Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
A tökmagolaj gyógyhatásairól
  2019-02-03 21:18:14, vasárnap
 
 



A tökmagolaj finom, egészséges és tápláló.

A hidegen sajtolt tökmagolaj nagyon sok telítetlen zsírsavat (79,4 %) tartalmaz. Leginkább linolsavat tartalmaz, vagyis omega-6 esszenciális zsírsavakat. Az omega-6 zsírsavak elengedhetetlenek a normális növekedéshez és fejlődéshez, ezek a zsírsavak ösztönzik a haj és a bőr növekedését, szabályozzák az anyagcserét és a csontok egészségének megőrzésében is fontos szerepük van. Szakértők kifejezetten javasolják a hidegen sajtolt tökmagolaj fogyasztását, mert nem lennénk képesek annyi tökmagot elfogyasztani, hogy ez a jótékony hatás érezhető legyen.

Mit tartalmaz a tökmagolaj?
- A tökmagolaj fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, jótékony szénhidrátokat tartalmaz nagy koncentrációban. A tökmagolaj gazdag forrása az A-vitaminnak, B-vitaminnak, tiaminnak, riboflavinnak, niacinnak, kalciumnak, vasnak és foszfornak
- E és F- vitamin tartalma miatt magzatvédő hatású. Az E-vitamin a gyulladásos mechanizmusok gátlása révén fontos szerepet játszik a terhesség korai szakaszában jelentkező spontán vetélések kivédésében is. Antioxidáns hatása révén lassítja a szervezet öregedési folyamatait.
- K-vitamin: A tökmagolaj kiváló forrása a K-vitaminnak, amely segíthet a csontok erősségének megőrzésében az idős emberek számára. Nagyon fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, így fogyasztásával elkerülhetőek a vérrögök kialakulása.
- F-vitamin komplex: Alapvető szerepet tölt be a magzati idegrendszer kifejlődésében.
- Koenzim-Q: Jelentős immunstimuláló és antioxidáns hatással rendelkezik
- Komplex vitamintartalom: segíti a legyengült szervezet roborálását a betegség utáni lábadozás időszakában
- Antioxidánsai miatt erősíti az immunrendszert, de kozmetikumok összetevője is, öregedést késleltető hatása miatt.
- Omega-3 zsírsavat is tartalmaz - kutatások szerint a depresszióra is jó- a máj kiváló méregtelenítője, regenerálója
- A tökmagolaj fitoszteroljai nagymértékben hozzájárulnak a koleszterinszint csökkenéséhez. Ezek az anyagok megakadályozzák a koleszterin felszívódását a belekben, így kisebb mennyiségű LDL vagy rossz koleszterin oxidálódik.
- A delta-7 fitoszterol és szelén enyhítik a prosztata jóindulatú megnagyobbodását kísérő tüneteket, például vizeletürítést kísérő fájdalmat, az éjszakai vizelések gyakoriságát, a visszamaradó vizelet mennyisége
- A tökmagolaj gazdag forrása a fitoösztrogéneknek, amik segíthetnek a szisztolés és diasztolés vérnyomás csökkentésében.
Mire gyógyír a tökmagolaj?
A népi gyógyászat szerint a tökmag olaja minden bajra jó.
- Segíti az emésztést,
- Csökkenti a koleszterinszintet,
- A telítetlen zsírsavak csökkentik az emelkedett koleszterin szintet, lassítják a szervezet érelmeszesedési folyamatait, illetve előnyösen befolyásolják az agyi keringés normális állapotának fenntartását.
- Erősíti a szívet,
- Sebregeneráló és féregűző hatású.

A tökmagolaj, a hagyma és a szójatej kombinációjával ki lehet irtani az emésztőrendszerben található parazitákat és férgeket. A kórokozók eltüntetéséhez három óránként érdemes egy kis kanál tökmagolajat elfogyasztani. Ezután a beáztatott tökmagokat el kell fogyasztani fél hagymával, fél csésze szójatejjel és egy teáskanál mézzel elkeverve. Ezt a keveréket össze kell turmixolni és naponta háromszor három napon át kell fogyasztani.

Az igazi, természetes tökmagolaj a legjobb magában. Kenyérrel is fogyaszthatjuk, de ha csak az egészségünket védenénk, naponta fogyasszunk egy kanállal.
Gyermekeknek is adható, nekik napi 1 kiskanál a megengedett.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Stresszoldó gyógynövény
  2019-02-03 21:06:00, vasárnap
 
 




A Rhodiola (Rhodiola rosea) gyökere oldja a streszt és elűzi a depresziót

A Rhodiola rosea évelő növény. Magyar neve: rózsás, vagy illatos varjúháj, mert gyökere rózsaillatú. Egy szibériai mondás szerint 100 évig él az, aki a Rhodiola teáját issza.

A Rhodiola Rosea Kelet-Szibériában honos, és tengerszint felett 3.300 - 6.000 méter magasságban nő. Sárga virágainak illata a rózsaolajhoz hasonlít, innen a ,,rosea" név. Kelet- és Közép-Ázsia népeinek ősi írásos emlékeiben gyakran esik szó egy szent növényről, melynek ,,természetfeletti" gyógyító erőt tulajdonítanak. A szájhagyományban legendák keringtek róla, úgy tartják, aki naponta egyszer iszik a gyökeréből főzött teából, 100 évig fog élni.

A növény tőrózsát alkotó levelei húsosak, zöldek, amelyek a levélrózsa közepe felé haladva egyre halványabbak lesznek. Levélcsúcsai enyhén pirosak. Fürtökben nyíló virágai igen aprók. Nem túl vízigényes, ezért akár hosszabb időt is képes víz nélkül átvészelni. Meszes és savanyú talajon egyaránt megél. Természetes körülmények között elsősorban északon, alhavasi területeken él. Megtalálható Szibériában, Oroszországban, Ázsiában, az Altáj hegységben, Kína északi és délnyugati részén, Izlandon, Skandináviában, Kanadában valamint Alaszkában.

A Rhodiola rosea a kelet-európai és az ázsiai népek által évezredek óta ismert. Népgyógyászatban előszeretettel használt növény.
A drogkereskedelemben általában a rhizomát forgalmazzák, bár a gyökérzet biológiai aktivitása is igen értékes. Fontos hatóanyagai a fenilpropanoidok (rozin, rozavin, rozarin és szalidrozid), a flavonoidok és az aromaanyagok, az illóolaj összetevői.
A Rhodiola roseanak a következő tudományosan dokumentált hatásai ismeretesek:
- Alkalmazták rossz hangulat, krónikus fáradtság ellen, nagy magasságokban jelentkező hegyi betegség ellenszereként és serkentőszerként. Jó közérzetet és szellemi frissességet biztosít és javítja az emlékezetet.
- Javítja a munkateljesítményt és a sportolók teljesítőképességét és kitartását
- Stressz és depresszió elleni hatás. A rosovin és salidrozid hatóanyag növeli a szerotonin és dopamin szintet az agyban, így csökkenti vagy megszünteti a depressziót, valamint csökkenti a kortizol és glükokortikoid szintjét, illetve az egészségesnek megfelelő szinten tartja azokat.
- Kardioprotektív (a szív- és érrendszeri problémák elleni hatás). Normalizálja a rendellenes szívverést (aritmia), megszünteti a helyi vértelenséget, valamint fájdalomcsillapító.
- Adaptogén (az alkalmazkodás növelése) és immunnövelő hatások
- Az immunfelderítés javítása (daganatellenes hatás).Daganat ellenes hatást fejt ki a szervezet mérgekkel szembeni ellenállásának növelése útján. A Rhodiola rosea csökkenti a rákellenes gyógyszerek toxikus hatását. A Rhodiolával való kezelés javítja a leukociták és T sejtek immunitását.
- Szívritmusszabályozó és védi a szívet károsító helyi vértelenség ellen
- Mentális és kognitív funkciók javítása
- Növeli az agy és izom vérellátását
- Javítja a sportolók teljesítőképességét és elősegíti az anabolizmust
- Javítja a szexuális funkciókat és hatásos lehet a szexuális zavarok gyógyításában mindkét nemnél.
- Antidiabetogén (szénhidrát-anyagcsere szabályozásának összehangolása). Cukorbetegeknél sekenti az inzulin termelődését, illetve növeli az inzulinérzékenységet és ezáltal csökkenti a vércukorszintet
- Májvédő hatás, Erős általános antioxidatív védelem a sejtek szintjén
- Enyhíti a fejfájást.
- Javítja a DNS-ben okozott károkat

Rhodiola Rosea a népi gyógyászatban :
A Rhodiola Rosea gyógyító hatását már az 1200 évvel ezelőtt íródott tibeti ,,Four Medical Dictionary" oldalai is megörökítik. Tibetben a Qing Dinasztia uralkodásának századaiban (1644-1911 isz.) a katonák folyamatosan fogyasztják erősítőszerként, életerő esszenciaként, energiáik feltöltésére.
Kínában kutatók figyeltek fel a titokzatos növény csodálatos képességére, ahol gyökerét szívinfarktus megelőzésére alkalmazzák vértisztító- és vérkeringést serkentő hatása miatt.
Mongol orvosok a rák kezelésére és a tuberkolózis orvosságaként írják fel betegeiknek.
Orosz népgyógyászatban évszázadokon keresztül eredményesen alkalmazzák megfázásra, influenza jellegű betegségek kezelésére, szív erősítésére és szívszélhűdés elleni szerként. Hiszik, hogy meghosszabbítja az életet, és fogyasztóját megerősíti a testet, lelket ért káros hatásokkal szemben.

Amiatt, hogy a Rhodiola Rosea milyen módon hat a szervezetre napjainkban az érdeklődés középpontjába került.
Nyugati orvoslásban

Az aranygyökér első írásos emléke ie. 77-ből származik, ebben Dioscorides, a görög orvos (belgyógyász) ír az általa elsőként használt Rhodiola Rosea gyógyszerként való alkalmazásáról, és erről beszámol a De Materia Medica-ban.
Sara Hedman svéd kutató gyűjtötte össze a Rhodiola népgyógyászati alkalmazására vonatkozó ismereteket. Tanulmányában leírta, hogy az ókorban a rómaiak és görögök a fáradtság leküzdésére, a vikingek az állóképesség növelésére és másnaposság elleni gyógyírként is itták a rózsagyökérből készült italt. Közép-Európában fájdalomcsillapításra, fejfájás elleni szerként, valamint általános erősítőként hasznosították.

De a Rhodiola-t leginkább a Távol-Keleten és Szibériában értékelték nagyra. A kínai császárok különleges alakulatokat küldtek az Urál-Altáj hegységbe az értékes gyökérért, a szibériai őslakosság körében pedig számtalan történet kering a gyökér misztikus erejéről, hasznáról.
Alkalmazták erőnlét fokozására, munkaképesség növelésére, magassági betegség leküzdésére, de kezeltek vele depressziót, álmatlanságot, impotenciát, különböző bélbajokat és idegrendszeri betegségeket.

Évszázadokon keresztül csak a beavatottak és családtagjaik ismerték a vadon termő aranygyökér termőterületét, illetve a begyűjtés helyét, a kivonat elkészítésének titkát. A tibetiek szerint rendszeres fogyasztásával 100 éves kort is meg lehet érni jó erőnlétben.

A szovjet vezetés és a Rhodiola Rosea
A hatvanas években Vlagyivosztokban létrehoztak egy új kutatóintézetet (Institute of Biologically Active Substances), ahol Brekhman és Dardymov professzorok vezetésével számos kutató csoport vizsgálta a rózsagyökér (Rhodiola rosea) hatóanyagtartalmát, hatását.
Az igen érdekes és értékes kutatási eredményeket nem csak az űrhajósok és az élsportolók teljesítőképességének növelésére, hanem a Központi Bizottság idősödő tagjai és a párt vezetőinek szellemi-fizikai állapotának javítására is használták. Krilov professzor kutatási eredményeit hosszú ideig titokban tartották.

Egy másik kutató, Lishmanov vizsgálatai bebizonyították, hogy a Rhodiola kivonata csökkenti a stressz okozta szívkárosodást, valamint hogy hatóanyagai erősítik a szervezet ellenálló-képességét a stressz-reakciókat kiváltó fizikai, kémiai, biológiai hatásokkal szemben. Ráadásul abszolút mellékhatás-mentesen!

A svéd Gyógynövénykutató Intézetben az orosz kutatók eredményei alapján indult el egy kutatási program, amelynek eredményeként megszületett - már a viking időkben is használt, ,,Nordens mirakelört" (északi csodafű) néven ismert - első skandináv rózsagyökér alapú biotermék.
Alkoholos kivonatuk hivatalos az Orosz Gyógyszerkönyvben, és gyógyszerboltokban kapható, mint pl. az ,,Altajszkij Elixir" nevű gyógyital, amely 30%-ban tartalmaz rózsagyökeret.
Közbeszéd szerint, teájának napi fogyasztása 100 éves életkor elérését teszi lehetővé.
Az amerikai tudományos élet is az 1998-as évektől kísérletesen alkalmazza a Rhodiola rosea kivonatokat, rendszeresen beszámolnak az immár kettősvak, placebo vizsgálatokkal klinikumban végzett kutatási eredményekről.

Alkalmazták rossz hangulat ellen, krónikus fáradtság ellen, nagy magasságokban jelentkező hegyi betegség ellenszereként, és mint serkentőszert, munkateljesítmény javítására is.
Klinikai kísérletekben igazolták azt a sokféle hatást, amelyet az évszázados tradicionális gyógyászat is alkalmazott. A XXI. század modern biológiai, fejlett kémiai műszerei, a kísérletes orvostudomány ismeretei biztosítékot adtak arra, hogy érdemes és fontos ezt a bizonyítottan kivételes izgalmas növényt, a Rhodiola Rosea-t kellő mennyiségben termeszteni, hogy a gyökerének kivonatát minden ember számára hozzáférhetővé tenni.

Adaptogén meghatározása
Különféle természetes anyagok, amelyek a mellékvesére gyakorolt hatásuk révén, módosítják a test reakcióit a különféle stresszhatásokkal szemben, növelik a stresszel szembeni ellenállást, és amelyeknek általában nincsenek nem kívánatos mellékhatásai.
Az adaptogén növények harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink valamint az immunrendszerünk működését. Amennyiben arra van szükség lelassítják a túlműködő miközben felgyorsítják az alul működő szerveinket.Folyamatosan fogyaszthatók, ugyanis az optimálisan működő szervek működését nem módosítják.

Az emberi test külső és belső körülményi változnak. A változásokhoz való alkalmazkodó képességünk (idegen szóval: adaptálódásunk) lehetséges az adaptogén gyógynövények segítségével. Innen származik az elnevezés.
Adaptogén gyógynövényeknek azokat nevezzük, melyek növelik a szervezet ellenálló képességét a stresszel, fizikai sérülésekkel, aggodalmakkal és kimerültséggel szemben. Egyes helyeken fiatalító, energizáló gyógynövényeknek is nevezik őket.

Mivel folyamatosan fogyasztjuk, egy adaptogén nem lehet mérgező. Egy adaptogén olyan pontosan körül nem írható hatást vált ki az emberi testben, mely által megnő a szervezetünk ellenálló képessége számos behatással szemben. Ezek lehetnek fizikai, kémiai és biológiai behatások. Egy adaptogénnek kiegyensúlyozó hatása van a szervezet életfunkcióira, függetlenül attól, hogy ez a funkció milyen irányban mozdult el korábban.

Használata
Íme néhány fontos tudnivaló és tanács annak érdekében, hogy a Rhodiola Rosea a lehető legeredményesebben járuljon hozzá egészségünk megőrzéséhez.
Gyógynövény alapú készítményeket célszerű sok folyadékkal bevenni. A napi bevitt folyadék mennyisége legalább 2,5-3 liter legyen.
Folyamatos felszívódású tablettákat egészben kell lenyelni, mert a darabokra tört vagy szétrágott tabletta, emésztése és felszívódása hamarabb történik, ezért rövidebb idő alatt ki is ürül a szervezetből.

A Rhodiola Rosea szedése bizonyítottan nem jár mellékhatásokkal.
Naponta 1 vagy 2 kapszula szedése ajánlott. Az egyiket reggel a másikat kora délután, mivel befolyásolja az alvást.
Azok a személyek, akik izgulósak, ideg feszültségben vannak, kisebb dózissal kezdjék majd fokozatosan növeljék azt. A dózis egyébként 3x200mg mértékre növelhető, de szükség szerint akár 1000mg/nap is lehet.
Forrás : Link

Nagyon jó anyag található itt is : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Jó agyfrissítő - téli mogyoró
  2019-02-03 11:30:58, vasárnap
 
 



Az erdei mogyoró energiában, fehérjében, zsírokban, ásványi anyagokban, vitaminokban igen gazdag növény, melynek termékeit és leveleit egyaránt hasznosítjuk. Csonthéjas terményeit étkezésre, leveleit pedig teaként, borogatásként, vagy fürdőkbe alkalmazza a népgyógyászat.

Hatóanyagai:
100 g magbél 2900 kJ-t, 690 kalóriát, 15,6 g fehérjét (fehérje tartalma sűrített állapotban van, ezért ajánlott jól megrágni és mellé sok vizet inni, főként betegeknek!), 63,5 g zsírt, 8,7 g szénhidrátot, 3,2 g rostot, 3.5% cserzőanyagot, flavonoidokat(miricitrin), szterolokat, klorogénsavat tartalmaz. Számottevő mennyiségű B1, B2, C, H- és E-vitamin, és sok értékes ásványi anyag, például kalcium, vas, réz, kálium, magnézium található benne, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre.
Vigyázzunk!!! Magas kalóriatartalma miatt ha többet eszünk naponta belőle egy maréknál, számíthatunk rá hogy több plusz felesleges kilót is felszedhetünk magunkra.

Hatásai:
- Az erdei mogyoró (más csonthéjasokkal, például a mandulával, dióbéllel együtt) "agyat frissítő", a koncentrálóképességet fokozó, egészséges rágcsálnivaló.
- A szakemberek ajánlása szerint a hetente öt-hat alkalommal fogyasztott maroknyi dió, mogyoró és egyéb magvak segítségével a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenthetjük.
- Termését az élelmiszeripar, a gyógyászat és kozmetikai ipar is felhasználja.
- A mogyoróban lelhető zsírsavak hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az idegműködést.
- A telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterin szintet és nem rongálják az erek falait. Úgynevezett "jó" koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a "rossz" koleszterinnel (LDL) szemben védnek a szívinfarktus és szélütés ellen.
- A mogyoró igen gazdag rostokban. A rostok védenek az elhízás ellen, mivel a jóllakottság érzését keltik azáltal, hogy a gyomor-bél-rendszerben megduzzadnak. Ezen felül serkentik a bélműködést és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
- A mogyoróban található triptofán növeli a szerotonin termelődését az agyban, így segít a depresszió legyőzésében.
- A mogyoró magas koncentrációban tartalmaz polifenolos antioxidánsokat. A p-kumarinsav csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát
- Hetente 3 dkg mogyoró vagy két evőkanál mogyoróvaj 25%-kal csökkenti az epekövek és az epehólyag betegségek kialakulásának kockázatát.
- A mogyoróvaj fogyasztásával (legalább két kanál hetente kétszer) a nőknél 58%-kal, a férfiaknál 27%-kal csökkenthető a végbélrák kialakulásának kockázata.

A mogyoróbelet a háztartásban is használhatjuk: ha a világos fabútoron lévő karcolást szeretnénk eltüntetni, be kell dörzsölni vele. (A sötét bútor hasonló, apró sérüléseinek javítására dióbelet ajánlanak.
A magas proteintartalma miatt a mogyorót sokféleképpen hasznosítják: vajként, olajként, lisztként és pehelyként. Magja finom étolajat rejt, előnye, hogy nem szárad meg és nehezen is avasodik. Az olaja mellett persze közkedvelt a pörkölt mag fogyasztásának formája is.
Bátran fogyaszthatják a cukorbetegek, ásvány-és kálium tartalma miatt, hiszen remek vértisztító!

A mogyoró levél gyógyhatásai:
A mogyoró levelét gyógynövényként is gyűjtik, használják. A levél cseranyagot, flavonoidokat, triterpéneket, szterineket, illóolajat tartalmaz. Összehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, izzasztó, vizelethajtó és szagtalanító hatású. Epebetegségek, bélhurut, szájüregi gyulladások, sebek, aranyér, visszerek és lábszárfekély ellenes teakeverékek egyik alkotórésze, de ajánlják önállóan is. Kozmetikumok alapanyagaként a szépipar is alkalmazza, a termésből nyert olajat és a levelét is. Teaként, ülőfürdőként, borogatásként is használják.

Ajánlott napi adagok: belsőleg 6-9 gramm levél, ill. ezzel egyenértékű kivonat.
Borogatásra, szájöblögetésre 2-3 gramm levélből 150 ml vízzel készült kivonat használandó, naponta többször.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A sörélesztőről
  2019-02-03 11:25:18, vasárnap
 
  Tulajdonképpen mi is a sörélesztő?

A szakirodalom azt írja róla, hogy egy egysejtű gombából, a Saccharomyces cerevisiae-ből készítik és elsősorban a sörgyártáskor alkalmazzák. Azonban kifejezetten étrendkiegészítőkben is szaporítják.

Az élelmiszeriparban, sőt saját konyhánkban is gyakran találkozhatunk különböző élesztőfélékkel, amelyek voltaképpen mikroszkopikus méretű, a gombák családjához tartozó élőlények, illetve gyakran ezek megfelelő eljárásokkal elölt tenyészetei. A sörélesztő is az élesztőfélék közé tartozik, de nagymértékben különbözik többi "rokonától", mivel árpán vagy komlón nevelik. A legjobb minőségű sörélesztőt malátán, azaz kicsírázott árpán tenyésztik, majd a tenyészetet hőkezeléssel elölik, ebből lesz az inaktivált sörélesztő. Az inaktivált sörélesztőt nem hiába nevezik a vegetáriánusok proteinjének, mivel nagyon gazdag proteinekben.

Az inaktivált sörélesztőt a méhészetben is használják a méhészek takarmányaként, mivel ez megfelel a mézelő méhek tápanyag-igényének, a virágpor megfelelő helyettesítője. Biztosítja a méhek számára fontos fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és aminósavakat. Ennek köszönhetően a méhcsaládok gyorsabban fejlődnek, betegségekkel szemben ellenállóbbak lesznek és több mézet termelnek.

A sörélesztő gazdag ásványi anyagokban, különösen krómban, amiről tudni kell, hogy normalizálja a vércukorszintet. Található még benne: fehérje (50%), szelén (1mg/kg), magnézium (0,2%), foszfor (1,5%), szilicium, cink (50mg/kg), nátrium (0,2%), kálcium (0,2%), réz (30mg/kg), vas (70mg/kg), mangán (30mg/kg), jód, mind szerves kötésben, pontosan abban a formában, amelyben a szervezet azonnal hasznosítani tudja őket, továbbá: 16 aminósav, amik közül csak a legfontosabbakat ha emlitjük: metionin, lizin, cisztin, treonin, triptofán és a B Vitaminok egész skálája B1 (Tiamin) - 70mg/kg, B2 (Riboflavin) - 25mg/kg, B3 (Niacin) - 400mg/kg, B5 (Pantoténsav) -100mg/kg, B6 (Piridoxin) - 25mg/kg, B7 (Biotin) - 85mg/kg, B8 (Kolin) - 3500 mg/kg, B9 (Folsav) - 18mg/kg. Másik különleges tulajdonssága az, hogy nagyon gazdag nukleinsavakban (100 g fehérjére 2,53 g nukleinsav jut), ami elősegíti a fehérjék optimális felszívódását.

A sörélesztő jótékony hatásai

- A sörélesztő erősíti a szöveteket és az izmokat, valósággal új életre kelti a szervezetet. Szebbé és egészségesebbé teszi a hajszálakat, rugalmasabbá a bőrt, csökkenti a fáradékonyságot, és emeli az egész szervezet állóképességét.

- Krómtartalma segít stabilizálni a cukorbetegek vércukorszintjét és csökkenti inzulinigényüket, mivel hatékonyabbá teszi az inzulinfelhasználást. (Valószínűleg a sörélesztő a létező legjobb természetes krómforrás).

- Ajánlatos kúrákban alkalmazni vitaminhiányos állapotokban, vérszegénységben, idegkimerúlésben, depresszióban, alkoholizmusban, májcirózis és májkárosodásban, anyagcsere és felszívódási problémákban, bélpanaszokban, székrekedésben, antibiotikumok szedése után helyre állitja a bélflórát, koleszterinszint csökkenésére, izomgyengeségben, Alzheimer, Parkinzon kórban, autizmusban, bőrbetegségekben, a kontakt dermatitis kezelésére is alkalmazzák, furunkulózisban, fekélyek gyógyításában, égési sérülésekben, bőrfertőzésekben, csökkenti a prosztatarák kockázatát, túlsúlycsökkentésben, az egész szervezet revitalizálásában.

- Nem puffaszt, serkenti az anyagcserét

A sörélesztőt por vagy pehely formában egyaránt árulják. Létezik ételekbe keverhető és nem keserű sörélesztő pehely formában is, amely könnyebben hasznosíthatóvá teszi az ételekben található fehérjéket, így növeli a tápértéküket. Mellékhatások nélküli tartósító hatással is bír és segít megóvni a vitaminokat és egyes zsírsavakat a lebomlástól. Az igazán jó minőségű sörélesztőtermékeket speciális eljárással kezelik, amely eltávolítja a sörélesztő jellegzetes keserű ízét, így ízfokozó jellege miatt növeli a vele készűlt ételek élvezeti értékét. Természetes ízfokozó.

Bár a legtöbbféle sörélesztő használata candidás betegeknek nem ajánlott, egyes, különleges hőkezelésű sörélesztőtípusokat akár ők is fogyaszthatnak. Az így létrehozott por vagy pehely nagyon sokféle módon felhasználható arra, hogy ételeinket egészségesebbé és ízletesebbé varázsolja. Nem véletlen, hogy egyre több táplálkozástudományi szakember tanácsolja azt, hogy a sörélesztőt ugyanúgy mindennapi táplálkozásunk szerves részévé tegyük, mint a kenyeret vagy a zöldségeket.

Ha Candida- vagy tejmentes diétán vagy, érdemes kipróbálnod a sörélesztőpelyhet, ugyanis remekül helyettesítheted vele sajtot. Leginkább a parmezánra emlékeztető íze van, bátran szórhatod már elkészült ételekre, de főzés közben is adagolhatod.

Napi javasolt adag felnötteknek: 3 kiskanállal főétkezések előtt

Gyerekeknek: nagyon fontos az inaktivált sörélesztő szedése mivel ez fontos szerepet játszik a gyermek harmónikus testi és szellemi fejlődésébe.

Gyerekek napi adagja: 4-8 év között: napi 1 kiskanál, 8-14 év között pedig napi 1,5 kiskanál

Mellékhatások és figyelemesztetések: Az inaktivált sörélesztő esetleges mellékhatásai gyengék, ha túl adagolják egyes embereknél allergiát válthat ki.Cukorbetegség fennállása esetén, konzultáljunk kezelőorvosunkkal, mivel a sörélesztő befolyásolhatja a diabéteszre szedett gyógyszerek hatását és ezzel hipoglikémiát okozhat.
(Szerző: Birtalan Katalin)
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
"K" vitaminról jó tudni
  2019-02-03 11:22:52, vasárnap
 
 



K1, K2-vitamin:

A K-vitaminnak két formája ismert (K1- és K2-vitamin), melyek közül a K2-vitaminnak tulajdonítanak a kutatók nagyobb jelentőséget és az újabb kutatások alapján, azt hangsúlyozzák, hogy bizony ezt a vitamint is külső forrásokból kell pótolnunk, mert a szervezetünkben nem mindig áll megfelelő mennyiségben a rendelkezésünkre. Az újabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a hasznos bélbaktériumaink egyáltalán nem termelnek K1-vitamint és annyi K2-vitamint, amennyire szükségünk lenne, továbbá az emberek nagy részének valamilyen felszívódási zavar is van, ami megakadályozza a vitaminok és ásványi anyagok hatékony felszívódását a belekből.

A K-vitaminok szerkezete

K1-vitamin = phyllokinon, a növényekben természetesen előforduló K-vitamin.

K2-vitamin = menakinon, ez több rokonvegyület összefogalaló neve. Ezek a vegyületek rövid- vagy hosszúláncú menakinonok. A rövidláncú menakinonok legfontosabb képviselője az MK4, ez a K2-vitamin található meg a húsokban, a tojássárgájában és ezt a K2-vitamint termelik a bélbaktériumaink. A hosszúláncú menakinonok képviselői az MK7, az MK8 és az MK9. Nagy mennyiségű MK7-et tartalmaz a natto (lásd később). Ez utóbbiak játszanak szerepet a csontanyagcserében.

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, felszívódásához epesavas sókra van szükség, ezért K-vitamin hiány akkor is felléphet, ha az epetermelés valami miatt nem megfelelő vagy az epesavas sók nem tudnak kiürülni a bélbe.

A véralvadás és a K-vitamin
A véralvadás folyamatában több olyan véralvadási faktor is részt vesz, melyekhez K-vitaminra van szükség, ezek a K-vitamin-függő fehérjék. K-vitamin hiányában a véralvadás folyamata zavart szenved.

A csontanyagcsere és a K-vitamin
A csontszövet mátrixállományát kollagén, proteoglikánok oszteonektin, oszteokalcin stb... alkotja. Ebbe az alapállományba épül be a kalcium. K-vitaminra az oszteokalcin fehérje szintéziséhez van szükség. Hiába a sok kalcium és a D-vitamin, ha az nem képes beépülni a csontjainkba, akkor csak lerakódik és a lágy-szövetek elmeszesedését okozhatja,a csontszövetben pedig kalciumhiány, majd csontritkulás alakul ki. A csontritkulás egyik öregkori következménye, a meggyengült, elvékonyodott combnyak törése. Gyerekkorban a K-vitamin a megfelelő csontállomány kialakulásához fontos.

Mely élethelyzetekben fontos a K2-vitamin pótlása?
Ha életvitelünkből adódóan vagy örökletesen hajlamunk van a szív-és érrendszeri betegségekre. K2-vitamin szedésével nemcsak megakadályozható az érelmeszesedés, hanem vissza is fordítható.

Ha fontos számunkra, hogy megelőzzük az időskori csontritkulást. Ekkor nem elegendő csupán a kalciumpótlás, sőt önmagában még káros is lehet.

Ha valamilyen okból (pl: daganatos megbetegedés) megemelkedett a D-vitamin bevitelünk.

Ha valamilyen bélbetegségben vagy felszívódási zavarban szenvedünk vagy nem megfelelő a bélflóránk egészsége.

Ha a kelleténél hajlamosabbak vagyunk a fogszuvasodásra, akkor D-vitaminnal együtt ajánlott szedni.

Ha májelégtelenségben szenvedünk (szigorú orvosi felügyelettel szedjük). A K-vitamin elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját.

K1-vitamint adnak az újszölöttkori vérzékenység megelőzésére, hathónapos korig az anyatejjel táplált csecsemőknek.

Mikor ellenjavallt a K-vitamin szedése?

A véralvadási zavarokban szenvedőknek és a véralvadásgátló (vérhígító) gyógyszereket szedőknek nem ajánlott, mert egyes vérhígító gyógyszerek K-vitamin antagonisták. Hatóanyagaik gátolják a K-vitamin szerepét a véralvadásban.

Az E-vitaminnal együtt csak úgy szedhető, ha az E- és a K-vitamin bevétele között legalább 2-3 óra telik el, mert az E-vitaminnak enyhe véralvadásgátló, míg a K-vitaminnak véralvadást segítő hatása van.

Várandós kismamák a terhesség utolsó heteiben ne fogyasszák .

Túladagolható-e a K2-vitamin?

Nehéz túladagolni, mert fehérjékhez kötődik, melyek megakadályozzák illetve korlátozzák a K2-vitamin hasznosulását.

Miben van K-vitamin?

K1-vitamint nyerhető:a zöld növényekből (főként a sötétzöld levelűekből) vehetünk magunkhoz.

Magas K1-vitamin tartalma van a káposztaféléknek, a mangoldnak, a spenótnak és a salátaféléknek.

Az állati eredetű ételek közül a tejtermékeknek és a májnak van említhető mennyiségben K1-vitamin tartalma. A K1-vitamin biológiailag kevésbé aktív, mint a K2-vitamin.

K2-vitamin megtalálható: a bakteriális erjesztéssel készült ételekben találunk, pl: savanyú káposzta, érlelt kéksajtok, kefír, túró.

Egy japán ősi szójaétel, a natto igen magas K2-vitaminban (100 gramm nato-ban 1000 mg). Ez a kissé gusztustalan, nyúlós nyálkás erjesztett szójabab a japán gasztronómiában igen kedvelt, európai szemmel kicsit bizarr, de a bátrabbak próbálkozhatnak vele.

Kisebb mennyiségben a tojássárgája és a vaj (a jó minőségű, bio / házi vajakban a legmagasabb) is tartalmaz K2-vitamint. Továbbá a tonhal, a makréla és a szardínia fogyasztók is elegendő K2-t visznek be a szervezetükbe.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A kiégés (burnout ) szindróma és a teendők
  2019-02-03 10:20:41, vasárnap
 
  A kiégés nem más mint testi, érzelmi és szellemi kimerültség. Az érintettek testileg erőtlennek, ezen kívül tehetetlennek, reményvesztettnek, enerváltnak érzik magukat. Negativan viszonyulnak saját magukhoz, a szakmájukhoz, a többi emberhez, illetve úgy általában az élethez (Petróczi, 2005.)

Ha úgy érezzük, hogy állandóan fáradtak vagyunk, ha pályakezdőként a nyugdíjat várjuk, ha semmi nem tudja felkelteni az érdeklődésünket, ha hiába utazunk nyaralni, nem tudunk feltöltődni, akkor jó eséllyel a burnout szindrómával küzdünk.
A kiégést először a hetvenes években diagnosztizálták a segítő szakmákban dolgozók, az orvosok, a tanárok, az ápolók körében. Azóta bővült a kör: ma már a munkából kimaradó anyák, a pályakezdők, a papok, a sportolók, az újságírók, a politikusok, a banki alkalmazottak, a börtönőrök, sőt az Y generáció tagjai is a veszélyeztetett csoportokba tartoznak. Séllei Beatrix pszichológus, egyetemi adjunktus a Jog és Pszichológia online folyóirat társadalmi problémák feldolgozását célul kitűző rendezvénysorozatának kiégésről szóló előadásán elmondta: felmérések szerint a felnőttek csaknem 80 százaléka tapasztalta legalább egyszer a kiégés tüneteit.

A burnout alapja a stressz: a hosszan tartó érzelmi vagy fizikai megterhelés következtében állandóan fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, gyakran fáj a fejünk, alvászavarral, emésztési problémákkal küzdünk. A fizikai tünetekhez lelki problémák társulnak: szorongás, bizonytalanság, ürességérzés, az érdeklődés elveszítése, érzelmi kimerülés, cél nélküliség. A munkahelyen a feladatainkkal nem tudunk azonosulni, csökken a teljesítményünk, meginog az önbizalmunk. A tünetek közé tartozhat a túlzott cinizmus és a feledékenység is.

Milyen okok váltják ki a kiégést?

- teljesítménycentrikus világban élünk, egyre többet dolgozunk, ráadásul a modern technikának köszönhetően állandóan elérhetőek vagyunk. Ma már nem engedhetjük meg magunknak, hogy kikapcsoljuk a telefonunkat, hogy nem válaszolunk azonnal az e-mailre, az sms-re.A jó alkalmazott szabadsága idején, sőt éjszaka is elérhető.

- Egyéni érzékenységtől is függ, hogy valaki könnyen kiég-e. A rizikófaktorok közé tartozik, ha valaki introvertált személyiség vagy érzékenyebb, szorongóbb az átlagnál.

- Veszélyeztető tényező, ha túl empatikus valaki, hiszen így könnyen magára veszi mások problémáit.

- Aki könnyen lelkesedik vagy idealista, az is a szindróma áldozatául eshet: ezért égnek ki hamar a lelkes pályakezdők, nem találva meg számításaikat a munkában.

- A perfekcionisták és a munkaalkoholisták is gyakrabban küzdenek burnout szindrómával, utóbbi ráadásul olyan függőség, amelyet sokra értékel a társadalom. A japánoknál többen bele is haltak a munkamánia okozta kiégésbe.

- Veszélyeztetettebbek a nők, mivel a modern társadalomban egyszerre kell helytállniuk otthon és a munkahelyen, és mert azonos pozícióban, azonos tudással kevesebbet keresnek, mint a férfiak, ráadásul dönteniük kell a család és a karrier között.

A kiégés fázisai:

1-4-ig Könnyen visszafordítható

1.Szakasz: bizonyítás kényszer
2.Szakasz: fokozott erőfeszítés
3.Szakasz: saját igények elhanyagolása
4.Szakasz: igények konfliktusok elfojtása
5-8-ig visszafordítható

5.Szakasz: értékrend átalakulása
6.Szakasz: problémák eltagadása
7.Szakasz: visszahúzódás
8.Szakasz: magatartásváltozás
9-12-ig terápiás indikációt igényel

9.Szakasz: deperszonalizációs jelenségek
10. Szakasz: belső üresség érzése
11.Szakasz: depresszió
12.Szakasz: teljes kiégettség, kimerültség

A kór egyre több embert sújt, amit jól példáz, hogy tíz évvel ezelőtt Németországban népbetegséggé nyilvánították a burnout szindrómát. A kiégés nem csak a lelkeket betegíti meg, a gazdaságra is rossz hatással van. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint az Európai Unióban évente 136 milliárd euró - ezen belül Magyarországon kb. 440 milliárd forintnyi - érték vész el a nem , vagy nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt.

Hogy hamar kiégünk-e vagy sem, az nagyban függ attól, hogy milyen munkahelyen dolgozunk. Ha az alkalmazottak túlterheltek, ha kénytelenek folyamatosan pluszfeladatokat vállalni, ha túl sok az adminisztráció, ha a munka a magánélet rovására megy, ha a beosztottak nem tudják pontosan, hogy mit várnak el tőlük a feletteseik, akkor nagyobb eséllyel égnek ki. Erősíti a negatív tendenciákat, ha nem megfelelő a munkakörnyezet, illetve ha a munkavállaló csak negatív vagy egyáltalán semmilyen visszajelzést nem kap.

Nem véletlen, hogy a kiégés szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb csoport a tanároké. Stresszforrásként a többség a növekvő munkamennyiséget, a nevelő-oktató munka rovására menő adminisztrációt, az anyagi és társadalmi elismerés hiányát nevezte.

De nem csak a tanárok, a szülők is kiéghetnek. A Frontiers in Psychologyban idén megjelent kutatás szerint a szülői kiégést az ezredforduló környékén diagnosztizálták először. A kiváltó okok között szerepel, hogy miközben az anya és az apa rengeteget dolgozik, a szülői szerepkör egyre több társadalmi elvárással jár. A társadalom szemében csak az számít jó szülőnek, aki kellőképpen támogató, érzékeny, sok minőségi időt tölt a gyermekeivel, miközben persze elég pénzt is keres, a munkahelyén helytáll, és még a házastársát sem hanyagolja el. A növekvő elvárásoknak egyre nehezebb megfelelni. Talán nem is lehet.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a kiégett ember nem képes fenntartani azt a fajta mentális jólétet és lelki egészséget, amely a sikeres munka elengedhetetlen feltétele. Amikor tehát felüti a fejét a megfelelni képtelenség érzése, és erősödik a stressz-nyomás, érdemes tenni valamit ellene.

Tanácsok a kiégés megelőzéséhez

A kiégést megelőzni könnyebb, mint gyógyítani, például úgy, hogy :

- Pontos napirendet alakítunk ki. Sokat segíthet, ha előre eldöntjük, mennyi időt töltünk munkával és hány órát fordítunk a családunkra, a barátainkra.

- Állítsunk fel rövid távú terveket, mert könnyebb úgy teljesíteni, ha mindig látjuk a következő lépést.

- Változásra, vátoztatásra való képesség. Saját határok ismerete

- Nem kell mindig tökéletesnek lenni. Ne legyünk túl kritikusak magunkkal szemben, mivel felnőtt életünkben sajnos gyakran előfordul, hogy nem dicsér meg bennünket senkit.

- Nem kell mindig mindenkinek megfeleni

- Higgyünk önmagunkban

- Törekedjünk rá, hogy olyan munkát végezzünk, amit szeretünk.

- Pozitív hozzáállás, objektivitás, rugalmasság

- Aludjunk eleget, ne az evésen spóroljunk időt, ebéd, vacsora közben ne nyomogassuk a telefonunkat, heti 40 óránál ne dolgozzunk többet.

- Jó munkahelyi légkör alakításának elősegítése

Milyen természetes stresszoldó módszereket érdemes kipróbálni kimerültségre (kiégésre) ?

- Az autogén tréning és a relaxáció mindenképpen hasznos. Egy megfelelően összeállított életmód-program orvosolja többek közt a derékfájdalmakat, a fejfájást, a magas vérnyomást, az érelmeszesedést, a cukorbetegséget, csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid szintjét és a testsúlyt, ráadásul a stresszoldás egyik leghatékonyabb eszköze.

- Használhatunk homeopátiás készítményeket, vagy gyógynövényeket is, mint a citromfű, orbáncfű, macskagyökér, rozmaring, levendula, hársfa, komló, golgotavirág, ginzeng, maca, ashwaganda, rhodiola

- Egyes vitaminok, ásványok és nyomelemek fontos szerepet töltenek be a sejtek energiatermelésében, illetve a boldogsághormon (szerotonin) és az alvást segítő melatonin termelésében is. Emiatt érdemes lehet célirányosan és hatékony adagban vitaminokat, és egyéb vitális anyagokat is szedni. Ezek közül sorolnánk fel egy párat:

- B Complex vitamin - a legjobb természetes forrás az inaktivált sörélesztő pehelyben található, a teljes kiörlésű gabonákban, ezek közül pedig a zabfű a legjobb forrás.

- Magnézium - A tökmag a legjobb természetes magnéziumforrás, de jó magnézium forrás a: kakaó, amaránt, quinoa, szezámmag, mák, hüvelyesek, banán, aszalt szilva és természetes formában a zöld levelű növények is nagy mennyiségben tartalmaznak magnéziumot, főleg a zöld gabonafű.

- C-vitamint - a csipkebogyó, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, paradicsom, kiwi, brokkoli, karfiol, karalábé, paprika tartalmaz nagy mennyiségben.

- Melatonin - Segít kontrollálni alvási és ébrenléti ciklusainkat. A melatoninból igen kis mennyiség megtalálható élelmiszerekben is, így a húsban, gyümölcsökben, gabonában és zöldségekben. De akár étrend-kiegészítő formában is szedhető este lefekvés előtt.

- GABA - egy aminosav mely az agy dopamintermelését serkenti. Segiti a test ellazulását és az izmok regenerálódását, valamint kiküszöböli a stressz káros hatásait. A GABA képes ellazítani a testet és az elmét, biztositva a mély alvást.

- Flavonoidokban gazdag növények : áfonya, szeder, meggy, szamóca, csokoládé, vörösbor, tea. A flavonoid védi a sejteket a környezeti ártalmaktól, memóriaserkentő hatású és segítséget nyújt agyér-elzáródás megelőzésében.

- Triptofán - megtalálható a fehérjében gazdag élelmiszerekben: csokoládé, paradicsom, zab, szárított datolya, tej, joghurt, túró, vörös húsok, tojás, baromfi, szezámmag, csicseriborsó, olajos magvak, padlizsán. A triptofán szintén a szerotonin előnyaga. Segít a koncentrációzavar, csüggedés, szorongás, alvászavar, nyugtalanság megelőzésében, mert triptofán nélkül az idegrendszer nem tud pihenni, ami rontja a teljesítményét.

- Rhodiola rosea - fokozza a szervezet stressztűrő képességét. Mint különleges adaptogén, a Rhodiola rosea a civilizációs betegségek, a növekvő stressz és a csökkent immunitás tökéletes ellenszere. Egyik legfontosabb szerepe a stressz módosításában az, hogy visszaállítja a szervezetben a homeosztázist. Ha a homeosztázis helyreáll, az immunsejtek is helyesen működnek. a stresszt úgy csökkenti, hogy közben nem ,,kábítja el, nyomja le" az embert, mint a kémiai nyugtatószerek, hanem szellemileg és fizikailag felfrissíti. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy mellékhatásai nem ismertek, és nem okoz hozzászokást.

Idegerősítő tea recept:

20 g citromfű, 50 g orbáncfű, 50 g levendulavirág, 50 g majoránna, 50 g orvosi zsálya, 50 g édeskömény, 50 g rozmaring, 100 g angyalfűgyökér.

A citromfű nyugtat, erősíti az idegeket, az orbáncfű gyógyítja a depressziót, a többi gyógynövény pedig növeli az idegerősítő hatást úgy, hogy a feszültségben szenvedő ember újból visszanyeri lelki nyugalmát.

Forrás : Birtalan Katalin, Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Gyógynövény nők számára, férfiaknak is hasznos
  2019-02-03 10:13:23, vasárnap
 
 



Shatawari - fürtös spárga (Asparagus racemosus), a legfigyelemreméltóbb gyógynövény nők számára.

A shatavari egy egyszerű spárga-fajta. A shatavari szó szerinti fordításban ,,száz férjet birtokló"-t jelent, amely a gyógynövény női reproduktív szervekre gyakorolt erősítő és fiatalító hatására utal. A női szervezet elsőrendű ajurvédikus fiatalítószere. A shatavari olyan a nőknek, mint az ashwagandha a férfiaknak, habár mindkét növény valamelyest mindkét nemre hat. Az ajurvéda a leghasznosabb növénynek tekinti a nők számára. Kitisztítja a vért, kitűnő ösztrogénforrás, fiatalító hatású.
A gyógynövény hasznos része: gyökér
- Indiai nők által legismertebb és leggyakrabban használt gyógynövény
- Támogatja az egészséges női reprodukciós képességet
- Támogatja a normál hormonfelhasználást és az egészséges vérhormon szintet
- Támogatja az immun- és emésztési rendszer normális működését
- A Shatawari enyhítő, nyugtató, "tonizáló" hatását számon tartják a hagyományos orvoslásban is

Általános hatásai
- Fájdalomcsillapító
- Gyulladáscsökkentő
- Vérzéscsillapító
- Afrodiziákum
- A női nemi szervek tonikuma
- Pozitívan hat a férfitermékenységre
- Segíti az emésztést
- Tüdő és torok problémáknál is alkalmazható
- Szabályozza a vizeletet, segíti az anyagcserét

Segítséget nyújt továbbá
- A menstruáció szabályozásában
- A fájdalmak csökkentésében
- Nagyon hasznos a menopauzát kísérő tüneteknél, pl. hőhullámok, éjszakai izzadás, Ingerlékenység, memóriazavarok és szárazság
- Kiválóan serkenti a női termékenységet
- Specifikusan fokozza a tejkiválasztást és tejtermelést
- Védelmet nyújt terhességnél, csökkenti a hányingert
- Meddőségben
- Ovuláció szabálytalanságában
- PMS tüneteinek enyhítése, úgy mint túlzott vérzés, görcs, fájdalom, puffadás
- A menopauza és a menopauza utáni tünetekkel szemben
- Csökkenti az anyatej kiválasztást kismamáknál
- A libidócsökkenésben

Férfiakra vonatkozó hatása:
- Ha alacsony a spermaszám és rendszertelenül termelődik, akkor ajánlott a Shatawari alkalmazása, mivel növeli azok mennyiségét és hatását.
- Emésztésre gyakorolt hatása: Csökkenti a nyálkahártyák gyulladását, javasolt: bélhurut, Crohn-betegség, gyulladások és fájdalmak, túlzott gyomorsavtermelés, gyomorégés, fekélyek és gyomorhurut esetén.
- Légzést javító hatása: tüdőgyulladás, száraz köhögés, torokgyulladás esetén hasznos.
- Vizeletkiválasztást javító hatása: Vizelési nehézségnél, égető, átható szagú vizelet esetén, valamint vérvizelésnél is alkalmazható.
- Anyagcserére vonatkozó hatása: Növeli az izomszövetet és segíti a vérképzést.

A Shatawari előnyei
- Kíválóan alkalmas a termékenység javítására. Beállítja és táplálja a női nemiszervet, és remekül szabályozza az ovulációt
- Normalizálja a hormonális kiválasztást
- Kezeli a PMS (menstruáció) tüneteit; a fájdalom enyhítésével, és a vérveszteség csökkentésével
- Segíti a kismamák megfelelő szoptatását
- Enyhíti a menopauza tüneteit, többek között a hőhullámokat. Az ösztrogén képzésével feljavítja az alacsony ösztrogénszintet azoknál akik a menopauza fázisában vannak, vagy akiknek méh- vagy petefészek eltávolításuk volt
- Rendkívül előnyös az amenorrhea (menstruációs zavar), a diszmenorrhea (menstruációs fájdalom), a leukorrhea (hüvelyi fertőzés) és más krónikus nőgyógyászati gyulladások kezelésében.
- Növeli a fehérvérsejtek számát, és jelentősen stimulálja a makrofágokat (falósejteket), ezzel segít megküzdeni a kandida gombákkal.
- Általános erősítő hatást fejt ki a szervezetre, legyengülés esetén segíti a betegségből való felépülést;
- Külsőleg: merev ízületekre, nyakmerevségre, izomgörcsökre hatásos lágyítószer

Hogyan használjuk:
Belsőleg:
2 kapszulányi port (kb. 500 mg) tegyünk meleg tejbe. A vivőanyagok erjedése miatt a felszívódás hatékonyabb lesz és a gyógynövény hatása pedig erősebb lesz. Reggel, éhgyomorra vegyük be. Édesíthetjük cukorral vagy mézzel. A lágy kapszulákat kézzel szétszedve használhatjuk a bennük lévő porított hatóanyagot.
Indiai hosszúborssal (Pippali) kombinálva még erőteljesebb hatást tudunk elérni.

Külsőleg:
Tegyünk 2 kapszulányi port 2 e.k. ghee-be, azzal masszírozzuk a merev, görcsös területeket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Madárka a havas ágon
  2019-02-03 09:19:28, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Süni
  2019-02-03 09:17:38, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Barátkozás
  2019-02-03 09:16:41, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 236 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1459
  • e Hét: 26350
  • e Hónap: 57836
  • e Év: 262537
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.