|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2022-02-21 23:07:46, hétfő
|
|
|
alán nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb gyümölcs az alma. A világon mintegy 7500 almafajta létezik. Sok kérdőíves kutatás zajlott azzal kapcsolatban, hogy az embereknek melyik a kedvenc gyümölcse. Az alma előkelő helyen szerepel a ranglistán, hiszen nagyon sokan válaszoltak úgy, hogy a gyümölcsök közül almát fogyasztanak legszívesebben.
Az alma egy kvercetin nevű pigmentben gazdag. Ez nem más, mint egy növényi eredetű flavonoid, amely nagy védelmet jelent a sejtek, különösen az agysejtek számára. De más antioxidánsban is bővelkedik, amely szintén védelmet jelent a sejtek számára. Az almával és az almalével nagyon sokféle kutatást végeztek. Többek között az is bebizonyosodott, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében jelentősen javítja nemcsak a hangulatot, hanem a viselkedést is.
A kvercetin védelmet jelenthet a káros környezeti hatásokkal szemben például az agy sejtjei számára, illetve a hasnyálmirigyrák kialakulásával szemben is. A hasnyálmirigy kulcsszerepet játszik a cukor feldolgozásában. Az alma flavonoidjai elősegítik, hogy a hasnyálmirigy sejtjei sokáig egészségesek maradjanak, ami pedig jelentősen lecsökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Egy tanulmány arról számolt be, hogy azon emberek körében, akik rendszeresen fogyasztanak almát, mintegy 40 százalék csupán az esélye a cukorbetegség kialakulásának.
Nagyon sok rostot tartalmaz, így az alma könnyedén eltelít. Mivel a rostok csak lassan emésztődnek meg, így ez a gyümölcs a fogyásban is aktív szerepet játszik. Ráadásul az alma glikémiás indexe igen alacsony, ami azt jelenti, hogy nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet.
Egy másik tanulmány pedig arról számolt be, hogy már napi egyetlen alma is jelentősen mérsékelheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az almában található rostok és flavonoidok nagy szerepet játszanak a bélsejtek egészségének megőrzésében.
Az alma gazdag forrása a pektinnek, amely nem más, mint egy oldható rost, amely megakadályozhatja a székrekedés kialakulását, illetve segíti a jó bélbaktériumok elszaporodását. A pektin ezen kívül a szívet és az érsejteket is védelmezni a különféle károsodásokkal szemben.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2022-02-21 22:55:29, hétfő
|
|
|
Keményítőre szüksége van a szervezetünknek, azonban nagyon lényeges, hogy odafigyeljünk, milyen összetételű táplálékokat fogyasztunk, mivel a szervezet a plusz keményítőt trigliceriddé alakítja át. A borsó és a kukorica meglehetősen gazdag keményítőben.
A gyümölcsök ugyan nagyon egészségesek, de azokat mindenképpen szükséges elkerülni, melyek sok cukrot tartalmaznak, főleg azoknak, akiknek magas a trigliceridszintje. Az aszalt gyümölcsökkel sem árt az óvatosság, mert ezek is gazdag forrásai a természetes cukroknak.
Az alkohol néhanapján ugyan jól tud esni, azonban jelentősen megemeli a trigliceridszintet. Ennek az az oka, hogy bármilyen alkoholról legyen is szó, mindegyikben van cukor. A túl sok cukor pedig kedvezőtlen hatással van a trigliceridszintre.
Mindenki tudja, hogy a hal nagyon pozitívan hat a szívre és az érrendszerre. Az olajos halkonzervvel azonban egészen más a helyzet, mivel ez is negatív hatással lehet a triglicerid szintjére.
Napjainkban nagyon sokan szeretik a kókuszból készült termékeket, mint például a kókuszzsírt. Sajnos ez nem lehet egy egészséges alternatíva azok számára, akiknek vigyázniuk kell a trigliceridszintjükre, ugyanis a kókusztermékek nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat, amelyek szintén megemelik a triglicerid értékeit.
A burgonya, a tésztaételek és a gabonafélék is tartalmaznak keményítőt. Ha túl sokat eszünk ezekből, akkor tudnunk kell, hogy a felesleget a szervezet trigliceriddé alakítja át.
Nemcsak a magas cukortartalmú ételekkel, hanem a cukros italokkal, üdítőitalokkal is vigyáznunk kell, mivel a felesleges cukor szintén trigliceriddé alakul át szervezetünkben.
Sokan teljesen kiiktatják a finomított cukrot az életükből. A méz sem feltétlenül jó alternatíva, főleg, ha magas trigliceridszinttel rendelkezünk. A méz ugyanis megemeli a zsírszintet a szervezetben.
A péksütemények finomak, de nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat és transzzsírokat, amelyek szintén hozzájárulnak a magasabb trigliceridszinthez.
A magas zsírtartalmú húsokról is le kell mondanunk, amennyiben magas a triglicerid értékünk. A zsíros húsok ráadásul szívbetegséget és cukorbetegséget is okozhatnak, a magas trigliceridszint pedig negatívan hat az erek állapotára.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Diéták és fogyókúrák |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2022. Február
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
302 db bejegyzés |
e év: |
3235 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1139
- e Hét: 17806
- e Hónap: 49292
- e Év: 253993
|
|
|