Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     3/12 oldal   Bejegyzések száma: 119 
Ölelésterápia
  2020-02-27 18:22:13, csütörtök
 
  Az ,,ölelésterápia" kimutatta, hogy naponta legalább nyolc ölelésre van szükségünk!

Az ölelésterápia minden bizonnyal erős, pozitív hatásokkal rendelkezik.

A kutatások kimutatták, hogy az ölelés és a nevetés rendkívül jó hatással van a betegségek leküzdésére, a magány, a stressz és a fáradság elfeledésére. Ezen kívül, az ölelés köztudottan a szívműködésre is pozitív hatást gyakorol.

De melyek is azok az érvek, melyek a napi nyolc ölelés mellett szólnak?

1. Az ölelés során bizalom alakul ki, és a biztonság érzése tölt el bennünket. Ez hozzájárul egy őszinte és nyílt kommunikáció kialakulásához.

2. Az ölelés bizonyítottan növeli az szervezet oxitocin szintjét, így csökkentve az elszigeteltség, az egyedüllét és a harag érzését.

3. Egy hosszas ölelés eredményeként, növekszik a szerotonin szint, ami hozzájárul ahhoz, hogy boldogság érzetünk növekedjen, és általános közérzetünk javuljon.

4. Az ölelés erősíti az immunrendszert, aktiválja a napfonat csakrát, mely ezáltal hozzájárul a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.

5. Bármilyen furcsa is, de az ölelés által növekszik önbecsülésünk is. A születés pillanatát követően, minden szülői ölelés azt erősíti bennünk, hogy különlegesek és szerethetőek vagyunk. Ezek a gyerekkori ölelések beleégnek a sejtjeinkbe, és egész életünkön elkísérnek. Az ölelés ugyanakkor összeköthető azzal a képességünkkel, hogy mennyire tudunk mi magunk szeretni valakit.

6. Az ölelés során izmaink képesek ellazulni, elűzve a szervezetből a feszültséget, és csökkentve a fájdalomérzetet.

7. Ez a ,,csodaszer" képes előidézni az idegrendszer kiegyensúlyozott működését is, mely hosszú távon pozitív hatást gyakorol úgy a szervezetre, mint az egész személyiségünkre.

8. Egy ölelés felér egy meditációval, vagy adott esetben egy kiadós nevetéssel. Megtanít bennünket, hogyan kell megélni az adott pillanatot, és életenergiával lát el bennünket.

9. Ölelés során két ember energia minősége találkozik és kölcsönösen hat egymásra.

10. Megtanít bennünket kapni és ugyanakkor adni is.

11. Kölcsönös bizalmat épít, elülteti bennünk az őszinteség magjait, növeli biztonságérzetünket, nyitottá és becsületessé téve bennünket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
KÉZMOSÁS - oktatóvideó linkje
  2020-02-27 16:47:21, csütörtök
 
  Érdemes megnézni és főleg alkalmazni :
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lelki bajok testi tünetekben -A pszichoszomatikus betegségek
  2020-02-26 15:37:07, szerda
 
  Vaskos orvosi kartonok, számos kivizsgálás és negatív leletek ellenére sem szűnnek panaszai. Nem képzelődik, mégis tünetei megmagyarázhatatlanok - nem ritka eset. Ha szerencsénk van, valaki kideríti: pszichoszomatikus a panasz... Hát az meg mi?

Megmagyarázhatatlan testi tünetek?

A "pszichoszomatikus orvoslás" a testi, lelki, társadalmi kölcsönhatásokat is vizsgálja az emberi betegség keletkezésében, lefolyásában és kezelésében. Hiszen, ha a test súlyos betegségben szenved, az kihat a lélekre is - de ez fordítva is igaz.

Megmagyarázhatatlan testi tünetnek nevezzük az olyan testi tüneteket, amelyeket a szakemberek nem tudnak hagyományos orvosi diagnosztikus címkével ellátni. Ezek azok a tünetek, melyek megfelelő kivizsgálás után nem értelmezhetőek teljes mértékben valamely ismert betegség tüneteinek, vagy nem tulajdoníthatóak valamely kémiai anyag, önkényesen alkalmazott drog vagy orvos által előírt gyógyszer hatásának. Illetve, ha sikerül is a tünetek alapján diagnózist felállítani, a testi panaszok és az általuk okozott egyéb következmények (például: társas élet beszűkülése, munkaképesség csökkenése) fokozottabbak annál, amit a betegség indokolna. Ez a "kizárásos diagnózis" nem azt írja le, hogy mi a zavar, hanem azt, hogy mi nem, és így nem ad támpontot az orvos számára a beteg kezeléséhez.

A megmagyarázhatatlan testi tünetek - ún. szomatizáció vagy funkcionális kórképek - olyan súlyosak lehetnek, hogy akadályozzák, sőt lehetetlenné teszik a normális életvitelt, és az érintett személyre, közvetlen környezetére, az orvosra, az egészségügyre és a társadalomra komoly terhet rónak.

A pszichoszomatikus betegségek elnevezés a test (görögül szóma) és a lélek (psziché) kölcsönhatásának zavarára utal. A pszichoszomatikus betegségek mechanizmusa - azaz a test és lélek megváltozott kölcsönhatásának mechanizmusa máig sem teljesen feltárt.

A pszichoszomatikus tünetek keletkezése a legtöbb esetben megoldatlan lelki vagy szociális problémák jelenlétére utal, amelyek szomatizáció útján adnak jelzést.



Önrontó kör

A pszichoszomatikus beteg igen hamar egy saját maga által gyártott önrontó körbe kerülhet. Mivel figyelmét minduntalan testi történéseire irányítja, melyek jelentős szenvedést okoznak neki; ezeket kórosnak minősíti, a tünetek az élmény szintjén felerősödnek. Így meghatározója lesz a tünet a beteg mindennapjának, mely fokozott betegszerephez, és ennek megfelelő viselkedéshez vezet.

A pszichoszomatikus zavarokban is - csakúgy, mint krónikus betegség esetén - a beteget az általa megélt testi szenvedés készteti panaszra, emiatt keres segítséget, és kerül gyakran "önrontó körbe" az egészségügyben is. E betegek szokványos karrierje, hogy vaskos orvosi kartonjaikkal, negatív vagy panaszaik súlyosságát nem magyarázó leletekkel, megfelelő ellátás híján nem szűnő panaszaikkal reménytelenül járják köreiket az orvosi rendelőkben, sokszor indulatokat váltva ki tehetetlen orvosaikból a - leginkább velük és miattuk - zsúfolt orvosi rendelőkben. Az orvos tehetetlenségéért, kudarcáért, hiábavaló fáradságáért és a költséges vizsgálatokra "kidobott" összegekért a beteget okolja, a beteg pedig, aki panaszaira sem magyarázatot, sem kezelést nem kapott, szenvedéseiért és a felesleges körökért az orvost hibáztatja. A kölcsönös frusztráció nemegyszer nyílt ellenségeskedéssé fajul, és a beteg - ha még nem vesztette el a gyógyulásba vetett reményét - új orvost keres.

A beteg-karriert tovább követve: a kedvezőtlen orvos-beteg kapcsolat rontja a beteg társas helyzetét; a családtagok a beteget éppúgy hajlamosak bűnbakként elítélni, mint az orvos. Ez a helyzet; a negatív légkör és az igazságtalan megítélés tovább súlyosbítja a beteg állapotát.



Ha megmutatkozik

Az orvosi rendelőket felkeresők nagy százalékban általános közérzettel kapcsolatos problémákkal jelentkeznek. A zavarok felét pszichoszomatikus panaszok teszik ki, és ezek szervekre gyakorolt hatásait orvosilag nem lehet mérni.

Általában a következő lelki eredetű közérzeti zavarok merülnek fel: megmagyarázhatatlan félelem, alvászavar, depresszió, idegesség, tespedtség, zavartság, kimerültség, érdektelenség, szexuális örömérzet csökkenése. Igazi szervi problémák nélkül további szervi működésbeli zavarok alakulhatnak ki, például légzési-, keringési zavarok, gyors szívdobogás, ájulás, azonosíthatatlan eredetű fejfájás, hát- és gerincfájdalmak, emésztési zavarok, étkezési panaszok - hasmenés, székrekedés, hányás, testsúlyváltozás -, szexuális zavarok, bőrtünetek, és még hosszan sorolhatnánk.

Ha az említett tünetek nem figyelmeztették eléggé az alanyt, akkor "van idő arra", hogy a pszichoszomatikus betegség is megjelenjen. A legismertebbek: gyomor-, nyombélfekély, vastagbélgyulladás, savtúltengés, bizonyos mozgásszervi és nőgyógyászati kórok, bronchiális asztma, infarktus, magasvérnyomás, verőeres elzáródásos betegségek, allergiás, gyulladásos bőrelváltozások, táplálkozási zavarok - ásványianyag- és vitaminhiány, szénhidrátok, fehérjék, zsírok nem megfelelő aránya a szervezetben. Ezen a szinten már elkerülhetetlen az orvosi, kórházi ellátás igénybevétele és az életmódváltás.

Többtényezős háttér
A klinikusok valaha úgy gondolták, hogy a megbetegedéseknek csak egy meghatározott köre tartozik a pszichoszomatikus zavarok közé. Ilyenek például a gyomorfekély, asztma, a krónikus fejfájás, a magas vérnyomás és a szívkoszorúér betegség. Az újabb kutatások azonban bebizonyították, hogy a szervi betegségek igen széles körét okozhatják pszichoszociális és fizikai tényezők kölcsönhatásai.

A stressz tehát nem csak ezen "hagyományos" betegségek formájában károsíthatja a fizikai egészséget, hanem más - különösen vírusos és bakteriális fertőzések következtében fellépő - betegségek kialakulásához is hozzájárulhat.

Mely tényezők játszanak szerepet a pszichoszomatikus zavarok kialakulásában? Előfordul, hogy az emberekre háruló társadalmi, szociális vagy családi terhelés eredményez ilyen zavarokat. A stressz bármilyen formában megjelenhet: háborúk, természeti katasztrófák, szociális körülmények, súlyos betegség, haláleset, válás, munkahely elvesztése stb. Vannak bizonyítékok amellett, hogy bizonyos szükségletek, érzelmek, megküzdési stílusok is növelhetik a pszichoszomatikus zavarok kialakulásának valószínűségét. Ezek szerint, ha "túlzottan" reagálunk egy minket érő stresszre, melegágyat biztosítunk az ilyen zavarok kialakulásának. Azonosítottak a kardiológusok egy bizonyos személyiségtípust, amelyhez tartozó embereket az állandó ellenségeskedés, cinikusság, türelmetlenség, törtetés és versengés jellemez. Náluk a világgal való kapcsolatukból adódó folyamatos stressz vezet kardiovaszkuláris betegségekhez.

A test gyengesége
Biológiai tényezők is szerepet játszanak a pszichoszomatikus betegségek kialakulásában: ilyenek a vegetatív idegrendszer működésében fennálló zavarok. Ha valakinek túlságosan könnyen ingerelhető vegetatív idegrendszere van, akkor lehet, hogy túlzott válaszokat ad a legtöbb ember számára enyhén stresszkeltő helyzetekre is, előidézve ezzel egyes szervei károsodását. Lehetnek az embereknek szomatikus gyenge pontjaik, olyan szerveik, melyek eleve elégtelenül működnek, vagy stressz hatására válnak azzá. Például a gyenge gyomor-bélrendszerrel rendelkező emberek gyomorfekélyre hajlamosak. A szervek hibás működése lehet egyéni biológiai reakciók eredménye is. Vannak, akik stressz hatására verítékezni kezdenek, másoknak megfájdul a hasa, felgyorsul a szívverése, illetve a vérnyomása emelkedik meg. Ezek az "eltérések" hiába normálisak, az ismételt igénybevétel kimerítheti az adott szervet, s betegséghez vezethet. Kimutatták például, hogy vannak, akik az átlagosnál gyakrabban reagálnak a stresszre átmeneti vérnyomásemelkedéssel. Ők nagyobb valószínűséggel lesznek hipertóniások is. Mások az átlagosnál több gyomorsavat választanak ki, náluk valószínűleg a gyomor nyálkahártyája fog annyira károsodni, hogy fekély alakul ki.

"Testnyelv"
Azzal párhuzamosan, ahogy a klinikusok ráébredtek a pszichés tényezőknek a szomatikus zavarokban játszott szerepére, megjelentek a testi betegségek pszichológiai gyógymódjai is. Így a gyógyításban nagyon fontos szerep jut a pszichiátereknek, pszichológusoknak, pszichoterapeutáknak is.

A családterapeuták szerint egy tünet sokszor azért érthetetlen - és ezáltal gyakran gyógyíthatatlan vagy kezelhetetlen -, mert hiányoznak a jelentése megfejtéséhez szükséges információk. Szerintük a pszichoszomatikus zavart csak abban a környezetben lehet megérteni, ahol előfordul. Így a "pusztán biológiai tünet" összekapcsolódhat több olyan tényezővel, melyet számításba kell venni - például a családban uralkodó érzelmekkel és a családi kapcsolatok minőségével. Ennek fényében "újraolvashatóvá" válik a tünet, immár teljesebb jelentéssel. Ez a családterapeuták szerint annyit tesz, hogy ha kiterjesztik figyelmüket a betegről a családtagok közötti kapcsolatrendszerre, akkor a pszichoszomatikus tünet jócskán veszít titokzatos megfejthetetlenségéből, és teljesebb értelmet nyer.

A pszichoszomatikus tünet egyfajta kommunikáció olyan körülmények és szabályok között, ahol a tünet megjelenik és állandósul. A tünet tehát "beszél": kifejez egyfajta szimbolikus értelmet. Ezért azt mondhatjuk, hogy a beteg teste szó szoros értelemben "kommunikál", hiszen a test üzenete hat arra a közegre, melyben megjelenik.

Mindez, a családi környezet hangsúlyozása azonban nem jelenti azt, hogy a biológiai elváltozást figyelmen kívül lehetne hagyni, hanem azt, hogy a biológiai tény önmagában nem igazolja teljes valójában a jelenséget. Az alábbi eset is ezt példázza.
A kislány, aki a konfliktustól való félelmében nem kap levegőt

Marina 11 éves kislány, négyéves korától asztmás rohamai voltak. A hosszadalmas kórházi kivizsgálások, gyógyszeres terápiák csak enyhe javulást eredményeztek nála. A betegséget krónikusnak nyilvánították, olyannak, amit általában "kezelhetetlen" asztmának hívnak. Végül egy pszichológus a családtagok húzódozását legyőzve családterápiát javasolt.

A terápiás üléseken a szülők igyekeztek egy nagyon egységes, nézeteltérések nélküli családi képet mutatni, amelyben minden rendben lenne, ha nem kellene Marina súlyos betegsége miatt aggódni. Próbálták távol tartani maguktól azt a gondolatot, hogy a kislány rohamaiban érzelmi tényezők is közrejátszhatnak. Mindvégig hevesen bizonygatták, hogy a családban teljes egyetértés és összhang uralkodik.
Ahogy felbukkant valami feszültség, visszazárkóztak, mindkét szülő és Marina nővére is, hogy a családi egység mítoszát őrizzék. Valójában úgy tűnt, hogy Marina betegsége egyértelműen magára vonta az egész család figyelmét, ugyanakkor, mint egy takaró, elrejtette a feszültségeket. A terápia során egyszer a szülők élénkebben kezdtek kommunikálni egymással, és ahogy a feszültség nőtt, Marina asztmás rohamot kapott, ami azonnal leállította az éppen kitörő veszekedést - hiszen a szülők riadtan a kislánnyal kezdtek foglalkozni. Kiderült tehát a család alapszabálya: tilos veszekedni. Minden nézeteltérést fenyegetőnek éreztek a családi egységre nézve, félvén, hogy az fölbomolhat. Marina betegsége békítő és stabilizáló tényező: a családot mozdulatlanságban tartja. Ha nincs nézeteltérés, marad a családi békés egység, és állandósítja a kislányban tünetét. Kevés tehát a levegő ebben a családban, a félelem mindenkinek a légzését akadályozza. A terápiában a terapeuta segítségével azon dolgoztak, hogy újra szabadon lélegezhessenek (Onnis, olasz családterapeuta esettanulmánya).

Az említett eset is azt példázza, hogy a pszichoszomatikus zavarok akár segíthetik is az alkalmazkodást, sőt lehetnek "helyénvalóak" is, ha az adott rendszeren belül - jelen esetben a családban - nézzük őket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Hóesés gif
  2020-02-26 15:30:02, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
A szédülésről és a kézzsibbadásról
  2020-02-26 15:25:39, szerda
 
  Nyaki spondilózis: mi okozza a visszatérő szédülést és zsibbadást?

A kellemetlen tünetek megjelenhetnek akár időváltozásra, akár hosszas erőkifejtés kapcsán, vagy a rossz testtartás, hideg és huzat is kiválthatja őket. Ezen krízisek kiküszöbölése érdekében kötelező a folyamatos gyógytorna és a kinetoterápiás gyakorlatok rendszeres végzése. Azonban a kéz zsibbadásának eltűnése, a szédülés és gyengeség megszűnése a fizio-kinetoterápia után semmiképp sem indokolja a gyógytorna abbahagyását!

A gerincoszlop leépülése folyamán csontkinövések kezdenek rajta megjelenni. Mivel van egy bizonyos ellenállása, a leépülés folyamata hamarabb kezdetét veszi, amennyiben nem megfelelően ,,használjuk" a gerincünket. Mit is jelent ez? Elsősorban, a gerinc nagy terhelésnek van kitéve: tartja a fejet, a karokat, mindazt, amit felemelünk. Ehhez még ugye hozzájön a folyamatos mozgás a mindennapos tevékenységekkel. Ha a nem megfelelően végzett mozgásokhoz hozzáadódik a helytelen testtartás is (széken ülve, irodában vagy a volán mögött), akkor a gerinc leépülése felgyorsul. És sajnos nem mindenkit tanítottak meg már kiskorától helyesen ülni vagy éppen felkelni az ágyból. Az intenzív és sokszor helytelen igénybevétel felemészti az ízületi képleteket is, melyek szintén legyengülnek és veszítenek funkcionalitásukból. Mindezek eredményeképpen képződnek a csontok szélén az apró kinövések, melyeket oszteofitáknak is neveznek. Azonban nem csak a csontok, hanem velük együtt az ízületeket borító porcszövet is károsodik, elveszti kenő- és mozgásképességét, majd teljes funkcióját. A spondilózis az egész gerincoszlop degeneratív betegsége, de leginkább az ágyéki- és nyaki régió érintett, utóbbi pedig sokszor okoz szédülést.



Mit tegyünk kríziskor?

A kezelés hosszú távú, és elsősorban a gyógytornán alapszik, a gyógyszerek (fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, izomlazítók) és a fizioterápia csak a tünetek súlyosbodásakor jönnek szóba. A szédülés és a fülzúgás is kezelhető gyógyszerrel és fizioterápiával, ám csak egy bizonyos ideig. Fizioterápia során izomlazítást érnek el ionizálás, parafinkötés és masszázs által. A lézerterápia akkor tekinthető eredményesnek, ha fájdalom és gyulladás jelentkezik a területen.



Figyelem: a fizioterápia nem használható megelőzés céljára - segít ugyan az akut periódusokban, de a panaszok kiújulását nem előzi meg, erre csak a folyamatos gyógytorna jelenthet megoldást. Nagyon fontos, hogy a kinetoterapeuta által tanított gyakorlatokat otthon is végezzük, napi rendszerességgel.

A napi mozgás nem összetévesztendő a gyógytornával

A rendszeres gyógytornával kiválóan elejét vehetjük a gerincfájdalmaknak, a kínzó tünetek is ritkábban jelentkeznek. Ezeket a gyakorlatokat azonban fontos, hogy szakemberek segítségével sajátítsuk el. Nem szabad azt gondolni, hogy a napi tevékenységekkel végzett mozgás helyettesítheti a gyógytornát, mivel ezek a (sokszor helytelenül végzett) mozgások nem mozgatják át kellőképpen az ízületeket, a speciális gyakorlatok viszont célzottan a gerincoszlop és ízületek átmozgatására vannak összeállítva. Ajánlott a tornát naponta 10-15 percig végezni, például este, a napi dolgok végeztével. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy gerincproblémákkal rendelkező embereknek edzőterembe járni orvosi konzultáció vagy javallat nélkül, sokszor több rosszat okoz, mint jót.

Nyaki spondilózis: a szédüléstől az ájulásig

A spondilózis a degeneratív reuma egyik fajtája, amit a csigolyaközti porcok kopása okoz, és a csigolyatestek védekező mechanizmusa folytán kialakuló csontkinövések kísérik. Az oszteofitáknak is nevezett kinövések röntgenképe igazi csőrként türemkedik ki a csigolyák oldalán. Lehetnek kisebbek és nagyobbak, de 1 cm-nél nagyobbra is megnőhetnek. A porckorongok és ízületek környékén jelennek meg, de nem mindig ezek állnak a fájdalom hátterében. Ez legtöbbször az ízületi porc kopásának és a csigolyaközti porckorongok erodálódásának köszönhető.


A fájdalom
A fájdalom mechanikus jellegű, általában megerőltetésre, hosszas lábon állás után jelentkezik. A fájdalom és az ízületi diszkomfort akkor jelentkezik, ha a csökkent izomtónus és a porckorongok elmozdulása folytán hibás gerinctartás alakul ki.

Zsibbadás, bizsergés
A felső- és alsó végtagokban futó idegek a gerincoszlop nyaki-, illetve ágyéki régióiból erednek. Következésképp, nyaki spondilózisban az innen kilépő idegek kompressziója miatt a karok és kezek szintjén zsibbadás, bizsergés és izomgyengeség jelenik meg.

Szédülés
A szédülés és egyensúlyvesztés a leggyakoribb tünet, ami megijeszti az ilyen betegeket. Mitől jelenik ez meg? Az agy hátsó részét ellátó artéria a gerincoszlop nyaki régiójánál halad, ezért, ha valamilyen oknál fogva komprimálódik, csökken a vérhozam és az agy oxigénellátottsága hiányt szenved. Ezért alakul ki szédülés, fülzúgás, esetleg ájulás. Ezeket a tüneteket a fej hirtelen megdőlése vagy forgása is kiválthatja, illetve súlyosbíthatja. Általában ezek azok a tünetek, amelyek a betegeket orvoshoz viszik.

A kitartóan végzett gyógytorna és a testtartás mielőbbi javítása a legfontosabb, hogy ki tudjuk küszöbölni a nyaki spondilózis kellemetlen tüneteit:

- akinek nyaki spondilózisa van, magas párnák helyett csak egy, a tarkó alá helyezett hengert vagy feltekert törölközőt használjon;

- a nyaki izmok funkcionalitása tornával és masszázzsal helyreállítható, ezzel együtt pedig megszűnnek a kellemetlen tünetek is;

- ajánlott naponta feszítő-, hajlító- és forgó fejmozgásokat végezni, ameddig az izom- és idegfájdalmak megszűnnek;

- a spondilózis helyes testtartással megelőzhető, főleg, ha már serdülőkorban megszokjuk azt;

- ha hosszas ülőmunkát végzünk, tornáztassuk meg időnként nyakunkat, gerincünket;

a gyógyszeres kezelés csupán enyhíteni tudja az akut fázisban jelentkező tüneteket;

- a megelőzés és kezelés alapja a kitartó gyógytorna és a testtartás javítása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Szepes Mária idézet
  2020-02-26 15:19:10, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Hagyma és a kórokozók
  2020-02-26 12:43:22, szerda
 
 



"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus

Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás gyógyításában valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési problémákkal szemben is.

1919-ben, amikor az influenzajárvány megölt több millió embert (valószínű az USA-ban), volt egy orvos, aki sok farmert meglátogatott, hogy megpróbáljon segíteni a járvány visszaszorításában. Egyszer egy családhoz érkezett, és csodálkozott, hogy mindenki egészséges.

A feleség közölte, hogy egy edényben hámozatlan hagymát tartanak a szobában. Az orvos nem akarta elhinni, és kérte, hogy vizsgálhassa meg a hagymát mikroszkóppal. A hagymában megtalálta az influenza vírust. Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát, így tartva a családot egészségesen.



A cikk írója hallott egy történetet a fodrászától. Néhány éve az alkalmazottai és sok kuncsaftja is influenzások voltak. A következő évben több edényben hagymát helyezett el különböző helyre a fodrász helyiségben. Meglepetésére senki sem betegedett meg az alkalmazottai közül.

Egy másik eset: Egy illetőnek tüdőgyulladása volt. A hagyma mindkét végét levágta, majd az egyik végét felszúrta egy villára majd a villa nyelét beleállította egy vázába és a beteg paciens mellé helyezte az éjszakára. Reggelre a hagyma fekete lett a mikrobáktól. A cikk írója is kipróbálta ilyen esetben a hagymát, és utána jobban érezte magát.

A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ!

Vagy süssük le azonnal, vagy dobjuk ki. A szendvicsbe rakott hagyma is másnap veszélyes.
A cikk szerint a megmaradt hagyma bevonzza a mikrobákat még egy éjszaka is, és másnap elkészítve nagyon mérgező lehet a mikrobák toxinjai miatt: gyomorrontást, epegyulladást és ételmérgezést okoz.

A romlott majonézes hagymás krumpli nem a majonéztől romlik meg olyan hamar!

A vöröshagyma áldásos hatása

A vöröshagyma botanikailag a liliomfélék családjába tartozik. Az étkezési vöröshagyma számos fajtája megtalálható a piacokon és üzletekben. A vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin valamint folsav és a biotin is. Már az ókori görög és római történetírók is feljegyezték használatát, de a vikingek körében is igen kedvelt konyhakerti növénynek számított.

Nyákoldó hagymaszirup
Két-három hagymát felaprítunk majd három evőkanál cukorral vagy mézzel édesítünk. Ehhez 1/8 liter vizet adva öt percig főzzük. A keletkező szirupot leszűrjük, lehűtjük majd naponta 3-5 evőkanállal fogyasszuk.

Hagyma az ágy mellett
Nátha esetén helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk mellé, fejmagasságban. A hagyma eltávozó illóolajai kedvező hatással vannak egészségünkre.

Megfázás esetén
Egy hagymát apróra vágva két percig vízben felfőzünk. A főzetet lehűtjük, majd amikor langyos 5 percig a lábas fölé hajolva inhaláljunk.

Torokfájás esetén
Egy nagy friss hagymát nagy szeletekre darabolunk. Befedjük cukorral és egy tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük. Egy fél nap múlva édes levet ereszt. Ebből naponta több alkalommal egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk.

Ízületi fájdalom és reuma gyógyítására
A friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A hagymapakolás elkészítéséhez aprítsunk fel két-három hagymát és helyezzük egy vékony, tiszta gyapjúkendőbe. A pakolást melegítsük föl vízgőz felett egy megfordított fedőn, majd nyomjuk ki belőle a hagymalevet. A nyert borogatást kissé lehűtve a beteg testrészre helyezve enyhítheti az ízületi fájdalmakat és reumát.

Álmatlanság ellen
Két hagymafelet egy kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű tejjel felfőzünk. Este lefekvés előtt, langyosan fogyasszuk.

Hideg végtagok esetén
Egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk. Kihűlés után a főzettel a kihűlt végtagot átmossuk.

Migrén
Közeledő migrént megelőzhet a homlokra helyezett hagymapakolás.

Hajhullás
Néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy lereszelünk. Egy kevés langyos vízzel elkeverjük, majd a pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük. Pár percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos hajmosás.

Szemölcs
A hagymát feldaraboljuk, meghintjük sóval. Hagyjuk így egy éjszakán át, míg levet ereszt. Ezzel a lével naponta kétszer dörzsöljük be a szemölcsöt.

Minél több hagymát eszünk, annál nagyobb a védelem, és kevesebb a kockázat rákos megbetegedés kialakulásához is.
Forrás : Link
MEGJEGYZÉS : nem mindegyik szemölcsre alkalmazható !!! ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Egy újabb átverés
  2020-02-25 09:38:24, kedd
 
  Egy újabb átverés a "törött telefon". Be ne dőlj nekik, csak a pénzedet akarják!

A napokban egyre többet lehetett hallani a törött telefon trükkről. A csalók mindent megtesznek azért, hogy áldozatuktól pénzhez jussanak, ezért a legelképesztőbb hazugságokat képesek kitalálni.

Az átverés hétköznapi helyzetekben zajlik, akárkivel előfordulhat. Az áldozat sorban áll egy boltban, vagy a kirakatott nézegeti, mikor odamegy mellé egy férfi. Az úriember drága telefonja leesik és betörik a kijelzője. A férfi rögtön elkezd kiabálni, hogy meglökted. Mivel te állsz mellette, csak te lökhetted meg. A történet azért válik egyre hitelesebbé, mert erre több tanúja is van, a "barátai" vagy mondhatnánk, hogy bűntársai.

Az áldozat azt szajkózza, hogy te vagy a hibás, meglökted, ezért esett le a drága telefonja. Te azonban nem emlékszel rá, hogy bárkit meglöktél volna. A legtöbb ember megrémül és inkább felajánlja, hogy kifizeti a telefont, vagy annak a javíttatását, mintsem ellentmondjon a dühös sértettnek és a tanúknak, akik látták az esetet.

Manapság ez az egyik legátlagosabb átverési trükk, aminek bárki az áldozata lehet. Fontos, hogy megjegyezd az alábbi tippeket és ne hagyd, hogy rászedjenek.

1. Elsősorban tudatosítsd magadban, hogy ez nem egy véletlen baleset, hanem átverés. Valaki szeretne pénzt kicsalni tőled. A te feladatod most nem az, hogy kifizesd a kárt, vagy elkezdj vele veszekedni, csak meg kell szabadulnod a helyzetből.

2. Nézd meg jól a leesett telefont. A készülék kijelzője általában túlságosan repedezett, ami egy eséstől nem valószínű, hogy bekövetkezne. Ez azért van, mert a csalók naponta többször eljátsszák ezt a történetet az áldozataikkal.

3. Ne félj attól, hogy erőszakot alkalmaznak. A csalók nem akarnak bántani, nekik csak a pénzed kell. Ha erőszakkal akartak volna lopni, akkor nem játszanának el egy ilyen jól kitalált színjátékot csak, hogy pénzt csalhassanak ki. Lehet, hogy mutogatnak, feszültek és úgy tűnik, hogy bántalmazni akarnak. Ők tisztában vannak a törvénekkel, tudják meddig mehetnek el. Ezért nem alkalmaznak fizikai erőszakot, mert így ők nem bántalmazók, egyszerűen csak sértettek, akiket megkárosítottak.

4. A másik bizonyíték, hogy ez nem egy tényleges baleset, hanem átverés, hogy a sértett és a tanuk sem követlenek tőled semmit. Ehelyett olyan kifejezéseket használ a sértett "Most mit csináljunk?", "Ön mit javasol?" Ez azért van, hogy ne lehessen a későbbiek folyamán csalással vádolni őket. Nem tettek semmi rosszat, csak megkérdezték, hogy ön mit javasol, mit tegyenek. Erre felajánlod nekik, hogy kifizeted a károkat, tehát ők nem felelősek, nem követeltek semmit.

A kérdéseikre egy kérdéssel kell válaszolni " Ön mit mond, mit tegyünk?" Ha erre a csaló hárít és azt mondja, hogy az te javaslatodra kíváncsi, akkor nyugodj meg, ez egy átverés. Hívd a rendőrséget.

5. Ne félj kihívni a rendőrséget. A sértett felel az értékeiért, ez ha nem átverés lenne, még akkor is csak egy véletlen baleset, amit a sértettnek bizonyítania kell. Hívd ki bátran a rendőrséget, ne félj, te nem vagy hibás. Az ilyen esetekben általában nem indul hivatalos eljárás, mert ha a csalók látják, hogy nem hagyod magad és márpedig te kihívod a rendőrséget ahelyett, hogy felajánlanád, hogy fizetsz nekik, rögtön hátrálnak. Ettől a helyzettől megrémülnek előfordulhat, hogy a színjáték kedvéért azt mondják, hogy hívd csak ki a rendőröket, de ez csak a műsor része, félnek mert tudják, hogy nincs igazuk.

6. Légy nyugodt! Ne mutasd ki a félelmed, nincs okod rá, hogy idegeskedj, mert te semmi rosszat nem követtél el. Ha kiabálnak, vagy erőszakosnak tűnnek, akkor se ess kétségbe és ne mutasd ki a félelmed. A saját álláspontod mellett tarts ki, ragaszkodj ahhoz, hogy hívod a rendőrséget és maradj nyugodt.

Manapság egyre több az átverés, sajnos sok módon megpróbálják a védtelen emberek pénzét kicsalni. Ezért is fontos, hogy minél több emberhez eljusson ez a hír, ne dőlj be a csalóknak és hívd fel rá a családtagjaid figyelmét is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Borsmentaolaj mint a tüdő tisztítója
  2020-02-25 01:02:21, kedd
 
  A borsmentaolaj egy sokoldalú olaj, amelyet sokféle egészségügyi problémára használhatunk. Nagyon hatékony lehet emésztési problémákra, de a fejfájást is csillapítja, illetve izomfájdalom esetén is fordulhatunk ehhez az olajhoz.

A borsmentaolaj rendkívül gazdag tápanyagokban. Megtalálható benne az A-vitamin, a C-vitamin, különféle ásványi anyagok és zsírsavak. A gyógynövényben található mentol adja a növény által okozott hűsítő érzést. Sok kutatás számolt be arról, hogy a borsmentaolaj használata nagyon hasznos lehet a tüdő számára, és a felső légutak tisztításában is kitüntetett szerepe lehet.

Az emberek gyakran küzdenek asztmával, allergiával, influenzával, hörghuruttal vagy megfázással. Ekkor nagyon hatásosak lehetnek azok a természetes anyagok, amelyekkel a mellkast bedörzsölhetjük, hiszen ezáltal a légzést könnyíthetjük meg. Persze léteznek patikában is kapható szerek, de ezekkel ellentétben a borsmentának semmiféle káros mellékhatása nem létezik.

A borsmenta olyan tápanyagokat is tartalmaz, mint foszfor, magnézium, kálium és kalcium. Ezek az ásványi anyagok nagyon hasznosak lehetnek szerveztünk számára. A betegségeket gyakran a kórokozók, vagyis a vírusok, a baktériumok és a gombás fertőzések okozzák. A borsmentaolaj hatékonyan képes megküzdeni ezekkel a mikroorganizmusokkal is.

A borsmentaolajat tartalmazó spray használata nagyon hasznos lehet, hiszen hatékonyan képes megtisztítani a felső légutakat, így könnyítve meg a légzést és ezzel fenntartva a tüdő egészségét.

Mivel a borsmentaolaj antibakteriális és antivirális hatással is rendelkezik, így nagyon hatékony lehet torokgyulladás esetén is. Ilyenkor az aromaterápia is sokat segíthet, de még gargalizálhatunk is ezzel az olajjal, természetesen úgy, hogy vízzel hígítjuk.

A borsmentaolaj a különféle fájdalmakat is csillapítani tudja. Eredményesen képes csökkenteni a feszültségből eredő fejfájást, de hatékonyan bánik el a migrénes fejfájással is. Migrén esetén a homlokra kell dörzsölni belőle néhány cseppet. Így nemcsak a fájdalom enyhül, de a hányinger és a fényérzékenység is rövid időn belül elmúlik.

IBS esetén az egyik legtermészetesebb gyógymód a borsmentaolaj, hiszen csökkenti a gyulladást, jó hatással van a simaizmok működésére, hatására csökken a fájdalomérzet, és még a bélben található rossz baktériumokat is elpusztítja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kézremegés okai
  2020-02-25 00:55:49, kedd
 
  Bizonyára Ön is észrevette, hogy egyes embereknek gyakran vagy állandóan remeg a keze. A kézremegésnek számtalan oka lehet. Lehet egyszerű, banális magyarázata, megbújhat mögötte olyan ok, ami könnyen orvosolható, de súlyos problémát is jelezhet.

A kéz remegésének egyik oka, ha valaki túl sok kávét fogyaszt. A koffein túlzott bevitele kiválthatja a kéz remegését, de számlájára írható a nyugtalanság, a gyors szívverés, az álmatlanság és az idegesség megjelenése is.

A pajzsmirigynek nagyon sok funkciója van. Többek között részt vesz az emésztési és számos anyagcsere-funkcióban. Azonban kialakulhat pajzsmirigybetegség is. Ha a pajzsmirigy túlműködik, akkor az egyik tünete a kéz remegése lehet. Egy egyszerű vérvizsgálattal kideríthető, hogy pajzsmirigyet érintő gondról vagy esetleg más problémáról van-e szó.

A kéz remegését egyes gyógyszerek is kiválthatják. A gyógyszereknek egyébként is sok, káros mellékhatásuk van, így jobb azokat csak végszükség esetén használni. Milyen gyógyszerek okozhatnak remegést? Az antidepresszánsok vagy a vérnyomásra ható gyógyszerek.

Kézremegés a túlzásba vitt alkoholfogyasztástól is előfordulhat. Az alkohol negatív befolyással van az agyban zajló kémiai folyamatokra, és ez arra készteti a testet vagy csak a kezet, hogy remegjen.

Természetesen idegrendszeri rendellenesség is kiválthatja a kéz remegését. Ebben az esetben azonban vannak megfelelő gyógyszerek a tünet csökkentésére, illetve annak megszüntetésére.

A higanymérgezésnek is az egyik gyakori tünete a kéz remegése, hiszen ez is negatívan hat az idegrendszerre. Amennyiben úgy érzi, hogy higanymérgezése van, azonnal keresse fel a sürgősségi szakrendelést, mivel a higanymérgezés súlyos memóriaproblémákat és akár még vakságot is okozhat.

Sok ember küzd szociális szorongással. Ez azt jelenti, hogy ha az illetőnek emberek közelébe kell menni, akkor stressz lesz rajta úrrá, és ez okozhat kézremegést sok egyéb más tünet mellett.

A túl kevés alvás is kiválthatja a kéz remegését. Hiszen amikor keveset alszunk, akkor nem elég, hogy nem tudjuk magunkat kipihenni, még a stresszel is számolnunk kell, ami bizony az idegrendszerünket is alaposan megviseli.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     3/12 oldal   Bejegyzések száma: 119 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4442
  • e Hét: 21109
  • e Hónap: 52595
  • e Év: 257296
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.