Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Fejfájás-csillapítás néhány módszere
  2020-01-25 19:54:31, szombat
 
  A fejfájás nagyon sok embert gyötör élete folyamán. Talán nincs is olyan ember, akit ne találkozott volna ezzel az egészségügyi problémával. Mégis mit tehetünk, hogy megelőzzük a fejfájást?

A rendszeres és elegendő folyadékfogyasztással megelőzhetjük a fő fájdalmát, de ha már fáj, hamarabb el is múlik, ha elegendő vizet fogyasztunk.

Ha már fáj a fejünk, a hideg borogatás nagyon sokat segíthet a fájdalom enyhítésében. Ilyenkor a nyak és a fej erei összehúzódnak, ami csökkenti a kialakult gyulladást. Ha a gyulladás csökken, akkor a fej fájdalma is megszűnhet.

A meleg borogatás pedig abban segíthet, hogy az izmok ellazuljanak. Ez akkor tűnik jó megoldásnak, ha valaki túl sokat idegeskedik, és emiatt az izmok befeszülnek.

Sok ember fényérzékeny, és a túl erős fény vált ki nála fejfájást. Ha Ön is így van ezzel, pihenjen egy sötét vagy egy félhomályos szobában, ez ugyanis nagymértékben képes a fejfájást enyhíteni.

A gyógynövényteák is segíthetnek a fejfájás megszüntetésében. Milyen gyógynövények hatnak nyugtatólag és mely gyógynövények segíthetnek a fő fájdalmának megszüntetésében? Például a gyömbér, a levendula, a kamilla és a borsmenta.

A rendszeres testmozgást elősegíti a vér áramlását a szervezetben, így több oxigén jut a szervekhez és szövetekhez, amivel megelőzhetjük a fejfájás kialakulását.

Az alvászavarok is vezethetnek fejfájáshoz. Aludjon minden nap 7-8 órát, így a szervezete képes lesz a regenerálódásra.

Az akupunktúra - mint a hagyományos kínai orvoslás egyik formája - szintén segíthet azokon az embereken, akik gyakran szenvednek fejfájástól.

A masszázs is csillapíthatja a fő fájdalmát. Fejfájásnál különböző masszázspontokat szükséges nyomogatni, mindössze egy percig, hogy elmúljon a fejfájás. Ez lehet a tarkó, a halánték és a homlok.

A relaxációs technikák csökkentik a stresszt és a szorongást. Ide tartozik a meditáció és a mélylégzés. Mindkettő elősegíti az izmok ellazulását és a görcsösség megszüntetését.

Az illóolajokkal történő inhalálás is segíthet a probléma megszüntetésében. Nagyon hatékony a fej fájdalmának elűzésében a borsmenta és a levendula.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Növényi olajok gyógyhatásai
  2020-01-25 19:52:19, szombat
 
 



A növényi olajok rendkívül egészségesek, lehet őket használni sütés és főzés során, de saláták ízesítésére is kiválóak. A növényi olajok használata számtalan előnnyel jár. Többek között csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, jobb anyagcserét és emésztést biztosítanak.

A növényi olajok különböző tápanyagokat tartalmaznak, a legtöbb olaj tartalmaz omega-3, omega-6 zsírsavat és E-vitamint is.

A sáfrány-, a búzacsíra-, a napraforgó- vagy a mandulaolaj kitűnő forrása az A- és az E-vitaminnak. Mindkettőnek kiemelkedő szerepe van a sejtek védelmében. Az E-vitamin javítja az immunrendszer működését, serkenti az emésztőrendszert, a test szövete, a bőr számára is védelmet nyújt, nem beszélve arról, hogy a szem és a máj egészségét is védi.

A növényi olajok többszörösen telítetlen zsírokat is tartalmaznak, amelyek csökkentik az LDL-koleszterin szintjét, illetve csökkenteni tudják a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az E-vitaminban gazdag olajok minimalizálják a vérrögök kialakulásának kockázatát, így nyújtva védelmet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

A növényi olajok tehát omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaznak. Mivel ezt a szervezetünk nem termeli, így táplálékok útján szükséges azokat a szervezetünkbe vinni. A test egészséges működéséhez alfa-linolénsavra is szükség van, amely egy omega-3 zsírsavtípus, megtalálható a szója- vagy a lenmagolajban.

Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, ezért nagyon ajánlatos azoknak a személyeknek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, mert ezek a betegségek általában valamilyen gyulladás talaján jönnek létre. Omega-6 zsírsavra is szüksége van a szervezetünknek, viszont ha hosszú távon csak ilyen zsírsavat viszünk be a szervezetünkbe, az okozhat a szervezetben gyulladást, ezért ezeknek a zsíroknak az 1:1 arányú bevitelére kell törekednünk. Amennyiben túl sok omega-6 zsírsavban gazdag ételt fogyasztunk, nemcsak krónikus, hanem autoimmun betegségekkel is számolnunk kell.

A kókuszolaj hajhullás ellen is nagyon hatásos, sőt a korai öregedést is megelőzhetjük a segítségével.

A sáfrányos szeklice olaja linolsavat és olajsavat is tartalmaz. Ez az olaj segít az elhízás, a cukorbetegség elleni harcban és az immunrendszert is fellendíti.

A földimogyoróolaj segít a koleszterinszint csökkentésében, illetve a vérnyomás szabályozásában is részt vesz.

A szezámolaj ásványi anyagokban - cink, réz, kalcium, magnézium - gazdag, illetve egy aminosavat, tirozint is tartalmaz. Ez az olaj csökkenti a gyulladást a szervezetben és halványítja az öregségi foltokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A diétás italok veszélyeiről
  2020-01-25 19:46:55, szombat
 
  Sokan fogyasztanak manapság úgynevezett diétás italokat, amelyek tele vannak édesítőszerekkel. Ezek az emberek azt gondolják, hogy ezek az italok egészségesek, és még a fogyásukat is elősegíthetik - pedig éppen ellenkezőleg. A diétás italokban olyan édesítőszerek lelhetők fel, amelyek kifejezetten károsak az egészségre nézve.

Az ok egyszerű: a kutatások azt mutatják, hogy például az egyik édesítőszer, az aszpartám az agyban oxidatív stresszt okoz, ami a gyulladással, a felgyorsult öregedéssel és a krónikus betegségekkel kapcsolatos veszélyes sejtkárosodás.

A kutatások szerint a mesterséges édesítőszerek fogyasztása növeli az agyi problémák kockázatát. Egy kutatásba patkányokat vontak be, akiknek aszpartámot adtak kiegészítésként. A kutatók lejegyezték, hogy a patkányokban csökkent a szerotonin, a GABA és a dopamin agyi neurotranszmitterek szintje. Ezen túlmenően a patkányokban magasabb volt a stresszhormonok szintje és az acetil-kolin, valamint az agy antioxidáns aktivitásának alacsonyabb szintje volt mérhető.

Adataik alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az aszpartám fogyasztása megzavarja a normális neurokémiai funkciót és oxidatív károsodást okoz az agysejtekben. Az aszpartám nemcsak üdítőitalokban található, hanem benne lehet olyan diétás termékekben, mint csokoládé, joghurt, gyümölcslé vagy dzsem.

Az aszpartámról sok egyéb negatívum is bebizonyosodott. Mégpedig az, hogy kiemelkedő szerepe lehet a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásában.

Egy másik tanulmányban arról számoltak be, hogy az aszpartámot tartalmazó termékek rendszeres fogyasztása lehet, hogy okoz némi testsúlycsökkenést, azonban az aszpartám rossz hatással van a jó bélbaktériumokra és ez magasabb vércukorszintet és megnövekedett inzulinrezisztenciát okozhat.

Az aszpartám a fent leírt negatív hatásai miatt még ezerszer édesebb is, mint a cukor. Ami köztudott, hogy már csak azért sem szerencsés dolog, mert így még inkább fokozza az édesség utáni vágyat.

Két másik édesítőszerrel - ciklamát és szacharin - kapcsolatban pedig több kutatás alapján az bizonyosodott be, hogy közük lehet a rákos megbetegedések kialakulásához.

Fontos tehát, hogy elkerülje a mesterséges édesítőszerekkel ízesített élelmiszereket és helyette más, természetes és egészséges alternatívát válasszon.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Pajzsmirigy betegségek és a táplálékok !
  2020-01-25 19:40:03, szombat
 
  A hipotireózis pajzsmirigy-alulműködést jelent. Ez esetben a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigy hormont képes csak termelni. A pajzsmirigy hormon hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és az agyi teljesítőképesség is nagyban csökkenhet.

A pajzsmirigy két alapvető hormont termel. Az egyik a tiroxin (T4), a másik a trijód-tironin (T3). Mivel a pajzsmirigy hormonnak az ember szinte minden anyagcsere-folyamatára befolyásoló hatása van, így a pajzsmirigy akár túl-, akár alulműködik, számos panaszt és betegséget okozhat.

Az esetek nagy részében a pajzsmirigy-alulműködést jódhiány okozza, de a pajzsmirigy normális működését egyes hormontartalmú gyógyszerek is megzavarhatják. A pajzsmirigybetegséget azonban nagyon gyakran autoimmun folyamat váltja ki. Ilyenkor az ember immunrendszere a saját sejtjei, szövetei ellen indít támadást.

Pajzsmirigy-alulműködés akkor is kialakulhat, ha a pajzsmirigy krónikusan gyulladt állapotban van. Néhány tünet, melyet az alulműködő pajzsmirigy okozhat: romlik a teljesítő- és a koncentráló képesség, fáradékonyság, hidegre való érzékenység, székrekedés jelentkezik. Súlyosabb esetben akár mély depresszió is kialakulhat.

Léteznek olyan táplálékok, amelyek súlyosbíthatják a betegség tüneteit. Ilyenek például a keresztesvirágú zöldségek, hiszen ezek a zöldségek gátolják a pajzsmirigy-aktivitást érintő jód felszívódását a szervezetben.

A szójatermékek pedig megzavarhatják a pajzsmirigy hormonok termelését. Ez a szójára és a szójaalapú termékekre vonatkozik, mint például a szójatej.

Az olyan italok és élelmiszerek, amelyek koffeint tartalmaznak, szintén meggátolhatják a jód felszívódását a szervezetben.

A pajzsmirigy-alulműködés egyik gyakori tünete a súlygyarapodás. Éppen ezért aki ebben a betegségben szenved, jól teszi, ha kiiktatja az étrendjéből a cukros ételeket és italokat, vagy legalábbis csak mértékkel fogyasztja azokat. Ezek az élelmiszerek nemcsak súlytöbbletet okoznak, hanem az anyagcsere-folyamatokra is negatívan hatnak.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei csak rosszabbodhatnak a gluténalapú termékektől, így érdemes gluténmentes étkezésre áttérni.

A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegeknek oda kell figyelniük a nátriumbevitelre is, hiszen ez megemeli a vérnyomást, ami amúgy is magasabb lehet.

A betegség tüneteit súlyosbíthatják a feldolgozott élelmiszerek, így jobb, ha azoktól is próbálja távol tartani magát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A kamilla gyógyhatásairól
  2020-01-25 19:37:04, szombat
 
 



A kamilla gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így hatékonyan képes enyhíteni a puffadást, de hasmenés esetén is lehet ehhez a gyógynövényhez fordulni. A kamilla védelmet nyújt a bőr számára, csökkenti a szervezet stressz-szintjét, szabályozza az alvási ritmust és a menstruációs görcsöket is enyhíteni tudja. Nem beszélve arról, hogy az immunrendszer fellendítésében is szerepet játszik.

A kamilla értékes tápanyagokat, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Megtalálható benne a kálium, a magnézium, a nátrium, a tiamin, a riboflavin és az A-vitamin. Ezeken kívül tartalmaz még vasat, cinket és folsavat is.

A kamilla mindenkinek javasolható, aki valamilyen alvási gonddal küszködik. Alvási aponé esetén is ki lehet próbálni.

Az irritáblisbél-szindróma (IBS) gyakran okoz puffadást és szélgörcsöket, amelyek akár fájdalmasak is lehetnek. Ha ilyen panaszokkal küzd, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni a kamillateát, ugyanis ez a gyógynövény a legtöbb gyomor- és bélbántalom esetén nagyon hatásos, és ebben a gyulladáscsökkentő hatásának van kiemelkedő szerepe.

A kamillatea vizelethajtó hatással is bír, így segít megszabadulni a szervezetben felhalmozódott méreganyagoktól. Ez nemcsak a fogyást segíti elő, de hatékonyan szabadít meg a puffadástól és javítani tudja az általános emésztést is.

Mivel a kamilla antioxidánsokban rendkívül gazdag, így egyes rákos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszhat. A legújabb kutatások szerint nagyon hatékony lehet mell-, prosztata-, emésztőrendszeri, bőr- és méhdaganat megelőzésében.

A kamilla erős görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíthet mindenféle bélrendszeri panasz és gyomorgörcs esetén. Ki lehet próbálni hányingernél is.

A kamillatea szabályozza az inzulint a vérben és segíthet a vércukorszint szabályozásában is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógyító fűszerek
  2020-01-25 19:33:36, szombat
 
  A fűszerek segíthetnek a fogyásban, a szív erősítésében, kontroll alatt tarthatják a cukorbetegséget, javíthatják az agy működését, csökkenthetik a hányingert, erősíthetik az immunrendszert, fenntarthatják a bőr egészségét, méregteleníthetik a testet és még az anyagcsere-szabályozásában is részt vehetnek.

Egyes gyógynövények és fűszerek csökkenthetik a stresszt, erősíthetik a csontokat, javíthatják az emésztést és segíthetnek az egészség fenntartásában, a betegségek elkerülésében.

Az ánizs tele van értékes antioxidánsokkal, emellett erősíti a gyomrot, görcsöt old, de szélhajtó, fertőtlenítő és emésztést serkentő hatással is rendelkezik. Gazdag forrása a mangánnak, a vasnak, a réznek és a káliumnak. Ezek az aprócska magvak serkentik a vérkeringést és elősegítik a test oxigénellátását, emellett fellendítik az immunrendszert.

A babérlevél megakadályozhatja a rákos betegségek kialakulását, erősíti az immunrendszert, jó hatással van a szájhigiénére. A babérlevél javítja az idegrendszer működését, szabályozza a szervezet anyagcseréjét és ajánlható vérszegénység megelőzésére.

A fekete borsnak gyulladáscsökkentő hatása van, optimalizálja a gyomor és a bélrendszer egészségét. A fekete bors szabályozza a vérnyomást, és mivel antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik, így védelmet nyújthat a rákos megbetegedésekkel szemben.

Hasonló hatásokkal rendelkezik a kapribogyó is, amely nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem az ereket is. Csökkenti a véralvadási időt és a koleszterinszintet. Gazdag tárháza a K- vitaminnak, a niacinnak, a riboflavinnak, a vasnak és a réznek.

A köménymagnak emésztésjavító hatása van, csökkenti a székrekedést és a vér koleszterinszintjét is. Mivel semlegesíteni tudja a szabad gyököket, így megakadályozhatja a krónikus betegségek kialakulását. A köménymag szabályozza a vérnyomást és az érelmeszesedés megelőzésében is szerepet játszhat.

A fahéj csökkenti a gyulladást, de fájdalomcsökkentő szerepe is ismeretes. A fahéj eredményesen szünteti meg a fertőzéseket és a szív egészségét is javítani tudja. Amellett, hogy erősíti a csontokat, a kognitív funkciókra is pozitív hatású.

A szegfűszeg antimikrobiális hatással rendelkezik, segítségével elkerülhetjük a szájüregi fertőzéseket. Emellett fellendíti az immunrendszert, de a csont egészségét is sikeresen fenn tudja tartani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A diétás italok veszélyei
  2020-01-25 19:31:39, szombat
 
  A diétás italok a menopauza után a legveszélyesebbek

A diétás italokat sokan szeretik, hiszen azzal a tudattal fogyasztják azokat az emberek, hogy nem hizlalnak és talán még az egészségüknek is jót tesznek. Nos, ez nem egészen így van, mivel ezek a diétás italok nagyon sokféle mesterséges anyagot és mesterséges édesítőszert tartalmaznak, amelyek szintén nagyon károsan hatnak az egészségre.

A legutóbbi kutatások arról számoltak be, hogy a diétás italokban található édesítőszerek kiemelt veszélyt jelentenek a menopauzába lépő hölgyek számára, ugyanis esetükben ezek az italok depressziót, illetve szívbetegséget okozhatnak.

A posztmenopauzába lépő hölgyek esetében lecsökken az ösztrogén nevű hormon szintje, amelynek egészségvédő hatása is van, hiszen többek között védelmezi a csontok, a szív, az agy és az érrendszer egészségét. Ez a védőhatás némileg csökken, amikor a menstruáció megszűnik, hiszen ilyenkor az ösztrogén szintje is alacsonyabbá válik.

A kutatások szerint a diétás italok csakúgy, mint az ösztrogén alacsony szintje, szintén megnövelik a stroke és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A kutatások 10 éven keresztül tartottak. Megállapításra került, hogy posztmenopauzába kerülő, rendszeresen édesítőszeres, diétás italokat fogyasztó hölgyeknél megnövekedett a kockázata a sztróknak és a szívkoszorúér-betegségnek, így a korai halálozásnak is.

A legnagyobb veszélynek azok a posztmenopauzába lépő hölgyek voltak, akiknek magasabb volt a testsúlyuk az ideálisnál, és rendszeresen fogyasztottak diétás italokat. Még azok a hölgyek is veszélynek voltak kitéve, akiknek a kórtörténetében soha nem szerepelt sem cukorbetegség, sem pedig semmilyen szívbetegség.

Az utóbbi években mindenféle rosszat kiáltottak ki a cukorról, ami igaz is, hiszen megnöveli a különféle krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Viszont a legtöbb édesítőszerről is az bizonyosodott be, hogy ezek sem az egészséget szolgálják. A legjobb, ha az egészséges édesítőszereknél maradunk, mint például a méz vagy a nyírfacukor.

A diétás italok gyakran tartalmaznak olyan édesítőszereket, amelyek negatívan hatnak az egészségre, mert fokozott gyulladást alakítanak ki a szervezetben, magas kalóriatartalmuk miatt sóvárgást alakítanak ki a szervezetben, miközben semmilyen tápértékkel nem bírnak, és még a fejfájás kialakulásában is aktívan szerepet játszanak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Elalvás előtt kapcsoljuk ki a TV-t !
  2020-01-25 19:27:38, szombat
 
  Sokan sokféleképpen pihenik ki a nap fáradalmait. Van, aki zenét hallgat, vannak olyan személyek, akik addig olvasnak, amíg rájuk nem tör az álmosság, azonban sokan a televíziót szeretik nézni elalvás előtt.

A legutóbbi kutatások azonban azt bizonyítják, hogy bizony nem egészséges úgy elaludni, hogy közben szól a tévé. Többek között azért sem, mert a készülékből áramló hangok és fények megzavarják a szervezet cirkadiámritmusát, illetve hatására csökken a melatonin nevű hormon termelése, ami szintén megakadályozza a mély és pihentető alvást.

Az, hogy a tévé segít elaludni, csak illúzió. Lehet, hogy tévénézés közben hamar lecsukódik a szeme, de ez az alvás egyáltalán nem pihentető, és ezért érezheti magát másnap levertnek és fáradtnak.

Sok tanulmány számol be arról, hogy az éjszakai televíziózás kockázati tényezője lehet a súlygyarapodásnak, illetve annak is, ha valaki nem tud megszabadulni a súlyfeleslegétől. Ezt a megállapítást egy nagyobb kutatás is igazolta, melybe 43000 nőt vontak be.

Az esti televíziózás az alvásidőt is megrövidíti, ami nemcsak testi, hanem lelki tünetek kialakulásához is vezet, hiszen a felnőtteknek is legalább nyolc óra alvásra van ahhoz szükségük, hogy kipihenjék magukat és ne alakuljon ki semmilyen egészségügyi probléma.

A vizsgálatok során azt is megállapították, hogy azok a személyek, akik úgy alszanak el, hogy közben szól a tévé, sokkal hajlamosabbak az olyan betegségekre, mint például a mellrák. Ennek okaként a tévéből származó úgynevezett kék fényt okolják többek között.

Sok ember küzd fejfájással. És egyre többen már fiatalabb korban is panaszkodnak fejfájásra. Nem csoda, hiszen televíziót nézünk, számítógépet, tabletet, okostelefont használunk. Szinte egész nap használjuk ezeket az eszközöket, amelyek önmagukban is okozhatnak fejfájást. Ha valaki még este is televíziót néz, és úgy alszik el, hogy nem kapcsolja azt ki, szinte biztos lehet benne, hogy gyakran kell fejfájással megküzdenie. Éjszaka csöndre és nyugalomra van szükségünk és arra, hogy sötét legyen a hálószobában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Az immunrendszer védői
  2020-01-25 19:24:51, szombat
 
 



Az immunrendszerünkre nagy szükségünk van. Nemcsak a kórokozók ellen harcol eredményesen, de nagyon sok betegségtől is megóvhat bennünket. A legtöbbet akkor tehetjük, ha az immunrendszerünket megerősítjük, így aztán a betegségek miatt nem is kell aggódni. Aki erős immunrendszerrel rendelkezik, kevésbé lesz influenzás, náthás és a krónikus betegségek is nagyobb eséllyel kerülhetik el.

A D-vitamin nem csupán a csontokat erősíti, hanem az immunrendszer védelmét is ellátja. A D-vitamin segítséget nyújthat az influenza és a nátha elleni védelemben.

A cink egy antioxidáns ásványi anyag, amely gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Kutatások igazolják, hogy azok az emberek, akik cinkhiányban szenvednek, súlyos zavart szenved az immunrendszerük. A cink emellett elősegíti a fehérjeszintézist és a gyorsabb sebgyógyulást is. A cink gazdag forrása a tenger gyümölcsei, a tojás, a magvak, a hüvelyesek.

A fekete bodza leve is nagyon hasznos a szervezet számára, hiszen védelmet élvezhetünk általa a megfázás és az influenza ellen. A bodza nagyon hatékony az immunrendszer támogatásában, hiszen fenolos vegyületekben, azaz antociánokban gazdag.

Az immunrendszer 70 százaléka a bélben található, ezért nagyon fontos a probiotikumok rendszeres fogyasztása, amelyek megerősítik az immunrendszert. A barátságos baktériumok segítenek megvédeni a szervezetet a betegségeket okozó mikrobáktól, emellett fenntartják a bélflóra egészségét, megszüntetik a gyulladást és így támogatják meg az immunrendszert.

Az oregánó egy kulináris gyógynövény, mindemellett segít kezelni az influenza és a megfázás kellemetlen tüneteit. Az oregánó egy csodás gyógynövény, amely antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az oreganó elősegíti az epe áramlását, illetve a bélparaziták ellen is nagyon hatásos.

A chlorella egy zöld alga, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egy kitűnő fehérjeforrás. A zöld alga antioxidáns hatással rendelkezik és elősegíti az immunrendszer egészségének fenntartását is.

A megfázás és az influenza elleni nagy harcos még a fokhagyma is, illetve betegség esetén lerövidíti a lábadozási időszakot.

A gyógygombakivonatok is rendelkeznek egyfajta immunrendsze- erősítő képességgel. A gyógygombák segítséget nyújtanak az immunrendszer sejtjeinek a fertőzések elleni küzdelemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógynövények orvosságként
  2020-01-25 19:20:44, szombat
 
 



Egyes gyógynövények néha olyan hatásosak lehetnek, mint az orvos által felírt gyógyszerek. Szerencsére a gyógynövényeknek nincs mellékhatásuk. Legalábbis olyan komoly mellékhatásaik semmiképpen sincsenek, mint a gyógyszereknek, amelyek lehet, hogy fájdalmat csillapítanak, lehet, hogy hatnak egyes betegségekre, de rendszeres szedésükkel további betegségeket szerezhetünk. Természetesen ha valakinek valamilyen krónikus betegsége van, arra szedje a gyógyszert, de egy egyszerű torokfájást, fejfájást vagy izomfájdalmat nem érdemes gyógyszerrel kezelni, helyette vesse be a gyógynövényeket.

A bazsalikom segíthet a puffadás megszüntetésében, illetve az étvágytalanság leküzdésében. Használatával gyorsabban gyógyulnak a horzsolások és a vágások.

A kamilla virágzata enyhíti az emésztési panaszokat, de szorongás és feszültség esetén is bátran fordulhatunk hozzá. A kamilla megszünteti a bőr gyulladását és az irritációt is.

A bíbor kasvirág bevethető influenza esetén. Nemcsak a betegség elkerülésében segít, hanem a tünetek enyhítésében is. Ez a gyógynövény az immunrendszert erősíti meg, így hatékonyan védekezhetünk a különféle betegségekkel és fertőzésekkel szemben.

Az őszi margitvirág leginkább a migrénes fejfájás enyhítésében lehet a segítségünkre. Kutatások igazolják, hogy enyhíteni tudja az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat és a bőrbetegségek enyhítésében, gyógyításában is a segítségünkre lehet.

A levendulának csodálatos lila színe van és mennyei az illata. Ez az egyik legkedveltebb gyógynövény hazánkban. A levendula segíthet a lazításban, hatására könnyen megnyugodhatunk, hiszen kiváló stresszoldó hatással rendelkezik. A gyógynövényről bebizonyosodott, hogy segít az álmatlanság leküzdésében, enyhíti a fájdalmat, és ha kisebb balesetet szenvedünk, ami horzsolással jár együtt, akkor még sebfertőtlenítésre is alkalmazhatjuk.

A citromfű egy sokoldalú gyógynövény, amely a következő panaszok orvoslásában lehet a segítségünkre: álmatlanság, szorongás, herpesz, rovarcsípés, puffadás és gyomorrontás.

A körömvirágot bevethetjük napégés esetén, de nagyon hasznos gyógynövény a száraz bőr számára, illetve még emésztési problémákra is alkalmazhatjuk a gyógynövényből készült főzetet.

A petrezselyem tele van értékes tápanyagokkal. Ez a gyógynövény nemcsak a kellemetlen lehelet esetén lehet a segítségünkre, de a puffadást is enyhíti és más emésztési zavar esetén is be lehet vetni.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 205 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1802
  • e Hét: 26693
  • e Hónap: 58179
  • e Év: 262880
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.