2019-02-13 12:12:22, szerda
|
|
|
Nem csodatévő ital, de sok mindenre jó
Az aranytej alapja egy régi ayurvédikus recept, melynek fő összetevője a sok bajt orvosló kurkuma. Magas kurkumintartalmának köszönhetően csillapítja a fájdalmat, erősíti az immunrendszert, és kiváló gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint segíti a máj méregtelenítő munkáját, illetve az epe kiválasztását.
Így tulajdonképpen javítja az anyagcsere-folyamatokat, és megszabadítja a szervezetet a káros, sejtromboló szabad gyököktől. Alapanyagai révén a kurkumás tej antioxidánsokban gazdag ital, mely előnyös tulajdonságaival hozzájárul a test öngyógyító működéséhez. Sokan azt tapasztalták, hogy az aranytej rendszeres fogyasztásával csökkent a hajhullásuk, aminek eredményeként egészségesebb kinézetű, dúsabb tincseket kaptak.
Így készül a kurkumás tej
Először összeállítjuk a kurkumapasztát.
Hozzávalók:
1/4 csésze kurkumapor
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
1/2 csésze szűrt víz
A hozzávalókat egy serpenyőbe tesszük, jól összekeverjük. Majd közepes hőfokon melegítjük, miközben folyamatosan kavargatjuk. Amikor eléri a pasztaszerű állagot, levehetjük a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni. Célszerű egy kis üvegbe tenni, és a hűtőben tárolni.
Az aranytej hozzávalói:
1 csésze tej - lehet növényi alapú, rizs-, mandula- vagy kókusztejet használni,
1 teáskanál kókusz- vagy mandulaolaj,
Negyed teáskanál kurkumapaszta - több is adagolható,
ízesítésre egy kevéske méz.
A méz kivételével az összes hozzávalót egy serpenyőbe tesszük, és közepes hőfokon folyamatosan kevergetve felmelegítjük. Nem kell felforralni, mert akkor veszít az értékes hatóanyagaiból. Ízlés szerint adjuk hozzá a mézet, esetleg kardamommal vagy fahéjjal is megkoronázhatjuk.
Egyszerűbb recept is található. Épp olyan ízletes és antioxidánsokban gazdag italt kaphatunk, ha gyömbérrel készítjük el a kurkumás tejet.
Forrás : Link
Kurkumás aranytej: minden bajra orvosság
Az arany tejet, vagyis a kurkumás tejet a megfázás, torokfájás és fejfájás ellenszereként fogyasztják. Ezek mellett a depresszió leküzdésében és az agyműködés serkentésében is segítségünkre van. Nemcsak áldásos hatása, hanem önmagában, az íze miatt is érdemes elkészíteni ezt a nagyon egyszerű receptet.
A gyömbér és a kurkuma jótékony hatásairól már sok szó esett, tele vannak antioxidánssal és természetes gyulladáscsökkentőkként is funkcionálnak. Mivel a fűszerek, különösen a kurkuma sárga színe, beszínezik a tejet, ezért ezt az italt "arany tejnek" is nevezik.
Bár a receptben gyömbér- és kurkumapor szerepel, még egészségesebb, ha rendes gyömbérből és kurkumából készítjük az italt. Mindkettőből vegyünk egy 3-4 centiméteres darabot, vágjuk fel karikákra és azzal forraljuk fel a tejet. Ebben az esetben még annyival egészül ki a recept, hogy az elkészült italt fogyasztás előtt le kell szűrni.
Annyira finom az arany tej, hogy vétek lenne csak betegség idején fogyasztani, igyuk a hétköznapokban is. Isteni melegítő ital, amely még az immunrendszerünket is erősíti. Az elkészült tejbe ízlés szerint még mézet is csurgathatunk - szerintem nem érdemes ezt a lépést elhagyni, mézzel lesz tökéletes ez az édes-fűszeres ital.
Kurkumás tej
Elkészítési idő:
Előkészítés: 5 perc
Sütés / főzés: 15 perc
Hány adagra elég?
Adagok: 2
Hozzávalók:
2 bögre tej
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál gyömbér
1 csipet fekete bors
ízlés szerint méz
Leírás:
1. Tegyük a tejet egy lábasba, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni.
2. Adjuk hozzá a kurkumát, a gyömbért és a borsot. Keverjük jól össze.
3. Melegítsük addig, amíg a tej gyöngyözni nem kezd, közben kevergessük, hogy le ne kapjon. Forrástól számított 1-2 percig főzzük.
4. Vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk így 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.
5. Ha picit kihűlt, ízlés szerint ízesítsük mézzel.
Forrás : Link Link |
|
|
0 komment
, kategória: Bőr,haj,köröm |
|
|
|