Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Brokkoli, a szuperzöldség
  2017-12-02 20:55:12, szombat
 
 



Fehér, kis füles edényben brokkolirózsák.
Kutatások igazolják, hogy már napi egyetlen csésze brokkoli elfogyasztása is jót tesz az artériáknak, azaz védelmet nyújt számunkra a lerakódások ellen. Ezek ugyanis képesek blokkolni a vér áramlását, amely szívrohamhoz és stroke-hoz vezethet. A brokkoli rendkívül gazdag egy szulforafán nevű vegyületben, amely megelőzi a plakk-képződést az artériákban. Glükozinolátokban is gazdag, amelyek gyulladásgátló hatásokkal rendelkeznek, ezzel pedig védelmet nyújtanak a szív- és érrendszernek. Más gyulladásgátló táplálékokkal és fűszerekkel - kurkuma, kakukkfű, rozmaring - kombinálva nagyobb eséllyel lehet csökkenteni és megakadályozni a szervezetben kialakuló gyulladásokat.

A brokkoli rostokban és fitonutriensekben is gazdag. Csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, amely szintén okozhat szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Cukorbetegek esetében ötször nagyobb valószínűséggel alakul ki szívinfarktus vagy agyvérzés, és mindkét betegség a sérült erekhez kapcsolódik. Azonban brokkolifogyasztással ezek a szövődmények elkerülhetőek. A brokkoli a vércukorszintet is csökkentheti, mivel oldható rostot és krómot is tartalmaz.

Nemcsak a brokkolinak, de a káposztának és a karfiolnak is van artériatisztító hatása, és ily módon ezek a táplálékok is elősegítik a vér szabad áramlását. Ezek a zöldségek is tartalmaznak szulforafán vegyületeket, de a brokkoliban van a legnagyobb mennyiségben.

A brokkoli a dohányosok számára egy szupertáplálék. A cigarettában lévő káros vegyületek gyulladást okoznak az emberi szervezetben. A gyulladás szintjét a CRP - C-reaktív fehérje - méri a szervezetben. Már napi 1-2 csészényi brokkoli elfogyasztása is jelentős mértékben képes a gyulladást lecsökkenteni a szervezetben. Természetesen a legjobb megoldás a dohányzásról mihamarabb leszokni.

A brokkoli hatékony lehet a vérszegénység leküzdésében és megelőzésében, hiszen vasban és folsavban is gazdag. Emellett C-vitamint is tartalmaz, amely elősegíti a vas felszívódását.

A brokkoli olyan vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyek segítik megőrizni a csontok egészségét. Ezek a tápanyagok a következők: kalcium, magnézium, cink, K-vitamin és foszfor.

A brokkoli luteint és karotinoidot is tartalmaz. Mindkét vegyület segíthet a makula degeneráció és a szürkehályog elleni védelemben. A zöldségben lévő A-vitamin is segít a szemünk egészségének megőrzésében.

Egyes kutatások azt igazolták, hogy a brokkoli javítani tudja a vesefunkciót és a vérnyomást is csökkenteni képes.

Védi a bőrt az öregedéstől, ezt a pozitív hatását a benne található antioxidánsoknak köszönheti. Ha rendszeresen fogyasztunk brokkolit, elkerülhetjük a korai ráncosodást és a bőrpigmentáció ellen is védelmet élvezhetünk. Mivel ez a zöldség gyulladásgátló vegyületeket is tartalmaz, így valóban nagyon eredményes lehet az öregedés elleni harcban. A bőr egészséges ragyogását az E- és a B-vitaminok is biztosítani tudják. A szulforafán regenerálja a bőr károsodását.

A brokkoliban lévő tápanyagok - kiemelten a béta-karotin, a cink és a C-vitamin - szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében.

Fontos, tudni, hogy a brokkolit nem ajánlatos 3 percnél tovább párolni, mivel így a tápanyagok könnyen kioldódnak belőle. A brokkoli védi a szívet. Ha szeretné, hogy szíve sokáig egészséges maradjon, fogyasszon rostban gazdag ételeket, gyulladásgátló vegyületekben, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag táplálékokat.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Harc a csontritkulás ellen
  2017-12-02 20:50:37, szombat
 
  A csontritkulás megelőzhetővé válik, ha életmódot váltunk, vagyis odafigyelünk az étkezésünkre, rendszeresen mozgunk, mértékkel fogyasztunk alkoholt és abbahagyjuk a dohányzást. Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében. Milyen ételeket kerüljünk? A kólát, a szénsavas üdítőitalokat mindenképpen hanyagoljuk, de jobban tesszük, ha a koffeintartalmú italokat is mellőzük. Ne fogyasszunk nátriumtartalmú feldolgozott ételeket, kerüljük a gyorséttermi táplálékokat és a konzerveket, levesporokat.

A kalcium a csontok és a fogak építőkövei, de az idegrendszerünk és izmaink egészséges működéséhez is szükségünk van erre az ásványi anyagra. Fogyasszunk ezért sok sötétzöld leveles zöldségeket, halakat, szardíniát, lazacot, illetve kalciummal dúsított ételeket és italokat.

Csontjainknak magnéziumra is szüksége van. Együnk minél több hüvelyest, diófélét, halat, magvakat és teljes kiőrlésű gabonaféléket.

A kalcium felszívódásában nagy szerepet játszik a D-vitamin, amely vitamint tejjel, lazaccal, makrélával, tonhallal, tojássárgájával és rizsitallal vihetünk be a szervezetünkbe.

A B-vitamin segít alacsonyan tartani a vér homociszteinszintjét. Amennyiben magas koncentrációban van jelen a szervezetünkben, akkor szintén kockázatnak tesszük ki magunkat, már ami a csontritkulást illeti. Fogyasszon folsavban gazdag ételeket - brokkoli, lencse, spenót, bab -, B6- vitamint - hal, szárnyasok, dió, lencse, magvak, banán -, B12-vitamint - tojás, tej, sajt, tejtermékek, rákfélék, szárnyasok - és K-vitaminban gazdag ételeket, mint például sötétzöld leveles zöldségeket.

Csontjainknak fehérjére - halak, húsok, szárnyasok, tojás - és omega3-zsírsavra - hal, halolaj, lenmag, lenmagolaj - is szüksége van, hogy egészséges maradjon.

A testmozgást is jobb elkezdeni, hiszen ez növeli a csontsűrűséget és csökkenti a betegség kialakulásának a kockázatát. A séta, a kocogás, az ugrókötelezés és a lépcsőzés a hát alsó szakaszát, a lábakat és a csípőt erősítik meg. Az erő- és az állóképességi edzések a két kar és láb, a mell, a vállak és a hát csontjait és izmait acélozzák meg. Az egyensúlyérzéket és a koordinációs készséget a tai chi és a tánc fejleszti elsősorban, ami azért fontos, hogy csökkentsük az elesések kockázatát. Az is lényeges, hogy a testtartásunkon is javítsunk.

Csontjaink megerősítésében néhány gyógynövény is segítséget jelenthet. Ezek a gyógynövények a következők: mezei zsurló, poloskavész és vöröshere.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Érdekes, hasznos népi gyógymód
  2017-12-02 20:49:00, szombat
 
  Amikor még nem léteztek úgynevezett füveskönyvek, az emberek saját maguk tapasztalták ki, hogy egyes gyógynövények milyen betegségek kezelésére alkalmasak. Persze biztos akadtak kellemetlen helyzetek, amikor az egyes gyógynövények nem váltak be, vagy nem éppen az alkalmazott betegség csillapítására használták fel őket. Aztán nagyon sokáig azért is nem születtek írásos feljegyzések a gyógynövényekről és azok jótékony hatásairól, mivel az emberek többsége tisztában volt az egyes, vadon termő füvek gyógyító hatásaival. Majd születtek olyan füveskönyvek, amelyek csak a kevésbé ismert gyógynövényeket ismertetik, mivel a szerzők meg voltak róla győződve, hogy a közismert növények gyógyhatásait mindenki ismeri.

Most néhány olyan népi gyógymód kerül ismertetésre, amelyet lehet, hogy csak nagyanyáink használtak, és mára már teljesen feledésbe merültek. A fogfájást csillapítja a reszelt torma, illetve a szegfűszeg rágcsálása. Furunkulusra gyakran használtak kenyérbelet vagy káposztát, de az aggófű is hatásosnak bizonyult. A gyógynövényből főzetet készítettek, majd nem a főzetből készítettek borogatást, hanem a forró gyógynövényt helyezték a kelésre.

Amikor valakit hasmenés gyötört, akkor tejet forraltak fel, benne felkockázott almával és ezt itatták a beteggel. Az álmatlanságban szenvedő beteget pedig meleg, mézes tejjel kezelték. A fülfájás ellen a hagyma bizonyult hatékonynak. A vöröshagymát megpirították, vagy csak úgy nyersen egy kendőbe csavarták, amelyet a beteg fülére helyeztek. A póréhagymának pedig a levét csepegtették a páciens fülébe.

Influenza esetén bodzabort ittak, mert ez az itóka alaposan megizzasztotta őket, így a tüneteik is enyhültek. Köhögés ellen a fehérrépa jelentett gyógyírt. Napközben cukorba forgatták a felszeletelt zöldséget. Estére a fehérrépa levet engedett. A cukros lével, vagyis a sziruppal itatták a beteget, aki hamarosan a gyógyulás jeleit mutatta. Lázcsillapításra pedig a fűzfa levelének nedvét préselték ki és ezt fogyasztották.

A régi öregek csalánfőzetet készítettek reumás panaszokra, de abban is szentül hittek, hogy a maguknál hordott burgonya vagy hagyma is enyhíteni fogja a panaszaikat. A szemölcsöt a gyermekláncfűből vagy a vérehulló fecskefűből kipréselt nedvvel mulasztották el.

A torok fájdalma ellen vízzel hígított feketeribizli-lekvárt ettek vagy zsályafőzettel gargalizáltak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Immunrendszer : erősítők és gyengítők
  2017-12-02 20:19:21, szombat
 
 



Immunerősítő és -gyengítő élelmiszerek a tradicionális kínai orvoslás szerint :

A tradicionális kínai orvoslás alapjául szolgáló taoista tan minden élőlényt öt elembe sorol be: fa, tűz, föld, fém és víz. Minden élet központjának a föld elem számít, ezért a kínai nézet a testünk közepén elhelyezkedő emésztőszerveket, mint a gyomor és hasnyálmirigy a föld elemhez rendeli. Ebben az elemben alakul a táplálék energiává, amelyre szervezetünknek szüksége van sokrétű feladataihoz.

Minden, ami a föld elemet erősíti, támogatja az immunrendszert is, és ellenállóvá tesz bennünket. Általában a föld elemet az enyhe édes íz erősíti, amihez azonban nem szükséges cukor hozzáadása. A cukor ugyanis blokkolja a testközép energiaáramlását, és elveszi az erőt a fontos föld elemtől.

A következő élelmiszerekkel gyengítjük a föld elemet:

nyers gyümölcs és zöldség;
citrusfélék;
karfiol, spárga;
búzalisztből készült termékek;
hideg, szénsavas üdítők, gyümölcslevek;
tejtermékek.

Ezeket az élelmiszereket nyáron bőségesen szabad magunkhoz venni, a hideg évszakban azonban korlátozzuk fogyasztásukat. Az elkészítés módja is befolyásolja a táplálék hatását. Így a blansírozott vagy sok vízben főzött élelmiszerek hűsítőek, a grillezés vagy sütés ellenben még az amúgy semleges étkeket is melegítő hatásúvá teszi.

A hagyományos kínai orvoslás szerint besorolt élelmiszerek különféle kis tálkákban egymás mellett.
A tradicionális kínai orvoslás alapjául szolgáló taoista tan minden élőlényt öt elembe sorol be: fa, tűz, föld, fém és víz. Minden élet központjának a föld elem számít, ezért a kínai nézet a testünk közepén elhelyezkedő emésztőszerveket, mint a gyomor és hasnyálmirigy a föld elemhez rendeli. Ebben az elemben alakul a táplálék energiává, amelyre szervezetünknek szüksége van sokrétű feladataihoz.

Immunerősítő táplálkozás

A tradicionális kínai orvoslásban a táplálék biztosítja az életenergia szabad áramlásához szükséges energiát. Ugyanakkor a gyomor funkciós köre a ,,közép", ahol - ahogy a kínaiak mondják - az emésztés tüze lobog. Ha ez a közép túl hideg, fáradtak leszünk, elkezdünk fázni, és fogékonyabbá válunk a fertőzésekre. Ezért az erős immunrendszernek megfelelő ,,működési hőmérsékletre" van szüksége, amely a táplálkozás módjával szabályozható.

A tradicionális kínai orvoslás minden élelmiszert alapvetően aszerint sorol be, hogy a szervezetet felmelegíti vagy inkább lehűti. Ennek során az étel hőmérséklete csak alárendelt szerepet játszik. Például a meleg brokkoli jobban hűt, mint egy hideg sárgabarack. Általánosságban azonban a hideg évszakban lehetőleg naponta három meleg fogást vegyünk magunkhoz.

Kezdjük ezért a napot egy meleg reggelivel. A tradicionális kínai medicina tanai szerint a gyomor és a belek reggel 7 és 11 között vannak a legaktívabb fázisukban. Ha ebben az időben melegítő ételt veszünk magunkhoz, szervezetünket tovább tartjuk melegen, és óvjuk immunrendszerünket.

Ideális reggelire egy zabból vagy kölesből készült meleg kása, melyhez adhatunk főtt gyümölcsöt, pl. körtét, almát vagy szilvát. Alternatívaként ehetünk meleg pirítóst is tojással. Igyunk hozzá teát némi gyömbérrel vagy fahéjjal. Ha nem szeretnénk lemondani a reggeli kávénkról, tegyünk bele egy csipet kardamomot. Ezáltal az amúgy semlegesnek számító kávé melegítő itallá válik.

Bizonyára Ön is azt gondolja, hogy egy nagy pohár frissen facsart narancslé jót tesz az immunrendszernek, mivel bőven tartalmaz C-vitamint. A tradicionális kínai gyógyászat azonban másképp látja, mert a narancs a hűsítő élelmiszerekhez tartozik, melyet nyáron kell fogyasztani. Ha nyers gyümölcsöt szeretnénk enni, részesítsük előnyben a sárgabarackot és a szilvát, mert mindkettőnek melegítő hatása van. Télen gazdag C-vitamin-forrásnak számítanak a hazai káposztafélék, melyeket azonban csak rövid ideig pároljunk, hogy a vitamin ne pusztuljon el. A káposzta a föld elemet erősíti, és melegítő hatású.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A gyömbérolaj áldásos hatásai
  2017-12-02 19:19:13, szombat
 
 



Mi is az a gyömbérolaj? Ez a meleg, fűszeres és energizáló gyömbérolaj a gyömbér gyökeréből, vagyis a furcsa kinézetű, csípős, föld alatti rizómából készül. A gyömbérnek zöld színű, lándzsa alakú levelei és fehér, illetve sárga virágai vannak. Az ősi kínai orvoslás már régóta felfedezte a gyömbérnek mint gyógy- és fűszernövénynek az áldásos hatásait.

A Mahábhárata egy indiai szanszkrit eposz a 4. századból, amely egy olyan párolt húsételről is említést tesz, amely gyömbért is tartalmaz. A gyömbért kiemelten fontosnak vélik az ájurvédikus gyógyászatban.

A gyömbért lehet fogyasztani nyersen, frissen és szárítva, de teát is készíthetünk belőle, illetve lereszelve különféle ételeket is megízesíthetünk vele. A gyömbérolajnak világossárga színe és kellemesen csípős aromája van.

A gyömbér egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy remekül enyhíti a fájdalmat és elősegíti a vér megfelelő áramlását. Aromaterapeuták szerint a gyömbérolaj nyugtató és melegítő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hozzájárulnak az emésztési problémák megszüntetéséhez. Tény, hogy a gyömbérolaj mindenféle emésztési zavart képes meggyógyítani, de be lehet vetni hányinger, hasmenés, gázképződés és akár reggeli rosszullétek esetén is.

Ha gyakran érzi magát fáradtnak, akkor csepegtessen 2-3 csepp gyömbérolajat egy zsebkendőre és lélegezze azt be. Ez segít energizálni a testet, de az elmét és a lelket is újjáéleszti.

Keverjen össze szintén két csepp gyömbérolajat valamilyen hordozóolajjal és alkalmazza masszázsolajként, hiszen így csillapíthatja a hátfájását, az ízületi gyulladását, az izomfájdalmát, de a reumás tüneteit is, illetve fokozhatja a keringést és még a libidóra is kedvező hatással van.

A gyömbérolajjal történő párologtatás enyhíti az arcüreggyulladás tüneteit, de használható torokfájás és orrfolyás esetén is.

Az olajjal történő hasmasszírozás enyhíti a gázképződést és csökkenti a hasfájást.

A gyömbérolaj gyulladáscsökkentő, emésztést segítő, köptető, fertőtlenítő, szélhajtó, görcsoldó és stimuláló tulajdonságokkal rendelkezik.

Hasznát vehetjük gyomor- és bélproblémáknál, hiszen elősegíti a megfelelő emésztést, és jó orvosság lehet görcsök, emésztési zavar, gyomorrontás és felfúvódás esetén. Mindemellett az étvágyat is növeli.

A gyömbérolaj antiszeptikus és szélhajtó hatással is bír, lehet alkalmazni bélfertőzés és ételmérgezés esetén is.

A gyömbérolaj enyhíti a köhögést, a légszomjat, de hörghurut és asztma esetén is bevethető. A friss gyömbér segít eltávolítani a torokban letapadt nyákot. A jobb hatás elérése érdekében érdemes mellette gyömbérből készült teát is kortyolgatni.

A gyömbérolaj csökkenti a vérrögképződés és az érelmeszesedés kialakulásának a kockázatát és segít csökkenteni a rossz koleszterin szintjét.

A gyömbér rendszeres fogyasztása a koszorúér-betegség és a magas vérnyomás kialakulásának a kockázatát is csökkenti.

A naponta elfogyasztott 2-4 gramm gyömbér segíthet elkerülni a krónikus betegségeket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A húgyúti fertőzések doktora: orvosi medveszőlő
  2017-12-02 19:05:14, szombat
 
 



Az orvosi medveszőlő (Arctosaphylos uva-ursi) az erikafélék családjának oszlopos tagja. Ez a törpecserje nemcsak Európában, de Ázsiában és Amerikában is honos és meglehetősen nagy közkedveltségnek örvend. A gyógynövény nagyon kedveli a száraz talajjal rendelkező helyeket, fenyőerdőket. Az orvosi medveszőlő egy örökzöld kúszónövény, amelynek másfél méteres hajtásai is lehetnek.

A medveszőlő virágai nagyon szépek, harangra hasonlítanak, amelyek javarészt fehér színben pompáznak és csak a keskenyedő eleje kap egy enyhén rózsaszínes árnyalatot. A virágok fürtökbe rendeződnek. A levelei fényesek, bőrneműek. Csonthéjas bogyótermései pedig pirosan virítanak.

Az orvosi medveszőlő levelei tele vannak értékes hatóanyagokkal - tanninok, fenolglikozidok -, így a gyógynövénynek ezen részéből lehet főzetet készíteni és elfogyasztani, amennyiben a húgyutak gyulladásos megbetegedéseit óhajtjuk kezelni, gyógyítani.

Egy másik értékes hatóanyagának - cseranyag - köszönhetően ezt a gyógynövényt hasmenés esetén is be lehet vetni.

A medveszőlőt lehet használni nőgyógyászati problémák, húgyúti megbetegedések, magas vérnyomás esetén. A gyógynövény a sebeket is gyógyítja.

Mivel a gyógynövény levelei sok C-vitamint tartalmaznak, így eredményesen fertőtleníti a veseutakat, és vese-, illetve epekő esetén is alkalmazható.

A medveszőlőlevél teájának fertőzésgátló hatása van, így kiválóan alkalmazható húgyúti fertőzések esetén. A gyógynövény baktériumölő hatással is rendelkezik. Aki húgyúti fertőzéstől szenved, a tea fogyasztása mellett kevesebb húst és több zöldséget fogyasszon, mert fontos, hogy a vizelet lúgos kémhatású legyen.

Hogyan készíthetjük el a teát? A leveleket egy-két órán keresztül vízben kell áztatni, majd a leveleket ugyanebben a vízben kell megfőzni. Mivel magas a csersavtartalma, így soha nem szabad túllépni a megengedett mennyiséget. Nagy mennyiségben fogyasztva gyomorfájást és émelygést okozhat. A hideg vizes áztatástól a levelek valamennyire elveszítik keserű ízvilágukat, de ha forrázással készíti, akkor a tea mézzel ízesíthető.

A medveszőlő ellenjavalt terhes és szoptató nők, illetve 12 éven aluli gyermekek számára, ugyanis kinonokat és tannint tartalmaz. A tannin nagy mennyiségben fogyasztva émelygést és hányást okozhat. Akik medveszőlőt fogyasztanak, csak kúraszerűen, maximum egy hétig használják, és egy évben csak 4-5 alkalommal ismételjék meg a medveszőlőkúrát. Ha valaki hosszabb ideig alkalmazza, májkárosodással és székrekedéssel, de még komolyabb betegséggel is számolhat. Mivel a medveszőlő csersavat tartalmaz, így gátolhatja egyes gyógyszerek felszívódását. Ezért fogyasztását mindenképpen beszélje meg kezelőorvosával!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fahéjjal az öregedő agysejtek ellen
  2017-12-02 18:58:52, szombat
 
 



A fahéj egy megosztó fűszer. Sokan kedvelik, de sok ember még az illatát sem bírja. Pedig egy nagyon hasznos és az egészséget megtámogató fűszerről van szó, amelyet a magyar konyhában is több száz éve használnak a háziasszonyok. A fahéjat nem csupán sütés és főzés során használhatjuk, hanem egészségügyi előnyeit is kiélvezhetjük. A barnás fűszerből szórhatunk az ételeinkre, tehetünk egy-egy csipetnyit a gyógyteáinkba, de kimondottan fahéjteát is készíthetünk.

A fahéjnak ezernyi csodás hatása ismeretes. Az egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet étkezés után, így cukorbetegeknek is javasolható a fogyasztása.

Ez a fűszernövény csökkenteni tudja az LDL-koleszterin szinjét, így mérsékelni tudja a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát.

Antimikrobiális tulajdonsága miatt a fahéj segít megakadályozni a baktériumok elszaporodását. Candida gomba ellen is nagyon hatásos, de az E-coli baktériummal is eredményesen fel tudja venni a harcot. Mivel szembeszáll mindenféle kórokozóval, így érdemes rendszeresen fahéjteát kortyolgatnunk, csak úgy megelőzésképpen is.

A méz és a fahéj kombinációja verhetetlennek bizonyul az ízületi gyulladással szemben. Egyes feltételezések szerint a daganatos megbetegedések megelőzésében is védelmet élvezhetünk általa.

Természetes élelmiszer-tartósítóként is ismeretes. Ha a befőttekhez vagy egyéb, tartósítani kívánt ételekhez hozzáadjuk, akkor az ételeink nem indulnak romlásnak, hiszen a fahéj meggátolja a kórokozók elszaporodását.

A fahéj fahéjaldehidet tartalmaz, így segít a hormonok kiegyensúlyozásában, ezzel pedig lehetővé teszi a menstruáció során jelentkező fájdalom csökkenését.

Mivel a fahéj csökkenteni tudja a gyulladást, így csökkenteni tudja az olyan betegség kialakulásának a kockázatát, mint Alzheimer-kór, Parkinson-kór vagy sclerosis multiplex.

Jó hatással van az agy működésére, fiatalon tartja az agysejteket, javítja a kognitív funkciókat, illetve az éberséget. A memóriát is fejleszteni tudja.

A migrén egy kellemetlen probléma. Ha azonban egy csipet fahéjat adunk a teánkhoz, enyhülhet a fejfájásunk, és az idegeket is segít lenyugtatni.

A fahéj eredményesen csökkenti és egyes esetekben meg is szünteti a szervezetben kialakuló gyulladásokat.

Mivel az emésztőrendszer megtisztításában is részt vesz, így jó hatással van az emésztésre és jelentősen csökkenti a bélrendszer megbetegedéseinek kockázatát.

Ha télen megfázunk vagy influenza gyötör bennünket, egy gyömbéres-fahéjas tea csodákat tehet velünk, nem beszélve a forró főzet melegítő hatásáról.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Köszvény ellen - otthoni praktikák
  2017-12-02 18:21:53, szombat
 
  A köszvény oka az ízület gyulladása, melyet húgysav (urát) kristályok okoznak. A húgysav a nukleinsavak (DNS, RNS), azokon belül is az ún. purinok lebontásából származó salakanyag. Purinok a szervezet csaknem minden sejtjében termelődnek, nagy mennyiségben előfordulnak továbbá az állati eredetű ételekben, például a belsőségekben (többek közt a májban, a vesében) és az agyban.

Az ízületekben lerakódó kristályok ellen ezt tedd.

A köszvény rendkívül kellemetlen betegség: merevséget és súlyos fájdalmat okoz. Az ezt kiváltó ok a szervezetben felhalmozódott nagy mennyiségű húgysav, amely kemény kristályokban rakódik le a ízületekben. A húgysav a purinok bomlásterméke, amelyek számos ételben megtalálhatóak, főleg a húsokban.
A legfontosabb az egészséges étrend, amely gazdag friss színes gyümölcsökben és zöldségekben;sovány húsokban és a tenger gyümölcseiben, és teljes kiőrlésű gabonákban. Csökkenteni kell a cukrok, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a telített zsírok, és az alkohol fogyasztását.
Igyál sok vizet, mert segít eltávolítani a méreganyagokat.
A szódabikarbóna hatékonyan csökkenti a húgysavat a szervezetben.

Tegyél fél teáskanálnyit egy pohár vízbe. Ezt idd minden nap. Köszvényes roham esetén egy egész teáskanállal tegyél a vízbe..
A citromos víz is segít. Amikor a test lúgos, a rendszer képes rá, hogy megakadályozza a köszvény kialakulását. A citromos víz növeli a lúgosságot, és megakadályozza a húgysav kristályok képződését.

Csavarj egy fél citromot 200 ml langyos vízbe, és idd minden reggel éhgyomorra.
Az almaecet is növeli a test lúgosságát. A almasav hatékony a húgysav kioldásában a szervezetből.

Adjunk egy evőkanál almaecet 200 ml vízhez, és igyuk minden nap ebéd és vacsora előtt.
Ezek a legjobb ételek köszvény kezelésére:

A kurkuma a vese védelmezője és erős gyulladáscsökkentő szer.
A bromelain, az ananászban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító.
A lenmag, csökkenti a húgysav mennyiségét az ízületekben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Nagymányok 2017 december 1
  2017-12-02 13:17:29, szombat
 
 















 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 35 db bejegyzés
e év: 1689 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7499
  • e Hét: 24166
  • e Hónap: 55652
  • e Év: 260353
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.