|
2019-03-13 20:30:59, szerda
|
|
|
A spenóthoz hasonló az elkészítési módja és az íze is, hasonló mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Fontos A-vitamin forrás, fehérje- és ásványianyag-tartalma azonban nagyobb. Magjának lisztje az A-vitamin hiány kezelésére használható. Lisztjének fehérje tartalma a pillangósokéhoz hasonlóan magas.
A kerti laboda (Artiplex hortensis) a középkorban nagyon népszerű levélzöldség volt, mivel ásványi anyagokban és rostban nagyon gazdag, jó hatással van az emésztőrendszerre, így gyógyhatást is tulajdonítottak neki. Rendszeresen termesztették és fogyasztották gazdagok és szegények egyaránt. A későbbiekben kiszorult a kiskertekből, és a spenót vette át a helyét, de Franciaországban a leveleiből még mindig gyakran készül főzelék - emiatt nevezik franciaspenótnak is. A spenóthoz hasonló az elkészítési módja és az íze is, hasonló mennyiségben tartalmaz C-vitamint, fontos A-vitamin forrás, nagyon magas a vas és foszfor tartalma, fehérje- és ásványianyag-tartalma azonban nagyobb a spenóténál. Hatóanyagai szulfát flavonoidok, flavonol glikozid tartalmát is kimutatták. Felhasználása általában a spenótéhoz hasonló, de frissen jó kiegészítő nyers salátákhoz, készíthető belőle könnyed üdítő nyári leves, tenyérnyi levelébe mediterrán vidékeken házi vajat vagy túrót csomagolnak.
A laboda gyógyhatásai
- Szaponin tartalma miatt légzőszervi megbetegedések esetén használja a népgyógyászat.
- Emésztéssegítő, fájdalom csillapító hatása régóta ismert.
- A népgyógyászatban a labodát reuma ellen is sikeresen használják.
- Magjának lisztje az A-vitamin hiány kezelésére használható. Lisztjének fehérje tartalma a pillangósokéhoz hasonlóan magas.
- Színes levelű változatai dísznövényként is nevelhetők.
- Termése indigókék növényfesték.
- Enyhe vizelet és hashajtó.
Labodakrémleves
Hozzávalók: 5 csokor (kb. 15 dkg laboda), 1 csokor zöldfokhagyma, 1 csokor kapor, 1 evőkanál liszt, 2-3 dl tej, 1 dl tejföl, 2-3 evőkanál olaj, só, ecet; a tálaláshoz: tökmag és napraforgómag, vagy pirított kenyérkockák (netán tortillacsipsz). Elkészítése: A labodát és a fűszereket jól megmossuk, majd lerázzuk. Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a karikára vágott zöldfokhagyma felét (a fehér részét, de a szárát se dobjuk el), majd rászórjuk a lisztet. Egyet-kettőt kavarunk rajta, és felöntjük 2 pohár vízzel. Állandóan kavargatva felforraljuk, majd beledobjuk a labodát is. Újraforrástól számítva csupán 1-2 percig főzzük, amíg a levelek jól össze nem esnek, majd hozzáadjuk a maradék fokhagymát és a kaprot. Ekkor botmixerrel simára turmixoljuk, hozzáadjuk a kevés levessel elkevert tejfölt és a tejet, majd újraforraljuk. Hagyjuk egyet-kettőt lobbanni, végül sóval és ecettel ízesítjük.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: franciaországban, franciaspenótnak, népgyógyászatban, pillangósokéhoz, tulajdonítottak, labodakrémleves, emésztéssegítő, megbetegedések, tortillacsipsz, felforrósítjuk, dísznövényként, zöldfokhagyma, népgyógyászat, napraforgómag, felhasználása, újraforrástól, újraforraljuk, termesztették, fogyasztották, növényfesték, későbbiekben, rendszeresen, levélzöldség, kenyérkockák, kiskertekből, gyógyhatásai, ásványianyag, felforraljuk, mennyiségben, megfuttatjuk, elkészítési, turmixoljuk, középkorban, gyógyhatást, hatóanyagai, flavonoidok, spenóthoz hasonló, elkészítési módja, pillangósokéhoz hasonlóan, kerti laboda, középkorban nagyon, későbbiekben kiszorult, spenót vette, spenótéhoz hasonló, laboda gyógyhatásai, labodát reuma, olajat felforrósítjuk, karikára vágott, fehér részét, maradék fokhagymát, kevés levessel, Fontos A-vitamin,
|
|
|
|
spenóthoz hasonló, elkészítési módja, pillangósokéhoz hasonlóan, kerti laboda, középkorban nagyon, későbbiekben kiszorult, spenót vette, spenótéhoz hasonló, laboda gyógyhatásai, labodát reuma, olajat felforrósítjuk, karikára vágott, fehér részét, maradék fokhagymát, kevés levessel, franciaországban, franciaspenótnak, népgyógyászatban, pillangósokéhoz, tulajdonítottak, labodakrémleves, emésztéssegítő, megbetegedések, tortillacsipsz, felforrósítjuk, dísznövényként, zöldfokhagyma, népgyógyászat, napraforgómag, felhasználása, újraforrástól, újraforraljuk, termesztették, fogyasztották, növényfesték, későbbiekben, rendszeresen, levélzöldség, kenyérkockák, kiskertekből, gyógyhatásai, ásványianyag, felforraljuk, mennyiségben, megfuttatjuk, elkészítési, turmixoljuk, középkorban, gyógyhatást, hatóanyagai, flavonoidok, használható, légzőszervi, csomagolnak, elkészítése, botmixerrel, spenóténál, kezelésére, kimutatták, készíthető, leveleiből, mediterrán, salátákhoz, kiegészítő, lisztjének, spenótéhoz, csillapító, használják, változatai, hozzáadjuk, kavargatva, beledobjuk, fokhagymát, tálaláshoz, fűszereket, anyagokban, hozzávalók, nevelhetők, állandóan, spenóthoz, ízesítjük, megmossuk, vidékeken, rászórjuk, felöntjük, tenyérnyi, tartalmaz, tartalmát, használja, szegények, hasonlóan, sikeresen, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3670
- e Hét: 20337
- e Hónap: 51823
- e Év: 256524
|
|
|