Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
A gyümölcs és zöldség jókedvre derítenek
  2013-05-07 17:00:48, kedd
 
 



Lélektáplálék - ez a szó egy új-zélandi tanulmánynak köszönhetően egészen új értelmet nyert: e szerint a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása az embert nyugodtabbá, vidámabbá és tettre készebbé teszi egész napra. Hogy azonban észrevehető legyen a hatás, naponta 7-8 adag elfogyasztása szükséges.
Az Otago Egyetem vizsgálatába Tamlin Conner és munkatársai 281 fiatal felnőttet vontak be, akiknek átlagéletkora 20 év volt. Először különböző adatok kerültek rögzítésre, mint az életkor, nem, súly stb. Ezután a kísérleti személyeknek 21 egymást követő napon keresztül minden este ki kellett tölteniük egy online kérdőívet. Itt megadták, hogy mit ettek és hogyan érezték magukat. Kiderült, hogy a kísérleti személyek hangulata a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával fokozódott. Ezt az összefüggést nem mutatták ki más élelmiszerekkel kapcsolatban.
Előrejelzés másnapra
De mi volt előbb? A kísérleti személyek azért érezték jól magukat, mert gyümölcsöt ettek, vagy azt azért fogyasztották, mert már jól érezték magukat? Ennek kiderítésére Conner és csapata még pontosabban szemügyre vették az adatokat. Eredmény: a gyümölcs és zöldség fogyasztásából meg lehetett jósolni a következő nap hangulatát. Ezt az összefüggést az evők testtömegindexétől függetlenül mutatták ki.

Nyolc marék gyümölcs és zöldség naponta:
Mindenesetre nem elegendő naponta egy alma. Ahhoz, hogy érezni lehessen a hatást, már kicsivel több kell. Körülbelül 7-8 adag gyümölcs vagy zöldség szükséges, hogy a pozitív változást tényleg észre lehessen venni. Egy adag kb. annak a mennyiségnek felel meg, ami a tenyérben vagy egy csészében elfér. A tudósok azt javasolják, hogy egyszerűen az étkezéseinknek a fele mindig zöldségekből és gyümölcsökből álljon. Az étkezés között nassolásként is nyúljunk a gyümölcsökhöz.

Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyertyamágia
  2013-05-07 16:53:52, kedd
 
 



A tűz ellentéteket egyesít magában: a melegítő, életet adó oldalt és a pusztító szintet, amelynek dühöngő közepében minden elég. A tűz energiáját változások, eszmék és a transzcendencia kísérik.
Abszolút ellentmondásban a föld elemmel a tűz sosem statikus, mindig mozgásban van. A tűzzel való spirituális munka és mozgás során megtanuljuk, hogy a valóságnak, amely körülvesz minket, nem kell feltétlenül fix körvonalakkal rendelkeznie. A lángok mindig mozgásban vannak - számukra nem létezik az állandóság formája. A tűz mágiájával való foglalkozás nyitott elmét feltételez, amely kész a változtatásokra.

Hogy ezt a témát tudatosan óvatosan közelítsük meg, kezdetben gyertyákkal jó dolgozni. Mert a lángoló nagy tűz erejét ne becsüljük alá a mágikus szertartáshoz. A gyertyák kiválasztásánál figyeljünk a minőségre. A tűzmágiához fontos, hogy a gyertyák színezettek legyenek. A színek ugyanis nagy szimbolikus erővel rendelkeznek, és a rituálé energiája rendkívül megnövekszik, ha a szín teljesen áthatja a gyertyát. Első alkalomra a levendulaillatú teamécsesek alkalmasak. Finom színükkel a levegő könnyedségét adják minden szertartásnak, párosítva a tűz égető energiájával.
Aki egy lépéssel mélyebbre merészkedik a tűz energiáiba, a narancsillatú teamécsest választhatja. A narancs nagyon közel áll a láng tüzes vöröséhez, de nem olyan erős, és egy kicsit nyugtató hatású. A rituálénkat a fantázia és a függetlenség ünnepévé alakítja. A narancs színével az életerőnket erősíti, energiaimpulzust ad, amely a változások ,,tűzijátékát" bocsátja szabadon.

Lassan közeledünk a vöröshöz a rózsaillatú teamécsessel. Rózsaszín - egy szelíd tűzszín, amely a csodaszép nyári naplementékre emlékeztet. A rózsaszín gyertyák használatával a rituálékon erősödik a barátság szövetsége, és felépül az önmagunkba és másokba vetett bizalom.
Ha vörös gyertyákkal dolgozunk, nem szabad, hogy a harag, düh vagy elégedetlenség vezéreljen. A jó eredmény érdekében tisztában kell lennünk a legbensőbb szándékainkkal. A rituálékat nem szabad arra használni, hogy másokon bosszút álljunk vagy kárt okozzunk. A vörös a tűz ősi színe, a szerelmet, az életerőt, az igazságosságot, a túlélést és az akaraterőt szimbolizálja.
Forrás:impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Ágybavizelés gyerekeknél (szakanyag)
  2013-05-07 16:49:04, kedd
 
  Ha az öt év alatti gyermek bepisil az ágyába, nincs abban semmi szokatlan, csak többnyire nem beszélünk erről. Gondoljunk arra, hogy a gyermekünk ezt biztosan nem szándékosan teszi, és ne tegyünk neki szemrehányásokat. Ez ebben a korban még normális, egyes gyerekek korábban egyáltalán nem képesek a hólyagfunkciójukat szabályozni. Vizsgálatok azt mutatják, hogy az 5-6 éves gyerekek mintegy 10%-a ágybavizelési problémákkal küzd, legtöbbjük fiú.
Miért pisil be az ágyban a gyerek?
Vannak örökletes hajlamok, amelyek érési késedelem miatt ágybavizeléshez vezethetnek. Az esetek 90%-ában egy közeli rokonnak ugyanilyen problémája volt. A szobatisztaság túl korai erőltetése megnöveli a szobatisztaságra nevelés kudarcának kockázatát. A biztonság és szeretet hiánya, a csalódottság, a túlzott szigorúság és a negatív szociális feltételek szintén jelentős okok.
Ha a gyermek hirtelen elkezd ismét bepisilni éjszaka, miután már szobatiszta lett, az nem normális, és a legtöbb esetben testi vagy lelki probléma (pl. hólyaggyulladás, cukorbetegség vagy a szülők válása) áll a háttérben. Néhány gyerek olyan mélyen alszik, hogy nem veszi észre, ha tele a hólyagja. Néhányuknál csak nagyon későn fejlődik ki a megfelelő hólyagkontroll. Egyes gyerekek túl keveset termelnek egy bizonyos hormonból, amely a vizeletkiválasztást gátolja.

Hogyan segíthetünk gyermekünknek?
Ne csináljunk problémát az ágybavizelésből. A legtöbb gyermek maga sem nagyon örül a helyzetnek. Jó, ha a család pozitívan támogatja őt. Éreztessük gyermekünkkel, hogy a bepisilés nem kóros vagy rossz dolog, hogy ismét visszanyerje önbizalmát.

Ezen kívül fogadjuk meg a következő tanácsokat:
-Soha ne büntessük meg a gyereket. Önmagában az ágybavizelés és rá a reakciónk már elég büntetés.
-Lefekvés előtt kísérjük ki a gyereket a wc-re.
-A matracot védjük egy gumilepedővel.
-Készítsünk tiszta ágyneműt az ágy mellé, és hagyjuk, hogy a gyermek húzza át az ágyát. Ez nem büntetés, hanem segítség a gyereknek, hogy a problémáját maga oldja meg.
-Dicsérjük meg a gyermeket egy száraz éjszaka után
Forrás: impulsermagazin.
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A láz (szakanyag)
  2013-05-07 16:45:04, kedd
 
  Lázat okozhatnak a fertőzések, a biológiai anyagok, a szövetkárosodás, rosszindulatú betegségek, a védőoltások, a gyógyszerek, a hormonális és az anyagcsere-betegségek, valamint ismeretlen vagy nem tisztázott állapotok. A láz akkor lép fel, amikor különböző fertőző vagy nem fertőző folyamatok kölcsönhatásba lépnek a szervezet védekezőrendszerével.

A gyermekkori lázat a legtöbb esetben olyan mikroba okozza, amely azonosítható. A lázas állapotok három csoportba sorolhatók:
- rövid ideig tartó, helyi tünetekkel kísért láz,
- szervi tünetek nélküli láz és
- ismeretlen eredetű láz.
A láz a testhőmérséklet emelkedése, amit a hypothalamus hőszabályzó központjának fokozott érzékenysége vált ki. A hőszabályzó központ a szervezet hideg és meleg receptorai felől érkező ingerületek összehangolása révén szabályozza a testhőmérsékletet, egészséges állapotban a normál testhőmérsékletet. A hypothalamust ellátó vér hőmérsékletének szintén fontos szerepe van a szabályozásban.

Az összehangolt működés eredménye a test szűk (1-1,5 °C) határokon belüli állandó 37 °C-os maghőmérséklete. Ez megfelel a végbélben mért hőmérsékletnek. Ennél 1 °C-kal alacsonyabb lehet a hónaljban mért hőmérséklet a bőr hajszálereinek összehúzódása miatt. A szájban mért hőmérséklet pedig a gyors légzés miatt lehet félrevezetően alacsony. A testhőmérséklet napszaki ingadozást mutat. A hajnali órákban a legalacsonyabb, a délutáni órákban pedig a legmagasabb értékek mérhetők. A hőtermelést az élénkebb anyagcsere- és izomtevékenység, az akarattól független hidegrázás, a hőmegtartást pedig az erek összehúzódása biztosítja. A hőtermelést ellensúlyozza a hőveszteség, amit a párolgás, a hősugárzás, a hőátadás, és az erek kitágulása okoz. A hypothalamus normális hőszabályzó működését különböző kóros állapotok zavarhatják meg. A kiváltó októl függetlenül a láz leggyakoribb oka az ún. endogén pirogének (belső eredetű lázkeltő anyagok) termelődése, amelyek a hypothalamus hőközpontjának érzékenységét közvetlenül módosítják és ennek eredménye a hőtermelés és hővisszatartás lesz. A külső eredetű lázkeltők hatására a szervezet védekezőmechanizmusa biztosítja a gyulladásos reakciót. A láz önmagában nem kedvező hatású a szervezet fertőzésre adott válaszában: a hőtermelés növeli az oxigénigényt, a széndioxid termelődését és a perctérfogatot (ez az egyik szívkamra által egy perc alatt továbbított vérmennyiség).

Ezért szívbetegeknél és krónikus vérszegénységben szenvedőkben szívelégtelenséghez vezethet bármilyen eredetű lázas állapot. Krónikus tüdőbetegségekben a láz légzési elégtelenséget okozhat. Krónikus anyagcsere-betegségekben pl. cukorbajban az anyagcsere felborulásához vezethet. Továbbá jelentős probléma, hogy 6 hónapos és 6 éves kor között a gyerekek általában hajlamosak jóindulatú lázgörcsre. Az epilepsziában szenvedőkben pedig bármilyen lázas betegség esetén gyakoribbá válhatnak a rohamok. Lázas betegségekben általában megmarad a hőmérséklet napi ingadozása. A lázgörbe lehet remittáló, intermittáló, hektikus és kontinua. A remittáló lázban a beteg mindennap lázas és az alapszint is magasabb. Intermittáló lázban a beteg szintén mindennap lázas, de az alapszint normális. A hektikus lázgörbe szabálytalan és ugráló, a kontinua görbe folyamatosan magas lázat jelent.

A lázcsillapítás dilemmája
A lázcsillapítás fontos és hasznos, különösen a krónikus betegségekben, így az idült szív és légzőszervi, anyagcsere- vagy idegrendszeri kórképekben és azoknál, akik hajlamosak lázgörcsre. A lázcsillapítás tüneti kezelés, nem változtat a betegség lefolyásán, ezért alkalmazása így nem egyértelmű. A lázcsillapítás során bekövetkező testhőmérséklet-csökkenésből nem következtethetünk arra, hogy súlyos bakteriális, vagy kevésbé súlyos vírusfertőzésről van-e szó, vagy pedig a beteg gyógyulási szakba lépett-e. A mikrobák jelentős része ugyanis igen hőérzékeny, ezért egyebek mellett a beteg szervezet láza is pusztítja őket. Más megítélés alá esik a hyperpirexia, amelyben a testhőmérséklet 41 °C fölé emelkedik. Ez, szemben az alacsonyabb lázzal, különféle, főleg idegrendszeri károsodást okozhat és külön kezelést igényel.

Lehet fizikai: hűtőfürdő és törzsborogatás, valamint lehet gyógyszeres. A hűtőfürdőt a fürdővíz szokásos hőmérsékletén kezdjük. A beteg derékig üljön a vízben. Lábvégi részen fokozatosan engedjük hozzá a hideg vizet és folyamatos keverés közben addig hűtsük, ameddig a beteg bőre sápadt és márványrajzolatú lesz. Ekkor húzódnak össze ugyanis a bőr hajszálerei és ők adják a már lehűlt bőr márványrajzolatát. Mivel a sovány embernek vékonyabb, a kövér embernek vastagabb bőre van, könnyen belátható, hogy az előbbinél hamarább, az utóbbinál később alakul ki a márványrajzolat. Hibás tehát időhöz kötni a víz lehűtésének folyamatát. A már lehűlt vízben viszont 5-10 perc szükséges ahhoz, hogy a beteg teste is lehűljön. A törzsborogatás esetén a beteget nyakától a térdéig állott vizes ruhába, pl. fürdőlepedőbe csavarjuk. Nagyon fontos, hogy 3-5 percenként cseréljük a borogatást, mert a felmelegedett vizes borogatásban a beteg teste nedves dunsztba kerül, ami köztudomású, hogy kiváló hőszigetelő hatása révén nem engedi lehűlni a lázas szervezetet. A legismertebb hatóanyagok a szalicilsav, a pirasolon, a paracetamol, valamint ezek származékai és kombinációi.

Az utóbbi időben terjedt el a nem szteroid gyulladáscsökkentők széles körű alkalmazása (pl. ibuprofen).
A gyógyszerek bevitelének módja lehet szájon át, injekció formájában és végbélkúp kiszerelésben. A szájon át bevett gyógyszer hatását akadályozza, hogy lázas állapotban a gyomor-bél csatornában a felszívódás nem vagy csak kevéssé történik meg. Az injekció biztos és hatékony, beadását követően 20-30 perc múlva hőmérséklet-csökkenés várható. Hátránya, hogy a betegek legnagyobb része szakértelem híján nem tudja magának beadni az injekciót. A végbélkúp hasonló idő után hat, bár bizonyos betegségek, pl. hasmenés esetén felszívódásuk nem biztonságos.

A lázas szervezetben az emésztés nehezített, ezért a táplálék helyett inkább a folyadékbevitel szükséges. A folyadék jellegét a megváltozott anyagcsere-körülmények határozzák meg. Ajánlatos, hogy hideg, édes és savanyú legyen az elfogyasztott ital. Minden életkorban, de gyermekkorban különösen nagyon fontos a gyakori, de alkalmanként csak kis mennyiségű folyadék itatása. Számos országban az a hagyomány alakult ki, hogy csak a magas lázat csillapítják, az alacsony lázat elfogadják, sőt hasznosnak tartják, a szervezet kórokozókkal szembeni védekező reakciójának tekintik.

Ezzel szemben hazánkban mindannyian, beteg és orvos egyaránt tartunk a láztól, pedig megfontolandó lenne közfelfogásunkon változtatni. Az ügyeleti szolgálatok ugyanis számos olyan hívást látnak el, amelyekben az egyetlen panasz a láz. Kellő felvilágosítás, ill. ismeretek híján kénytelenek a betegek orvosi közreműködést igénybe venni a lázcsillapításra, amit pedig otthon, maguk is elvégezhetnének orvosi segítség nélkül. Így rengeteg időt, kapacitást, energiát takaríthatnánk meg valamennyien, orvosok és betegek egyaránt.
dr. Buzási János gyermekorvos
Forrás: doksi.hu

 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Miért árulkodó a testbeszéd?
  2013-05-07 16:39:08, kedd
 
  A testbeszéd kutatása nem újkeletű, viszont az arckifejezésekben megnyilvánuló reakciókkal történő összehasonlításával kapcsolatban újszerű eredmények születtek. Érdekes kérdés, mi árul el többet az intenzív érzésekről: a testbeszéd vagy az arckifejezés.

Az uralkodó elméletekkel ellentétben a testbeszéd többet árul el az intenzív érzelmekről, mint az arckifejezés - derül ki amerikai és izraeli kutatóknak a Science tudományos magazinban közzétett tanulmányából.

A New York-i, a Princeton és a jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársai kísérletsorozatukban úgy találták, hogy a külső szemlélők pontosabban azonosították a képeken szereplő emberek erőteljes negatív vagy pozitív érzelmeit, ha az arc volt kitakarva, mint amikor a testet nem láthatták.

Az első kísérletsor fényképei professzionális teniszjátékosokról készültek, amint megnyertek vagy éppen elveszítettek egy pontot. Közös jellemzőjük volt a fotóknak, hogy minden esetben nagyon erőteljes reakciók látszódtak a játékosok arcán.

A tesztalanyok vagy a teljes képet látták, vagy csak az arcot, vagy csak a testet kitakart arccal. A teljes kép láttán az önkéntesek könnyen azonosították, hogy ki vesztett és ki nyert, és úgy vélték, hogy erre a játékosok arckifejezéséből jöttek rá. Az érzés "előjelének" azonosítása abban az esetben is könnyen ment, ha csak a testet látták a fotón, amikor azonban csak az arcot látták, akkor találgatással döntötték el, és ennek megfelelő volt a találati arány is.

Következő vizsgálatsorban az élethelyzetek szélesebb spektrumában készült képeket mutattak a kísérletbe bevont embereknek. Ezeken öröm, élvezet és győzelem, illetve gyász, fájdalom és vereség volt a szereplők által átélt érzés. Ebben az esetben sem tudták a tesztalanyok pusztán az arc alapján megállapítani, hogy pozitív vagy negatív előjelű érzelemről volt-e szó. A kutatók azonban tovább mentek ennél, és az arcokat más előjelű érzelemhez tartozó testekkel is összeillesztették. Ekkor az alanyok az érzelem előjelét - anélkül, hogy tudatosult volna bennük - aszerint határozták meg, amilyen a testhez tartozó érzelem volt.

"Ezek az eredmények azt mutatják, hogy amikor különösen erőssé válnak az érzelmek, akkor a pozitív és negatív arckifejezések közti különbség elmosódik. A megállapítás cáfolja az idegtudomány, a szociálpszichológia és a közgazdaság klasszikus viselkedési modelljeit, amelyekben a negatív és pozitív töltetek távoli pólusai nem konvergálnak" - idézte Hillel Aviezer kutatásvezetőt a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál. (Forrás: MTI)
Forrás: arthuman
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Hogyan hat a szállópor és a zaj szervezetünkre?
  2013-05-07 16:34:53, kedd
 
  A környezeti ártalmakkal, mint pl. a szállópor, zaj, egyre többen és többet találkoznak. Kutatások szerint növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát a szállópor és a zaj.

Az esseni Nyugat-Németországi Szívközpont orvosainak kutatása szerint különösen az éjszakai lárma - de a 2,5 mikrométernél kisebb szállópor-részecskék belélegzése is - összefüggésben áll a főverőerek elmeszesedésével és megkeményedésével.

Hagen Kälsch kardiológus a Kardiológusok Európai Társaságának hét végi római kongresszusán mutatta be az erről szóló első eredményeket.

"A közlekedés okozta terheknek ezek a formái segítenek megtalálni a magyarázatot arra, miért veszélyezteti jobban a közlekedési csomópontok közelében élőket a káros anyagok lerakódása az erekben" - mondta el Kälsch, aki szerint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát felmérő kardiológusoknak a már ismert rizikófaktorok - a dohányzás, a túlsúly vagy épp a magas vérnyomás - mellett a zajártalmakat és a szmogot is számításba kellene venniük. "Erre mindeddig túl kevés figyelmet fordítottak" - hangsúlyozta Kälsch.

A bemutatott kutatási eredmények egy Essenben tíz éve kezdődött vizsgálat részét képezik. A kutatásban több mint 4800-an vettek részt Essenből, Mülheimből és Bochumból. Mindhárom település a Németország egyik ipari központjának számító Ruhr-vidéken fekszik. A szakértők célja az volt, hogy vizsgálati módszereket dolgozzanak ki arra, hogyan lehet jobban megjósolni a szívinfarktus és a szívhalál kialakulását.

Kälsch és munkatársai a 60-as éveik közepén járó résztvevők komputertomográfiai felvételeit elemezték ki, és összefüggésbe állították lakóhelyükön mért zajjal és szállópor-értékkel.

Az elemzésbe bevonták a társadalmi-gazdasági adatokat és az ismert egészségügyi rizikófaktorokat is. A kardiológus szerint kiderült, hogy az érelmeszesedés kockázata ezektől a tényezőktől függetlenül növekszik a közlekedés okozta terhelés hatására.

Az arterioszklerózis a véredények meszessé vagy rugalmatlanná válása, a szívinfarktus és a szélütés veszélyének fokmérője.
(Forrás: arthuman)
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Úgy nem is....
  2013-05-07 15:54:30, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Élj....
  2013-05-07 15:53:30, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Éjszaka...
  2013-05-07 15:52:23, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Zene nélkül...
  2013-05-07 15:51:32, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 791 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 24891
  • e Hónap: 56377
  • e Év: 261078
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.