltal elhárítsa, vagy legalább lelassítsa a folyamatot. Emellett pár otthoni gyógymódot is kipróbálhat, amely segít csontjai egészségének és erejének megőrzésében.

1 Aszalt szilva
Az aszalt szilva napi fogyasztása jót tesz a csontoknak és kevésbé törékennyé teszi őket, amint azt egy 2011-ben a Florida Állami Egyetem kutatói által a Brit Táplálkozási Folyóiratban közölt tanulmány kimutatta. Az aszalt szilva polifenolokban és antioxidánsban gazdag, amelyek jót tesznek a csontoknak. Emellett található benne bór és a réz két, a csontképzés szempontjából rendkívül fontos ásványi anyag.

Bármilyen korosztály számára ajánlott napi egy-két aszalt szilva fogyasztása. Ezt az adagot fokozatosan felemelheti napi 6-10-re, hogy ezáltal is megelőzze a csontritkulást.

2. Alma
Az almában található különleges antioxidáns kombináció (polifenolok és flavonoidok) az almát rendkívül fontossá teszik a csontritkulás kezelésében. Francia kutatók kimutatták, hogy a phloridzin nevű flavonoid megelőzi a csontritkulás kialakulását a posztmenopauza korban lévő nőknél, a gyulladásjelölők serkentésével és a csontsűrűség növelésével.

Az alma emellett bórban is gazdag, ez az ásványi anyag segíti a szervezetet a kalcium megőrzésében. A kalcium a csontok és izmok építő anyaga. Ahhoz, hogy az alma csonttal kapcsolatos jótékony hatásait észlelje, héjastul fogyassza azt. Válasszon organikus (bio) almát ha lehet, kerülje a rovarirtóval és mesterséges viasszal kezelt almákat.

3. Kókuszolaj
Egy új kutatás azt sugallja, hogy az étrend szűz kókuszolajjal való kiegészítése visszafordíthatja az ösztrogénhiány hatásait, ezek közt a csont sűrűségének csökkenését is. A kókuszolaj antioxidáns tartalma segít megőrizni a csontszerkezetet és megelőzi a hormonális okokra visszavezethető csontvesztést. Ezen felül a kókuszolaj serkenti a kalcium és a magnézium felszívódását is, ez két kulcsfontosságú ásványi anyag a csontok fejlődésében és megtartásában.

- Fogyasszon naponta három evőkanálnyi kókuszolajat a megelőzés, és napi öt kanállal a csontritkulás visszafordításának érdekében.
- Külsőleg is alkalmazható a kókuszolaj az egész testre, masszírozza ezt be gyengéden pár percen keresztül majd vegyen forró fürdőt. Ha ezt rendszeresen megismétli, pozitív változásokat észlelhet.
- Főzéshez is használjon szűz kókuszolajat.

4. Mandulatej
A mandulaolaj rengeteg kalciumot tartalmaz. Flavonoidokban is gazdag, amely csökkenti a szervezetben található szabad gyökök számát. Ezen felül magnéziumban, mangánban és káliumban is gazdag, ezek elengedhetetlenek az erős csontozat kialakításában és megtartásában.

- Áztasson be egy csésze mandulát éjszakára. Másnap hámozza meg majd helyezze robotgépbe 2-2,5 csésze vízzel. A géppel keverje őket krémessé, majd adjon hozzá fahéjat és mézet. A kapott keveréket szűrje le egy csomagolóvászon segítségével. Fogyassza ezt a mandulatejet naponta. A mandulatejet kész formában is megvásárolhatja.
- Áztasson be 10 mandulát éjszakára, majd hámozza meg és robotgépben keverje el egy csésze meleg tejjel (lehetőleg kecsketejjel). Adjon hozzá egy csipetnyi sáfrányt, kardamomot és őrölt gyömbért, majd naponta kétszer fogyassza reggeli és elalvás előtt.

5. Szezámmag
Az ayurvédikus orvoslásban a szezámmag a csontritkulás hatásos ellenszere. A szezámmag kalciumban, magnéziumban, mangánban, rézben, cinkben, foszforban és D- és K-vitaminban gazdag.

- Reggelente ropogtasson el egy maroknyi pirított szezámmagot.
- Keverjen el egy kávéskanálnyi őrölt pirított szezámmagot egy csésze meleg tejben. Ezt naponta kétszer fogyassza.
- Sütés-főzés során is használjon pirított szezámmagot.

6. Halolaj
A halolaj és ennek kiegészítő formája omega-3 zsírsavakban és D-vitaminban gazdag. Egy, a NASA által finanszírozott kutatás, amely a Csont Ásványi Anyag Kutatás című folyóiratban jelent meg, kimutatta, hogy a halolajban található omega-3 zsírsavak meggátolják egyes kockázati tényezők aktivizálódását, amelyek csont- és izomvesztéshez vezetnének.

- A legegyszerűbb megoldás a napi egyszeri 1000mg-os halolaj kiegészítő étkezés közbeni bevétele.
- Folyami halakat is fogyaszthat, mint a lazac, hogy ezzel is több esszenciális zsírsavat vigyen be.

Megjegyzés: A vérhígítóval kezelt betegek mindenképp konzultáljanak orvosukkal mielőtt elkezdenék a kúrát.

7. Ananász
Az ananász mangánban gazdag. A mangánhiány kapcsolatba hozható a csont deformációjával és a csontvesztéssel, amely csontritkuláshoz vezet.

- Fogyasszon naponta egy csésze friss ananászt szeletelve étkezés előtt. Ez a napi mangánszükséglet 75%-át fedezi.
- Fogyasszon naponta egy csésze ananászlevet.

8. Koriander
A koriander levél és a koriander mag is gazdag kalciumban, káliumban, mangánban és vasban. Ezek az idősebb nők körében előforduló gerinci csontvesztést is megelőzhetik.

- Keverjen el két kávéskanál koriander magot egy csésze forró vízben. Fedje le és hagyja ázni 10 percre majd szűrje le és ízesítse mézzel. Napi kétszer fogyassza ezt.
- Használjon több koriander levelet és magvat főzés során.

9. Élvezze a napsütést
Az egészséges és erős csontozat megtartásához D-vitaminra van szükség. Ez elengedhetetlen a kalcium felszívódásához és így a csontritkulás megelőzéséhez is. A D-vitamin legjobb természetes forrása a napsugárzás.
Napozzon főként a reggeli órákban, legalább napi 10-15 percet, ez segíti a szervezet D-vitamin termelését. Azonban kerülje a túlzott napozást és ne felejtse el a napvédő krémek használatát se.

10. Rendszeres testmozgás
A rendszeres testmozgás a legfontosabb módszer a csontritkulás megelőzésében. Csökkenti a csontvesztést, növeli a csontszövet sűrűségét és egészségesebbé teszi azt. Néhány hasznos gyakorlat:

- Saját testsúllyal végzett gyakorlatok, mint a séta, az alacsony intenzitású aerobic vagy a tenisz.
- Ellenállással végzett gyakorlatok, mint a szabadsúlyos és a gumiszalagos gyakorlatok.
- Hajlékonysági és egyensúly gyakorlatok.

Naponta legalább 30 percen keresztül végezze ezeket a gyakorlatokat, vagy legalább hetente háromszor. Amennyiben nincs edzéshez szokva, dolgozzon személyi edzővel, aki kialakítja majd edzésprogramját.

Egyéb tanácsok:
- Fogyasszon kalciumban gazadag ételeket minden nap. A magnézium, a K- és a D-vitamin, a mangán és az esszenciális zsírsavak is fontosak.
- Csökkentse az alkoholfogyasztást.
- Ne dohányozzon, mivel ez felgyorsítja a csontszövetvesztést.
- Előzze meg az esésekből adódó sérüléseket.
- Kövesse figyelemmel gyógyszereit, mivel egyes kortikoszteroidok, vizelethajtók és pajzsmirigy hormon gyógyszerek növelhetik a csontvesztés mértékét.
- Csökkentse a stresszt, amely növeli a kortizon szintet, amely egyes ásványok csontból való kiválását eredményezi.
- Fogyasszon kevesebb colát és koffeint, mivel ez növeli a kalciumvesztést.
- Amennyiben étrendje nem tartalmaz elegendő kalciumot és D-vitamint, az orvossal való konzultáció után fogyassza ezeket kiegészítő formájában.
- Kerülje az előrecsomagolt ételeket, a fehérjeporokat és az erjesztett szója ételeket. Csökkentse a húsbevitelt is, mivel a hús is csökkenti a csontok kalciumtartalmát.
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A mosoly a legszebb szépítőszer:-)
  2015-04-21 20:17:44, kedd
 
 



Egy mosoly csodákra képes, észrevetted? Mosolyogj rá egy morcos idegenre: először talán furcsán és értetlenkedve néz majd rád, miközben belül valami ellágyul benne. Olyan ritka sajnos manapság a mosolygó arc az utcán, pedig mindenkinek jót tesz: annak is, aki adja, annak is, aki kapja. És igazán nem kerül semmibe.

Van okod örülni!
Ma reggel felnéztél már az égre? Láttad, hogy milyen kék az ég színe, milyenek különösek a felhők? Feltűnt, hogy a fák egyik napról a másikra hirtelen kivirágoztak? Egész télen ezt vártuk, hogy végre süssön a nap: örüljünk hát a napfénynek!

Végiggondoltad már, mi miatt vagy szerencsés? Ha belegondolsz, a nehézségek ellenére is biztosan akad legalább öt olyan dolog, amiért hálás lehetsz. Egészség, család, barátok, munka, hobbik, egy pihentető utazás, egy finom étel, egy szórakoztató film, egy elgondolkodtató könyv, egy gazdagító beszélgetés, egy kellemes meglepetés: ha számba veszed a napok eseményeit, kapásból fel fogsz tudni sorolni többet. Annyi a trükk, hogy ne vedd őket természetesnek: minden ajándék.

A mágikus mosoly
És azt észrevetted, mi mindent elérhetsz egy mosollyal? Ahogyan neked is szimpatikusabb egy derűs, elégedett ember, úgy te is az leszel. Ha valaki rád mosolyog, neked is jobb lesz a kedved, jobban érzed magad tőle. Ha a társad reggel mosollyal búcsúzik tőled vagy este mosollyal fogad, egyből feldob, feledteti veled a napi csipcsup dolgokat, és ami a legjobb, még szebbnek is érzed magad.

Ugyanígy, ha a boltban, a piacon arcodon széles mosollyal szólítod meg az eladót, könnyen meglehet, hogy szebb árut kapsz, gyorsabban és szívesebben szolgál ki.
A problémák megoldásában is sokat segít, ha mosolyogsz, mert bizalmat ébreszt és oldja a felek közötti távolságot.

A mosoly ereje azért varázslatos, mert ha nincs is jókedved (ami bármikor, bárkivel megeshet, teljesen természetes), akkor is jót tesz a lelkednek. Próbáld ki, hogy mosolyogsz, még akkor is, ha nem amúgy nincs okod rá. Egy idő múlva észreveszed, hogy enyhül a borús kedved. Növeli az önbizalmat és jókedvűvé tesz. Az agy képes visszafordítani a rosszkedvet. A mosolygás hatására endorfin, vagyis boldogsághormon termelődik, és ettől jókedved lesz. Reggelente kezdd a napot mosollyal: állj a tükör elé, és bíztasd magad egy mosollyal. Folytasd a nap folyamán, és másokat is ajándékozz meg egy mosollyal.

Mosolyra fel!
Vajon mi tart vissza egy szép, széles mosolytól? Van, aki a fogsora miatt gátlásos. A mosolygás feltárja a fogsort, amit van, aki inkább szeretne elrejteni. Egyrészt mert nem mindenkinek adatott meg a szép fogsor, másrészt a fogak elszíneződnek.

Lehet fehéríteni is!
A fogaknak van egy természetes alapszíne, amelyen nem lehet változtatni. Viszont az idő múltával a kávé, a tea, a cigaretta, a különböző ételfestékek miatt a fogak elszürkülhetnek, megsárgulhatnak, akár több árnyalatnyival is sötétebbek lehetnek.

Az elszíneződéseket eltüntetheted otthon is szódabikarbónával, de ne használd túl gyakran, mert kárt tehet a fogzománcban. Hatásosak lehetnek a boltban kapható különböző fogfehérítő termékek is. A legegyszerűbb, ha fogfehérítő fogkrémet veszel és azzal mosol fogat reggel és este. Ezeknek a fogkrémeknek súroló hatásuk van, ezen kívül fehérítőanyagokat is tartalmaznak, amelyek fokozatosan világosítják a fog színét. Ez természetesen egyáltalán nem drasztikus, ennek megfelelően ne várj vakítóan fehér fogsort. Ha dohányzol, sok kávét, teát iszol, akkor jó, ha eleve ilyen fogkrémet választasz.

Otthoni használatra is fejlesztették ki a különböző zselés fehérítőt. Ezt bele kell tölteni egy félkör alakú tokba, amit éjszakára kell feltenni a fogsorra. Ugyan nem túl kényelmes, de hatékony.

Fogorvos tudja a leghatékonyabban kifehéríteni a fogsorodat. A lézeres fogfehérítés gyors és problémamentes, egyszerűen és látványosan fehérebbe lesz a fogad. Emellett a fogorvosi rendelőben is kérhetsz zselés fogfehérítést. Szemben az otthoni megoldással, az orvosi kezelés hatását egy speciális lámpa fokozza.
Forrás:http://www.otvenentul.hu illetve http://pszichologia.network.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Cicmojgónak  
10 tipp az egészségért, fiatalságért
  2015-04-21 12:44:25, kedd
 
  Tíz egyszerű tipp, hogy fitt, csinos és egészséges maradjon

A BMI képletét az interneten bárhol megtalálhatja. Az ideális BMI értéke 18.5 és 24.9 között található.

Egészsége és testsúlya megőrzése érdekében követheti az alább felsorolt példákat, így könnyedén megakadályozhatja a nem kívánt kilók felkúszását. A legtöbb tanács az életvitel javítására, a rendszer kialakítására, a testmozgásra, és bizonyos étkezési szokásokra vonatkoznak. Emellett pedig az elhatározás az egészség és a fittség mellett is elengedhetetlen a hosszú távú sikerhez.

BMI-jét (Testtömeg Index) például testsúlya és magassága segítségével tudja kiszámolni. Ez a túl sovány, elhízott, vagy épp megfelelő kategóriákba sorolhatja be önt. A Nemzetközi Világszervezet (WHO) széles körben alkalmazza ezt a számítási módszert, és gyakran ajánlják is kiszámolását.
Íme tehát a karcsúság, vonzó megjelenés, és egészség tíz alapszabálya:

1. Hagyja abba az evést, amikor 80%-ban jóllakott
Ahelyett, hogy addig tömné magát, amíg a gombjai is leszakadnak, próbáljon lassítani, és csak addig enni, amíg azt nem érzi, 80%-ban jóllakott. Ez segíti a túl nagy mennyiségű étel elfogyasztásának megakadályozását. Emellett pedig gyomra is jobban teljesít, ha több helyet biztosít az emésztőnedveknek az étel feldolgozására.

A lassú, végiggondolt étkezés során könnyebb figyelemmel kísérni a teltségérzetet, hiszen az agynak nagyjából 20 percre van szüksége ahhoz, hogy felismerje, gyomra tele van. Kutatások szerint a lassú étkezés a jóllakottság érzetét is növeli, valamint jobban alkalma nyílik az ételek ízének élvezetére.

Emellett mindenképpen figyelje meg étkzési szokásait és ha szükségét érzi, az alábbiak szerint változtassa meg azokat:

- Csak akkor egyen, amikor éhes. Ne egyen unalomból, stressz hatására, vagy épp azért, mert magányos. Tartsa észben a mondást, miszerint egy pillanat az ajkakon, egy örökkévalóság a csípőn.
- Ne egyen vagy igyon miközben valahova tart, mint például a vezetés közbeni kávé elfogyasztása. Ilyen módon ugyanis általában több kalóriát fogyaszt el.
- Ne egyen késő este. Utolsó étkezését lefekvés előtt 2-3 órával fogyassza el.
- Tízórai vagy uzsonna után várjon 3 órát a következő étkezésig, egy nagyobb, nehezebben emészthető étkezés után pedig tartson öt óra szünetet.
- Ha valamiért kihagy egy étkezést, köetkező étkezése zöldségekből és gyümölcsökből álljon, ilyen módon nem eszi túl magát, amikor ételhez jut. Kutatások bizonyítják, hogy 18 órányi böjt után a szervezet jobban vágyik a hizlaló ételekre, amelyek több kalóriával látják el, mint ugyanakkora mennyiségű zöldség vagy gyümölcs.
- Ha lehetséges, heti egy napot töltsön méregtelenítő diétával.

2. Figyeljen oda az adagokra
Sokan nem veszik észre, az adagolás milyen nagy hatással van a fogyókúrára. Egy 2004-es kutatás során 329 túlsúlyos személyt vizsgáltak, akik 38%-a testsúlya 5%-át elvesztette két év elteltével, csupán annyi változtatással, hogy odafigyeltek az elfogyasztott adagok méretére. A kutatást az Ohio-i Summa Egészségügyi Központban végezték.

Az adagok méretének csökkentése és a meggondolatlan evés elkerülése érdekében az alábbiakra figyeljen oda:

- Csökkentse konyhai eszközei méretét, használjon kisebb tányérokat, tálakat, és merőkanalakat. Az American Journal of Preventive Medicine 2008-as kutatása során azt kérték a résztvevőktől, hogy szervírozzanak maguknak jégkrémet kisebb illetve nagyobb méretű tálakban. Azok, akik a nagyobb tálat kapták, 31%-kal több jégkrémet szedtek ki maguuknak, mint a kisebb tálat használók, pedig táplálkozási szakemberek is voltak a vizsgáltak között.
- Az italokat magas, keskeny poharakban tálalja, amelyek azt a benyomást keltik, hogy több folyadékot tartalmaznak, mint az alacsony, széles poharak. Ezáltal elhiteti agyával, hogy többet iszik, mint amennyit valójában elfogyasztott.
- Ne egye a chipseket és egyéb előre csomagolt ételeket a zacskóból.
- Ha étterembe megy, kérjen kisebb adagot a választott ételből.

3. Méregtelenítő italok
Kezdje a napját meleg víz és fél citrom levének elfogyasztásával. Javítja az emésztést, eltávolítja szervezetéből a méreganyagokat, egyensúlyba hozza a pH szintet, és segíti az egészséges testsúly megőrzését.

Másik lehetőség ha elkever 1-2 teáskanálnyi nyers, szűretlen almaecetet egy nagy pohár vízben, és napi egy-két alkalommal fogyasztja. Az ilyen jellegű italokhoz adhat egy kis nyers mézet, vagy természetes édesítőszert, mint például a stevia, ízlése szerint.

Bár a citrom és az almaecet is savasak, a szervezetre lúgosító hatással vannak. Túlzott fogyasztásuk azonban gyomorégést okozhat, savas környezetet teremthet.

Ízletes méregtelenítő smoothie-kat is készíthet, amelyek segítik szervezete természetes méregtelenítő folyamatait, miközben napi zöldség és gyümölcs bevitelének egy részéről is gondoskodnak. Azt meg sem kell említeni, hogy a rossz szokásokról, mint a dohányzás és az alkoholos italok fogyasztása, mondjon le.

4. Álljon fel a kanapéról
A testmozgás hiánya a legegyértelműbb, ám legelhanyagoltabb összetevője az egészségtelen súlygyarapodásnak. Az emberek gyakran abba a hibába esnek, hogy csupán diétával lefogyhatnak és vékonyak maradhatnak, ám elfelejtik a legalapvetőbb szabályt, a kalóriák elégetéséhez testmozgásra van szükség.

Nincs szükség intenzív edzésekre. Élvezze az ön által választott mozgásformát, amely lehet a gyors tempójú séta, a futás, az úszás, a tánc, az aerobic, vagy a kerékpározás is. Sőt, még a kertészkedés is remek testmozgás, amellyel óránként több, mint 300 kalóriát égethet el.

A rendszeres, nem túl megterhelő testmozgás hangulatát is javítja, és csökkenti a stresszt. Amint kitalálta, mi az önnek megfelelő mozgásforma, építse bele mindennapjaiba, hogy élvezettel tudja elvégezni.

Emellett próbáljon ki egyszerű, de hatékony módszereket testmozgása mennyiségének növelésére, mint például a lépcsőzés a lift helyett, vagy a céljától távolabbi parkolás, a több séta érdekében.

5. Egészséges reggeli
Kutatásokkal bizonyítható, hogy azok, akik kihagyják a reggelit és napi csak néhány alkalommal étkeznek, nagyobb testsúlyúak mint azok, akik egészséges reggelit fogyasztanak és napi 4-5 alkalommal étkeznek.

A kutatók azt feltételezik, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli lehet a fogyás kulcsa, mert az növeli a jóllakottság érzetét és javítja az étvágy kontrollját. Emellett pedig az esti magas cukortartalmú és sok zsírt tartalmazó rágcsálnivalók fogyasztásának vágyát is csökkenti.

Próbáljon ki néhány magas fehérjetartalmú reggelit, mint például az alábbiak:

- Magas fehérjetartalmú smoothie
- Főt tojás
- Túró és gyümölcsök
- Görögjöghurt
- Müzli tejjel

Rostokban gazdag ételeket is fogyaszthat, mint a zabkása, vagy a teljes kiőrlésű kenyérre készült szendvicsek. Emellett pedig cserélje le reggeli kávéját zöldteára, amely magas antioxidáns tartalma mellett a zsírégetést is elősegíti.

Egy másik, nagyon fontos hozzávaló az, hogy ételeit otthon készítse el, organikus, teljes értékű alapanyagok felhasználásával. Ha nem szokott hozzá a reggelizéshez, pár napot igénybe vehet, amíg szervezete megszokja új étrendjét.

6. Ismerje meg éhségét
Nagyon gyakran előfordul, hogy a szomjúságot éhségnek hiszi, és eszik pár falatott, ahelyett, hogy szervezetét vízzel látná el, amit valójában kér. A hypothalamus, az agy éhség- és szomjúságérzetért felelős része ugyanis ugyanazt a jelzést küldi mindkét esetben.

A legegyszerűbben úgy tudja felfedezni, éhségről vagy szomjúságról van-e szó, ha iszik egy pohár vizet, majd vár 15 percet. Ha éhsége elmúlik, vagy nagymértékben csökken, valószínűleg szomjas volt és nem éhes. A fejfájás, vagy a kimerültség is azt jelezheti, szervezetének több folyadékra van szüksége.

7. Kerülje a zsíros gyorsételeket
A gyorsételek és a szénsavas italok a leginkább felelősek az elhízás problémájáért. Egészséges étrenddel azonban nagy mértékben csökkentheti a szervezetébe bevitt zsírok és kalóriák mennyiségét.

Íme néhány tipp a jobb választás érdekében:

- A sültkrumpli helyett válasszon zöldséget, joghurtot, vagy salátát.
- Az olajban sült ételek helyett inkább a sütőben sült vagy a grillezett elkészítési módokat válassza.
- Finomított gabonákból készült ételek helyett inkább válassza a teljes kiőrlésű tésztát, kenyeret, vagy müzlit, és a barna rizst. Figyelje az ételek cimkéit és válassza a teljes kiőrlésű zabot, rozst, hajdinát, árpát, kölest, és quinoa-t.
- Hagyja el a magas kalóriatartalmú szószokat és a majonézt, inkább ízesítse máshogy szendvicseit. Válassza a salsa-t, a mustárt, vagy az alacsony kalóriatartalmú dresszinget.
- Hagyja el a szénsavas üdítőket, és inkább igyon cukormentes limonádét, zöldteát, vagy gyógyteát.

8. Kevesebb stressz
A stressz gyakran járul hozzá az elhízáshoz, hiszen a stressz növeli a zsír lerakódásának mértékét, viszont csökkenti a test zsírégető képességeit.

A stressz közben felszabaduló kortizol növeli az étvágyat, amely során nagy eséllyel nyúl a megnyugtató ételhez. Emellett a stressz növeli a cukor iránti vágyat, mert az édes és magas zsírtartalmú ételek az agyat arra késztetik, hogy élvezet érzetét keltő anyagokat szabadítson fel.

A stresszt ne érzelmei vezérelte étkezéssel vezesse le, inkább próbáljon meg relaxálni, légzőgyakorlatokat végezni, jógázni, és meditálni. Fogyasszon olyan ételeket, amelyek sok B- és C-vitamint, magnéziumot és kalciumot is tartalmaznak. Ezen vitaminok hiánya ugyanis megnöveli a kortizol szintet, és ezéltal az étel iránti vágyat is.

Az omega-3 zsírsav szintén csökkenti a stresszt és az aggressziót, emellett pedig javvítja az anyagcserét és elősegíti a fogyást. Egyen tehát több zabkását, mandulát, avokádót, narancsot, bogyós gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, spenótot, alacsony zsírtartalmú tejet és joghurtot, hogy egészségesen küzdje le a stresszt.

9. Megfelelő alvás
Egyre több orvos és egyre nagyobb kutatási anyag szolgál annak bizonyítékául, hogy az alváshiány növeli a sólygyarapodás és az elhízás esélyét. Az alvásmegvonás lassítja az anyagcsere folyamatokat és hormonjaira is hatással van, az éhség érzetet növelve, a kielégültséget és az étkezés utáni teltségérzetet pedig csökkentve.

Emellett pedig nagyobb eséllyel csábul el a késő esti falatok iránt, amelyeket úgyis ledolgozik, miközben fent marad a hajnali órákig.

A megfelelő alvás érdekében alakítson ki egy lefekvés előtti rutint, mint például egy meleg kádfürdő, vagy egy kis olvasás, esetleg egy rövid meditáció. Kapcsolja le a lámpákat, teremtsen megnyugtató környezetet, és távolítsa el az összes televíziót és számítógépet a hálószobájából. Általában azt javasolják, hogy minden nap ugyanakkor feküdjön le és keljen fel.

10. Rendszeres orvosi vizsgálatok
Rendszeresen jegyezze fel és tartsa szemmel testsúlyát, amikor pedig hirtelen, vagy nem várt testsúly gyarapodást tapasztal, keresse fel orvosát annak érdekében, hogy az ezt okozó betegségeket kizárhassák. Ezek a betegségek a cukorbetegség, a pajzsmirigy alulműködés, a policisztás petefészek szindróma, a menopauza, a depresszió, vagy a Cushing szindróma is lehetnek.

A hypotireózis, vagy pajzsmirigy alulműködés például lassítja az anyagcserét és testsúly gyarapodást, vagy nehezebb fogyást okoz.

Bizonyos gyógyszerek, mint az antidepresszánsok, antipszichotikumok, magas vérnyomásra adott gyógyszerek, cukorbetegség gyógyszerek, kortikoszteroidok, és szájon át alkalmazott fogamzásgátlók is mellékhatásként testsúly gyarapodást okozhatnak.

Ne hagyja abba azonban a gyógyszereket anélkül, hogy erről kikérné orvosa véleményét.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Anyagcsere gyorsítása
  2015-04-21 12:37:55, kedd
 
  Anyagcseréjének alapvető tempóját sok minden befolyásolhatja, mint a genetika, a nem, az életkor, a hormonszintek, a testméret és felépítés, és az aktivitás szintje is. A lassú vagy alacsony szintű anyagcsere nagy mértékben befolyásolhatja energiaszintjét, testsúlyát, és egészségi állapotát is.

Lassú anyagcserét több tényező is okozhat, mint a nem megfelelő étkezés, az egészségtelen vagy alacsony kalóriatartalmú étrend, a testmozgás hiánya, a cukros ételek fogyasztása, a túlzott magas cukortartalmú ital fogyasztása, a nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű alvás, a túlzott stressz, és a méreganyagok felhalmozódása is. Betegségek is okozhatnak lassú anyagcsere folyamatokat, mint például a cukorbetegség és a hypotireózis (pajzsmirigy alulműködés).

Testének szüksége van erre az energiafunkcióra a mindennapi teendők elvégzéséhez. Emellett akkor is szükséges, amikor szervezete pihen, hiszen ekkor segíti a légzést, a vérkeringést, és a sejtgyógyulást.
A lassú anyagcsere legjellemzőbb tünetei az alacsony vérnyomás, alacsony pulzus, kimerültség, gyengeség, székrekedés, száraz bőr, magas testzsír százalék, és megnövekedett érzékenység a hidegre. A férfiak anyagcseréje általában gyorsabb, mint a nőké.

Ha lassú anyagcserétől szenved, néhány apró életmódbeli és étrend változtatással gyorsíthatja azt.

Alább találja a tíz leghatékonyabb anyegcsere gyorsító praktikát.

1 Zöldtea
A svájci Geneva egyetemen végzett 1999-es kutatás szerint a zöldtea gyorsítja az anyagcsere folyamatokat és a zsír oxidációját. Ezt a benne található flavonoidoknak és antioxidánsoknak köszönheti, valamint annak, hogy stimuláló hatása is anyagcsere gyorsító.

1. Adjon egy teáskanálnyi zöldtea levelet egy csésze forró vízhez
2. Fedje le és hagyja állni 5 percig
3. Szűrje le és ízesítse egy kevés mézzel
4. Naponta 2-4 bögrényit fogyasszon

Ha orvosa is jónak látja, naponta 300-400 mg zöldtea kivonatot is fogyaszthat, kapszula formájában.

2. Olaj
Az ősi Ayurveda gyógymód szerint az olajos öblögetés a méregtelenítés legjobb módja. Emellett az anyagcsere folyamatok gyorsítására és az extra kilók lefogyására is jó módszer, nem utolsó sorban pedig olcsó, egyszerű, és nincsenek lehetséges mellékhatásai sem.

1. Tegyen egy evőkanálnyi organikus kókuszolajat vagy szezámolajat szájába
2. Nagyjából 20 percen át öblögessen vele
3. Köpje ki, majd mosson fogat
4. Naponta végezze reggelente, éhgyomorra.

Megjegyzés: Ne gargalizáljon az olajjal és ne nyelje le azt.

3. Cayenne-i bors
A cayenne-i bors kapszaicint tartalmaz, amely jó hatással van a termogenezisre, a sejtek azon folyamataira, amikor az energiát hővé alalkítják. A dániai Aarhus egyetem 2008-as kutatásai szerint a kapszaicin fogyasztása növeli a termogenezist, amely növeli a testhőmérsékletet és gyorsítja az anyagcserét.

- Adjon cayenne paprikát vagy cayenne port leveseihez, salátáihoz, vagy egyéb kedvenc ételéhez
- Egy cayenne kapszulát is elfogyaszthat, naponta kétszer, étkezések közben.

4. Almaecet
Az almaecettel is egyszerűen javíthatja anyagcseréjét, ezáltal pedig segítheti a jobb kalóriafelhasználást is. Segíti a szervezet lúgosítását, megakadályozva szervezete elsavasodását.

1. Keverjen 1-2 teáskanálnyi nyers, szűretlen almaecetet egy pohár vízbe
2. Reggelente és étkezések előtt fogyassza
3. Naponta ismételje

Megjegyzés: Fokozatosan növelheti az almaecet mennyiségét, akár poharanként két evőkanálnyi mennyiségre.

5. Citromos melegvíz
Ha szeretné javítani anyagcseréjét, egy pohár citromos melegvíz csodákat tehet. Nem csak anyagcseréjét javítja, de lúgosítja is szervezetét.

A citromos víz hidratálja is szervezetét, és segít az éhség leküzdésében. Ha fekete borsot is kever a folyadékba, még jobban segítheti anyagcsere folyamatai felgyorsítását, és a fogyókúrát is segíti.

1. Facsarja ½ citrom levét egy pohár meleg vízbe
2. Keverjen bele 1 teáskanálnyi mézet és ½ teáskanálnyi őrölt fekete borsot
3. Reggelente, éhgyomorra fogyassza
4. Naponta ismételje anyagcsere folyamatai felgyorsítása érdekében.

6. Gyömbér
Elfogyasztás után enyhén megnöveli a testhőmérsékletet, amely gyorsítja az anyagcserét. Emellett a gyömbér fogyasztása örömet okoz, ezáltal kevesebbet fog enni és több kalóriát fog elégetni.

1. Adjon egy teáskanálnyi frissen aprított gyömbért egy bögrényi forrásban levő vízhez
2. Fedje le és hagyja 10-15 percig állni
3. Szűrje le és adjon hozzá mézet
4. Lassan kortyolgassa, naponta 2-3 alkalommal készítheti.

Ha orvosa is jónak látja, egy kis darab friss gyömbért is rágcsálhat, vagy gyömbér kapszulákat is fogyaszthat.

7. Megnövelt folyadékbevitel
A víz, vagy egészséges gyümölcsök fogyasztása gyorsíthatja anyagcseréjét és segítheti a zsír elégetését.

A Klinikai Endokrinológiai és Anyagcserefolyamatokat vizsgáló magazin szerint 500 ml víz fogyasztása 30%-kal megnöveli az anyagcsere tempóját az egészséges emberek körében. Ezzel szemben az enyhe dehidratáltság is lelassítja az anyagcserét.

- Igyon naponta legalább 8-10 pohár vizet
- Napi 1-2 alkalommal jeges vizet igyon
- Néhány bögre gyógyteát is ihat, mint a kamilla, a zöldtea, vagy a mentatea
- Fogyasszon frissen facsart gyümölcs vagy zöldségleveket is
- A kókuszvíz, alacsony zsírtartalmú tej, szójatej, joghurt, és a magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása is növeli folyadékbevitelét.

Megjegyzés: A folyadékigény mindenkinél más lehet, fedezze fel, önnek mennyire van szüksége.

8. D-vitamin
A D-vitamin gyorsítja anyagcseréjét és segíti a fogyást. Kutatások bizonyítják, hogy az alacsony D-vitamin szint súlygyarapodáshoz vezet, hiszen ilyenkor könnyebben rakódik le a zsír, amely lassítja az anyagcserét is.

Emellett a D-vitamin segíti a kalcium, vas, magnézium, foszfát, és cink belső felszívódását, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészsége fenntartásához.

- Napi 10-15 percen át élvezze a kora reggeli napsütést, amely segíti szervezete D-vitamin termelését
- Fogyasszon D-vitaminban gazdag ételeket, mint a zsíros halak, a teljes tej, a máj, vagy a tojás
- Orvosa beleegyezésével D-vitamin étrend kiegészítő kapszulát is szedhet.

9. Egészséges étrend
Az egészséges ételek fogyasztása mellett elengedhetetlen a megfelelő ritmus kialakítása is az anyagcsere gyorsítása érdekében. A rendszeres étkezés és az egészséges tízórai és uzsonna segítik anyagcserefolyamatait és egész napon át rendben tartják azt.

- Kezdje napját egészséges reggelivel. A nemzetközi, elhízással foglalkozó magazin (International Journal of Obesity) kutatásai szerint a magas zsírtartalmú reggeli gyorsítja anyagcseréjét és segíti a napközbeni nagyobb mértékű zsírégetést.
- Két nagy étkezés helyett inkább többször, kevesebbet egyen.
- Az étkezések között egyen egészséges falatokat.
- Ha fogyni szeretne, kerülje a nehéz vacsorákat, és legalább két órával lefekvés előtt vacsorázzon.

10. Napi testmozgás
A rendszeres testmozgás az anyagcsere gyorsításának egyik leghatékonyabb módja. Nem csak anyagcseréjét gyorsítja fel testmozgással, hanem a pihenőidő alatt is több kalóriát éget el, mint ha nem végezne testmozgást.

- Napi 30 percen át végezzen anaerobic gyakorlatokat, mint a fekvőtámasz, a felülés, vagy a sprint.
- Heti kétszer végezzen erőnlétnövelő edzést.
- Napi 30 percen át végezzen aerobic gyakorlatokat, mint a gyaloglás, a futás, az úszás, vagy a kerékpározás.

Megjegyzés: Ne feledkezzen meg a megfelelő bemelegítésről és a testmozgás utáni levezetésről sem.

Extra tippek:
Fogyasszon olajos halakat mint a tonhal és a lazac
Fogyasszon C- és B-vitaminokban, kalciumban, fehérjében, vasban, és rostokban gazdag ételeket.
Soha ne hagyja ki a reggelit.
Igyekezzen organikus ételeket fogyasztani, mert a rovarirtók méreganyagtartalma lassítja az anyagcserét és segíti a hízást.
Ne egyen túl gyorsan.
Határozza meg napi kalóriabevitelét és ennek megfelelően tervezze meg étrendjét.
Ne éheztesse magát, mert az csak lelassítja anyagcseréjét.
Ne fogyasszon fogyókúrás gyógyszereket.
Kerülje a stresszt, mert az segíti a kortizol termelését szervezetében, amely megnehezíti az anyagcsere folyamatokat.
Aludjon eleget, mert a nem megfelelő alvás lassítja az anyagcsere folyamatokat, növeli az étvágyat, és ezáltal az elhízás esélyét is.
Fogyasszon el naponta egy bögre kávét, mert a kis mennyiségű koffein gyorsítja az anyagcserét a központi idegrendszer stimulálásával.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Cukorbetegséget gyógyító ételek és italok
  2015-04-21 12:34:39, kedd
 
  Többféle olyan étel és ital is létezik, amellyel természetes módon gyógyítható a kettes típusú cukorbetegség.

Fogyasszon több zöld színű zöldséget.
Lúgosító és tisztító hatásuk ismert, így a szervezetet hozzájuttatják a megfelelő mennyiségű vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez, valamint a szervezet pH egyensúlyát is helyreállítják. Emiatt a szervezet méregtelenítő folyamatba kezd és a vércukorszint helyre áll.

Ezeket a zöldségeket mindenképp tegye tányérjára: kelkáposzta, spenót, zöldkáposzta, petrezselyem, kelbimbó, mustár zöld, brokkoli. Párolva vagy vízben főzve a legfinomabbak és a legegészségesebbek.

Több jótékony hatású ételt és italt is ismerünk 2-es típusú cukorbetegség esetén.
Fogyasszon több tengeri zöldséget.

A különféle alga- és hínárfajták rengeteg, a szervezet oxigénszállításához elengedhetetlen nyomelemet tartalmaznak. Az idegrendszerre is hatékonyan hatnak, és a kötőszövetek és csontok megfelelő működéséért és gyógyulásáért is sokat tesznek. Az elhízás ellen remek hatóanyagokkal rendelkeznek, javítják az emésztést és helyreállítják a vér glükóz szintjét és a szervezet zsírsav szintjét. Gyulladáscsökkentő hatásuk miatt méregtelenítik a vért, szabályozzák a pajzsmirigy működését, javítják a szervezet energiaszintjét, és rendben tartják a szervezet hormonháztartását.

A helyesen megválasztott só (mennyiség és minőség), pl. napi 6g Himalája só, nem kártékony a szervezetre, sőt. Rengeteg ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak, amelyek elősegítik a megfelelő mellékvese és pajzsmirigy működést, javítják az immunitást, segítenek az allergiák legyőzésében, és a vért is lúgosítják és tisztítják. Ezen felül a természetes vércukorszintet is rendben tartják, és az emésztést is javítják.

Fogyasszon több almaecetet.
Almaecetet önmagában vagy valamilyen italba keverve is fogyaszthatja. A hígítási arány 1:10-hez. A szervezet étkezések közti, és közvetlen étkezés utáni vércukorszintjét is rendben tartja, valamint meggátolja többféle szervezetre káros cukor felszívódását, így azok nincsenek negatív hatással a vércukorszintre.

Fogyasszon több friss kókusztejet és kókuszvizet.
A természetes kókuszvíz rengeteg energianövelő elektrolitot és természetes nátriumot tartalmaz, így a sportitalok és üdítőitalok tökéletes helyettesítője. Kálium, klorid, magnézium, kalcium, foszfát, hidrogén-karbonát, és szulfát tartalma is magas, amelyek mind elengedhetetlenek a szervezet hidratálásában és a megfelelő sejtképződés biztosításában. Természetes cukrokat tartalmaz, amely nem ellensúlyozza a benne található többi tápanyagot. Rövid szénláncú telített zsírsavai védik a szív és az erek egészségét.

Egyéb egészséges, gyógyító hatású ételek és italok: csukamájolaj, finomítatlan vaj, savanyú káposzta, aloe vera, zöldtea, kaktuszgyümölcs, fahéj, cayenne-i bors, kombucha tea, gyömbér.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A meleg tej gyógyhatásai
  2015-04-21 12:29:53, kedd
 
 



A tejben 9 olyan tápanyag található, amely hozzájárul ahhoz, hogy a tej egészséges ital legyen. Kétségtelenül a tej tele van proteinnel, kalciummal, A-, D-, B12-vitaminnal, káliummal, foszforral, niacinnal és riboflavinnal. Ideális esetben egy felnőttnek 3 csésze tejet kéne naponta elfogyasztania.

1. Természetes protein-forrás:
A meleg tej az egyik legjobb természetes protein és vitamin-forrás, ezért fontos, hogy az étrend része legyen. Egy csésze meleg tej reggelire, és a nap máris jól kezdődik. A tej segít az izmok felépítésében, különösen, ha erős és izmos testet szeretne. A kalcium létfontosságú a csontok számára.

2. Kiváló kalcium-forrás:
Ha szeretné, hogy fogai erősek maradjanak, akkor érdemes naponta tejet fogyasztania. A meleg tejtől nem fájdulnak meg a fogak úgy, mint a hideg tejtől (azoknál, akiknek érzékenyek a fogaik). Mivel a tej nagy mennyiségben foszfort, kalciumot és jódot tartalmaz, ezért erősíti a fogakat, az állkapcsot és a csontokat. A meleg tej fogyasztása étkezések között hozzájárul a száj egészségéhez is, mivel védi a fogzománcot.

3. Oldja a stresszt:
Ha nehéz napja van a munkában, csak igyon egy pohár meleg tejet, hogy azonnal ellazulhasson. A meleg tej ugyanis nyugtatja a szétzilált idegeket és ellazítja a megfeszült izmokat. Ha zaklatott vagy feszült, csak igyon egy pohár meleg tejet, így hamar megnyugodhat. A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra is jó hatással van a meleg tej.

4. Energiával lát el:
Egy pohár meleg tej könnyedén visszaállítja az energiaszintet, különösen, ha fáradt vagy gyenge. A tej energiával látja el a szervezetet és meg is fiatalítja azt. Egy pohár alacsony zsírtartalmú tej pedig annyi energiával látja el az iskolába járó gyermeket, amennyire szüksége van a nap elkezdéséhez.

5. Enyhíti a menstruációt megelőző tüneteket (PMS):
A kutatások szerint egy pohár meleg tej enyhíti a PMS tüneteit. Ha görcsei, hangulathullámzásai és más PMS tünetei vannak, a tej azonnal enyhítheti azokat.

Sok nőt megviselnek a menopauza tünetei is. A hőhullámok, hangulatingadozás és általános diszkomfort érzés a menopauza általános velejárói. Sok nő ezen kívül álmatlanságban is szenved. A meleg tej enyhíti a stresszt, segíti az ellazulást és nagymértékben hozzájárul a nyugodt alváshoz is.

6. Táplálék-kiegészítő:
Azok számára, akik olyan krónikus betegségben szenvednek, mint a rák, a tej megfelelő táplálék-kiegészítő lehet. Sokaknak nehezére eshet az evés, ezért egy pohár meleg tej mindig jóleshet.

7. Segíti a nyugodt alvást:
Mindenki tudja, hogy a nyugodt alvás rendkívül fontos a szervezet regenerálódása szempontjából. Azonban sokak számára az éjszakai alvás nehézséget jelent. Világszerte az orvosok egy pohár meleg tej fogyasztását ajánlják lefekvés előtt, mivel az segíti a nyugodt alvást. A tejben lévő aminosavak ugyanis nyugtatják az idegeket.

8. Torokfájás:
Ha fáj a torka, igyon egy kis meleg tejet, mivel az enyhíti a fájdalmat. Egy könnyebb teát is elkészíthet, amely segít a gyógyulásban és energiával látja el a szervezetet, így az fel tudja venni a harcot a fertőzéssel.

9. Hidratál:
A meleg tejjel a szervezet is hidratált marad egész nap. Különösen jó sportolás után, mivel pótolja az elektrolitokat a szervezetben és gyorsan rehidratálja a szervezetet.

10. Enyhíti a székrekedést:
Lefekvés előtt igyon egy pohár meleg tejet, így enyhítheti a székrekedést. Ezen kívül segít abban, hogy nyugodtan tudjon aludni, és az emésztése megfelelően működjön ez idő alatt is.

Ha annyira nem szereti a tejet, ízesítse gyümölccsel, mandulával vagy datolyával. Így az ital még finomabb lesz és egészségesebb is.
Forrás:drtihanyi

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Hajhullás ellen természetes módon
  2015-04-21 11:50:07, kedd
 
 



Otthon is elkészíthető hagymás-mézes hajhullás elleni csodaszer

Kutatásokkal kimutatták, hogy a hagyma sikeresen gyógyítja a hajhullást. Emellett pedig olyan problémákat is orvosol, mint a korpásodás, a fejbőr gyulladásos megbetegedései, vagy akár a korai őszülés.

Egy bőrgyógyászati magazinban (Journal of Dermatology) publikált 2002-es kutatás az alopecia areata-s betegeket vizsgálta. Azt fedezték fel, hogy két hónap használat után sokkal több hajszál növekedésről számoltak be azok, akik hagyma levével kezelték fejbőrüket naponta kétszer, mint azok, akik ugyanezt csapvízzel tették. Az eredmények férfiak körében jobbak voltak, mint nőknél.

Az alábbi recept a hozzáadott méz miatt simává és fényessé varázsolja haját, hiszen a méz antioxidánsokat tartalmaz és igen hidratáló hatású.

A kén a haj egyik fő építőeleme. Szükség van rá az egészséges kollagén és keratin miatt. Sok aminosav, amely a fehérjék építőelemei, tartalmaz ként is, a keratin fehérjék pedig nagy mennyiségű ként is tartalmazó aminosavat tartalmaznak.
A hagymás-mézes hajhullás elleni szer elkészítése

Amire szüksége lesz:
1 hagyma
méz
kés
turmixgép
szűrő
tál
fakanál
mérőkanalak
esszenciális olaj ízlés szerint (opcionális)

Lépések:
1. Hámozzon meg, szeleteljen fel, majd turmixoljon le egy hagymát
2. Tegye az összeturmixolt pépet a szűrőbe, és kanál segítségével nyomja ki a hagyma levét
3. Adjon 1-2 teáskanálnyi mézet a hagyma levéhez
4. Ha szeretne, csepegtessen bele pár csepp esszenciális olajat, mint a levendula olaj
5. Készen is van a hagyma levéből és mézből készített hajhullás elleni csodaszer.

Hogyan használja:
Masszírozza be a kopasz foltokat vagy akár egész fejbőrét a keverékkel
Fedje be fejét egy zuhanysapkával, és hagyja fején a keveréket lehetőség szerint egész éjszakára, de legalább fél órán át.
Másnap mossa ki hajából a keveréket
Néhány hónapon át naponta végezze el a fenti lépéseket, amíg elégedett nem lesz az eredménnyel

Tippek:
Turmixolás helyett le is reszelheti a hagymát, és utána kinyomhatja levét. A lé kinyeréséhez sűrű szövésű, vékony kendőt is használhat a szűrő helyett. Vagy akár présgéppel is elkészítheti.
Ha nem szeretne könnyezni a hagyma aprítása közben, tegye a hagymát a fagyasztóba 15 percre, majd utána aprítsa fel.
Ha illatos olajat szeretne hozzáadni a keverékhez, használjon rozmaringot, levendulát, borsmentát, vagy egyéb hajnövekedést segítő olajat.
A hagyma szagának elfedésére citromlevet, vagy rózsavizet is keverhet a hagyma levéhez.
Forrás drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 526 db bejegyzés
e év: 6254 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2902
  • e Hét: 19569
  • e Hónap: 51055
  • e Év: 255756
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.