Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Ligetszépe olaj
  2010-09-23 17:39:29, csütörtök
 
  Ligetszépe olaj

Fénylő sárga virágai csak rövid időre nyílnak ki sötétedés után. Mielőtt a nap felkelne, a virágok elpusztulnak. Másnap este már új virágok díszítik a növényt.

A ligetszépe (Oenothera biennis) valószínűleg Dél-Amerikából került északabbra, Kanada keleti partvidékére. Már az indiánok körében is népszerű volt, többek között bőrproblémák kezelésére, sebgyógyításra, belsőleg pedig asztma, megfázás és infuenza esetén használták. A XVII. században jutott el a növény Angliába, ahol később már csak úgy emlegették: “a király mindent gyógyító szere".
A ligetszépe olajában két fontos telítetlen zsírsav található: a linolsav és a gamma-linolénsav. Az előbbi az esszenciális zsírsavak közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a szervezet önmaga nem képes az előállítására, csak étkezés révén kerülhet testünkbe. Az utóbbit, a gamma-linolénsavat viszont már a szervezet állítja elő a táplálékkal bevitt nyersanyagokból.

Az esszenciális zsírsavak (gyakran F-vitaminként is emlegetjük őket) számos jótékony hatásukról ismertek. Többek között védenek a szívbetegségek, az agyvérzés, a magas vérnyomás és az elhízás ellen. A szervezet elsősorban linolsavból állítja elő a gamma-linolénsavat, az utóbbi viszont a szervezetben fontos szerepet játszó prosztaglandinok forrásaként szolgál.

A prosztaglandinok csökkentik a vérnyomást, mérséklik a vérrögök képződésének esélyét, ösztönzik testünk védelmi (immun-) rendszerének működését és szabályozzák az agyfunkciókat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) annyira fontosnak ítéli az esszenciális zsírsavakat, hogy javaslata szerint felnőtteknél telítetlen zsírsavaknak kell kitenniük a naponta bevitt kalóriák 3%-át, szoptató anyák és gyerekek esetében pedig ez az arány 5%.

A ligetszépéből nyert olajnak mintegy 72%-a linolsav, 9%-a pedig gamma-linolénsav, így ez a növény a biológiailag aktív F-vitamin leggazdagabb természetes forrásának tekinthető.

Antioxidáns tulajdonságú, tehát semlegesíti a testünk számára káros szabadgyököket és gátolja keletkezésüket.
A glasgow-i egyetem kutatója, Jill Belch 52 olyan beteget vizsgált, aki reumás jellegű ízületi gyulladásban (rheumatoid arthritis) szenvedett. Az úgynevezett dupla vak, placebót (hatóanyagot nem tartalmazó, gyógyszer utánzatú szert) is alkalmazó vizsgálat keretében 17 páciens ligetszépe olajat, további 17 ligetszépe olaj és halolaj kombinációját, a maradék 18 pedig placebót kapott. A vizsgálat valamennyi résztvevőjének minden reggel és este 6 kapszulát adtak. Az első csoportból a betegek 83%-ának jelentősen enyhültek a fájdalmai - olyannyira, hogy alaposan csökkenthették vagy teljesen elhagyhatták a fájdalomcsillapítók szedését. A második csoport tagjaiból 94% tehetett ugyanígy, míg a placebót szedő betegeknek a 34%-ánál tapasztalták ugyanezt.

Más területen is jótékony hatásúnak bizonyult a ligetszépe olaj.
A menstruációt megelőző kellemetlen tünetek (premenstruációs szindróma -PMS) jelentkezését nagymértékben gátolja a ligetszépe olaj alkalmazása.

Egy Nagy-Britanniában folytatott vizsgálat 70 olyan nőre terjedt ki, akinek korábban más módszerekkel nem sikerült megszabadulnia hónapról hónapra visszatérő fájdalmaitól és panaszaitól. Napi 3x2 kapszula ligetszépe olajat szedve, a betegek 67%-a teljesen tünetmentessé vált, 22%-uk részleges javulást érzett állapotában, és a terápia csupán 11%-uknál nem hozott változást.

Hasznos lehet a ligetszépe olaj az alkoholisták ivásról való leszoktatásában is. Mivel az alkohol megakadályozza a linolsav átalakítását gamma-linolénsavvá, iszákosok esetében a prosztaglandin El szintje csökken a szervezetben, s ez depresszióhoz vezet.
A depresszió viszont éppen az ivás folytatására ösztönöz. Azzal, hogy a ligetszépe olaj csökkenti a depressziót, közvetve az ivás iránt érzett vágyat is mérsékli. Ismert tény továbbá, hogy az alkohol a májat és a vesét is károsítja, a ligetszépe olaj viszont az alkohol okozta enzimblokádot megakadályozva, bizonyos fokú védelmet jelent ezeknek a szerveknek.

További előnyös hatásai: csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek előfordulását, mérsékli a pajzsmirigyműködés zavarából adódó túlfűtöttséget (hiperaktivitást) és lassítja az öregedés folyamatát.

Mindemiatt érthető, hogy a ligetszépe olaj az egyik legsokoldalúbban hasznosítható étrend-kiegészítő, amely érdemes arra, hogy minden háztartásban helyet kapjon.

FIGYELEM!
A telítetlen zsírsavak fokozottan érzékenyek a szabadgyökök károsító hatásaira, e folyamatban maguk is károssá válhatnak, ezért aki jelentősebb mennyiségben fogyaszt ligetszépe olajat, annak ajánlott az antioxidáns kiegészítés.

Forrás: vitaminklub
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Parlagi ligetszépe és hatásai
  2010-09-23 17:33:02, csütörtök
 
  Parlagi ligetszépe (Oenothera biennis)

A kora nyártól ősz közepéig virító ligetszépe is őshonos hazánkban. Homokos kerteknek, parlagoknak kétnyári, sárga virágú ékessége.

Gyógynövényként kevesen ismerik, csupán dísznövényként tűrik meg a haszonkertekben. Pedig virágán kívül minden része gyógyhatású, és igen értékes étkezési forrás.

Gyógyhatásai:
a ligetszépe magja gamma-linolénsavat, azaz nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavat tartalmaz. Ebből jönnek létre a prosztaglandin hormonszerű vegyületek, amelyek serkentik az immunrendszert.

A növényi - többszörösen telítetlen - zsírsavak hiánya a szervezetben működési zavarokat okoz. Ezért ezeket a táplálékkal kell bevinni a szervezetbe, pl. napi 25 grammnyit fedez 2 evőkanálnyi növényi olaj, 8 szem mandula vagy fél marék dióbél és kevés tengeri hal.

A ligetszépe magolaj fogyasztása enyhíti a klimaxos panaszokat, menstruációs görcsöket, allergiás eredetű ekcémát, pikkelysömört, izületi gyulladást, emésztési zavarokat, keringési rendellenességeket, csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza a vérrögképződést stb.

Felhasználása:
levelének és szárának külső, lehántolt részét forrázatként görcsös köhögés esetén.

Párolva, mézzel ízesítve ehető is.
Gyökeréből erősítő, roboráló, hurutoldó, köhögés elleni szirup készíthető a következő módon: 2-3 megmosott és hámozott gyökeret 1 cm-es darabokban, pár szegfűszeggel kevés vízben puhára főzünk. Fatörővel jól áttörjük, majd leszűrjük. Mézzel ízesítve kortyonként fogyasztjuk el.

Magját a szezámmaghoz hasonlóan péksüteményre süthetjük, desszertekben keverhetjük.

Termesztése: napos helyen, laza, jó vízáteresztő talajba vethető tavasztól nyár végéig, fél cm mélyre. Ősszel a 10 cm-es palántákat 30 cm távolságra telepítjük, a fagytól lombtakaróval védjük. Gyökere a mag beérésérig elfásodik.
A magokat éretten gyűjtsük és védjük a kipergéstől tüll vagy vászonzacskóban. Ligetszépe-telepek, ligetek létesítése a biogazdaságokban célszerű lenne, mivel egyre nagyobb az érdeklődés a magok nagy mennyiségű előállítására és felhasználására.

Forrás: Med-courier
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Porcsin és hatásai
  2010-09-23 17:26:03, csütörtök
 
  Porcsin -más néven kövérke (Portulaca oleracea)

Nyár közepén nyíló, apró sárga virágú. Hazánk ezen gyakori, vaskos szárú, egynyári növényével egyre többször találkozhatunk például Budapesten az Ökopiacon is
.
Felhasználása: vasban és C-vitaminban gazdag friss leveleit sokan nyersen is szeretik. Levele szárítva és morzsolva saláták, savanykás főzelékek és savanyúságok fűszere.

Gyógyhatásai:
az összeaprított, friss növényből leves is készíthető. Kipréselt leve hasmenés, szívgyengeség, húgyúti fertőzés és bőrbetegségek esetén alkalmazható. Gyökerét eltávolítva lesavanyítható. Magja esszenciális zsírsavat -linolénsavat - tartalmaz.

A szárított és megőrölt magvakat a biopékek liszthez keverve használják, de a kész ételekbe is ajánlott tenni 1 mokkáskanállal. Külsőleg a teljes növény 30 percig tartó főzetével hűsítő borogatást vagy frissítő fürdőt készíthetünk.

Termesztése: ahol meghonosodott, nem kell kigyomlálni. Augusztusban az érett magja kipereg és önmagát elveti. Vagy a megszedett magja tetszés szerinti helyre kiszórható. Nyáron csak a sorokat kell szabályozni és gyomtalanítani. Főleg a homokos talajt kedveli, a szárazságot is jól tűri.

Forrás med-courier
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Bojtorján és hatásai
  2010-09-23 17:22:04, csütörtök
 
  Bojtorján (Arctium lappa)

Hazánkban silányabb talajon is vadon élő kétnyári növény.

Hatóanyaga: inulin, csersav, ásványisók és nyálka.

Gyógyhatásai: levele teakeverékben izzasztó, szél- és vizelethajtó, vértisztító. Külsőleg a bőrgyulladást hűsíti. Gyökerének kivonatát külsőleg a népi gyógyászatban többféle betegség kezelésére használjuk eredményesen: rák, ekcéma, pikkelysömör, fekély, bőrfertőzések, kötőszöveti gyulladás, köszvény, bőrviszketegség, vesekőbetegség stb. eseteiben.

Kitűnő méregtelenítő is.
Olyan vegyületeket - poliacetilének - tartalmaz, amelyek elpusztítják a betegséget okozó baktériumokat és gombákat. Világszerte használják rákmegelőző és gyógyító terápiáknál és étrendekben. A gyógynövényben rákellenes alkotóelemet - arctigenin - vegyületet mutattak ki, amely a daganatfejlődést gátolja.

Felhasználása: levele teakeverékben forrázással teaként gyógyít. Gyökere teának 5 perces főzéssel, borogatónak és fürdőnek 30 perces főzéssel alkalmazható. Gyökeréből a paszternákhoz
hasonlóan ételeket főzhetünk, egyéb gumós zöldségekkel és hagymával együtt. Továbbá fügével vagy szilvával kompótnak, süteménytölteléknek is kiváló. Erjesztéssel savanyítható. Magját (külföldön) pékárura sütik.

Termesztése: tápdús, mély rétegű talajon, napos helyen könnyen szaporodik, azaz önmagát elveti. Magjából tavasszal - lakásban - palánta nevelhető, márciusban 15 cm-es távolságra kiültethető. Kötöttebb talajon fűrészporral keverve vethető. Gyökere második évben elfásodik, ekkor érik be a magja.

Forrás: Med-Courier
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2010.08 2010. Szeptember 2010.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 41 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7118
  • e Hét: 23785
  • e Hónap: 55271
  • e Év: 259972
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.