Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A középszer. tekintélyelvű uralkodása
  2016-12-06 01:31:21, kedd
 
  A KÖZÉPSZER. TEKINTÉLYELVŰ URALKODÁSA 1990 ELŐTT ÉS UTÁN

*
KÖZÉPSZER. TEKINTÉLYELVŰ VEZETŐITŐL SEMMI NEM ÁLLT TÁVOLABB, MINT AZ ALAPVETŐ EMBERI ÉRZELMEK, KÖZTÜK PL. A SZERELEM.
*
Pontosabban, az IKERLÁNG-érzés!
*
https://www.youtube.com/watch?v=7jt7_w9ugiM&index=3&list=RDRuCMQW5KIHo_
*
*
EZEK A LÉLEKIRTÓK 1990 UTÁN IS OTT FOLYTATTÁK LÉLEKÖLŐ TEVÉKENYSÉGÜKET, AHOL ABBA KELLETT VOLNA VELÜK HAGYATNI LEGKÉSŐBB 1990-BEN!
*
Köztudott volt még évekkel ezelőtt, hogy 1945 után NEM az anyák-apák nevelték gyermekeiket, hanem az ÁLLAMI gyermekintézmények. Bölcsőde, óvoda, iskola, szakmunkásképző, ipari tanuló iskolák... katonaság... úttörő- és a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) táborai és tanfolyamok.
*
Most - gondolatban - kövessük figyelemmel egy akkori tizennégy éves falusi fiú életútját! Gondoljunk abba bele, hogy az akkori körülmények között mekkora befolyása lehetett a falun maradt, megözvegyült édesanyának az onnan elszármazó fiára, ha csak három-havonta láthatta, akkor is egy-egy hétvégén?!
*
A képek itt láthatók: http://furaila.xfree.hu/273695
*
Írtam korábban Domján Editről, hogy őt is már az általános után azonnal beiskoláztak egy gyorstalpaló bentlakásos középiskolába. Ahol is egy-egy szobában tizenkét emeletes vaságy és egy szék volt - az ágy emeletén alvók számára - az össze berendezés... stb.
Domján Edit is úgy járt, mint azok általában, akiket ,,kiemeltek"... Úgy kezelték ezeket a ,,szocialista" TEHETSÉGEKET, mint általában mindent, amit un. ,,TÁRSADALMI (állami) TULAJDONBA" vettek!
*
http://valasz.hu/kronika/itt-a-bucsulevel-ezert-lett-ongyilkos-a-magyar-szineszno -szerelme-30412

*
Szőröstül-bőrüstül bekebelezte az az intézmény, amelyikben tehetségét kibontakoztathatta. Nem lehetett magánélete, mert igényt tartott még arra is a hatalom kinyújtott karjaként működő intézmény vezetősége.
*
Akkoriban nem(sem) lehetett a problémákról beszélni, mert akkor magadra haragítottad a Párt ,,illetékesét": ,,miaznemteccikarenccer?" kérdést szegezve szerencsétlen elégedetlenkedőnek.

(Azért is gondoltam a rendszerváltozás elején, hogy minden körzeti szakorvosi rendelőben kellene működnie pszichológusnak is. Szörnyű, hogy MÉG MINDIG ideggyógyászatra küldik a lelkileg összeroppanó embereket! Talán, ettől merevedett meg a közgondolkodásban az a nézet, hogy aki lelki tanácsra szorul, az ,,BOLOND" és inkább nem panaszkodik...)
*

Van erre a problémára egy közismert szerelmespár esete: Domján Edit és Szécsi Pál. Mindketten a halálba menekültek az elviselhetetlen életérzés elől.
*
Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán is hasonlón mehetett keresztül.
*
A képek itt láthatók: http://furaila.xfree.hu/273695
*
Főleg Latinovits Zoltánt zavarta nagyon az a bürokratikus hatalmi rátelepedés a művészekre, ami az 1970-es évekre volt jellemző.
Pl. előfordult, hogy korábban bement a hivatalos próba előtt a színházba, hogy legyen elegendő ideje a teljes átlényegülésre. Ekkor azonban, mindenféle jelenléti ívek kitöltésével, meg adminisztrációs papírokkal zaklatta őt az erre fenntartott adminisztrátor...
*
Volt rá példa, hogy nem tudta fékezni jogos haragját és elkergette az őt zaklatót. Amit aztán fegyelmik követtek, mert az alkotói tevékenységet is ,,munka"-ként, a művészeket, pedig ,,munkásként" kezelő adminisztrációt végzők, akik a mindenkori hatalom kinyújtott karjaként működtek egy-egy munkahelyen - védte a szocialistának hazudott hatalom.
Latinovits szerintem ,,kiszállt", Ruttkai, meg belebetegedett és hamarosan belehalt.

*
A képek itt láthatók: http://furaila.xfree.hu/273695

*

Még az oly ,,dörzsölt" ember is, mint Gobbi Hilda is azt mondta: ,,nagyon jól lehet élni ebben az országban, csak semmit ne akarjon az ember!"

Ezt akkor mondta, amikor már belefáradt abba küzdelembe, hogy legyen a nemzetnek színháza, meg a színészeknek múzeuma és ,,otthona".
*
A népi káderekből lett vezetők - középszerűségükkel és tekintélyelvűségükkel - annyira rátelepedtek a hatalmukkal mindenre és mindenkire, hogy egészen egyszerűen nem lehetett hova menekülni előlük, csak a halálba. Vagy az alkoholizmusba, ami megint-csak egy elhúzódó agonizálással volt/van egyenlő.
*

Mit jelentett ez azoknak az ifjaknak, akik az 1968-as évekre váltak szakmunkásokká? Akik teljesítménybérben ledolgozták a napi kötelező nyooocórát, aztán, a másik nyooocat meg a fusiban és már csak arra maradt energiájuk, hogy a kocsmában emelgessék a poharakat, meg meg...ják az ott található, erre ,,szakosodó" női személyeket.
Azt hiszem a Bikini Lojzija is erről énekel, amikor azt mondja: ,,Csókolom! Megszakadhatok?"
https://www.youtube.com/watch?v=utHVf3MuhY0

*
Általában, ugyanilyen körülmények között telt el egy faluról a fővárosba került munkásszállón elhelyezett tizennégy éves gyereknek az ifjúvá serdülés időszaka még évtizedeken keresztül.

2012-ben jelent meg a közismert színésznek, Szabó Győzőnek a Toxikoma c. könyve, amely szintén erről szól. Pontosabban, arról, hogy a vidékről a nagyvárosba szakadt gyermekek hogyan élik meg a szülői felügyelet alól való kikerülést...
Hogyan próbálják meg a szülői ház szeretetteljes hiányát drogokkal, pótszerekkel pótolni.
*
A kép itt látható: http://furaila.xfree.hu/273695
*
http://www.blikk.hu/aktualis/krimi/szabo-gyozo-kitortem-a-drog-poklabol/2cxewz5_

*
*
Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma 18 éve...
  2016-12-06 01:16:30, kedd
 
  Ma tizennyolc éve: 1998. december 5-én átvehettem életem első irodalmi díját a "Bízom Külkertesben!" jeligéjű pályamunkáért.
*
A Gellért Szálló Tea Szalonjában adták át a média távollétében. Az első közlés jogát fenntartották maguknak (Írószövetség folyóirata: Magyar Napló). Erre aztán nem került sor, mert hónapokig meg sem jelenhetett a Magyar Napló!
*
Képek itt láthatók: http://furaila.xfree.hu/55534
*
Végül, megjelentettem - 2013-ban - álnéven, hogy ne legyen akadálya annak, hogy eljusson az emberekhez! Azokhoz, akikről és akiknek írtam!
*
Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Erzsébet-utalvány
  2016-12-06 01:03:14, kedd
 
  Mint nyugdíjas, végtelenül megalázónak tartom és főleg, annak módját, ahogy "adják" az Erzsébet-utalványt.!
*
http://24.hu/kozelet/2016/12/05/orban-levelet-is-kapnak-az-erzsebet-utalvany-mell e-a-nyugdijasok/
*
Szégyellem, hogy mai napság vagyok nyugdíjas! Már a havi 62.000,- Ft-os nyugdíjra való ,,jogosultság" is megalázó!
*
Ha belegondolok, hogy egy olyan küzdelmes élet után ennyire tartottak érdemlegesnek, mert az un. szocializmusban nem lehettem több, mint vasalónő teljesítménybérben!
*
Meg mint gépíró (amit önköltséges tanfolyamon tanultam) gépelhettem, jegyzőkönyvezhettem a funkcionális analfabéta függetlenített párt- KISZ- és szakszervezeti bizottságok vezetőinek ülésein, mint jegyzőkönyvvezető!
*
Nekik járt a taxi-csekk "munkába" és "munkából" menet! Meg minden állami luxus!
De én el sem fogadtam volna tőlük semmiféle előjogot, vagy "jutalmat".
Pedig, igen csak rászorult voltam, mint "árva", aki senki támogatására nem számíthatott! De bíztam magamban, kitartásomban, munkabírásomban és ezért vállaltam három gyermeket.
*
És most, mint alamizsna-nyugdíjas, nem győzök szégyenkezni előttük!
*
Mostanra szertefoszlott az idős kor méltóságáról szövögetett elgondolásom!
*
Megalázó, emberhez méltatlan életre kárhoztattak egész életemben származásom miatt. Mert olyan családba kerültem, amelyik miatt nem volt jó a káderlapom! És most, 1990 óta is UGYANAZOK ÉS UTÓDAIK osztják az alamizsnát és ugyanazoknak a NEHÉZ-SORSÚAKNAK!!!!
*
Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.11 2016. December 2017.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 152 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 61
  • e Hét: 220
  • e Hónap: 2465
  • e Év: 34195
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.