Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Nemzedékem- és saját sorsom titkos batyuját cipelve...
  2013-01-02 14:29:12, szerda
 
  futok versenyt a (kétharmados) ,,többséggel"


Egyik - számomra kedves - ismerősömtől kaptam egy jónak szánt tanácsot tartalmazó üzenetet, amit most megosztok veletek.
Ismerős:
Az általam ismert-saját magamat is beleértett-4 generációt a lehetőségek szempontjából nagyjából tönkretették. Ezen már nincs mit többet nyavalyognom, ezért be is fejezem. A célokhoz vezető úthoz ez már nem kell, úgyis csak lehúzna. Inkább veszek egy olyan könyvet, ami közelebb visz a megoldáshoz, a jó teljesítményhez. Ezt:
http://www.konyvmuhely.hu/kreativiras

Válaszom ismerősnek:
Rendben van, elfogadom és bele is olvastam az ajánlott könyvbe. Bizony, kellenek ezek az útmutatások annak, aki - úgy általában l'art pour l'art - akar írni... Sajnos, számomra még nem jött el ennek az ideje!!!! És erről nem én tehetek! Bárcsak már én is ott tarthatnék, mint te!!! Én lennék a legboldogabb ember ebben az országban!
Érzem, hogy meg kéne indokolnom egy kicsit bővebben, hogy miért nem léphetek tovább és miért nem írhatok még úgy, ahogy te azt ezzel a könyvvel ajánlottad nekem.
Kaptam egy üzit reggel arra az írásomra, amit legjobb barátom halálának emlékére írtam és küldtem el a lev.listára. Íme:

Másik ismerős üzenete:
"Sorsodat, vívódásaidat olyan szépen és érzékletesen Vagy képes írásaidba foglalni, hogy azok az olvasókat szívükön keresztül győzik meg és világosítják fel társadalmunk, magyarságunk valójában tragikus állapotáról.
Én bízom a mindezekre gyógyírt hozó jövőben amely nincs is olyan távol talán."
Válaszom másik ismerősnek:
Neked is elküldöm, amit neki válaszoltam:
"Én is érzem a közelgő változást, mert tudom, hogy egy elhúzódó krízis utáni katarzison megy keresztül társadalmunk minden rétege... Vagyis, a különböző réteghez tartozó egyes emberek kisebb-nagyobb közössége.
Én nem léphetek addig tovább, míg ki nem írom magamból a nagy lelki terhet, amivel a sors megpakolt évtizedeken keresztül. Sorsom nehéz batyuját, sajnos még nem tehetem le, pedig elhiheted, hogy már nagyon nehéz továbbcipelni. Főleg 2010 óta, mert a többség már fellélegezhetett és belefoghatott életének újjáépítésébe.
Én még sajnos, nem tehettem meg, mert nem sikerült a célkeresztből kikerülnöm, ami kislánykorom óta követ...Ha nem lett volna ez számomra elviselhetetlen teher, akkor soha nem fogtam volna bele abba az oknyomozásba, amit meg is írok és szeretnék megosztani másokkal is az együttgondolkodás reményével.
Örülök annak, hogy ilyen hűségesen - hetedik éve kitartasz mellettem és figyelemmel követed írásaimat."

Válasz folytatása ismerősnek:
Amint látod, nekem még előbb le kéne tennem nemzedékem sorsának titkos batyuját..., miközben nem vonhatom ki magamat a körülöttem élőkkel való együttműködésből sem.
Ezért vagyok nagyon-nagyon nehéz helyzetben, mert nekem ezzel a nagy-nehéz batyuval kell versenyt futnom a többséggel, akik - mint te is - már zavartalanul élvezhetik az élet által felkínált lehetőségeket...

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy barátom emlékére
  2013-01-02 04:13:46, szerda
 
  Egy barátom: Fa Miklós emlékére

http://furaila.xfree.hu/247946

Amikor megszülettél, 1945-ben, már elhallgattak a fegyverek, de egy alattomosabb harc: az ideológiák ,,hidegháborúja" vette kezdetét. Édesapád ezért egy semlegesnek mondott, de mégiscsak kapitalistának számító országba menekítette várandós feleségét, és még hazája hadseregének egyenruhájában - keresztszülők hiányában - saját karjában tartott a keresztvíz alá.

Amikor elviselhetetlenné vált számára a honvágy, hazatelepült kis családjával. Ekkorra azonban már itthon sem érezhette otthon magát, mert hamarosan olyan politikai erő került hatalomra, amely pont a hozzá hasonló- hazaszerető embert és családját kiáltotta ki első számú közellenségnek. Édesapád kitalált egy kádertörténetet, amellyel megmenekült a családja. Megmenekült-e valójában az Élet számra?
Már az is mekkora gondot okozott, amikor 1952-ben tankötelezetté váltál?! Ugyanis a születésedet igazoló keresztlevél addigra felért egy ,,reakciós, burzsuj bűnjel"-lel!
Szüleid, ezért kénytelenek voltak hosszas tortúrával beszerezni egy anyakönyvi kivonat-másolatot, már az ötágú (vörös)csillagos-címeres pecséttel. (Nem voltak könnyebb helyzetben a Budapesti Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetem II. sz. Női Klinikáján születettek sem!) Az új okmányokhoz új történetek is tartoztak, amelyekről senki sem szeretett otthon beszélni. A valódi történetek, pedig a feledés homályába vesztek...


Szüleink nemzedékének, akik még a hit (hit Istenben, egy hazában és a családban) szellemében nevelkedtek, még futotta erejükből az 1956-os forradalomra. Azután, ha még ebbe sem haltak bele, bizonygathatták újabb hazugságokkal ,,ártatlanságukat"!

Észre sem vették, hogy az évek múlásával - a sok elhallgatásos hazugsággal - elvágták családjuk, utódaik élet-gyökereit! Olyanok lettek gyermekeik, mint a vágott virág, akik kaptak is a ,,szocialista" alkohol-dús tápoldatból, amitől úgy elzsibbadtak, hogy eszükbe sem jutott érdeklődni rokonaik, nagyszüleik, dédszüleik... élettörténete: a család magántörténelme iránt. Pedig, a tőlünk nyugatabbra élő kortársak úgy élhették meg a hazájukhoz, családjukhoz való tartozásukat, hogy megismerhették a család magántörténelmét, mellyel részesei lehettek hazájuk történelmének!

Ezért, most szeretném felidézni azt a kisdiákot, akit én megismertem. Évfolyamelső voltál az általános iskolában. Az édesanyád kifogástalan külsővel engedett iskolába. Ehhez a rendezettséghez egy belső rend is társult 1957-ig.

Ez azt jelentette, hogy Fa Miklós minden napra készült. Ezen felül nem volt olyan ünnepély, iskolai rendezvény, amelyen ne mondtál volna el egy-egy verset. Nem volt olyan szavalóverseny, amit ne nyertél volna meg. Minden tornagyakorlatot kifogástalanul végeztél el. Te voltál mindannyiunk példaképe, mert sikerült megvalósítanod azt a külső-belső Rendet, ami egy harmonikus, kiegyensúlyozott személyiségfejlődés kezdete volt, vagyis lett volna!
Az 1956-ot követő években azután, láttam, hogy erőlködsz (és még egy-két társunk) szinten tartani magadat. De a kádári suttyom-terrort kiszolgáló új tanári kar egyre nyíltabb diszkriminációval illette. Az előző osztályfőnökünket és a legjobb tanítóinkat, tanárainkat ,,szanatóriumba" (legalább is nekünk ezt mondták) _"utalták, akiket soha többé nem láttunk viszont, mert valószínű belehaltak a ,,szanatóriumi kezelésbe"!

Amiért, te: Fa Miklós alapvetően sikerorientált személyiség voltál, beálltál a sorba. Az ,,eredmény" a ,,vágott-virág-életsors"! Sajnos, az utóbbi időben már nem igazán kötődtél máshoz, mint ehhez a ,,tápoldathoz"! (Ezért, azon sem lehet csodálkozni, hogy tömegjelenséggé vált mára, hogy nyolcvan év körüli szülők temetik gyermekeiket!)


Kedves Vágott-virág Barátom!

http://furaila.xfree.hu/247946

Téged is édesanyádnak kell eltemetnie! Neki friss a gyásza, ezért övé őszinte részvétem!
Be kell vallanom, hogy én már régebben, attól fogva gyászollak, hogy nem hagytad magad ,,újragyökereztetni"! Bocsáss meg ezért és nyugodjál békében!


Budapest, 2003. január 3.


(Bóna Mária Ilona)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Már tíz éve, hogy meghalt legjobb barátom...
  2013-01-02 04:01:14, szerda
 
  akihez az alábbi levelet írtam évekkel ezelőtt:



Levél "volt" Barátomhoz!

Végtelenül sajnálom, hogy csalódást okoztam Neked! Pedig annyira fontos lett volna személyesen nekem, valamint annak az "ügynek", amit - egész nemzedékünk érdekében - képviselek, hogy megnyerjelek! Ez nem "jött össze", vagyis nem sikerült.

Talán azért, mert elvártad volna tőlem, hogy mindazt, amiért fél évszázada küzdök, adjam fel!
Igaz, ezt, így soha nem mondtad ki, de tudnod kell a következőkről:

1./ A mellékelt, Nemzet és anyanyelv című írásom azért küldöm meg Neked, mert szeretném azzal a csökönyös-magyar fejeddel megértetni, hogy akkor is közös a sorsunk, ha ezt nem ismered be, vagy el!

2./ A magyarázatot az említett hozzászólás hatodik oldalának, utolsó bekezdésének zárójeles mondatában találod! Ugyanis Te is ugyanolyan (lesajnált, lenézett) eltartottja lettél a társadalomnak - a rendszerváltozást követően, mint én!

3./ Közöttünk az az alapvető különbség, hogy - míg én a férjemmel közvetlen vagyok kénytelen eltartatni magam, addig Téged, mint rokkant nyugdíjast, - közvetett módon - a sikeres, "jól keresők adójából tart el a rendszer"!

4./ Addig, míg én tökéletesen megértem haragodat e "méltatlan" és "megalázó", helyzeteddel szemben és tudom rá a megoldást, addig Te arra akartál rávenni engem, hogy ne foglalkozzak a múlttal, éljek a mának, és ne törődjek a jövővel!
Csakhogy lehetetlent kértél tőlem, mert a múltban gyökerezik a jelen problémája is és a jövő milyensége is, vagyis mindannyiunk jövőjének milyensége is!
Ahelyett, hogy tanultál volna egy kis felelősséget - tőlem - önmagad-, gyermekeid- és sorstársaid jövőjét illetően, megharagudtál rám!

5./ Az pedig, hogy modern rabszolgaként kellett leélnem ifjúságomat, - megváltoztathatatlan tény!

6./ Azért írtam meg a történetemet, mert szerettem volna rávenni környezetemet (és főleg Téged!) az együtt-gondolkodásra azzal kapcsolatban, hogy vajon mennyire- (mily módon) tehetett a mindenkori hatalom és mennyire a "családi" környezet a rabszolga-sorba taszíttatásról?

7./ Az 1998-ban elkészített szakdolgozatomnak is azért választottam a felnőttképzés feltérképezését Budapest XX. és XXIII. kerületében, mert megéreztem, hogy a rendszerváltozás ezt a népréteget (korosztályt) egészen egyszerűen magára hagyta!
Magára hagyta azzal, hogy semmilyen alternatívát nem kínált arra, hogy a váltáshoz szükséges eszközöket - tudást, induló tőkét, valódi kárpótlást - megszerezhesse!
Tette ezt akkor, amikor felemelték a nyugdíjkorhatárt, egységesen 62 évre!

8./ Pedig, meggyőződésem, hogy a "rabszolga"-sorból - folyamatos tanulással és önműveléssel - ki lehet emelkedni! Példa erre "Bízó Katalin" sorsa és a falujából kiszakított, diák-munkásszálló életutat megjárt férje élete, aki az élethosszig tartó tanulással, mint "háromdiplomás köztisztviselő", sikerrel alkalmazhatja a tanultakat!


A pesti utcákon, aluljárókban - jártomban-keltemben - minduntalan hajléktalan középkorú, de aggastyánnak látszó emberek látványa szorítja össze szívemet.
Erről, újra és újra az a kép ötlik fel bennem, amikor az amerikai polgárháborúban, a rabszolgák felszabadítását követően ellepték az utakat a "gondoskodó gazda" nélkül maradt rabszolgák!

"Az emberéletben bekövetkezett veszteség és az anyagi kár hatalmas volt. A legnagyobb változást az jelentette, hogy megszűnt a rabszolgaság, és vele az abból élő rendszer. Megszüntetésével úgy látszott, hogy a feketéknek az am. társadalomban elfoglalt helye gyökeresen megváltozik. Ennek a reménynek a megvalósulásáig azonban majdnem egy teljes évszázadot kellett még várni."
(Cambridge Enciklopédia/Maecenas K./Bp./1992.)


Az előbbi idézetet azért éreztem szükségesnek kimásolni az Enciklopédiából, mert tanúsíthatom, hogy a proletárdiktatúrának nem voltam - több-ezer munkás-sorstársammal együtt - a kedvezményezettje, hanem sokkal inkább voltam az áldozata!

Egészen pontosan, nem az én nemzedékem (közvetlen a háború után születettek) valósította meg a proletárdiktatúrát, hanem rajtunk, rajtuk valósult meg az!

Bizonyíthatóan kitermelte a háború utáni kemény diktatúra is és az 1956-ot követően, a "puha" diktatúra is a maga elitjét! Ebbe az elitbe érzed tartozónak magad (emeszpé tagságoddal) miközben - valójában - ugyanolyan áldozattá váltál családoddal együtt, mint amilyen áldozattá váltak az én szüleim is és miattuk én is!

A szívem szakad meg Érted, mert a saját helyzeted rossz meghatározása meggátol abban, hogy "alulról és belülről" építsd meg a "sajátos kultúrörökségnek", (ami családodban, édesapáddal sírba szállt) "az európai kultúrkinccsel való egészséges összeforrasztásával a magyar műveltséget."!

Ha haragszom, akkor Érted is haragszom! "Haragom" azonban annak szolgálatába igyekszem állítani, hogy nálunk ne száz évet vegyen igénybe "modern rabszolga"-sorstársaim életének jobbra fordulása, hanem már a közeli jövőben megtörténjen az!


Ezért, kérlek Téged próbáld megérteni, hogy "a leszakadók helyzetének javításához eszközök, módszerek és folyamatos feltáró vizsgálat" szükséges, melynek "működtetése feltétlenül állami feladat, amely akkor valósítható meg hatékonyan, ha az kormányprogram szintjére emelkedik. E programnak a feladata a veszélyeztetett rétegek leszakadásának megelőzése, megakadályozása. A program szerves része kell, legyen a felnőttoktatást is magába foglaló átfogó oktatási program"!


Bp. 2001. szeptember 25.

Baráti üdvözlettel:
Bóna Mária Ilona



Volt barátom azóta a halálba itta magát. Én, viszont beláttam, hogy nem lehetséges valódi rendszerváltozás a ,,szocializmusban" kompetenciát szerzett elitek meggyőzése, megnyerése nélkül! Annál is inkább szüksége van a társadalomnak rájuk, mert közülük kerültek ki a rendszert megváltoztatni akaró, alapos szakmai: alap- közép- és fölsőfokú képzettséggel rendelkezők! Hiszen, az ő tudásuk nélkül soha nem jutottunk volna el az előző rendszer ,,leváltásához"!
Csakhogy, megfeledkeztünk azokról, akik a szocializmusnak nevezett időszakban is önös célra használták kompetenciájukat!
* Ők azok, akik másodszor is elrabolták, ,,kiprivatizálták magáncélra" az 1945 után kisajátított és un. ,,társadalmi tulajdonba" vett magánvagyonokat jogos tulajdonosaiktól, vagy azok örököseitől!
* Ők azok, akiknek az az érdekük, hogy a lebutított - történelmi-, genealógiai múltja ismerete nélküli- tudatlanságban élő - néprétegek belepusztuljanak a rendszerváltozásba!
Bp. 2005. ápr. 21.
Bóna Mária Ilona





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2012.12 2013. Január 2013.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 107 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 61
  • e Hét: 220
  • e Hónap: 2465
  • e Év: 34195
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.