|
2021-06-15 21:01:18, kedd
|
|
|
A vitaminokkal kapcsolatban is számos kutatást végeztek. Némelyikről bebizonyosodott, hogy jelentősen képesek a gyulladások csökkentésére. Cikkünkben most bemutatunk néhány ilyen hasznos vitamint.
Az egyik gyulladáscsökkentő vitamin nem más, mint az A-vitamin. Fogyasszunk bátran béta-karotint tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen ez a vegyület A-vitaminná alakul át a szervezetünkben, de kiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük.
Az A-vitamin fontosságát mutatja, hogy erős antioxidáns hatásának köszönhetően védelmet nyújt a szervezetünknek a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. A béta-karotinban és az A-vitaminban gazdag étrend segíthet a gyulladás csökkentésében. Megtalálható többek között a pitypangban, a spenótban, a sárgarépában és a zöld leveles zöldségekben, illetve az olyan gyümölcsökben is, amelyek narancssárga színűek.
A B-vitaminok is csökkentik a gyulladást, különösen autoimmun betegségek és ízületi gyulladás esetén. Ha szeretnénk, hogy a szervezetünkben csökkenjen a gyulladás, akkor fogyasszunk B-vitaminban gazdag táplálékokat, például kelkáposztát, gombát, paprikát vagy sárgadinnyét.
A C-vitamin lehetővé teszi, hogy az immunrendszer egészségesen működjön. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a C-vitamin segíthet megszabadulni azoktól a szabad gyököktől, amelyek a gyulladás kialakulásáért felelősek, de rendszeres fogyasztásával a szívbetegség és a rák kockázata is csökkenhet. A gyümölcsök és a zöldségek sok C-vitamint tartalmaznak, így érdemes rendszeresen fogyasztani ezeket.
Már régóta köztudott, hogy a szervezetben kialakuló gyulladásnak oka lehet a D-vitamin-hiány is. Egy másik tanulmány pedig arról számolt be, hogy minimalizálhatjuk gyulladást, ha rendszeresen fogyasztunk D-vitamint, illetve olyan élelmiszereket, amelyek gazdagon tartalmazzák ezt a vitamint, például a gombákat. További D-vitamin-források a halak, a tojássárgája, a tej és a tejtermékek.
A D-vitamin napfény hatására is termelődik a szervezetünkben, így ha csak tehetjük, tartózkodjunk minden nap egy keveset a napon.
Az E-vitamin is egy antioxidáns vitamin, így gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Ezért hasznos lehet azok számára is, akik valamilyen gyulladásos betegségben szenvednek. Megtalálható a diófélékben, a magvakban, de sok E-vitamint tartalmaznak a növényi olajok és az avokádó is.
A K-vitaminnal kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy csökkentheti a gyulladásos markerek szintjét. Segíti a véralvadást és támogatja az erős csontozatot. Sok K-vitamint tartalmaznak a zöld leveles zöldségek, a máj és a tojás.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
Címkék: bebizonyosodott, szervezetünkben, szervezetünknek, csökkentésében, fogyasztásával, élelmiszereket, tulajdonsággal, kialakulásáért, megszabadulni, gyümölcsökben, csökkentésére, immunrendszer, tartózkodjunk, sárgadinnyét, sárgarépában, szívbetegség, tartalmaznak, kapcsolatban, megtalálható, gyümölcsöket, vitaminokkal, kelkáposztát, narancssárga, táplálékokat, tojássárgája, tartalmazzák, gyulladásnak, zöldségekben, köszönhetően, rendszeresen, szervezetben, csökkentheti, egészségesen, diófélékben, kiegészítők, antioxidáns, vitaminokkal kapcsolatban, gyulladások csökkentésére, vegyület A-vitaminná, szabad gyökök, gyulladás csökkentésében, zöld leveles, olyan gyümölcsökben, szervezetünkben csökkenjen, immunrendszer egészségesen, kutatási eredmények, szabad gyököktől, gyulladás kialakulásáért, szervezetben kialakuló, másik tanulmány, antioxidáns vitamin, növényi olajok, További D-vitamin-források,
|
|
|
|
vitaminokkal kapcsolatban, gyulladások csökkentésére, vegyület A-vitaminná, szabad gyökök, gyulladás csökkentésében, zöld leveles, olyan gyümölcsökben, szervezetünkben csökkenjen, immunrendszer egészségesen, kutatási eredmények, szabad gyököktől, gyulladás kialakulásáért, szervezetben kialakuló, másik tanulmány, antioxidáns vitamin, növényi olajok, gyulladásos markerek, erős csontozatot, bebizonyosodott, szervezetünkben, szervezetünknek, csökkentésében, fogyasztásával, élelmiszereket, tulajdonsággal, kialakulásáért, megszabadulni, gyümölcsökben, csökkentésére, immunrendszer, tartózkodjunk, sárgadinnyét, sárgarépában, szívbetegség, tartalmaznak, kapcsolatban, megtalálható, gyümölcsöket, vitaminokkal, kelkáposztát, narancssárga, táplálékokat, tojássárgája, tartalmazzák, gyulladásnak, zöldségekben, köszönhetően, rendszeresen, szervezetben, csökkentheti, egészségesen, diófélékben, kiegészítők, antioxidáns, véralvadást, fontosságát, tejtermékek, fogyasszunk, gyulladásos, fogyasztani, rendelkezik, gyulladások, fogyasztunk, csontozatot, betegségben, pitypangban, zöldségeket, némelyikről, vitaminnal, vitaminban, jelentősen, szenvednek, rendszeres, valamilyen, csökkenhet, gyümölcsök, gyulladást, eredmények, termelődik, betegségek, szeretnénk, csökkenjen, csökkentik, cikkünkben, karotinban, formájában, hatásaival, tartalmazó, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1722
- e Hét: 18389
- e Hónap: 49875
- e Év: 254576
|
|
|