Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
OKOK- amiért ne üljön keresztbe tett lábakkal
  2019-07-23 09:08:34, kedd
 
  Az egész szervezetünkre rossz hatással van.

Sokan megszokásból vagy kényelmi szempontból teszik keresztbe a lábukat, netán azért, hogy kisebb nyomás helyezkedjen a másikra. Az orvosok azonban gyakran javasolják, hogy kerüljük ezt a testhelyzetet.

Azt tudjuk, miért lehet veszélyes ez a póz? Felsorolunk öt érvet, amiért jobb, ha kerüli!

Visszerek:
Az egyik ok, amiért a szakemberek nem javasolják ezt az ülőpózt az, a visszértágulatok kialakulásának esélye megnőhet. Miért? Mert a keresztbe tett lábak jelentősen rontják a láb vérellátását.

Rossz tartás:
Vannak szakemberek, akik azért ellenzik a keresztbe tett lábat, mert rossz testtartást eredményez, így hát-, csípő- vagy medencefájdalomhoz vezethet. Ám itt nem bizonyított, mi volt előbb, és valószínűleg sokkal inkább a fotelben való hosszas ücsörgés okozza a problémát, az pedig kevésbé számít, mit teszünk eközben a lábunkkal. Ráadásul arra nézve is vannak bizonyítékok, hogy a keresztbe tett láb csökkenti a hasizomra nehezedő nyomást, ami bizonyos esetekben még előnyös is lehet.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Visszerekről szakszerűen
  2019-07-23 09:03:26, kedd
 
 



Szerző:Dr. Diamant Ágnes Ildikó

Sok helyen olvashatunk a visszeresség megelőzéséről, de mi van azokkal, akiknél már kialakult? A viszér nemcsak egészségügyi, de - leginkább a nőknél - esztétikai probléma is. Tippjeinkkel mindkét esetben segítünk.

Főként a nőket sújtja a visszér
Akár genetikai örökség, akár rossz keringés vagy menopauza, esetleg hibás életmód okozta, a visszeresség mindenki életét megkeseríti. Nézzük, hogyan előzhetjük meg, hogy még több lila, kitágult ér hálózza be lábunkat.

Amit tehetünk:
Fogyjunk le! Az elhízás miatt nőni fog lábunkban a vénás vérnyomás, ami tovább növeli a visszeresség kockázatát.
Csökkentsük a sóbevitelt! Ha túl sok sót fogyasztunk, szervezetünk vizet tart vissza, lábaink megduzzadnak, és a bennük pangó vér kitágítja az ereket. Kerüljük el a félkész és gyorséttermi ételeket, és helyettesítsük a sót fűszerekkel.

Harminc percenként álljunk fel!
Rakjuk fel a lábainkat! Amint hazatérünk, polcoljuk, fel lábainkat, így pihenjük ki a nap fáradalmait. Végtagjainkban pangó vér ezáltal könnyebben tud a szív felé áramlani: vénáink végre pihenhetnek kicsit.
Tartsunk "mikroszüneteket"! Ha ülőmunkát végzünk, harminc percenként álljunk fel, és sétáljunk öt percig. Ez kissé felpezsdíti majd keringésünket és pihenteti a lábvénák vénás billentyűit.
Ne dohányozzunk! A füstölés magas vérnyomást okoz, amely a visszeresség súlyosbodásának egyik oka.
Nagyon ritkán vagy egyáltalán ne fogyasszunk alkoholt! Az alkohol kitágítja vénákat, ezáltal a már meglévő visszeresség is egyre szembetűnőbb lesz.
Együnk sok áfonyát! Napi egy csésze áfonya elfogyasztásával pont annyi antioxidánst viszünk be szervezetünkbe, amennyi a vénák falának erősítéséhez kell. Fontos a kitartás: egy-három hónapos kúrára is szükségünk lehet, mire megtapasztalhatjuk a javulást vénáink állapotában.

Amit ne tegyünk:
Ne tegyük keresztbe lábainkat! Így vénáinknak sokkal nehezebb visszajuttatniuk a vért szívünkbe.
Ne napozzunk sokat! A meleg felgyorsítja vérkeringésünket és kitágítja vénáinkat, így azok még láthatóbbak lesznek. Ráadásul az UV-sugárzás vékonyabb bőrfelületen roncsolhatja az ereket.
Ne hordjunk szoros, alakformáló harisnyákat és nadrágokat! Akadályozzák a keringést.

Amivel próbálkozhatunk:
Használhatunk önbarnító krémet! A hófehér lábakon mindig sokkal feltűnőbb a visszeresség, mint az enyhén barnákon.
Hordjunk speciális harisnyát! Ha állómunkát végzünk, viseljünk olyan speciális harisnyát, amely lábunk megfelelő pontjain a megfelelő mértékű nyomást fejti ki, hogy támogassa vénáinkat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A sóska előnyös hatásai
  2019-07-23 08:38:35, kedd
 
  Európában és Észak-Ázsiában őshonos. Kard formájú levelei vannak, és pirosas-zöldes virágai, ami lilára változik teljes virágzáskor. A magjai barna színűek. A sóskaleveleket gyakran használják, mint friss és száraz gyógynövényt a főzéshez, és hideg és meleg teák elkészítéséhez.

Tápérték információk:

A sóska gazdag A, B1, B2, és B9 vitaminokban.
Nagymennyiségű C-vitamint tartalmaz.
Oxálsavat tartalmaz, ami a savanyú ízét biztosítja.
Gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban, és vasban.
Habár nagymennyiségű proteint és szénhidrátot tartalmaz, de a zsírmennyisége elenyésző.
Flavonoidokban gazdag.

A sóskalevél egészségügyi előnyei

Tápanyagokban gazdag, ezért a sóskalevél egy egészséges ,,lökést" ad a szervezetünknek. Itt olvashatja a sóska néhány egészségügyi előnyét:

Javítja a látást

A sóskalevelek nagymennyiségű A-vitamint tartalmaznak, ami segít javítani a látást, és csökkenti az éjjeli vakságot (farkasvakság).

Segít a fogyásban

A sóskalevél vitaminokban, ásványi anyagokban, proteinben, és szénhidrátokban gazdag. De kevés zsírt, és kalóriát tartalmaz.

Ezért a sóska egy jó választás azoknak, akik egészségtudatos diétát folytatnak, és mindemellett súlyt is szeretnének leadni.

Has- és vízhajtó tulajdonságok

A sóska flavonoidokat és egyéb antioxidánsokat tartalmaz, ami a víz-és hashajtó hatásához vezet. Ez segíti, hogy a szervezet megszabaduljon a káros méreganyagoktól. A sóskalevél protolitikus savat tartalmaz, ami szintén segíti a test méregtelenítését. Sóskateát, és a vízbe mártott sóskát gyakran használják méregtelenítésre. Másik népi használata a puffadáscsökkentés.

Rák megelőző szerep

Az oxálsav jelenléte a sóskában segít a rák kialakulásának megelőzésében.

De nem szabad nagy dózisban enni, mert akkor káros hatásai lehetnek.

Mellrák megelőzés

A sóskalevél klorofilt, és karotinoidokat tartalmaz sok más vitaminnal és ásványi anyaggal egyetemben, ami segíti a mellrák elleni harcot, és annak megelőzését.

Csökkenti a vérnyomásszintet

A sóskalevelek antioxidánsokban gazdagok, ami segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet csakúgy, mint a trigliceridszintet a testben. Ez eredményezi az alacsonyabb vérnyomást.

Eltünteti a herpeszt és a pattanásokat

Flavonoidokat is tartalmaz, az oligomer és polimer proanthocianidinok mellett, amik a herpesz, és a pattanás ellen hivatottak.

Gyógyítja a bőrbetegségeket

A sóska gazdag C-vitaminban. Valóban egy tál sóska biztosítani tudja a napi szükséges C-vitamin bevételnek az 53%-át. Ezenkívül a C-vitamin sok bőrbetegség megszüntetésében is fontos szerepet játszik. Száraz sóskalevelet használnak a viszkető sömör ellen. Sóska, mint arcpakolás segít megelőzni a ráncokat, és összehúzza a bőrt. Továbbá antimikrobiális és antiallergén tulajdonságai is vannak.

Skorbut megelőzés

A skorbut egy olyan súlyos betegség, amit a C-vitamin hiánya okoz, és mivel a sóska gazdag C-vitaminban, így a fogyasztásával megelőzhető ennek a fájdalmas betegségnek a kialakulása.

Megszünteti az álmatlanságot és a magas vérnyomást

A sóskaleveleket gyakran az álmatlanság és a magas vérnyomás ellen használják, de segítségükkel megelőzhető a korai öregedés is. A sóskateát olyan fűszerekkel készítik, mint a fahéj, kardamom, és a gyömbér. Egy másik gyógymód, ha felmelegítjük a sóskaleveleket hódzsírral, és utána elfogyasztjuk.

Előnyös a hajra

A sóska gazdag A-, B-, és C-vitaminban. Ezek a vitaminok megfelelőek a száraz, és töredezett haj ellen. Továbbá megelőzik, és megszüntetik a hajhullást. Kopaszodás ellen is használják ezért.

Gyulladás gátló tulajdonságok

A sóskalevelek hatékonyan kezelik a fekélyeket, hólyagokat, duzzadásokat. Ezenkívül ellenméregként is használható skorpiócsípés esetén!

Az egészséges csontokért

A sóskalevelek kalciumban gazdagok, ami segít a csontok erősségének megtartásában. Főleg a nők számára hasznos, mert az ő csontozatuk általában hamarabb meggyengül.

Vérszegénység

A sóska kitűnő vas-, nátrium-, és foszforforrás, továbbá a zöld levelek klorofilt is tartalmaznak. Ezek az anyagok segítik a hemoglobinszint emelkedését a testben, ezért nagyon hasznos a vérszegény embereknek.

Hasznos a húgyúti fertőzés kezelésében

A vízhajtó tulajdonságainak köszönhetően a sóska segít a húgyúti fertőzések megelőzésében, és azoknak gyógyításában.

Hogyan használjuk?

A sóskát leggyakrabban szószként vagy levesként használják. A sóska egy közkedvelt étel, amit gyakran tojással, csirkehússal készítenek, és a nyers szószt gyakran szolgálják fel hal mellé. Az alig érett, friss sóskaleveleket gyakran rakják salátába is a savanyú íze miatt, ami a citroméhoz hasonló.

Jamaicában a sóskalevélből és virágból teát készítenek, ami csípős, és hűtő hatást ér el.

Sokan használják íróval is vagy készítenek belőle különböző krémeket, és üdítőket.

Mire ügyeljen?

Mint minden más gyógynövény a sóskának is lehetnek különböző mellékhatásai.
A sóska nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaz, ami csökkenti a test kalcium elnyelési képességét, így akár vesekő is kialakulhat. Minél szárazabb, régen szüretelt sóskát használunk, annál több oxálsavat tartalmaz, tehát érdemes frisset enni és az első főző levet leönteni róla.

Az oxálsav jelenléte miatt a sóskát nem lehet alumíniumban vagy vas konyhai eszközökben megfőzni, mert fémekkel együtt mérgező hatású és ehetetlen.
Nagy mennyiségű sóskafogyasztás hasmenést, hasfájást, émelygést, hányást, szédülést okozhat, de fennáll a májbetegség kockázata is.
Azok az emberek, akiknek bőrbetegségük vagy asztmájuk van, ne fogyasszák.

Forrás : [link]https://drtihanyi.com/egeszseges-eletmod/egeszseges-taplalkozas/a-soska-cso dalatos-egeszsegugyi-elonyei?fsc=4
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Házi kókuszkefír készítése
  2019-07-21 22:46:52, vasárnap
 
 



Bélflóránk egészségének megőrzésére, illetve helyreállítására, igen jótékony hatásúak a kefirben élő mikroorganizmusok, főleg kókusszal kombinálva.

Nézzük, hogyan készítsünk kefirt élő baktériumtenyészetből?

A kókuszkefír elkészítésének módja:

Öntsük át a doboz kefír tartalmát (a folyadékot és a baktérium tenyészetet) egy szűrőn.

Helyezzük a baktériumtenyészetet egy kókuszvízzel teli tiszta tálba. Kókusztej is megfelelő ha 1:3 arányba vízzel hígítjuk, illetve 1:6 arányú hígításban a kókuszkrém is jó. Kókusztejport szintén lehet használni.

Takarjuk le a tálat és hagyjuk megszilárdulni vagy sűrűsödni. A folyamat 24-72 óráig is tarthat, ez a kókuszvíz,-tej, krém arányától és a hőmérséklettől függ. A legideálisabb hőmérséklet a 28 C fok. Az egyik, a trópusi Qeenslandről származó recept a 6-24 óra között lévő erjesztési időt ajánlja. Minél tovább hagyjuk állni, annál fanyarabb lesz a kefír.

Öntsük a kefírt és a tenyészetet egy szűrőbe, és miután leszűrtük a kefírt egy edénybe, máris fogyasztható.

A szűrőben maradt tenyészetet hideg víz alatt mossuk tisztára. Tegyük bele friss tejbe, és folytassuk a második lépéstől.

A baktérium tenyészet a tej kazein tartalmának köszönhetően minden egyes leszűrés alkalmával szaporodni fog. Emiatt a kefír minden egyes alkalommal gyorsabban alakul ki, ez persze függ a tej hozzáadott mennyiségétől is.

A baktérium tenyészet egészen addig jól működik, amíg gondosan bánnak vele. Két héten keresztül lehet tejben pihentetni a hűtőszekrényben, illetve két évig fagyasztóban tárolhatjuk. Tartsuk tisztán az edényeket, de sterilizálni nem szükséges.

A legjobb erjesztési hőmérséklet 22-30 C fok között van, de a hőmérséklet 18-40 fok közötti ingadozása is megfelelő.
Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A ricinusolaj gyógyhatásairól
  2019-07-21 21:55:27, vasárnap
 
 



A ricinusolajat az Óegyiptomban gyógyszerként használták az egyiptomiak, ma viszont népgyógyászati szernek tekintik csupán. A ricinusolaj tulajdonképpen Indiából ered, ahol nagy sikerrel alkalmazták emésztőrendszeri problémákra, székrekedésre, gyulladásos bélbetegség kezelésére, vese és húgyfertőzések, illetve asztma kezelésére is.

Leveleit borogatásként alkalmazták a szoptató nők, akik a mellükre helyezték, ezzel növelve a tejelválasztást és csökkentve a mellbimbók gyulladását....de nézzük csak mi mindenre gyógyír még a ricinusolaj?

Legáltalánosabb a szájon át használat. A székrekedés megszüntetéséhez felnőttnél rendszerint 1 evőkanál, gyermeknél 1 teáskanál ajánlható. A szervezetből rendszerint 4-6 óra alatt ürül ki.



Szemölcsök eltávolítása: dörzsöljük a ricinusolajat a szemölcsbe 20-20 percig este és reggel

A testen lévő fekélyek eredményesen kezelhetők ricinusolajjal

Az újszülött rosszul, nehezen hegesedő köldökét kenjük ricinusolajjal

Szoptató anyák a tej elválasztás(laktáció) növelése érdekében kenjék a mellbimbót ricinus olajjal

A szem vörösödése, gyulladása esetén 1 csepp ricinusolajat cseppentünk a szemünkbe

Ha a kisgyermek haja rosszul nő, vagy túlzottan ritka, éjszakára alaposan dörzsöljük de a fejbőrét ricinusolajjal és csak reggel mossuk meg a fejét. A kezelést hetente két alkalommal a megfelelő hajnövekedésig folytassuk.

A szempilla, szemöldök hamarabb nő, ha ricinusolajjal rendszeresen bedörzsöljük a gyökereknél.

Megfázás vagy bronchitisz (légcső, hörghurut) esetén a mellkast bedörzsöljük. 1 evőkanálnyi terpentin olaj és 2 kanálnyi ricinusolaj keverékével. Először a ricinusolajat megmelegítjük, majd óvatosan hozzáöntjük és jól elkeverjük a terpentint. A keveréket rákenjük a mellkasra, enyhén bedörzsöljük, majd melegen betakarjuk. Könnyű nátha esetén naponta 3-szor megismételjük.

Ricinusolajjal kezelhetők horzsolások, karcolások, vágások, pattanások, kelések, furunkulusok.

Aranyér esetén kenjük be a végbél kitüremlő felületeit, a ricinusolaj puhítja a nyálkahártyát és gyorsítja a sebek begyógyulását.

A száraz, kemény tyúkszemeket, bőrkeményedéseket, a fájdalmak csökkentése, megszüntetése érdekében, hetente két, esetleg több alkalommal éjszakára és reggel kenjük be ricinusolajjal. A ricinusolaj kiváló szer puha szemölcsökre is.

Az arcon lévő nagy sötét anyajegyet eltüntethetjük, ha éjszakára ricinusolajjal bekenjük ( a kúra k.b. 3-4 hét).

A kézen lévő sötét foltok is eltüntethetők, ha reggel és éjszakára ricinusolajjal bekenjük ( a kúra kb. 4-6 hét).

A ricinusolaj használatát leginkább bőrön keresztül, ricinusolaj csomaggal vagy borogatással érhetünk el. Ezzel az eljárással kiváló eredményeket lehet elérni bármely egészségügyi probléma esetén mint például: AIDS-es betegek képesek voltak megnövelni T-sejtjeik mennyiségét, mások hasznosnak találták az epilepsziával járó krónikus problémák, a hiperaktivitás, a máj és epebetegségek és a krónikus folyadék visszatartás megszüntetésében.

A csomag elkészítéshez a következőket szokták használni:

- hidegen préselt ricinusolaj,

- szabványos melegítőpárna,

- műanyag szemetesszák,

- 2 vagy 3 db 30x30 cm-es gyapjú vagy flanel és egy nagyobb méretű törölköző.

A melegítőpárnát lapos felületre teszik és beállítják magas hőfokra.

A párna tetejére helyezik a szemeteszsákot. Ezután átnedvesítik a flanel darabot a kb. fél csészényi olajjal, és a szemeteszsák, illetve melegítőpárna fölé kerül.

A teljes csomagban az olajjal átitatott anyag kerüljön a bőrre. Általános esetben a hason alkalmazzák. Derékfájás esetén a derékon. Ahhoz, hogy a csomag a helyén maradjon, és az olaj ne folyjon az ágyneműre, nagy törölközővel szokták körbecsavarni a testet.

A csomagot legalább 1 órán keresztül szokták a helyén hagyni, a melegítőpárnát olyan magas hőfokra állítják, amelyet még elvisel a páciens.

A csomag eltávolításakor a maradék olajat a bőrbe masszírozzák, vagy eltávolítják szódabikarbónás víz keverékével.

A flanel vagy gyapjúdarabot felhasználják újra, ha megfelelő módon tudták tárolni. Műanyag zsákban vagy cipzáros tárolóba helyezve, majd azt a hűtőgépbe téve. A következő használat felmelegítik és 1-2 evőkanál friss ricinusolajat kevernek hozzá. 1 hónap használat vagy tárolást követően kidobják, helyette tiszta olajat használnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kurkuma gyógyhatásai
  2019-07-20 23:09:39, szombat
 
 



A kurkuma gyógyító tulajdonságait, a tradicionális indiai és kínai gyógyászat már az ősidőkben felfedezte. A kurkuma mint gyógynövény, több mint ötezer éves múltra tekint vissza. Akkoriban, az indiai ayurvédikus gyógyászat szerint sebgyógyításra, vértisztításra és gyomorbántalmakra használták.

Hatóanyaga a kurkumin, ennek tulajdonítható a legtöbb csodálatos élettani hatása - ilyenek többek között: a gyulladáscsökkentő hatás, a szív- és érrendszer és a máj védelme, vírus-, baktérium- és gombaölő hatása, ami segíthet a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór, és más betegségek kezelésében, valamint a prosztatarák megelőzésében végzett fontos szerepe, vagy a meglévő melanoma sejtek elpusztítása. A kurkumin tulajdonképpen egy antioxidáns hatású anyag, a polifenolok családjába tartozik és természetes formájában a kurkumában található, melyet sok növény eredetű anyaggal ellentétben a szervezet könnyen hasznosítja. Az eddigi vizsgálatok alapján a fűszert és annak származékait nem csak rettegett betegségek kezelésére, hanem azok olcsó és egyszerű megelőzésére is fel lehet használni s mivel több molekuláris reakciót is befolyásol, hatásos lehet a rákellenes terápiában is mivel a rosszindulatú sejtek csak lassan válnak ellenállóvá vele szemben, és csak több mutáció árán képesek legyőzni a vegyület többirányból érkező támadását.

Rendszeres fogyasztása esetén regenerálja a májsejteket és csökkenti a magas koleszterin szintet. Külsőleg is alkalmazható, kevés vízzel pépessé keverve vérzés, gyulladás, izomláz, viszketés esetén kenjük rá a problémás bőrfelületre. Tisztító hatása miatt a kozmetikusok is előszeretettel használják bőrgyulladás és zsíros arcbőr kezelésére. A Journal Of Nutrition folyóirat beszámolója szerint, a kurkumának a fogyókúrázók alapvető fűszerének kellene lennie, mivel hatóanyagainak köszönhetően mintegy elfojtja a zsírsejtek növekedését.

Serkenti a véráramlást, méregteleníti a szervezetet, fogyasztásával megelőzhető az epekőképződés, fokozza az anyatej-kiválasztást, ciszta és menstruációs fájdalom esetén is alkalmazzák. Magyarországon a legtöbb élelmiszerüzletből beszerezhető, az ételek ízesítésekor érdemes bátrabban használni, mivel számtalan pozitív élettani hatással rendelkezik.

Manapság számtalan tudományos publikáció is kifejtette érdeklődését, sőt kutatási eredményeit is a kurkuminnal kapcsolatban. Igy a továbbiakban a több száz publikációból csupán egy néhányat szeretnék megemlíteni.

Az első említés a szakirodalomban 1970-ig nyúlik vissza, amikor is indiai kutatók arról számoltak be, hogy a kurkumin patkányokban csökkentette a vér koleszterin-szintjét. A kurkumával folytatott kísérleteket pedig a kilencvenes években a Genentech egykori kutatója vezetésével Bharat Aggarwal-al kezdték el újra. Aggarwal észre vette, hogy ha a bizonyos (TNF) tumor ellenes molekulák megfelelő helyen szabadulnak fel - képesek a ráksejtek elpusztítására, viszont ha a véráramba kerülve mindenfelé szétoszlanak, akkor akár a rák kialakulását is elindíthatják. A TNF-ek egy fontos fehérjét aktiválnak, ami egy sor olyan gént kapcsol be, vagy ki, melyek a gyulladás- és a sejtosztódás szabályozásában vesznek részt.

Agrawal felismerte a gyulladás és a szabályozatlan sejtosztódás közötti kapcsolatot és 1989-ben a texasi egyetemen olyan vegyületek után kezdett el kutatni, amelyek gyulladáscsökkentő és tumorellenes hatással is bírnak. Tudván azt hogy a kurkuma az ajurvédikus gyógyászat szerint gyulladáscsökkentő hatású, úgy döntött, kipróbálja ezt a fűszernövényt. ,,Hoztunk a konyhából egy kis kurkumát, és rászórtuk a sejtekre" - emlékszik vissza Agrawal. ,,Nem hittünk a szemünknek: teljesen blokkolta a TNF és az általa aktivált fehérje hatását!". Ezt követően egy sor adatot publikált, miszerint a kurkumin gátolja a különböző ráksejtek osztódását és szétvándorlását. Munkája alapján a kurkumint, mint segédmolekulát kipróbálták korai fázisú klinikai vizsgálatokban, hasnyálmirigyrák, a csontvelőrák egyik fajtája, a mielóma esetén, vagy vastagbélrák és Alzheimer-kór megelőzésére is. A klinikai vizsgálatok egyenlőre még váratnak magukra, mivel egy új gyógyszer bevezetése előtt alapvető fontosságú az ideális dózis megállapítása, ám Aggarwal lelkesen küzd a fűszer sikeréért.

Kurkuminnal a petefészekrák ellen

a Journal of Ovarian Research folyóiratban közzétett tanulmányból az derült ki, hogy a kurkuminnal előkezelt petefészekrák-sejtek érzékenyebben reagáltak a kemoterápiára és a sugárkezelésre. Ezért Dr. Subhash Chauhan és Dr. Meena Jaggi, a Sanford Kutatóintézet és a Dél-Dakota Egyetem kutatóival arra jöttek rá, hogy a nagyon kicsi (100 nanométernél kisebb) átmérőjű nanorészecskék segítségével még jobb hatást lehet elérni.

"A daganatos terápia hatékonyságának javítására és a toxikus hatások mérséklésére jó módszer a növényi vegyületek, például a kurkumin segítségével végzett érzékenyítés" - mondták el a szerzők. "A kurkumin azonban rosszul szívódik fel, ez gátat szab hatékonyságának. Kifejlesztettünk egy nanorészecske-rendszert, a Nano-CUR-t, hogy növeljük a hozzáférhetőséget, továbbá a kurkumin daganatos sejtekbe történő bejutását."

A kutatók a nanorészecske-rendszert terápiarezisztens petefészekrák-sejteken tesztelték és elsőként sikerült kimutatniuk, hogy az előkezelés segítségével csökkenthető a kemoterápiás ciszplatin, továbbá a besugárzás daganatnövekedést gátló dózisa. "A nanorészecske-mediált kurkuminbevitel tovább javítja majd az érzékenyítést és a terápiás lehetőségeket" - magyarázta Chauhan. "Ez egy olyan új módszer, amelyet mind a pre-klinikai állatkísérletes modellekben, mind a jövőbeni klinikai vizsgálatokban alkalmazni lehet majd."

Fogyókúra kurkuminnal
Egy neves táplálkozással kapcsolatos folyóirat, a Journal of Nutrition nemrégiben a kurkuma újonnan felfedezett hatásáról számol be. Ennek alapján úgy tűnik, a kurkuma az elhízás ellenszereként is segítségünkre lehet, mégpedig azért, mert képes elfojtani a zsírsejtek növekedését.
Az súlygyarapodás a zsírsejtek növekedésének köszönhető, ez viszont nem következhet be anélkül, hogy új vérerek ne keletkeznének - ezt a folyamatot hívjuk angiogenesisnek, olvasható a kurkumával kapcsolatos tanulmányban. A megfigyelések szerint a kurkumin elnyomja a zsírsejtek vérellátását. Így aztán megfelelő ellenszere lehet az elhízásnak, jól jön fogyókúra esetén.

A kurkumin "zsírsejt sorvasztó" hatását egereken bizonyították, melyeket magas zsírtartalmú diétán tartottak a kutatók. Megfigyelhető volt, hogy a naponta testsúlykilógramonként 500 milligramm kurkumint kapó egerek vérkoleszterin szintje jelentősen alacsonyabb volt, és a zsírsejtek hajszálereinek denzitása. Így vérerek gyengébb fejlődésének köszönhetően összességében gyengébben gyarapodtak a kurkumával etetett egerek zsírsejtjei.
Emellett arra is felfigyeltek, hogy az ilyen egerek májában is kevesebb zsírsavat találtak.

Kurkumával a Candida fertőzés ellen

A Journal of Antimicrobial Chemotherapy (Antimikrobiális Kemoterápia c. folyóirat) szerint a kurkuma hasznos lehet a Candida fertőzés megszüntetésében. A Linus Pauling Intézetben végzett kutatás azt is kimutatta, hogy a kurkuma alkalmas vastagbélrák gyógyítására is. A Candida fertőzést a vékonybélben elszaporodott gombák okozzák. A fertőzés haspuffadást, emésztési zavarokat és különböző krónikus megbetegedéseket idéz elő. Kutatók kimutatták, hogy a kurkumin gombaölő hatással rendelkezik, így igen hatásos a Candida és más gombás fertőzések ellen.

Brazíliában a Centro de Engenharias Egyetem Mikrobiológiai Tanszékén kutatómunkákat végeztek a kurkumával és a Candidával kapcsolatban. A kutatásokat laboratóriumokban irányították, ahol sejteket teszteltek. A tanulmány kimutatta, hogy a kurkuma sokkal hatásosabb gombaölő, mint a flukonazol gyógyszer. Megfigyelték, hogy a kurkuma meggátolja a Candida összenövését. A végbélrákkal kapcsolatban végzett kutatás eredményeként azt állapították meg, hogy a szájon át történő kurkuma fogyasztása jó hatással van a rákra, de még további kutatásokra van szükség.

A kurkuma vírus- és gombaölő hatását olyan betegségeknél is alkalmazzák, mint pl. a kelés, a különböző staphylococcus fertőzések, és a nehezen gyógyítható MRSA vírus.

Állatkísérletek eredményei arra utalnak, hogy egy kurkumából kivont vegyület segíti az agysejtek regenerálódását szélütés után - közölték amerikai kutatók.

A mostani kutatásban Paul Lapchak, a Cedar-Sinai orvosi központ munkatársa csoportjával azt vizsgálta, segíti-e a vegyület az idegsejteket ellátó útvonalak helyreállítását szélütés után. Mint elmondta, amikor a szert a szélütést követő egy órán belül megkapták a kísérletben szereplő nyulak, kevésbé romlottak a motoros funkciók. Ez az időtartam az ember esetében három órát jelent. A hibrid vegyület - melynek jele CNB-001 - átlép az agy-vér gáton, gyorsan szétoszlik az agyban, ahol azután az idegsejtek túlélésében szerepet játszó, kritikusan fontos folyamatokat moderálja.

Lapchak eredményeiket az Amerikai Szívtársaság (AHA) nemzetközi stroke-konferenciáján ismertette.

A grazi orvosi egyetem kutatói Dr. Michael Trauner professzor vezetésével egereken tesztelték a kurkumin gyógyító hatását, amelyben houstoni kutatók is közreműködtek. A szakemberek elsősorban azt vizsgálták, milyen hatást fejt ki a kurkumin valamilyen genetikai hiba vagy autoimmun betegség következtében kialakult máj-, epehólyag- és epevezeték-gyulladás gyógyításában. A kutatás során krónikus májgyulladásban szenvedő egereket etettek több héten át kurkuminos ételekkel, majd megvizsgálták az állatok szövet- és vérmintáit. Az elemzett mintákat összehasonlították normál táplálékon tartott egerekből nyert mintákkal, és az elemzésekből kiderült, hogy a kurkumin jelentősen csökkentette az epevezeték elzáródását és az epében lévő gyulladást, valamint mérsékelte a májsejtek károsodását is.

,,A kutatás eredményei nagyon biztatóak. Bár a vizsgálatok még gyerekcipőben járnak, azt már most biztosan állíthatom, hogy a kurkumin képes csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokat" - összegezte a vizsgálatokat a kutatás vezetője, Michael Trauner professzor. A kurkumin mindemellett a krónikus, előrehaladott májkárosodás gyógyításában is segíthet, amelyet egyébként legtöbbször csak májátültetéssel lehet kezelni.

Gyógyhatása: Sebfertőtlenítés, emésztésserkentő, belső élősködők, a máj védelme, ízületi betegségek, a szív védelme. Forrázata emésztésserkentő, és a szív egészségi állapotát javító, enyhíti az ízületi gyulladást. Fertőző hasmenés ellen is alkalmas. Kisebb sebek kezelésére a seb kimosása után is használható.

Kurkuma ellenjavallat: Szokatlanul nagy mennyiségben hasmenést okoz! Vérrögképződést gátló hatása miatt véralvadásgátló gyógyszer mellett nem szabad használni!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Almaecet hatása és készítése
  2019-07-20 23:05:22, szombat
 
  Mindannyian szeretnénk megvédeni magunkat a légzőszervi megbetegedésektől. A megszokott kezelések mellett próbáljuk ki az almaecet fogyasztását, amely sokkal megbízhatóbb hatást fejt ki akkor, ha mi készítjük el.

Mi mindenre jó az almaecet?

Erősíti az immunrendszert

Csökkenti a testsúlyt

Fokozza az anyagcserét

Serkenti az emésztést

Csökkenti a koleszterin szintet

Aktiválja a szív és veseműködést

Feszessé, üdévé varázsolja a bőrt

Segíti a vas beépülését a szervezetbe

Felélénkíti a sejtlégzést

Fokozza a sejtek energiatermelését, teljesítőképességét

Eredményesen méregteleníti a szervezetet

Hogyan készítsük el?

Szükségünk lesz egy nagyobb befőttes üvegre, almára, cukorra és kevés kenyérre. A hozzáadott víz, tiszta forrásvíz, vagy szénsavmentes ásványvíz legyen.

Hozzávalók:

2 kg. alma, 2 liter tiszta víz, 40 dkg. cukor, 1 szelet kenyér.

Elkészítése

Az almát szeletekre vágjuk és beletesszük egy 5 literes befőttesüvegbe. A vizet felforraljuk, feloldunk benne 20dkg cukrot. Hagyjuk kihűlni, majd ráöntjük az almára. A tetejére tesszük a kenyeret, vászonruhával lekötjük, meleg helyre állítjuk és 10 napig többször megkeverve érleljük. Leszűrjük, majd hozzáadjuk a megmaradt cukrot. Néhány nap múlva forrni kezd, és ezt követően még négy hétig tovább erjesztjük. A tetején előbb vékony, majd egyre vastagodó hártya képződik. Ha letisztult, lefejtjük és üvegekbe töltjük.

Hogyan fogyasszuk?

Étkezés előtt egy nagy pohár vízbe tegyünk 3 teáskanál almaecetet, és igyuk meg. Ezt lehet alkalmazni 3x is egy nap, főétkezések előtt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A mogyoró előnyös hatásairól
  2019-07-20 22:57:35, szombat
 
 



Napi 40 gramm mogyoró fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A mogyoró kifejezetten jót tesz az emberi szervezetnek: segíti egészségünk megőrzését és a szívbetegségek megelőzését, sőt, még az elhízás ellen is segít küzdeni.

Mit tartalmaz a mogyoró és mire jó?

A mogyoró olajtartalma magas, 100 grammonként kb. 560 kalóriát tartalmaz

A mogyoróban számos fontos vitamin található. Gazdag B1-, B2-, C-, H- és E-vitaminban, ásványi anyagok közül pedig sok rezet, káliumot, mangánt, cinket, magnéziumot és kalciumot tartalmaz, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre. A legtöbb rezet tartalmazó élelmiszerek között első helyen áll a mogyoró, és a kakaó.

Bátran fogyaszthatják a cukorbetegek, ásvány-és kálium tartalma miatt, hiszen remek vértisztító! Főként emiatt ajánlott a diabéteszeseknek

Ezek mellett olajsavat tartalmaznak, ami igencsak jó hatással van a szervezetre, és amelyet a mogyoró mellett csak az olívabogyó tartalmaz. A telítetlen zsírsavak nem emelik a koleszterin szintet, ráadásul a hormontermelődést is segítik. Nem utolsósorban pedig a rákos megbetegedések elleni küzdelemben is nagyon hatékonyak.

Védenek az elhízás ellen, mivel a jóllakottság érzését keltik azáltal, hogy a gyomor-bél-rendszerben megduzzadnak. Ezen felül serkentik a bélműködést és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

A mogyoróban található ásványi anyagok kiválóan hatnak az agyműködésére, segítik a koncentrációt amikor nagyobb koncentrációt igénylő feladatot végzünk.

Székrekedéssel küzdők is nyugodtan éljenek vele, rost- és olajtartalma ugyanis biztosítja a megfelelő napi bélmozgást.

Gyógynövényként elsősorban a mogyoró leveleit és vesszőinek kérgét használják. Teája kiváló izzasztó, vizelethajtó, összehúzó hatása miatt alkalmas a bélhurut kezelésére.

Enyhíti a bőrkiütéseket, aranyér ellen is hasznos, ülőfürdő formájában.

Mogyoró tej készítése
10dkg mogyoró
6dl víz
1ek. méz vagy 5 dkg áztatott mazsola

A mogyorót jó alaposan megmossuk és beleöntjük a turmixgépbe. Ráöntjük a vizet és beletesszük a mézet vagy a mazsolát. 1 percig turmixoljuk. Minél magasabb fokozaton tesszük, annál jobban eloszlanak a diórészecskék, annál krémesebb lesz. A turmixolás után egy szűrőn, vagy tűll anyagon, esetleg gézen átszűrjük. Kb. 1 liter diótejet kapunk. Megbolondíthatjuk egy kis vaníliával is. Így, szobahőmérsékleten is finom, de lehűtve szerintem még jobb.

A szűrésre használt anyagon fennmaradó darált mogyorót felhasználhatjuk salátákhoz, különösen finomra reszelt répával összekeverve és némi citromlével nagyon finom.
Forrás :

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Házi praktikák
  2019-07-18 23:38:16, csütörtök
 
  Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem “köpköd" sütés közben.

Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom.
Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.

Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény és az olaj is kevésbé habosodik.

A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.
A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor.
Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.

A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.
A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós.
Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.

Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.

Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.
A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.

A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzuk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp, ha megmelegítjük.
Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő, ezért miután kivettük, keverjük fel.

Mikrohullámú sütőben is fellehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).

Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük.
A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.

Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.

Megmaradt a tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett. Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, ill. habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is.

Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt:
Vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le.
Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja.
Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!

Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket.
Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad.
Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben! Lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.

Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét! Salátákba, süteményekbe tökéletes ízadó komponensek lehetnek.

Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.

A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főző léhez.

A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.

Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!

A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen reszelhető.

A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.

Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.

A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héjat oda, ahonnan el akarjátok űzni őket!!!

Áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet.

Tükör gyönyörű lesz, ha White Spirittel tisztítod (festék hígító)

Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhűtődbe.

A fehérnemű nem elég fehér ? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal a meleg vízben! - ÉS ADJ HOZZÁ SZÓDABIKARBÓNÁT!!!
Hajad nem elég fényes? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg, VAGY INKÁBB AZ ÖBLÍTŐBE!!!

Azért, hogy a citrom kiadja az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard.

Azért, hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére, (egy kis szövetzacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé).

A hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.

Azért, hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, de csak az egyik oldalát.

Tintafolt a ruhán? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki.

Távol tartani egeret és patkányt, hintsd meg fekete borsporral a területet, ahol tanyáznak. Elmennek másfelé.
A kávézacc felhasználása :háztartásban is fel tudjuk használni: tegyél egy kis tálba kávézaccot, majd ezt tedd a hűtőbe és nyoma sem lesz a kellemetlen szagoknak.
Szerző: Tisch Ferenc

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Szúnyogok ellen természetesen
  2019-07-18 23:26:41, csütörtök
 
  Vegyszer nélkül a szúnyogok ellen - 10 növény, amit nem bírnak a vérszívók:

Számunkra kellemes illatuk a szúnyogokat messzire kergeti.

Minél jobb az idő, annál többet mozdulunk ki a szabadba. Kirándulunk, kertészkedünk, szabadtéren töltjük az időnk. Nyári estéken pedig előszeretettel alszunk nyitott ablak mellett, hogy bejöjjön a hűs éjszakai levegő.

Vannak olyan emberek, akik egy pillanatot sem tudnak úgy kint tölteni, hogy ne marják őket össze azonnal a szúnyogok. Ezek a kellemetlen rovarok meleg időben mindenhol ott vannak, és megkeserítik sokak szabadban töltött pillanatait.

Egyesek szúnyogriasztó spray-vel védekeznek ellenük, de nem mindenki szereti a vegyszereket. Nekik nyújthatnak segítséget azok a növények, amelyeknek szúnyogriasztó hatása van. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

Levendula
Ezernyi jó tulajdonsága van közkedvelt virágunknak, többek közt ismert tény róla, hogy kiváló molyűző. A molyokon kívül azonban a legyeket, szúnyogokat is távol tartja. Napfény, kevés víz, s máris búcsút inthetünk a kellemetlen vendégeknek.

Citromfű
Friss, citromhoz hasonlító illatát mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát onnan, hogy a citromfű a leggyakrabban használt természetes összetevő a szúnyogriasztókban.

Azt már kevesebben tudják, hogy az élő növény is hatékony a kártevők ellen. Ültessünk kis cserépbe és tegyük az ablakba, teraszra, de levelét tenyerünkben összedörzsölve, magunkra oszlatva is alkalmazhatjuk. Számunkra kellemes illatuk a szúnyogokat messzire kergeti.

Bársonyvirág, más néven büdöske
A bársonyvirág elnevezést finom tapintású szirmai miatt, a büdöske nevet pedig igencsak kellemetlen illata miatt kapta a virág, ami jó szolgálatot tehet nekünk a szúnyogok ellen, hisz épp úgy, ahogy mi nem bírjuk, a rovarok sem kedvelik a büdöske illatát. A benne található vegyület a rovarirtók egyik alapanyaga. Kiváló terasznövény. Cserepekbe ültetve remekül mutat majd, vidám színével feldobja a környezetét, a szúnyogokat pedig távol tartja.

Muskátli
Hasonlóan jó szolgálatot tehet nekünk a muskátli is. Balkonnövényünk csodásan pompázik nekünk a teraszon, az ablakban, s bónuszként távol tartja a darazsakat, szúnyogokat is.

Macskamenta, csobormenta, borsmenta
Mi emberek nagyon kedveljük a menta illatát, de a rovarok nem. Erős rovartaszító növények, így a mentafélék is kiválóan alkalmasak arra, hogy távol tartsák a repülő betolakodókat. Akaszthatunk kisebb csokorban az ablak, ajtó köré, de ültethetünk is belőle cserépbe. Egyiket sem bánjuk meg.

Bazsalikom
Fűszernövényként él a köztudatban, előszeretettel használjuk olasz ételek ízesítésére, azonban az ablakpárkányra cserepekben elültetett egy-két csokor bazsalikomot nem csak az ételeknél tudjuk majd használni. Erős illatú növény, aminek hatása morzsolás nélkül is érződik, így a rovarokat távol tartja.

Rozmaring
A rozmaring is ismert fűszer és gyógynövény. Minden része kifejezetten aromás illatú, amit a rovarok nem kedvelnek. Kerti sütögetések alkalmával a szárnyas hús ízesítése mellett a tűzbe is dobhatunk egy-egy ág rozmaringot, illata a füst közelében biztosan távol fogja tartani a szúnyogokat.

Körömvirág
A körömvirág sokféleképpen használt gyógynövény. Nagyszerű választás a szúnyogok visszaszorítására. Ez a virág is tartalmaz olyan vegyületet, ami számos rovarriasztóban megtalálható, egyedi aromája van, amit a szúnyogok visszataszítónak találnak. A kis színes virágok egyébként szépek, és remekül mutatnak bármilyen virágágyásban. Érdemes az otthon köré ültetni, s a szúnyogok kevésbé akarnak majd közelebb merészkedni.

Kakassarkantyú, szúnyogűző
Már a neve is sokatmondó! Igénytelen, egynyári balkonnövény, jól kombinálható vidám színű virágokkal, de akár magában is mutatós. Leveleinek citrusos illata van, ezzel tartja távol a szúnyogokat.

Dohányvirág
A pillangók kedvelik, a szúnyogok viszont messziről kerülik a fehér, rózsaszín vagy lila színű, csillag formájú szépséges dohányvirágot, ugyanis erős illatukat nem bírják a vérszívók.

Jó barátja lesz a virág minden kertésznek, aki alkonyatkor még tenne-venne a kertben. Ha dohányvirág van a közelben, a szúnyogok nem fogják zavarni a munkában.


Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 58 db bejegyzés
e év: 1088 db bejegyzés
Összes: 37001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 666
  • e Hét: 3008
  • e Hónap: 26964
  • e Év: 416380
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.