|
2016-02-03 22:48:22, szerda
|
|
|
A Caring.com összeállításában, hat olyan élelmiszerről rántotta le a leplet, amelyek komoly károkat okozhatnak csontjainknak. A megfelelő táplálkozás fő ismérve az, hogy az elfogyasztott étellel megfelelő tápanyagokat juttatunk a szervezetünkbe, amelyek, többek között, a csontjaink egészségét is megőrzik, illetve táplálják.
Azonban az élelmiszerekben található anyagok nem csak táplálni, de bizony pusztítani, gyengíteni is tudnak.
Íme az a hat, csontjaink számára leginkább kockázatos étel és ital, amelyekre jobb komolyabban odafigyelni.
Só
A só elvonja a kalciumot a csontokból, amelyek így gyengébbé, törékenyebbé válnak. Minden 2300 milligrammnyi nátrium elfogyasztásával 40 milligramm kálciumot vesztünk, a dietetikusok mérései szerint. A legjobb dolog, amit tenni lehet a só káros hatásai ellen, a sóbevitel csökkentése, érdemes emellett a feldolgozott élelmiszerekre is odafigyelni, mivel azok általában eleve tartalmaznak sót is - az amerikai adatok szerint a sóbevitelünk 75 százaléka, éppen ezekből a rejtett sóforrásokból származik.
Üdítőital
Az üdítőitalok kétszeres kockázatot rejtenek magukban a csontjainkat tekintve. A szénsavas italokban a foszforsav miatt tapasztalható a jellegzetes pezsgés, ám ez a vegyület sajnos megemeli a vizelettel a szervezetből kiürülő kalcium mennyiségét. Mindeközben pedig a szervezetet eltelítő üdítőkből hiányzik az a tápanyag, ami a tejben vagy a gyümölcslevekben megtalálható. A megoldás az, ha tartózkodunk az ilyen italoktól és inkább a tejtermékekre vagy vitamindús gyümölcsleveket választunk. A legegyszerűbb persze, ha egyszerűen vizet iszunk és az étrendünk valóban tápanyagokban gazdag.
Koffein
A sóhoz képest a koffein lényegesen kevésbé veszélyes, de attól még némi kalciumot szintén kivon a szervezetünkből. Minden 100 milligrammnyi koffeinre 6 milligramm elvesztett kalcium jut. Ez akkor jelent problémát, ha nem pótoljuk az elvesztett kalciumot, például azért, mert túlzott mértékben fogyasztunk koffeines italokat, illetve azok mellett nem iszunk tejtermékeket és egyéb, a csontoknak hasznos italféléket. Érdemes ezért reggel 1-2 csészényi kávénál többet nem fogyasztani, majd inkább más típusú italokat inni - és természetesen a kávét tejjel ivók, már eleve többet tesznek a koffein kalciumelvonó hatásának ellensúlyozásáért.
A-vitamin
A többek között a tojásban, zsíros tejtermékekben, májban és vitaminnal dúsított élelmiszerekben megtalálható A-vitamin, ugyan a látásunk és az immunrendszerünk számára rendkívül fontos elem. Azonban kiderült, hogy az A-vitamin túladagolható - egyes kutatók a jelenleg felnőtteknek ajánlott 5000 nemzetközi egységet (NE) is túlzónak tartják. A legérzékenyebbek a jelenlegi adatok szerint a változó kor után lévő nők, esetükben a csonttörések száma kétszeresére növekedett, amennyiben napi 5000 NE-nél nagyobb mennyiségben juttattak a szervezetükbe A-vitamint. Az A-vitamin túlfogyasztás megelőzése érdekében, érdemes csökkentett zsírtartalmú étrendet követni, és tojásfogyasztáskor inkább csak a fehérjét használni, mint a tojássárgáját (ez utóbbi tartalmazza ugyanis a tojásban lévő A-vitamint). Érdemes a multivitamin készítményeket is ellenőrizni, nem tartalmaznak-e több A-vitamint a kelleténél.
Alkohol
Az alkohol megakadályozza az elfogyasztott kálcium feldolgozását a szervezetben, azaz a csontok így nem jutnak hozzá a szükséges tápanyaghoz. A komoly alkoholfogyasztás ennek tetejébe, még megzavarja a csont építőelemeinek, az oszteoblasztóma sejteknek a működését is. Az alkoholfogyasztást mindenképpen ésszerű mértékre kell csökkenteni, ami legfeljebb napi egy-egy pohárnyi szeszes italt jelentsen.
Hidrogénezett olajok
A legfrissebb kutatások kimutatták, hogy a hidrogénezett növényi olajok, elveszítik a bennük eredetileg megtalálható K-vitamint. A K-vitamin az erős csontok alapvető építőeleme, és a zöld levelű zöldségek után a legjobb forrásuk az olyan növényi olajok, mint az olívaolaj vagy a repce olaj. Ha elég zöldséget fogyasztunk, akkor nincs sok aggódnivalónk, de sütés-főzés alkalmával érdemes figyelnünk, hogy ne hidrogénezett olajat használjunk.
Forrás : Webbeteg Link |
|
|
0 komment
, kategória: Csontritkulás... |
|
Címkék: elfogyasztásával, immunrendszerünk, legérzékenyebbek, gyümölcslevekben, összeállításában, gyümölcsleveket, szervezetünkből, oszteoblasztóma, élelmiszerekben, élelmiszerekre, készítményeket, építőelemeinek, szervezetünkbe, tejtermékekben, megakadályozza, hidrogénezett, feldolgozását, elfogyasztott, sóforrásokból, tejtermékekre, legegyszerűbb, kalciumelvonó, természetesen, tápanyagokban, túladagolható, túlfogyasztás, szervezetükbe, tapasztalható, tejtermékeket, milligrammnyi, tojássárgáját, csontjainknak, élelmiszerről, aggódnivalónk, tartalmaznak, tápanyagokat, megfelelő táplálkozás, elfogyasztott étellel, csontjaink egészségét, élelmiszerekben található, dietetikusok mérései, legjobb dolog, sóbevitel csökkentése, feldolgozott élelmiszerekre, amerikai adatok, rejtett sóforrásokból, üdítőitalok kétszeres, csontjainkat tekintve, szénsavas italokban, foszforsav miatt, jellegzetes pezsgés, vegyület sajnos,
|
|
|
|
megfelelő táplálkozás, elfogyasztott étellel, csontjaink egészségét, élelmiszerekben található, dietetikusok mérései, legjobb dolog, sóbevitel csökkentése, feldolgozott élelmiszerekre, amerikai adatok, rejtett sóforrásokból, üdítőitalok kétszeres, csontjainkat tekintve, szénsavas italokban, foszforsav miatt, jellegzetes pezsgés, vegyület sajnos, szervezetből kiürülő, szervezetet eltelítő, tejben vagy, gyümölcslevekben megtalálható, ilyen italoktól, tejtermékekre vagy, legegyszerűbb persze, étrendünk valóban, sóhoz képest, koffein lényegesen, elvesztett kalciumot, csontoknak hasznos, kávét tejjel, koffein kalciumelvonó, többek között, immunrendszerünk számára, jelenleg felnőtteknek, jelenlegi adatok, csonttörések száma, szervezetükbe A-vitamint, fehérjét használni, tojásban lévő, multivitamin készítményeket, alkohol megakadályozza, elfogyasztott kálcium, szükséges tápanyaghoz, komoly alkoholfogyasztás, csont építőelemeinek, oszteoblasztóma sejteknek, legfrissebb kutatások, hidrogénezett növényi, bennük eredetileg, erős csontok, zöld levelű, legjobb forrásuk, olyan növényi, olívaolaj vagy, repce olaj, elfogyasztásával, immunrendszerünk, legérzékenyebbek, gyümölcslevekben, összeállításában, gyümölcsleveket, szervezetünkből, oszteoblasztóma, élelmiszerekben, élelmiszerekre, készítményeket, építőelemeinek, szervezetünkbe, tejtermékekben, megakadályozza, hidrogénezett, feldolgozását, elfogyasztott, sóforrásokból, tejtermékekre, legegyszerűbb, kalciumelvonó, természetesen, tápanyagokban, túladagolható, túlfogyasztás, szervezetükbe, tapasztalható, tejtermékeket, milligrammnyi, tojássárgáját, csontjainknak, élelmiszerről, aggódnivalónk, tartalmaznak, tápanyagokat, törékenyebbé, kétszeresére, megtalálható, szervezetben, tartózkodunk, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2511
- e Hét: 19178
- e Hónap: 50664
- e Év: 255365
|
|
|