Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
A kék áfonyáról
  2013-11-09 05:19:15, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
Immunrendszer erősítő zöldségek
  2013-11-09 05:16:28, szombat
 
 



A környezetünkben tapasztalható sokféle betegség arra ösztönzi az embereket, hogy újabb és újabb módokat találjanak immunrendszerük megerősítésére.

1, Fokhagyma
A fokhagyma allicint tartalmaz, amely védi a sejteket számos kórokozóval szemben. Emellett hatásos antiszeptikus anyag is, ezáltal megelőzhet vele számos betegséget a megfázástól a rákig. Végül, de nem utolsó sorban közvetlenül megelőzheti az öregedéssel összefüggő betegségeket. Szelén tartalma is magas, ami nélkülözhetetlen nyomelem.

Amíg sokan szintetikus táplálék kiegészítőkön keresztül keresik a megoldást, a probléma jóval egyszerűbb, a zöldségek rendszeres fogyasztása sokat segíthet. Következik az immunrendszert erősítő zöldségek listája.

2, Káposztafélék, brokkolik
Ezek a főként leveles zöldségek tartalmaznak ként, amely kis mennyiségben izotiocianittá (ITCs) alakul. Ez serkenti az immunválaszt és megelőzheti a rákot. Ide tartozik a káposzta, kelbimbó a brokkoli és a retek.

3, Hagyma
Ezek a zöldségek tele vannak quercetinnel, amely egy hatékony antioxidáns. Emellett anthocyanidokat is tartalmaz, amelyek szintén erős antioxidánsok. A hagymafélék csökkentik a magas vérnyomást is és szabályozza az immunválaszt, így alkalmas az allergia kezelésére is.

4, Paradicsom
Ez a népszerű zöldség (helyesen gyümölcs) a likopin legjobb természetes forrása. A likopin az egyik leghatékonyabb antioxidánsként, jól használható a rákmegelőzésben, főként a prosztata esetében, emellett béta-karotinban és étkezési rostokban is gazdag. A likopin a főzés során nem bomlik el, tehát a szószok és a mártások is éppen olyan jók, mint a nyers paradicsom. Magas a káliumtartalma, ami pl. jól hasznosítható, ha a beteg kálium pótlásra szorul (pl. vízhajtókat szed). A szárított paradicsom káliumtartalma a legmagasabb, minden növényt, gyümölcsöt felülmúl.

5, Gomba
Számos gyógygomba csökkenti bizonyos rákos megbetegedések előfordulását, főként a mellrákét, mivel serkentik a T-sejtek működését. Ezek a sejtek az immunrendszer részét képezik és a gyulladásokkal és rákos sejtekkel veszik fel a harcot. Sok ízletes gombát találhatunk, de érdemes figyelni, ugyanis sok gombafaj mérgező, nem ehető. Étkezésre ideális például a morel gomba, a fekete chantarelle gomba, a karfiol gomba, a reishi gomba és a maitake gomba, a vargánya, a pereszke, a fehér és a barna csiperke,a szarvasgomba, az őzlábgomba stb.

6, Cékla
A cékla rendkívül jó a vér tisztítására, vasban gazdag és szilíciumban, melynek révén serkenti az oxigénszállító vörösvérsejtek és a nagy faló sejtek működését. Emellett más fehérvérsejtek működését is serkenti, kiválóan erősíti az immunrendszert.

7, Spenót
A spenót kétféle módon is segíti az immunrendszer működését. Gazdag béta karotinban, amely az A-vitamin elő-anyaga, emellett cinket is tartalmaz, egy létfontosságú ásványi anyagot, amely növeli az immunitást. Sok benne a magnézium is mely jól hasznosul. A vastartalma a hiedelmekkel szemben nem hasznosul jól, mert nehezen szívódik fel.

8, Articsóka
Ez a zöldség cynarint tartalmaz, amely az epesavak kiválasztását elősegíti. Ez nemcsak a májnak jó, hanem serkenti a szervezet immunválaszát is. Magas a B-vitamin tartalma is.

9, Spárga
Ez a zöldség kiváló vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik, amely segíti a vesék kiválasztó működését. Ezáltal nemcsak tisztítja a szervezetet, de gyulladáscsökkentő hatású is.

10, Paprika
A paprika, főleg a piros színű, tele van C-vitaminnal és béta karotinnal, melyek javítják az immunrendszer működését.


Több korábbi kutatás is bebizonyította, hogy ahhoz, hogy erős és a betegségekkel szemben ellenálló szervezetünk legyen, sok zöldséget kell ennünk, és ez valóban így van, hiszen fogyasztásuk megerősíti az immunrendszert és ezáltal valóban szívósabbá, ellenállóbbá válunk.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A körtéről
  2013-11-09 05:05:41, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
Gyógynövények otthonra
  2013-11-09 05:01:36, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
A fogyókúrás módszerekről :
  2013-11-09 04:57:50, szombat
 
  1, Vércsoport diéta

A vércsoport diéta elméleti háttere, hogy a lektin nevű fehérje, mely a gabonában, húsokban és tejtermékekben egyaránt található, másként hat a különböző vércsoportú emberekben és a nem megfelelő kölcsönhatás következménye számos probléma, köztük az elhízás is.

Az ,,A" vércsoportú embereknek sok zöldséget kell fogyasztaniuk és mellőzni a vörös húsokat és a tejtermékeket. A ,,B" vércsoportúaknak kerülniük kell a gabonákat, viszont több tejterméket kell fogyasztaniuk. Az ,,AB" vércsoportúak a kettő között vannak. A 0-s vércsoportú embereknek sok húst kell enniük.

Jelenleg semmilyen evidencia nem támasztja alá a vércsoport diétát, azonban fontos táplálék csoportok megvonása a szervezettől nem támogatja annak egészségét és a megfelelő energiaszint biztosítását.

2, Tisztító programok

Az általában 3 hétig tartó tisztító, méregtelenítő program alapját a természetes, friss, növényi alapú táplálkozás alkotja. A diéta során naponta kétszer kell folyékony formában zöldségeket fogyasztani (leves vagy turmix) és naponta egyszer szilárd formában.

Az ilyen típusú diéta, ha megfelelően végezzük, hatásos lehet, főleg ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk a zöldségeket. A zöldségek széles választéka biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat és folyadék mennyiséget.

dr. Robert Young az ilyen típusú diéták mellé sok olíva olajat, jó minőségű sókat és megfelelő mennyiségű rost bevitelt javasol. Természetesen a testmozgás is fontos része a programnak.

3, Atkins 2 módszer

Az Atkins diéták lényege a nagy mennyiségű fehérje bevitel mellett az alacsony szintű szénhidrát fogyasztás. Ez a módszer beindítja az ún. ketózis folyamatát, melynek során a szervezet az elraktározott szénhidrátokat használja fel energiaforrásként.

Az Atkins diéta 2-es formája egészségesebb, mint az eredeti, mivel enged némi szénhidrát bevitel (barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér). Az Atkins 2-es módszer határozottan jobb az elsőnél, de egészségesnek nehezen mondható, mivel az ilyen szigorú szénhidrát megvonásnak és túlzott fehérje és zsír bevitelnek komoly mellékhatásai lehetnek.

4, Limonádé diéta

A limonádé diéta lényege, hogy 10 napig csak egy speciális méregtelenítő koktélt szabad inni, mely juharszirupot, limonádét, szűrt forró vizet és cayenne paprikát tartalmaz. Az elmélet szerint a limonádé segíti a súlyvesztést, a cayenne paprika gyorsítja az anyagcserét és a véráramlást azokon a területeken, ahol szükség van a méregtelenítésre. A juharszirup pedig energiát biztosít.

Ez a diétás módszer nem tartalmazza a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét és rostot. Ráadásul minden diétás programnak legalább napi 600 kalóriát kell biztosítania. Az ilyen drasztikus energia megvonás komoly mellékhatásokkal járhat, az esetleges eredmény pedig kizárólag átmeneti lesz.

5, Nyers táplálék diéta

A nyers diéta elmélete mögött az áll, hogy a legtöbb táplálék megfőzve elveszíti tápanyag tartalmát, elvesznek belőle azok az enzimek, amik segítik az emésztést. A nyers diéta követői 80%-ban olyan ételeket fogyasztanak, amik nincsenek megfőzve és olyan speciális módszereket alkalmaznak, melyek ,,felébresztik" az ételekben lévő enzimeket (áztatás, préselés, stb.). Sokak szerint a diéta alkalmazása során egészségesebbnek érzik magukat, több mentális és fizikai energiával.

A magas hőmérséklet valóban sok étel tápanyagtartalmát csökkenti, azonban tévhit, hogys minden étel jobb nyersen. Bizonyos répaféléknél pl. kifejezetten jót tesz a főzés, mert annak során felrepednek a sejtfalak, így több értékes vegyület jut be szervezetünkbe. Gyerekeknél és terhes nőknél az ilyen típusú étkezés kifejezetten nem ajánlott. Ettől függetlenül a nyers zöldségek fogyasztása kifejezetten javasolt mindenkinek.

6, ,,30% zsír" diéta

A diéta és egészségünk szempontjából is hatásosabb, ha csökkentjük a zsír bevitelt, mint hogy teljes egészében kizárjuk azt étrendünkből. A diéta lényege egy mérsékelt zsírfogyasztás visszafogás, melynek során az összes bevitt kalória max. 30%-át teszi ki a zsír. A diéta követői precízen kiszámolják az ételek zsírtartalmát és igyekeznek alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztani.

A diéta alapvetően jól működik, hiszen a zsírok kalória tartalma duplája a fehérjék vagy szénhidrátok kalóriatartalmának. Azonban figyelni kell arra, hogy megfelelő mennyiségű esszenciális zsírsavat juttassunk szervezetünkbe és kerüljük a transz zsírsavakat. Ezen felül fontos, hogy pótoljuk azokat a vitaminokat, melyek zsírban oldódnak, pl. a D-vitamint.

7, Dukan diéta

A Dukan diéta az Atkins diétához hasonlóan arra alapoz, hogy a sok-sok fehérje és minimális szénhidrát bevitellel fogyás érhető el. A Dukan diéta 4 lépcsőből áll.

Az első szint 1-10 napig tart, melynek során csak fehérje bevitel történik (hús). A második szinten a fehérje és zöldség napok váltják egymást. A harmadik szinten már egy kis szénhidrát is kerül a táplálékok közé, míg a 4. szint, mely onnantól folyamatosan fenntartható heti 1 fehérje napot jelent, a maradék 6 napon pedig mindenki azt eszik, amit csak szeretne.

Az Atkins diétához hasonlóan itt is az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a túl sok fehérje nem kedvez az egészségnek, ha ez alacsony folyadékfogyasztással párosul, akkor jelentősen megterheli a veséket, ami akár vesekárosodáshoz is vezethet.

A legideálisabb és legegészségesebb fogyókúrás módszernek - véleményem szerint - a lúgosítás tűnik, azzal a kiegészítéssel, hogy a napi 130 g szénhidrátot be kell vinni mindenképpen a szervezetbe, hiszen agyunk a legnagyobb ,,szénhidrát evő" és ugyan az agy is képes részben átállni a ketontestek fogyasztására.

De ez csak néhány ritka betegségben kívánatos, ugyanakkor a napi 5 adag zöldség vagy annak megfelelő étrend-kiegészítő, a jó minőségű olajok és esszenciális aminosavakban gazdag fehérjék (pl. hal) biztosítja a szervezet számára mindazt a tápanyagot, amire annak szüksége van: vitaminokat, ásványi anyagokat, fitonutrienseket, polifenolokat, enzimeket, stb.

A lúgosítás főbb tényezői:

- zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nagyobb mennyiségben
- olajos magvak, esszenciális zsírsavak, olíva olaj
sók (Himalája só)
- alacsony fehérjebevitel (főleg fehér húsok és halak)
- sok folyadékfogyasztás (lehetőleg tisztított víz vagy lúgosító ital)
- cukrok, vörös húsok, transz zsírsavak, gyors éttermi ételek, koffein és szénsav tartalmú italok kerülése

Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A jól alkalmazott fűszerek gyógyszerek!
  2013-11-09 04:42:21, szombat
 
 
A citromlé: önmagában, salátában, langyos vízben hígítva, mártásokban és öntetekben ecet helyett több mint kiváló.

Bazsalikom: paradicsomért és olíva olajért kiált.

Boróka: a vadhúsokhoz nélkülözhetetlen, minden vadpác alapja.

Fahéj: sütemények, forralt bor és a gyümölcslevesek része kell, hogy legyen.

Curry: rizses, halas ételek pótolhatatlan összetevője.

Fokhagyma: főzelékek levesek, mártások, sültek és pácok alapja.

Gyömbér: a kalács, a gyömbéres limonádé fogalom.

Sáfrány: húslevesek, rizottók, paellák, mártások fontos összetevője.

Oregáno: paradicsom, tészták, pizzák, tök és bab, illetve pástétomok része. Helyettesíthető a kevésbé harsány kakukkfűvel.

Levendula: a báránycombhoz kiváló, de éppen ilyen jó a rozmaring is kevés mennyiségben.

Petrezselyem: mártások, levesek, főzelékek, a paradicsom, sültek és tojás ételek része.

Majoranna: hústöltelékek (hurkák) mellett jól harmonizál a tökkel, paradicsommal, csirke és marha sültekkel.

Koriander: a káposztás ételek mellé való, de a szárnyasok mellé is nagyon jó.

Kapor: főzelékek (tök), húsgombócok, mártások része.

Szerecsendió: csak igen keveset a sóletbe, mert álmatlanságot, nyugtalanságot okozhat.

Torma: kolbászok, virslik mellett kiváló mártás alapanyag is.

Szegfűszeg: nélküle nincsen forralt bor, de teába is kiváló (főleg gyümölcs teákba, pl. csipkebogyó, borsos menta).

Tárkony: a ragulevesek, a csirke falatok része, de báránnyal a legjobb.

Zeller: nélküle nincs jó húsleves, kiváló krémleves alapja is.

Kurkuma: rizses, csirkés ételekhez feltétlenül ajánlott.

Babér: 1-2 db kell a krumpli főzelékbe, pácok, savanyú mártások része.

Ánizs: süteményekbe, édes rizsekhez adható.

Paprika: oly sok mindenhez adjuk, hogy az szinte már túlzás, ezért, bár egészséges, de nem azon az áron, hogy a többi fűszert kiszorítsa.

Kömény: körözöttek, képosztás ételek és sertés sültek mellé való (malacsült).

Édeskömény: a párolt halhoz illik a legjobban és a grillezett zöldségekhez.
Forráűs:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A gyömbér...
  2013-11-09 04:33:27, szombat
 
 


Az agy segítője; gyömbérrel a szklerózis multiplex ellen, az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésével és a memória javításával.

Napjaink felgyorsult világában a megfelelő kognitív képességek elengedhetetlenek. Szerencsére a gyömbér kiváló szövetséges az emlékezet serkentésében. Emellett fontos szerepet játszik az agyi oxidatív stresszel és az idegi betegségekkel szemben való védekezésben is.

A gyömbér gyökér egy széles körben használt étel, amely szinte mindenre gyógyír a gyulladástól, a rákon át a cukorbetegségig. Azonban azt tudta-e, hogy az agyfunkciókat is javítja?
Csodagyógyszer

Felhasználhatósága alapján kevés hasznosabb ételt találhatunk. A gyömbért világszerte használják ízletes ételek elkészítéséhez és emellett számos jótékony hatása is van.

A gyömbér az alternatív medicina szerint:

- csökkenti a fájdalmat
- megelőzi a cukorbetegséget
- segít legyőzni a rákot
- megküzd a bakteriális és gombás fertőzésekkel
- csökkenti a gyulladást
- csillapítja a hányingert
- enyhíti a mérgező vegyi anyagok hatását
- kezeli a nem alkohol kiváltotta zsíros májbetegséget
- védelmet nyújt a sugárzással szemben
- javítja a keringést és a szívműködést
- megvéd a stroke kockázatától
- csillapítja a migrénes fejfájást

És a lista itt még nem ér véget. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a gyömbér okosabbá tesz és a neurológiai problémákkal szemben is védelmet nyújt.

Agyserkentő tulajdonságok

A Kutatás alapú komplementer orvoslás című lapban publikált kutatás szerint a gyömbér fogyasztása középkorú nőknél javította a kognitív képességeket. Hatvan egészséges résztvevőnek adtak véletlenszerűen placebót vagy gyömbér kiegészítőt (standardizált 400 és 800 mg-os kapszulákat napi egyszer) két hónapig. Az önkénteseket az első és a második hónap után tesztelték és értékelték a memória és a kognitív funkció szempontjából. Azoknál a résztvevőknél, akik gyömbérkivonatot kaptak, jelentős emlékezet javulás volt megfigyelhető, emellett az agyi oxidatív stressz csökkent.

Egy másik kutatás szerint a gyömbér gyökér segítette minimalizálni a mososodium glutamát (MSG) idegi mérgező anyag hatását. Miután 30 napig napi 4mg/per testsúly kg MSG-t kaptak hím albínó patkányok, jelentős csökkenés volt megfigyelhető az epinephrin és noprephinephrin hormonok szintjében, emellett az agyi neurotranszmitter dopamin és szerotonin szintjében is. Azonban amikor ugyanennyi ideig gyömbér kivonatot kaptak injekción keresztül (100 mg/per testtömeg kilogramm) a hormonok és neurotranszmitterek szintje szignifikánsan növekedett. Ha a kettőt együtt adták, az MSG káros hatásait tompította a gyömbér, azt mutatva, hogy a gyömbér hatékony neuroprotektív ágens.

Akár az időskorban, akár a mérgező étel adalékok miatt kialakuló kognitív hanyatlás esetén jól használható a gyömbér. Ennek beépítése a napi étrendbe, rendkívül egészséges szokás. Használja ízletes fűszerként, vagy frissen őrölve teaként, esetleg kivonatként az agy és idegrendszer egészségének megőrzésére most és a jövőben.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 480 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4442
  • e Hét: 21109
  • e Hónap: 52595
  • e Év: 257296
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.