Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Lila akác
  2013-07-14 21:35:40, vasárnap
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Növényvilág  
Világűr gif
  2013-07-14 21:01:33, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
A kis vörös sárkány gif
  2013-07-14 21:00:39, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Tengeri csillag
  2013-07-14 09:53:57, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Mosómedve
  2013-07-14 09:52:50, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Medúza
  2013-07-14 09:52:00, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Aranyos kiskutya
  2013-07-14 09:51:17, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Egészséges zöld tea
  2013-07-14 09:48:27, vasárnap
 
 



A zöld tea élettani hatásai:

Kísérletek bizonyították, hogy a zöld tea jelentősen csökkenti a karcinogének hatását a szervezetben, amit fehér egereken ki is próbáltak. A bőrrákos egerek állapota jelentősen javult, de a tea ráadásul segített lelassítani vagy megelőzni a gyomor- és tüdődaganatok kialakulását. A cigarettafüsttől tüdődaganatossá vált egerek 45%-a javulást mutatott. Japánban, ahol az emberek rengeteg zöld teát fogyasztanak, a tüdőrákosok halálozási aránya a legalacsonyabb a világon - annak ellenére, hogy a cigarettázás mértéke a japán férfiak között a legmagasabb!

A kutatók megállapították, hogy a zöld tea tartalmaz egy, a polifenolok csoportjába tartozó, katekhin nevű vegyületet, amely antikarcinogén hatású, csökkenti a szív megbetegedésének lehetőségét, rákellenes, és visszaszorítja a fertőzésekre való hajlamot, távol tartja a meghűlést, a felfázást és az influenzát. A katekhin napozókrémbe vagy testápolóba keverve megakadályozza bizonyos bőrrákfajták kialakulását. A fekete tea 3-10%-nyi katekhint tartalmaz, az oolongokban 8-20% van, míg a zöld tea teljes súlyának 30-45%-át teszi ki. Az eltérő katekhin tartalom az eltérő feldolgozási folyamatoknak köszönhető.

A zöld teában igen nagy mennyiségben találhatunk vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi sókat. C-vitamint a citromhoz hasonló mennyiségben tartalmaz. Igen magas arányban tartalmazza a B-vitamin féléket is. Napi 1 liter (5 csésze) zöld tea fedezi a szervezet B-vitamin szükségletének 10%-át, a magnézium 5%-át, a kálium 25%-át, a mangán 45%-át. Igen számottevő a természetes fluorid tartalma is.

Vizelethajtó, aminek méregtelenítő tulajdonságait köszönheti

Éberségnövelő, lecsökkenti az alvásszükségletet, kondícióban tartja az elmét

Látásjavító, megőrzi a szemgolyó nedvességtartalmát és fiatalságát

Kiválóan normalizálja az emésztést, rendezi a bélműködést

Kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást, a koleszterin anyagcserét, ennek köszönheti infarktusellenes hatását, és ezért jó az agyvérzés és az érelmeszesedés megelőzésére.

Kínai kutatók alátámasztása szerint vese-, epe-, és a különböző hólyagkövek kialakulását is gátolja. Ez valószínű azért is igaz, mert Kínában nem ismerik ezeket a betegségeket.

Az orosz orvosok a zöld teát az egyik legfontosabb gyógynövényként tartják számon, stresszoldó és anyagcsere normalizáló hatását az orvosi egyetemeken is tanítják.

Mongol gyógyászok szerint a zöld tea rendszeres fogyasztása véd az általános allergiák ellen, megelőzi a fogszuvasodást, és igen erőteljes ráncoldó és öregedés gátló. Fiatal korban - hormonnormalizáló hatása miatt - megelőzi a pattanások kialakulását.

Zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok igazolták. Bebizonyosodott, hogy aki rendszeresen fogyaszt legalább napi 5 csésze zöld teát, az nem hízik el, illetve ha már túlsúlyos, akkor havi egy-két kilogrammot tud fogyni, persze csak akkor, ha betartja az egészséges étkezés szabályait.

Jótékony hatását csak akkor tudja kifejteni, ha cukor és egyéb édesítőszer nélkül fogyasztjuk, ugyanis cukorral együtt savasítja a szervezetet!

Újabban a zöld tea porrá őrölt változatát kapszulázzák "szűztea" fantázianéven. De ne legyünk annyira lusták, hogy ezt a neves növényt kapszula formában vegyük magunkhoz, amikor főzete lényegesen hatásosabb, és jóval erőteljesebb a gyógyító és egészségmegőrző hatása is.



A zöld tea elkészítése:

Teakészítéshez mindig alacsony ásványtartalmú tiszta klórmentes vizet használjunk.

A vizet ne mikróba, és ne műanyag vízforralóba melegítsük, hanem lehetőleg olyan rozsdamentes acél vízforralóban, amit csak erre a célra használunk.

A leforrázandó teamennyiség a zöld teák esetében 2 dl vízre számolva 1 teáskanál.

A tea áztatására a legmegfelelőbb a máztalan vörös, többször kiégetett agyagkanna, vagy raku. Fém vagy műanyag kannát semmi esetre se használj. Természetesen porcelánkannát használhatsz, de soha ne mosd el belülről, csak kiöblíteni szabad!

A vizet addig forrald, amíg nem zubog, majd vedd le a tűzről, és hagyd visszahűlni 70 fokra. csak ha visszahűlt, akkor öntsd rá a levelekre.

Azonnal fedd be, és mindössze 1-3 percig hagyd állni, majd szűrd le.

A zöld tea leveleit másodszor is le lehet forrázni, ugyanis a második forrázáskor egészen más hatóanyagok oldódnak ki belőle. Ilyenkor már 5-8 percig is ázhat a levél.

A zöld teát porcelán vagy máztalan agyag csészéből idd, ízesítés nélkül.

Tippek kezdő zöld tea fogyasztóknak

Aki még nem békült ki a zöld tea ízével, annak ajánlom, hogy fehér teával kezdje, ugyanis az egyáltalán nem keserű, sőt határozottan kellemes és bársonyos, édeskés íze van. Kóstold meg a Jin-csen-t (Yin Zhen, Ezüst Tű) vagy a Pai-mu-tan-t. Ha már ezt megszoktad, akkor jöhet a zöld. Én az ízesített virágos keverékekkel kezdeném, és nem rögtön a natúrral.

Kóstold meg a Szamurájt, vagy a Pouchong-ot, de finom a Lady Green keverék is. Különleges, de nagyon kellemes édeskés íze van a Genmaicha japán zöld teának, amelyben pirított barnarizs is van Bancha levelekkel. A Sencha fajták is lágyabb ízűek.

Ha már belejöttél, akkor jöhet a Dong Jang Dong Bai, a Tian Mu Quing Ding, és a Gunpowder.

Én a helyedben a Pu'erh-t sem hagynám ki. Fantasztikusan érett, édesen avarillatú föld íze van.

Forrás: antalvali.hu illetve teaünnep.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Májtisztító teakúra
  2013-07-14 09:12:22, vasárnap
 
 

A máj tisztító és helyreállító feladatokat lát el szervezetünkben. Méregtelenít, és ideális esetben hatástalanítja és kiválasztja a szervezetünkbe került mérgeket. Azonban, ha túlterheljük, akkor nem tudja elvégezni helyesen a dolgát. Ilyenkor szükséges egy jól megválasztott tisztítókúra, mely új lendületet ad neki.

Javasolt gyógytea összetevői:

- 1 evőkanál kamilla tea

- 1 evőkanál orbáncfű

Ezt forrázzuk le fél liter vízzel, és hagyjuk állni 15-20 percig, majd szűrjük. A főzetet melegen fogyasszuk, két részletben.

A májtisztító kúra menete:

Reggel, éhgyomorra igyunk meg 2-2,5 dl gyógytea főzetet, majd 15-20 perc elteltével igyunk meg még egyszer ennyit. Ezután jól betakarózva, feküdjünk le 1,5-2 órára.

Jótanácsok a májtisztító kúrához:

Soha NE végezzünk májtisztító kúrát, nehéz munka, vagy hosszan tartó böjt után! Az első tisztító kúra a legnehezebb, a szervezetnek nagy energiákat kell mozgósítania ilyenkor (többek között érzelmi-lelki energiákat is). Akinek beteg mája, soha NE kezdjen tisztító kúrát ősszel, mert a kínai bioritmus-tanítások szerint a máj ősszel a legsebezhetőbb, így az ilyenkor végzett tisztítások csak tovább ronthatnak a beteg állapotán.

Forrás: Viktor Korjakin: Hol kezdődnek a betegségek? című könyvéből-teaünnep.hu
 
 
1 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fekete teáról
  2013-07-14 09:06:35, vasárnap
 
 



A fekete tea hatóanyagai a thein, a csersavak, az illóolajok és a vitaminok. A thein élénkítő hatása a központi idegrendszeren keresztül serkenti a vérkeringést és a légzést. Az agy több oxigénhez jut, mely által növekszik a szellemi teljesítőképesség. A csersavak nyugtató-stabilizáló hatást fejtenek ki a testi-lelki folyamatokra. Az illóolajak pedig anyagcsere-élénkítő hatásukon túl a tea aromájának alapját is képezik.

Ezenkívül a fekete tea sok -az antioxidánsok csoportjába tartozó- polifenolt tartalmaz. Ezek az anyagok megkötik, hatástalanítják a szabadgyököket, amiknek sejtkárosító hatásuk van. A polifenol egyik fajtája akadályozza az olyan enzimek működését is, amik negatív folyamatokat indíthatnak el az emberi szervezetben. A teában levő antioxidánsok neutralizálják a szabad gyököket, amelyek a test sejtjeit károsítják és betegséghez vezetnek. Két nagy nemzetközi tudományos szimpózium is foglalkozott a tea hatásaival, melyen két tanulmányt is bemutattak, mely szerint a rákmegelőző hatása a teában levő antioxidánsoknak szignifikánsan hatásosabb, mint ami a gyümölcsökben és zöldségekben kimutatható, egy pohár teában lévő jelentősen felülmúlhatja egy alma hasonló hatását.

A fekete teának egyéb kedvező hatásai is vannak. Miután a baktériumok növekedését pl. a szájban jelentősen gátolja, ezért fogyasztása kivédheti ez elszaporodó mikrobák által okozott kellemetlen leheletet. Egyúttal a fogon levő plakkokban a baktérium koncentráció növekedését is gátolja, mely fogszuvasodás megelőzéséhez is hozzásegít, melyben a jelentős fluortartalom is segítséget nyújthat.

A fekete tea fogyasztásáról elmondható, hogy akár hűtött formában (,,Ice Tea") is az orvosi irodalomban fellelhető vizsgálatok szerint is elősegítheti a szív- és érrendszeri és daganatos betegségek megelőzését, de emellett kedvező hatásuk lehet a magas vérnyomás, gyulladásos ízületi betegségek, fogászati betegségek megelőzésében is. Miután kedvezőtlen mellékhatás nem várható, csak a koffeintartalmat kell bizonyos fokig figyelembe venni, így napi 2-4 fekete, vagy zöld tea fogyasztása széles körben ajánlható.

Jótanácsok: Az fekete teát ne fogyasszuk éhgyomorra. A koffein tartós használata inzulinrezisztenciát okozhat, valamint az anyagcsere alulműködését vonhatja maga után. Ezért a fekete teát mértékkel fogyasszuk. Akik érzékenyek a stimulánsokra, mindenképp konzultáljanak kezelőorvosukkal, mielőtt fogyasztása mellett döntenek.

A fekete tea elkészítése: Személyenként 1 teáskanálnyi teára öntsön 2 dl lobogó vizet, majd hagyja állni 3-5 percig. Ezután a teafüvet vegye ki a főzetből, mert a túlzott áztatás kellemetlen kesernyés ízt eredményezhet. A különlegesebb teák pontos elkészítési módját feltüntetik a tea csomagolásán. A kész teát ízesítheti tejjel, cukorral, mézzel vagy citrommal.
Forrás: teaünnep
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2013.06 2013. Július 2013.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 946 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4818
  • e Hét: 21485
  • e Hónap: 52971
  • e Év: 257672
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.