Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Az antibakteriális hatású medveszőlő
  2016-09-10 14:00:49, szombat
 
 



A medveszőlő egy kúszó, legyökerező szárú félcserje, amely elsősorban Észak-Amerikában található, de Európában is előfordul. A régebbi feljegyzések szerint a medvék egyik közkedvelt csemegéje ez a csodálatos gyógynövény, pontosabban a növény piros színű bogyótermése. Azonban nem csupán a medvék, hanem egyes madarak kedvenc tápláléka is a medveszőlő csonthéjas termése, amely az állatok számára zamatos és ízletes magvakat rejt magában.

Hatóanyagai között megtalálhatók az arbutin nevű vegyület, a flavonoidok, a kinonok és a cserzőanyagok. A gyógynövény antibakteriális hatásokkal rendelkezik, ezért bátran lehet alkalmazni húgyúti fertőzések esetén, ugyanis a medveszőlő a húgyutakban található baktériumokat képes elpusztítani. Emellett a húgyutak és a hólyag gyulladt nyálkahártyáját is eredményesen gyógyítja. Mivel ez a gyógynövény gyulladáscsökkentő és baktériumölő tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért kiválóan alkalmas a húgyutak fertőtlenítésére, a világ számos táján ismerik és elismerik a gyógynövény hasznosságát, gyógyító erejét.

Gyógyításra a medveszőlő leveleit lehet felhasználni. Milyen betegségekre, illetve egészségügyi problémákra lehet még alkalmazni ezt a gyógynövényt? A medveszőlő hatékonyan képes orvosolni a különféle nőgyógyászati problémákat, a hasmenést, a magas vérnyomást. A medveszőlő levelei sok C-vitamint tartalmaznak és vizelethajtó tulajdonsággal rendelkeznek. A gyógynövényt lehet használni a veseutak fertőtlenítésére, de vese-, illetve epekő ellen is bevethető. A levelekből készíthetünk borogatást, ugyanis ez felgyorsítja a sebek gyógyulását. A medveszőlő fogyasztása mikroelemek és vitaminok pótlása esetén is javasolt.

Hogyan készíthetünk a medveszőlőből teát?
Tegyen egy csészényi hideg vízbe egy-két teáskanálnyi összeaprított medveszőlőlevelet, majd hagyja állni 8-10 órán keresztül. Ezt követően melegítse meg a vizet, majd szűrje le és már fogyaszthatja is az ízletes teát.

Mivel a gyógynövény befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, ezért alkalmazása előtt mindenképpen kérje ki kezelőorvosa tanácsát, véleményét. Az arbutint tartalmazó gyógynövényeket nem tanácsos egyhuzamban egy hétnél tovább fogyasztani és egy éven belül csak négy-öt alkalommal érdemes segítségért fordulni ehhez a gyógynövényhez, illetve más, arbutint is tartalmazó, természetben előforduló növényhez vagy az abból készült főzethez, teához, kivonathoz. A medveszőlőből készült készítményeket nem tanácsos még állapotos hölgyeknek és szoptató kismamáknak, illetve 12 éven aluli gyermekeknek adni.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Ekcéma kezelése gyógynövényekkel
  2016-09-10 13:53:19, szombat
 
 



Ekcéma kezelése gyógynövényekkel, vagyis szívmaggal, tölgyfakéreggel, vadárvácskával

Az ekcéma megkeserítheti az életünket, ha nem találunk rá valamilyen gyógymódot. Hiszen nem elég, hogy a bőr kipirosodik és állandóan viszket, bizonyos időközönként még apró hólyagocskák is megjelennek a bőrön, amelyek kifakadnak, majd megkeményednek, lehámlanak. A bőrgyógyászok általában szteroidtartalmú kenőcsöket szoktak javasolni a probléma orvoslására, amelyek csillapítják ugyan a viszketést és csökkentik a gyulladást, viszont hosszabb ideig történő alkalmazása során a bőr kötőszövetes rétege elvékonyodik. A természet azonban erre is nyújt megoldást, vagyis vannak gyógynövények, amelyekkel eredményesen megszüntethető ez a bőrt érintő probléma. Az egyik ilyen gyógynövény a szívmag.

A szívmag (Cardiospermum halicacabum) őshazája Indiában van, de a középkor óta gyógynövényként Európában is termesztik. Ez a szappanfélék családjába tartozó trópusi, illetve szubtrópusi kúszónövény akár a 3 méteres magasságot is elérheti. A levelei hasonlóak a petrezselyeméhez. Magvai - amelyek egy felfújt tokszerű, zöld színű képződményben nőnek - kisméretűek és feketék, rajtuk szív alakú rajzolattal. Talán emiatt kapta ez a gyógynövény a szívmag elnevezést. A növény virágai leginkább fehér színben pompáznak. Más tájakon Balloon szőlőnek is nevezik, talán a magok lakhelyéül szolgáló, ballonszerű toknak köszönhetően.

A szívmagban megtalálható fitoszterolok a gyulladás kialakulásának megelőzősében játszanak kiemelkedő szerepet. A gyógyászatban a növény hajtását használják. A homeopátiában például a hajtások felhasználásával bőrgyulladások elleni kenőcsöt készítenek. Ezek a készítmények hatásosak lehetnek olyan bőrproblémákra, mint az ekcéma vagy éppen a pikkelysömör. A szívmag hatása hasonlatos a kortizonhoz, de a szívmag semmilyen mellékhatással nem rendelkezik. A szívmag azonban nem csupán a bőrbetegségekkel szemben képes eredményesen felvenni a harcot, hanem a fájdalmas bőrrepedéseket is hatékonyan gyógyítja, köszönhető ez bőrhidratáló tulajdonságának. Emellett csökkenti a bőrpírt és a bőrbetegségekkel általában együttjáró viszketést is. Szívmagot tartalmazó tinktúrát vagy kenőcsöt herbáriumokban vagy homeopatikákban szerezhetünk be.

A tölgyfa kérgéből készített főzetből készült pakolás is alkalmas az ekcémás bőr megnyugtatására. Forraljon fel két deciliter vizet, majd tegyen bele egy-két evőkanálnyi tölgyfakérget. Forralja a főzetet további 5-6 percig, majd szűrje azt le. A tölgyfakéreg darabjait csavarja egy gézlapba, majd helyezze a kezelendő felületre.

A vadárvácska is hatásos lehet az ekcéma kellemetlen tüneteinek enyhítésére. Forraljon fel 3 deciliter vizet, adjon hozzá egy evőkanálnyi gyógynövényt, majd forralja a vizet további 5 percig. Szűrje le a főzetet, majd mártogasson bele egy gézdarabot és ezt helyezze a viszkető, gyulladt bőrfelületre.

Ekcéma esetén eredményesen lehet alkalmazni különféle gyógynövényes kivonatokat, mint például a körömvirág, a homoktövis vagy a mandulakivonat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Érvédelem olivaolajjal
  2016-09-10 13:45:01, szombat
 
 



Az érszűkületet okozó magas koleszterinszintre legjobb választás az olívaolaj. Elsősorban a bőségesen tartalmazott egyszerű telítetlen zsírsavak képesek hatékonyan csökkenteni a koleszterint. Más növényi olajokkal ellentétben az olívaolaj fenolos komponenseket és más másodlagos növényi anyagokat tartalmaz, amelyek az olívaolaj egyedülálló ízéért és illatáért felelősek. Ezeknek a vegyületeknek pozitív hatásuk van az egészségre.

Egészségvédő oleuropein
Ezeknek az egészségvédő anyagoknak az egyike az oleuropein fenol, amelynek erős antioxidatív hatása van, és véd a szívinfarktustól. Egy kilogramm extra szűz olívaolaj 50-800 mg fenolos anyagot tartalmaz, amelyek a hatásukban kölcsönösen támogatják egymást. Az oleuropein és más kísérő anyagok azonban csak a szűz olívaolajban találhatók meg, a finomított termékekben nem.

De akármilyen egészséges az olívaolaj, mégse építsük be más kísérőanyagok nélkül a normál táplálkozásba. Képtelenség az olyan ajánlás, miszerint naponta egy evőkanállal önmagában nyeljünk le. Ha zsírról van szó, mindig a minimális mennyiségre kell törekedni, mert ebből minden adag egy kalóriabomba. Táplálkozási szakértők ezért azt tanácsolják, hogy az olívaolajat más zsírok helyett alkalmazzuk, például sütési zsírként vagy salátaolajként.

Antioxidánsok a szabad gyökök ellen
Az antioxidánsok védenek az agresszív szabad gyökök által okozott károsodásoktól, az oxidatív stressztől. Az oxidatív stressz döntő mértékben hozzájárul a szívkoszorúér-betegség kialakulásához, mivel károsítja az ereket, és módosítja az LDL-részecskéket. Főleg ez az oxidált LDL-koleszterin áll gyanú alatt, hogy érelmeszesedést és érszűkületet vált ki. Az oleuropein a vizsgálatok szerint védi az LDL-koleszterint az oxidációtól. Ezen kívül az oleuropein gátolja a gyulladásos anyagok és a vérrögök képződését.

A polifenolok fontos komponensei a növénynek, és védik azt a környezeti stressztől. Elsősorban azokban a növényekben találhatók meg, amelyek erős terheléseknek vannak kitéve, pl. a napfény által. Magas fenoltartalma révén az olívaolaj sokkal stabilabb az oxidáció ellen, mint más olajok, ajánlatos tehát beépíteni az étrendbe érszűkület ellen.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7869
  • e Hét: 24536
  • e Hónap: 56022
  • e Év: 260723
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.