Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Testi változások idősebb korban
  2022-01-04 13:11:00, kedd
 
  Amikor elérjük azt a bizonyos középkort, a testünk teljesen másként kezd el viselkedni, mint korábban. A hormonális működés is megváltozik és emiatt sok olyan dologra számíthatunk, ami az egészségi állapotunkat érinti.

A középkor és az idősebb kor gyakori betegségei közé tartoznak a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és az elhízás miatt kialakuló szövődmények. Az elfogyasztott táplálékok nagyban meghatározzák, hogyan lépünk be az idősebb korba és milyen egészségügyi gondokkal kell majd szembenéznünk.

Idős korunkban kevésbé vagyunk érzékenyek az inzulinra, így lehet, hogy ugyanannyi szénhidrátot eszünk, mint a fiatalabb éveinkben, azonban a megváltozott szervezet képtelen lesz ennyi szénhidrátot ,,kezelni". A sóvárgás megmarad, ugyanannyit eszünk, mint korábban, mégis nagyobb lesz az esélyünk az elhízásra és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására. Az 50-es, 60-as éveinkben az anyagcsere egyre csak lassul, ezért van az, hogy ugyanannyi kalóriafogyasztás mellett is hízunk. Éppen ezért javasolják a szakemberek, hogy idősebb korunkban fele annyi kalóriát fogyasszunk el, mint amennyit 20 vagy 30 évesen magunkhoz vettünk. Ahhoz, hogy ne hízzunk el, jelentősen csökkentenünk szükséges tehát a kalóriabevitelt.

A menopauza szakaszába lépő nők másik nagy problémája a megnövekedett zsírmennyiség a has körül, ami természetesen a férfiak esetében is fennállhat. Ennek egyszerű a magyarázata: csökken a hormontermelés. Nők esetében az ösztrogén szintje esik le drasztikusan.

Igaz, hogy kevesebbet kell ennünk idősebb korunkban, viszont tápanyagokra szükségünk van, ezért van kiemelt szerepe az egészséges, változatos étrendnek.

Az emésztésünk is megváltozik ahogy öregszünk. Csökken a gyomorsavtermelés, ami megakadályozza az ételek megfelelő lebontását. Ráadásul, ha még keveset is mozgunk, az negatív hatással lesz az emésztésünkre és különféle zavarokhoz, például székrekedéshez vezethet.

Az idősebb kor azzal is jár, hogy az agy nehezebben érzékeli a dehidratációt, így előfordulhat az is, hogy elfelejtünk inni. A dehidratáció és a kiszáradás súlyos problémákat okozhat, kialakulhat fáradtság, de csökkenhet a koncentráció is.

Ha nem mozgunk eleget, az izomtömegünkből is veszíthetünk. Ez azonban befolyásolja a csontok állapotát, hiszen nagyobb az esély a csonttörések kialakulására. És ebben a korban az ízületi kopás is jellemző lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: izomtömegünkből, kalóriabevitelt, hormontermelés, megakadályozza, megbetegedések, székrekedéshez, dehidratációt, cukorbetegség, emésztésünkre, zsírmennyiség, természetesen, elfogyasztott, kialakulására, meghatározzák, szembenéznünk, csökkentenünk, megnövekedett, tápanyagokra, szövődmények, drasztikusan, egészségügyi, szénhidrátot, állapotunkat, veszíthetünk, befolyásolja, csonttörések, koncentráció, dehidratáció, megváltozott, előfordulhat, számíthatunk, érrendszeri, szakemberek, fogyasszunk, emésztésünk, elfelejtünk, bizonyos középkort, testünk teljesen, hormonális működés, egészségi állapotunkat, elhízás miatt, elfogyasztott táplálékok, idősebb korba, fiatalabb éveinkben, megváltozott szervezet, sóvárgás megmarad, 2-es típusú, anyagcsere egyre, menopauza szakaszába, megnövekedett zsírmennyiség, férfiak esetében, ösztrogén szintje,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy maradéktalanul uralt világ  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Akarat  Makszim Gorkij gondolata  Reménység és erő Krisztustól e...  Fekete-erdő desszert  Albert Einstein gondolata  Neked tudnod kell  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  s immár én is felragyogva, ért...  Őrizkednünk kell...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Rátalálsz  Elköszönt  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png fotel  Png csokor  Leonardo da Vinci gondolata  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Szép álmokat!  Popper Péter szavai  Csak a fogyatkozás látható  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  s immár én is felragyogva, ért...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Esti kép  Julian Brass gondolata  Nem tudhatod  Elköszönt  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Kellemes délutánt kívánok  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Adakozás  Akarat  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  képre írva  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Egy maradéktalanul uralt világ  Éretlen vers  Varga János Veniam - Fontos sz...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Akarat  Egy hatékony szolga  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Idő  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Sokan azt tartják  Próbálj meg ...  Png virág  Fehér virág  Varga János Veniam - Fontos sz...  Az engedelmesség miért nem vál...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Sokan azt tartják  Alvó cicák  Varga János Veniam - Fontos sz...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap 
Bejegyzés Címkék
bizonyos középkort, testünk teljesen, hormonális működés, egészségi állapotunkat, elhízás miatt, elfogyasztott táplálékok, idősebb korba, fiatalabb éveinkben, megváltozott szervezet, sóvárgás megmarad, 2-es típusú, anyagcsere egyre, menopauza szakaszába, megnövekedett zsírmennyiség, férfiak esetében, ösztrogén szintje, ételek megfelelő, negatív hatással, kiszáradás súlyos, csontok állapotát, csonttörések kialakulására, ízületi kopás, izomtömegünkből, kalóriabevitelt, hormontermelés, megakadályozza, megbetegedések, székrekedéshez, dehidratációt, cukorbetegség, emésztésünkre, zsírmennyiség, természetesen, elfogyasztott, kialakulására, meghatározzák, szembenéznünk, csökkentenünk, megnövekedett, tápanyagokra, szövődmények, drasztikusan, egészségügyi, szénhidrátot, állapotunkat, veszíthetünk, befolyásolja, csonttörések, koncentráció, dehidratáció, megváltozott, előfordulhat, számíthatunk, érrendszeri, szakemberek, fogyasszunk, emésztésünk, elfelejtünk, problémákat, kialakulhat, magyarázata, megváltozik, ugyanannyit, anyagcsere, érzékenyek, ugyanannyi, kevesebbet, zavarokhoz, lebontását, nehezebben, kiszáradás, csökkenhet, változatos, egészséges, szakaszába, javasolják, problémája, fennállhat, szükségünk, jelentősen, betegségei, hormonális, viselkedni, táplálékok, kialakuló, éveinkben, tartoznak, állapotát, korunkban, magunkhoz, szervezet, szükséges, menopauza, fiatalabb, középkort, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2902
  • e Hét: 19569
  • e Hónap: 51055
  • e Év: 255756
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.