Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Gyulladáscsökkentés gyógynövényekkel
  2020-07-01 21:40:51, szerda
 
 



A gyulladás megakadályozásában segítségünkre lehet a gyulladást generáló ételek elkerülése. A gyulladás csökkentésében és annak megszüntetésében a zöldségek és a gyógynövények jelentős hányada is segíthet, és ezzel megakadályozhatjuk a komolyabb betegségek kialakulását.

Milyen gyógynövények segíthetnek a gyulladás minimalizálásában? A kurkuma, a gyömbér, a fahéj, a Cayenne-bors, a szegfűszeg, a zsálya és a rozmaring.

Kurkuma
Az indiai és a kínai ájurvédikus gyógyászat már évszázadok óta alkalmazza a kurkumát gyulladáscsökkentésre. A kurkuma nagyon sokféle és nagyon sok pozitív hatással rendelkezik. Ilyen az antioxidáns, a gyulladáscsökkentő, az antivirális, az antibakteriális, a gombaölő és a daganatellenes hatása.

A kurkuma nagyon hatásos megoldás lehet cukorbetegség, ízületi gyulladás, allergia, Alzheimer-kór és más krónikus betegségek esetén. A kurkumában található kurkumin segít a gyulladás csökkentésében, emellett gátolja a daganatos sejtek növekedését, illetve az anyagcsere-funkciókat is javítani tudja.

Gyömbér
A gyömbér egy gingerol nevű vegyületet tartalmaz, amely nemcsak gyulladást csökkent, hanem fájdalmat is csillapít. Mivel erős antioxidáns vegyületnek számít, így nagyon hatékony a gyulladás csökkentésében és annak megszüntetésében. A gyömbér ezen kívül blokkolja a fájdalommal járó ízületi gyulladás kialakulását.

Fahéj
A fahéj vércukorszintcsökkentő szerepe kiemelkedő. Ez a gyógynövény is rendelkezik antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal, amely hatások csökkentik az esélyét a sejtkárosodásnak és a krónikus betegségek kialakulásának.

Cayenne-bors
A Cayenne-bors egy kapszaicin nevű vegyületben gazdag, amely nem csak a fájdalmat csillapítja, hanem a gyulladást is csökkenti. A Cayenne-bors emellett flavonoidokat és karotinoid antioxidáns vegyületeket is tartalmaz, ezek lehetővé teszik a szabad gyökök elleni küzdelmet és segítenek a sejtkárosodás megelőzésében.

Szegfűszeg
A szegfűszeg egy eugenol nevű vegyületben gazdag, amely védelmet jelenthet a gyulladás, a szívbetegség, a rák és más krónikus betegséggel szemben. A szegfűszeg rendkívül gazdag antioxidáns flavonoidokban. A szegfűszeg gombaölő hatással is rendelkezik.

Zsálya
A gyógynövény nemcsak gyulladást csökkent, de javítja a memóriát és a koncentrációt is, emellett a szorongás csökkenését is elősegíti. A zsálya hatékonyan küzd a baktériumokkal, a vírusokkal és a gombákkal szemben.

Rozmaring
A rozmaring antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdag. A rozmaring egy olyan enzim működését aktiválja, amely gyulladást generál a szervezetben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Vitaminhiány vagy vitamin-túladagolás?
  2020-07-01 17:41:44, szerda
 
  Különleges körülmények között bizonyos vitaminokból megemelkedett mennyiség bevitele indokolt. A sportolóknak, várandósoknak, betegeknek valamivel nagyobb adag vitaminra van szükségük. Az ember ilyenkor nemritkán vitaminkészítményekhez nyúl, amelyeket drazsék, kapszulák vagy pezsgőtabletták formájában kínálnak.

Bár a vízben oldódó vitaminok kiegészítő bevitele nem okoz gondot, óvatosan fogyasszuk a kombinált készítményeket, amelyek zsírban oldódó vitaminokat is tartalmaznak. Fennáll a veszélye ugyanis a zsírban oldódó vitaminok lehetséges túladagolásának. Az A-vitaminnal történő túladagolás mindenesetre csak akkor következhet be, ha a szervezetbe közvetlenül retinolt juttatunk. Az A-provitamin bevitele nem vezet mérgezésekhez. A szervezet mindig csak annyi A-vitamint készít a provitaminból, amennyire szüksége van.

A várandós nőknek különösképpen kell ügyelniük a vitaminháztartásukra. A folsav fontos, hogy a magzat fejlődési rendellenességeit megakadályozzuk. A túl sok A-vitamin azonban elősegíti a súlyos rendellenességeket. Az A-vitamin túladagolása spontán vetélésekhez is vezethet.

Az érem másik oldala a hiányos ellátottság, amit hipovitaminózisnak is neveznek. Ha a szervezetbe nem juttatjuk be elegendő mennyiségben a vitaminokat, zavarok keletkeznek az anyagcserében. A nyugati világban viszonylag ritkán fordul elő hipovitaminózis. A táplálkozási szokásaink és főleg az élelmiszerkínálat gyakorlatilag gondoskodik róla, hogy elegendő létfontosságú vitaminnal legyünk ellátva. A gabona, a zöldség, a gyümölcs, a hús és más élelmiszerek bizonyos feldolgozási módszerei azonban csökkentik a vitamintartalmat.

Ezért mindig figyelnünk kell arra, hogy a gyümölcsöt és zöldséget csak rövid ideig, folyó vízben mossuk meg, és inkább pároljuk, mint főzzük. Így a legfontosabb vitaminok jobban és tovább megmaradnak benne. Aki pl. nem szereti az alma héját, a lehető leggazdaságosabban hámozza meg. Nagyon sok fontos vitamin rejlik ugyanis a közvetlenül a héj alatt lévő vékony rétegben. Ha ezt a réteget lehámozzuk, az almában lévő vitaminok nagy része veszendőbe megy.

Vitaminhiány különböző betegségek miatt is kialakulhat. A bél-, máj- és epebetegségekben szenvedőknek úgynevezett felszívódási problémájuk van. Ők bár beviszik a szervezetükbe a kellő mennyiségű vitaminokat, azok azonban a felszívódási zavarok miatt nem tudnak optimálisan hasznosulni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Levendula: egy gyakran alábecsült orvosság
  2020-07-01 17:39:44, szerda
 
 



Ami már sok ezer évvel ezelőtt jót tett az ember testének, szellemének és lelkének, az ma sem lehet olyan rossz. Így nem csoda, hogy a levendulát időközben főleg a természetgyógyászat alkalmazza nagyon szívesen különféle zavarok enyhítésére és megszüntetésére. De végül is mi teszi a levendulát olyan értékessé?

Modern társadalmunkban emberek milliói szenvednek idegfeszültségtől, alvászavaroktól és különböző szorongásoktól. Nem csoda: mind a munkahelyen, mind a magánéletben egyre magasabbak a követelmények. A levendula gondoskodik róla, hogy a gondolatok folyamatosan pörgő körhintája végre megnyugodjon, és az érintett ellazulhasson. Ismét pihentető lesz az alvása, és a nyugalmi fázisokat jobban, illetve hatékonyabban tudja használni. Ennek következtében a fizikai és szellemi teljesítőképesség is észrevehetően megnő.

A múltban a levendulát többnyire külsőleg alkalmazták, például illatolajok és illatgyertyák formájában, amelyeket a szobában helyeztek el. Az illatolajokhoz speciális illatlámpákat használtak a saját kezűleg előállított olaj-víz keverék párologtatásához. Ehhez csak egy teamécsesre volt szükség.

Újak azonban a természetgyógyászat azon készítményei, amelyek segítségével a levendula belsőleg is ki tudja fejteni pozitív hatását. Elsősorban biztosítja a különböző hírvivőanyagok kibocsátását az emberi agyban, amelyek aztán pozitív hatást fejtenek ki a központi idegrendszerre. Így az érintett belülről talál új nyugalmat és kikapcsolódást.

Zavaró kölcsön- és mellékhatásoktól aligha kell tartani. A levendulakészítmények rendszerint kombinálhatók az összes többi gyógyszerrel. A jellemző illatán kívül, amely egyeseket zavar, nincsenek mellékhatásai.

A levendula tehát a megfelelő választás, ha arról van szó, hogy szorongásokat, nyugtalanságot és idegfeszültséget kell leküzdeni. Hagyományosan külsőleg alkalmazzák, az új készítményekkel azonban egészen új lehetőségek is feltárulnak. Így a levendula minden bizonnyal folytatni fogja diadalútját a természetgyógyászatban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A sérült bélflóra gyakran elhanyagolt oka
  2020-07-01 17:35:04, szerda
 
  Emésztési gyengeség - a sérült bélflóra gyakran elhanyagolt oka

Annak sokan nincsenek is tudatában, hogy létezik emésztési gyengeség. Tovább ront a helyzeten az, hogy ezt a témát a mindennapi gyakorlatban gyakran még a szakemberek is figyelmen kívül hagyják. A jól ismert szólások és bölcsességek nem mindig ragadják meg a lényeget. Mert például ha valaki ahhoz tartaná magát, hogy ,,Az vagy, amit megeszel", akkor legkésőbb egy béltisztításnál kétségbe vonná ezt a bölcsességet, illetve legalábbis nem érezné teljesnek azt.

Szigorúan véve ugyanis nem abból élünk, amit megeszünk, hanem sokkal inkább abból, amit megemésztünk. Ez egy lényeges különbség, mert nemcsak az élelmiszereink minősége döntő az egészségünkre nézve, hanem legalább ennyire meghatározó az emésztés minősége is. Sőt, valószínűleg még fontosabb, mint az ételeink kiválasztása. Ez a téma ma aktuálisabb, mint bármikor, ugyanis a rossz emésztés a növekvő jóléttel, a denaturált élelmiszerekkel, a magas cukorfogyasztással és a stresszes életmóddal szinte normál állapottá vált.

Annak sokan nincsenek is tudatában, hogy létezik emésztési gyengeség. Tovább ront a helyzeten az, hogy ezt a témát a mindennapi gyakorlatban gyakran még a szakemberek is figyelmen kívül hagyják. A jól ismert szólások és bölcsességek nem mindig ragadják meg a lényeget. Mert például ha valaki ahhoz tartaná magát, hogy ,,Az vagy, amit megeszel", akkor legkésőbb egy béltisztításnál kétségbe vonná ezt a bölcsességet, illetve legalábbis nem érezné teljesnek azt.

Szigorúan véve ugyanis nem abból élünk, amit megeszünk, hanem sokkal inkább abból, amit megemésztünk. Ez egy lényeges különbség, mert nemcsak az élelmiszereink minősége döntő az egészségünkre nézve, hanem legalább ennyire meghatározó az emésztés minősége is. Sőt, valószínűleg még fontosabb, mint az ételeink kiválasztása. Ez a téma ma aktuálisabb, mint bármikor, ugyanis a rossz emésztés a növekvő jóléttel, a denaturált élelmiszerekkel, a magas cukorfogyasztással és a stresszes életmóddal szinte normál állapottá vált.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Egyre többen fordulnak az alternatív kezelések felé
  2020-07-01 17:32:27, szerda
 
  Egyre több beteg ember fordít hátat a modern orvostudománynak. Ennek oka egyrészt az alternatív gyógyászat sikereiben keresendő, másrészt az egészségtudatos emberek próbálják elkerülni a hagyományos gyógyszerek mellékhatásait.

Egyre inkább megnyilvánul az a vágy, hogy az emberre, mint egy egészre tekintsenek. Találják meg a betegség okát, és ne csupán egy tünetet kezeljenek. A fő kritikus pont, hogy a modern orvostudomány túlnyomórészt olyan gyógyszereket alkalmaz, amelyek a tüneteket csak elnyomják, sőt akár veszélyes mellékhatásaik vannak. A cél azonban egy egészséges ember kellene, hogy legyen, aki nem betegségben, a gyógyszeripartól való függőségben éli le az életét.

Ha szemügyre vesszük a leggyakrabban alkalmazott alternatív gyógyászati formát, a homeopátiát, megállapíthatjuk, hogy a homeopátiás gyógyszerek a hasonlóság elve szerint választódnak ki. Ez azt jelenti, hogy olyan szert választanak, amely az egészséges embereknél hasonló tüneteket vált ki, mint amilyenek a betegnél mutatkoznak. Vagyis a homeopátiás szerek hatásmódja egészséges embereken tesztelhető, hogy megtudjuk, milyen betegséget váltanak ki náluk. Ezeknek a hatóanyagoknak a hígításával működik a hasonlóság elve.

De nem csak a homeopátiás kezeléseknek van egyre több rajongójuk, a tradicionális kínai gyógyászat is egyre népszerűbb. Hogy a testünk magában hordozza a saját energiaforrását, az nem csak a tajcsiben és a csikungban mutatkozik meg, hanem abban is, hogy az energiát pl. az akupunktúrával újra a helyes irányba lehet terelni. A növénygyógyászat is a kínaiak által felfedezett tudás, amely a beteg embert ismét hozzásegíti az egészséghez.

Egy másik alternatív kezelési forma az oszteopátia (csontkovácsolás). Ez is növekvő érdeklődésnek örvend az alternatív szférában. Az oszteopaták abból indulnak ki, hogy az izomzat tökéletes összehangolása elhárítja az akadályokat a vér- és nyirokerekben, így ez optimális egészségi állapothoz vezet.

Hogy melyik alternatív kezelési formához is forduljon, az úgy tűnik, sok érintettnek nem igazán számít. Ma a gyógyulás kíméletes módja a cél.
Forrás ? Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A nap egészségesen tart
  2020-07-01 17:28:53, szerda
 
  A napsugarak segítségével képződő D-vitamin segít a szervezetnek számos betegséget kivédeni.

Jót tesz a csontnak, a szívnek és a vércukorszintnek
Közismert tény, hogy a D-vitamin és a kalcium szoros kölcsönhatásban állnak egymással. A magas kalciumbevitel elegendő D-vitamin nélkül a szervezetet inkább elmeszesíti, mint hogy a csontképződést támogatná. A vitamin részt vesz a kalcium kémiai átalakulásában, és fontos katalizátor annak a csontba történő beépülésekor. Tekintettel a gyakran megfigyelhető D-vitamin-hiányra, célszerű lehet kalciumhiánynál rögtön D-vitamint is felírni. Ezen felül a D-vitamin kiegészítő bevitele számos krónikus betegség rizikóját is csökkenti. Ide tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a depresszió, a veseelégtelenség és a magas vérnyomás.

Orvosság téli lehangoltság ellen
A D-vitamin valószínűleg az immunrendszerre is hatással van, mégpedig az úgynevezett T-sejteket aktiválja, amelyek csak így tudják megtámadni a kórokozókat. A D-vitamin napi adagolása segít a téli hónapokban depresszió ellen is. A depresszió pedig összefügg a magasabb inzulinrezisztenciával, ezért a D-vitamin szedése a cukorbetegeknek is hasznos. Összefüggést mutattak ki a D-vitamin és a túlsúly között is. A túl kevés D-vitamin elősegíti a zsír kedvezőtlen felhalmozódását az izomszövetben.

A túladagolás meszesedéshez vezethet
Eddig az érvényesült az orvostudományban, hogy a csontnak D-vitaminra van szüksége a normális mineralizációjához. Mivel időskorban az ember egyre rosszabbul képzi a vitamint, a csontritkulásos betegeknél már régóta alkalmazzák ezt a vitamint a csonttörések redukálásához a kalciummal együtt. Kisgyermekeknél is, akiknek éppen kifejlődőben van a csontvázuk, szokás egy kis napi dózis adása. Tudományosan megalapozott ezen kívül, hogy kielégítő D-vitamin-bevitel esetén javul az izmok funkciója, valamint csökken a bélrák rizikója.

A D-vitamint néhány élelmiszerrel vesszük magunkhoz - a zsíros hal, gabona- és tejtermékek tartoznak ide -, elsősorban azonban a napsugárzás hatására termelődik. A szervezet nyáron tárolja a vitamint, és a téli hónapokban fokozatosan használja fel. Ezért a D-vitamin márciusban éri el a legalacsonyabb szintjét. Néhány dolog amellett szól, hogy ésszerű mennyiségben vigyünk be pótlólag D-vitamint a szervezetünkbe, azonban a kiegészítő készítmények túladagolása túl magas kalciumszinthez, és ezzel meszesedéshez vezethet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Helicobacter pylori baktérium fertzőzés megelőzése
  2020-07-01 17:24:41, szerda
 
  Helicobacter pylori baktérium.
A megelőzés jobb, mint a gyógyítás - a Helicobacter pylori által kiváltott rettegett következményes betegségek elkerülésére ugyanis az a legésszerűbb intézkedés, ha egyáltalán nem kapunk fertőzést. Mindenesetre ma még nincs jól bevált szer a fertőzés megbízható megakadályozására. Ezért a különböző higiéniai szabályok betartása számít még mindig a legjobb megelőzésnek a fertőzéssel szemben.

A higiénia megvéd a Helicobacter pylori baktériumtól
Különösen a középületekben - mint az iskolák, pályaudvarok, kórházak stb. - figyeljünk fokozottan a kezünk fertőtlenítésére, mielőtt a szánk vagy az ételünk közelébe nyúlnánk. A drogériákban kaphatók enyhe antibakteriális szappanok otthoni használatra, de léteznek kényelmes megoldások utazásokhoz is. Ha nem vagyunk tisztában az ivóvíz minőségével, az illetékes vízműnél pontos felvilágosítást kaphatunk. Mindenesetre az ivóvízen keresztül történő fertőzés veszélye inkább a lényegesen alacsonyabb higiéniai szinttel rendelkező országokban áll fenn. Ha külföldön tartózkodunk, ajánlatos lehet a vizet fertőtleníteni. Az élelmiszereket is a lehető legalaposabban mossuk vagy hámozzuk meg.

Fontos a helyes táplálkozás
Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással, valamint az alkohol, kávé és nikotin fogyasztásának mérséklésével hozzájárulunk gyomrunk egészségéhez. Ez egy fontos feltétel, hogy a fertőzést megnehezítsük, és a további gyomor- és bélbetegségek kockázatát csökkentsük. Amikor csak lehet, redukáljuk a gyomorkárosító gyógyszerek (pl. aszpirin) bevételét. Érdeklődjünk gyomorkímélő alternatívák után.

Mindig vannak viták, amelyekben arról van szó, hogy egy meglévő fertőzést megelőzésképpen antibiotikummal kezeljünk, mielőtt ez a kellemetlen baktérium, a Helicobacter pylori további egészségkárosodásokat okozna. Mivel azonban az antibiotikumok különböző mellékhatásokkal járhatnak együtt, a megelőzésnek ezt a módját alaposan meg kell fontolni és mérlegelni.

Néhány éve intenzíven kutatják a Helicobacter pylori okozta fertőzés megelőzésére szolgáló oltóanyagokat. A piaci bevezetése azonban a tudomány mostani állása szerint még sok évig eltart. Mindenesetre ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy egy oltás azokban az esetekben is indokolt-e, amikor még egyáltalán nincsenek tünetek. Mert a védőoltások sem kockázatmentesek, és néhány egészséges embert már beteggé tettek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Nem kamu: legfőbb C-vitamin-forrás a camu camu
  2020-07-01 17:21:53, szerda
 
 



C-vitamin-hiány
A C-vitamin-hiány skorbutot okozhat. Ez egy olyan betegség, amely egyértelműen a C-vitamin kifejezett hiányára vezethető vissza. A betegség fogínyvérzéseket, fogvesztést, kötőszöveti károsodásokat és az izomzat vérzéseit okozza. Jóllehet a betegség az ipari országokban ma már alig fordul elő, a C-vitamin fontosságát nem szabad alábecsülni. Az idősebbek hajlamosak rá, hogy kevesebb C-vitamint vegyenek magukhoz az ajánlatosnál. Olyan esetekben is felléphetnek enyhe hiányállapotok, amelyek fáradtságban, a fertőzéses megbetegedésekkel szembeni hajlamban, valamint késleltetett sebgyógyulásban és koncentrációs zavarokban nyilvánulnak meg. Egy kifejezett C-vitamin-hiány többek között a csont- és fogállományban bekövetkező kóros elváltozásokhoz is vezethet. A szívtevékenység romlik, ezen kívül anémia (vérszegénység) alakul ki.

C-vitamin-túladagolás
A C-vitamin túladagolása csak nehezen lehetséges, mivel a fölösleg egyszerűen kiválasztódik a veséken keresztül. Mindenesetre aki túl sokat szeretne a jóból, azt kockáztatja, hogy a B12-vitamin hatása, illetve felvétele zavart szenved vagy akár meghiúsul, mivel a B12-vitamin elpusztul. A túl sok C-vitamin, amit hosszabb időn keresztül rendszeresen viszünk a szervezetbe, vesekőképződéshez vezet.

C-vitamint tartalmazó élelmiszerek
Közismert, hogy a legtöbb C-vitamint a növényi élelmiszerek, mint a gyümölcs és a zöldség, tartalmazzák. Természetesen a vitamin minden forrása különböző koncentrációban rendelkezik C-vitaminnal. Érdekes, hogy korábban a narancs és a citrom számított a legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcsnek. Ma már másképp van. A legtöbb C-vitamint a camu camu nevű gyümölcs tartalmazza, nevezetesen 2000 mg-ot 100 grammonként.
További C-vitamin-források: acerola cseresznye, csipkebogyó, guava, paprika, paradicsom, narancs, citrom, grapefruit, eper, ananász, savanyú káposzta, káposzta, mangó, áfonya, fekete ribizli, kelbimbó, kivi, spenót, brokkoli, avokádó, burgonya, alma, körte, banán, barack, hagyma, papaya. A gyümölcsök és zöldségek a szervezetet nemcsak friss C-vitaminnal, hanem fontos ásványi anyagokkal és nyomelemekkel is ellátják, továbbá rostanyagokat is juttatnak a szervezetbe.

A szervezet kielégítő C-vitamin-ellátottságához nagyon fontos a kiegyensúlyozott és egészséges étrend, amely sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. A gyümölcsöt és zöldséget lehetőleg frissen fogyasszuk. A túl hosszú tárolás, valamint a túl hosszú főzés elpusztítja a vitaminok egy részét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Reiki, az éltető energia
  2020-07-01 17:16:59, szerda
 
  A reikit leegyszerűsítve kézrátételként értelmezhetjük. Mögötte egy olyan filozófia áll, amelynek célja a teljes, tehát testi és szellemi gyógyítás. A reiki, az univerzális energia egy formája, a kezelés során serkenti az öngyógyító erőket.

Mi is az a reiki?
A reiki, a kézrátételes gyógyítás egyik ága, az energetikai gyógymódokhoz tartozik. Ez az alternatív gyógymód, valamint a reiki fogalma is Japánból származik. A buddhista tudós, Dr. Mikao Usui itt próbált meg a 20. század kezdetén egy természetes gyógymódot találni a testnek, szellemnek és léleknek. A reiki fogalma a ,,rei" (kozmosz, univerzum, lélek) és a ,,ki" (az energia, amely az embert életben tartja) szavakból tevődik össze, a reiki fogalmát tehát úgy fordíthatjuk, mint ,,univerzális életenergia".

A reiki kezelés

Egy reiki kezeléshez nem sok mindenre van szükség. Egy szék vagy egy kényelmes fekvőhely (matrac, masszázságy stb.) a kezelendő személynek, és egy másik szék vagy párna a kezelést végzőnek teljesen elegendő. Hogyan zajlik a kezelés? A kezelt személy egyenesen ül a széken, vagy ellazulva fekszik a matracon. A kezelést végző először belsőleg ráhangolódik a reiki átadására, ezután a tenyerét különböző pozíciókban a páciensre helyezi, vagy a kezelendő területek fölé tartja.

A teljes test kezeléséhez a terapeuta többnyire egy bizonyos sorrendben halad: a fejnél kezdi, aztán a törzs és a lábak elülső oldalát kezeli, majd a hátat és a láb hátulsó részét. Mindegyik pozíció 3-5 percig tart. A kezelés általában azzal fejeződik be, hogy a kezelést végző a páciens auráját, vagyis az energiamezőjét, a fejétől a talpáig átsimítja.

A kezelő és a kezelt személy tapasztalatától és érzékenységétől függően a reiki energia különbözőképpen érzékelhető. A páciensek gyakran éreznek kellemes melegséget (akkor is, ha a kezelést végző keze hideg), vagy enyhe bizsergést.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Emésztési problémáknál segíthet az articsóka
  2020-07-01 17:15:04, szerda
 
 



Az articsóka egy bogáncsszerű évelő növény. Az első évben csak egyetlen levélrozettát fejleszt, míg a második évben már 1-2 méter magas szára nő virágfejekkel. Zöldségként a virágfejeket használják fel, amelyeket már a virágzás előtt leszednek. Elsősorban húsos virágalapjáért és csészepikkelyeiért kedvelik, a gyógyászatban ellenben a leveleit használják. Mindegy, hogy friss vagy szárított állapotban, mert mindkét forma felhasználásra kerül.

A zöld levelekben és a virágalapban különböző keserűanyagok, savak és más összetevők vannak jelen. Ezeknek pozitív hatást tulajdonítanak az epeképződésre, ezért az articsókát gyakran és szívesen alkalmazzák emésztési problémák esetén. Sokan beszélnek az articsókával kapcsolatban a vérzsír-normalizáló hatásról, ez azonban még nem bizonyított egyértelműen tudományosan.

Az eddigi tapasztalatok alapján mindenesetre már elmondhatjuk, hogy az articsóka vérzsírokra gyakorolt pozitív hatása csak a táplálkozással összefüggő megemelkedett értékeknél érvényesül, de az örökletes hajlam miatt jelentkező problémáknál nem.

Az articsóka elkészítési módjától függően változik az alkotórészeinek az összetétele is. Így például a cinarin csak a virágok felmelegítésekor, tehát a kivonat készítésekor van jelen nagyobb mennyiségben, vagyis a növény hatásmódját befolyásolja a felhasználás technikája is.

De az articsókát nemcsak sok epe- és májgyógyszer alapanyagaként használják fel, hanem fontos szerepet játszik különböző gyomorkeserűk és likőrborok előállításában is. Az epére gyakorolt pozitív hatása ellenére az articsókát olyan epepanaszoknál, mint az epekő vagy az epeelzáródás csak az orvossal való megbeszélés után alkalmazzuk, ritkán ugyanis epegörcs léphet fel.

A terhesség és a szoptatás idején is inkább mondjunk le az articsókából készült készítményekről, mivel a hatásukat ebben az állapotban még nem mutatták ki. Az articsóka zöldség formájában történő fogyasztása ellenben ártalmatlan.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 1340 db bejegyzés
Összes: 38694 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 131
  • e Hét: 13664
  • e Hónap: 16987
  • e Év: 529185
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.