Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Csontjaink egészségéért
  2022-02-24 22:51:58, csütörtök
 
  Módszerek, amelyekkel a csontjaink egészségesek maradnak:

A gyenge és törékeny csontozat nemcsak az idős, öreg emberek betegsége. A csontok olyan élő szövetek, amelyek képesek önmaguk újjáépítésére. A csontépítő folyamatok körülbelül a harmincas éveinkig zajlanak, ezt követően a csontbontó folyamatok kerülnek túlsúlyba.

Ahhoz, hogy a csontvázunk sokáig egészséges maradjon, kalciumra van szükségünk, ez az ásványi anyag biztosítja ugyanis a csontozat megfelelő sűrűségét és erősségét. Amennyiben a testünkben nincs elegendő kalcium, a szervezet azt a csontokból veszi ki. Amennyiben túl sok kalcium kerül kivonásra, nagy a veszélye a csontritkulás kialakulásának, ami megnöveli az elesések és a csonttörések kockázatát is. A legjobb, ha táplálékokból viszünk be a szervezetünkbe kalciumot, leginkább a tejtermékek, a tej, a lazac, illetve a bab rendszeres fogyasztásával.

D-vitaminra is szükségünk van az egészséges csontozat fenntartásához, amely szorosan együtt működik a kalciummal. D-vitamin nélkül nem tudjuk az élelmiszerekkel bevitt kalciumot hasznosítani. Ez arra kényszeríti a szervezetet, hogy a csontokból szerezze be ezeket a tápanyagokat, ami pedig szintén gyengíti a csontozatot, és azt is megakadályozza, hogy sokáig egészséges maradjon.

D-vitamin elsősorban napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de táplálékokkal is bevihetjük, leginkább a halakkal, a mandulával, a tojással, a szójával, illetve a gombával.

A rendszeres testmozgásnak nagyon sokat köszönhetünk, többek között azt is, hogy ne kelljen csontvesztéstől rettegnünk. Nem mellesleg a rendszeres mozgás hozzájárul az izmok erősítéséhez, ami segít megnövelni az egyensúlyt és javítja a koordinációt. Ezek pedig mind segítenek az elesések megelőzésében és a csonttörések kockázatainak csökkentésében. Nagyon sokféle testmozgásforma létezik a csontjaink megerősítésére, ilyen például a gyaloglás, a séta, a tánc, a lépcsőzés vagy éppen a futás.

Erősítő edzésekre is szükségünk van, hogy a csontjaink és az izmaink kellőképpen erősek maradjanak. Ez lehet például a fekvőtámaszozás, a súlyemelés vagy az evezés.

A dohányzás nagyon egészségtelen. Nem mellesleg a dohányfüstben található vegyi anyagok lassítják a csontképző sejtek termelődését és a csontok megfelelő vérellátását is akadályozzák, aminek nem más a következménye, mint a csontok törékenysége.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Ekcémára - természetes módok
  2022-02-24 22:44:21, csütörtök
 
  A legjobb otthoni gyógymódok ekcémára : Aloe vera, relaxáció, kókuszolaj

Előfordul, hogy az ekcéma nem annyira súlyos, hogy ne tudnánk otthoni gyógymódokkal megszüntetni a tüneteket. Az ekcéma egy olyan bőrbetegség, amelynek sok kellemetlen tünete van. Esztétikailag sem nyújt szép látványt, aki ebben a betegségben szenved, gyakran szégyelli is az állapotát. Nem kell azonban elkeseredni, hiszen van megoldás. Mutatjuk is, melyek ezek.

Az ekcéma nagyon sok kellemetlen tünetet hozhat magával, ilyen például a bőrpír, a száraz és pikkelyes bőr, a durva és megvastagodott bőr, a viszketés, illetve a bőrgyulladás. A természetes gyógymódok csökkenthetik a tüneteket, sőt rendszeres használatukkal a visszaesés esélye is minimális lehet.

A bőr rendszeres hidratálása nagyon fontos, ha ekcémával küszködünk. A száraz bőr ugyanis még inkább viszket és még jobban súlyosbítja a tüneteket. A bőr megnyugtatására használhatunk kókuszolajat, amely nemcsak nyugtat, de az égő érzést is csillapítja.

A neem egy keserű és fanyar gyógynövény, amely hűsítő és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Ez az egyik legjobb ájurvédikus módszer az ekcéma tüneteinek csillapítására, ugyanis kiüríti a méreganyagokat a szervezetből és ezzel a tünetek is jelentősen lecsökkennek.

Az Aloe vera az egyik legjobb gyógynövény az ekcéma tüneteinek orvoslására. A gyógynövény messzi földön híres nyugtató tulajdonságáról és pozitív hatásairól. Külsőleg is alkalmazhatjuk és belsőleg is fogyaszthatjuk, hogy kihasználjuk az előnyös tulajdonságait. A friss Aloe vera gél nemcsak a viszketést, hanem a bőrgyulladást is csökkenti.

Az ekcéma gyakran kapcsolódik a fizikai és a pszichológiai stresszhez. Fellángolását megelőzhetjük, ha a stresszt kezeljük, csökkentjük. Ezt elérhetjük meditációval és relaxációval is. A stressz nemcsak az ekcéma kialakulását segíti elő, hanem más komoly betegséget is előidézhet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Májunk egészségéért
  2022-02-24 22:40:09, csütörtök
 
  Fontos szervünk a májunk. Vigyázzunk rá, használjunk máriatövist, articsókát és gyermekláncfüvet!

Természetesen minden szervünk kiemelt szerepet játszik az egészségünk fenntartásában, mégis azt kell mondani, hogy az egyik legfontosabb szervünk a májunk. Nemcsak a méregtelenítés a feladata, hiszen sok más szerepet is betölt.

A máj részt vesz a szénhidrát-anyagcserében, a vércukorszint egyensúlyának fenntartásában, a lipoprotein szintézisében és anyagcseréjében. Ha egészséges a májunk, akkor jelentősen csökken a diabétesz és más betegségek kialakulásának kockázata.

Előfordul, hogy a szervezetnek nincs szükséges glükózra az energiatermeléshez, ilyenkor a máj glikogén formájában tárolja. Ez a szervünk felelős a glükózszintézisért, de az is a feladata, hogy az inzulinszintre reagálva egyensúlyba hozza a vércukorszintet.

Amennyiben a máj nem működik megfelelően, úgy kialakulhat inzulinrezisztencia, glükózintolerancia, és 2-es típusú cukorbetegség is. Az inzulinrezisztencia és a vér emelkedett inzulinszintje kulcsfontosságú tényezők a cukorbetegség és a májbetegség közötti kapcsolatban.

A metabolikus szindróma az alkoholmentes zsírmájbetegség kockázati tényezője, amely gyakran társul a 2-es típusú cukorbetegséghez. Az egészséges máj fenntartása nagyon lényeges a cukorbetegséggel kapcsolatos állapotok kockázatának csökkentéséhez és a lipoprotein-anyagcsere normális fenntartásához.

A májnak kiemelkedő szerepe van az epetermelésben is, amely segít a megfelelő emésztésben, a méreganyagok elszállításában és a zsírok lebontásában.

Ez a szervünk a gyógyszerektől és az egyéb káros anyagoktól is megtisztítja a vért, sőt a vasat is tárolja. A máj ezen kívül olyan immunfaktorokat termel, amelyek eltávolítják a vérből a méreganyagokat.

A máj egészségét gyógynövényekkel is védhetjük. Az egyik ilyen lehet a máriatövis, amely egy szilimarin nevű hatóanyagot tartalmaz. Ez segíthet a májsejtek regenerálódásában, csökkenti a gyulladást és mivel antioxidáns hatással rendelkezik, így védi a májsejteket a károsodásoktól.

Az articsókát már évszázadok óta használja a hagyományos orvoslás, mint természetes máj és epehólyag orvosságot. Az articsóka hatóanyaga a cinarin, amely a leveleiben található meg nagyobb koncentrációban. A vizsgálatok során a cinarin májvédő és májregeneráló hatást is mutatott.

A gyermekláncfű krónikus májbetegségek esetén is alkalmazható. Ezen kívül májvédő, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fájdalom enyhítésére - természetesen
  2022-02-24 22:36:12, csütörtök
 
  Almaecet, fokhagyma, olívaolaj fájdalomenyhítésre

Gyógyszerek nélkül is nagyon sokféle módon enyhíthetjük a fájdalmunkat. Ha rendszeresen mozgunk, sportolunk, akkor endorfin hormon termelődik a szervezetünkben, amely boldogságot okoz, és emellett a testben kialakuló fájdalmat is hatékonyan csillapítja. De más természetes módok is léteznek a fájdalom enyhítésére, mutatjuk is, melyek ezek.

Az almaecet rendszeres fogyasztását a híres Hippokratész is javasolta, elsősorban gyulladáscsökkentésre ajánlotta. Az almaecettel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon eredményes akkut gyulladás ellen, de rendkívül hatékony módon képes csillapítani az ízületi fájdalmat és a krónikus migrénes fejfájást is.

A nyers fokhagyma szintén rendelkezik fájdalomcsillapító hatásokkal, ugyanis olyan enzimeket tartalmaz, amelyek nagyon hatékonyak a gyulladás csökkentésében és ezzel egyidejűleg a fájdalom csillapításában is. A hagyma olyan kénvegyületeket tartalmaz, amelyek eredményesnek bizonyultak a gyulladás csökkentésében.

Az Aloe vera gyógynövényt már az ókori Egyiptomban is előszeretettel használták. Ma is lehet alkalmazni ízületi gyulladás csökkentésére, égési sérülésekre vagy akár pikkelysömör kezelésre. Mivel a gyógynövénynek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása, így nagyon hatásos a fájdalom csillapítására.

A szegfűszeg eredményes lehet emésztési zavarok esetén, de használhatjuk rossz lehelet ellen is, hiszen leheletfrissítő hatásokkal is rendelkezik. Mire jó még ez a gyógynövény? Például nagyon hatékonyan csillapítja a köhögést, és fogfájás esetén is bátran alkalmazhatjuk.

A fülfájdalom gyerekeket és felnőtteket is egyaránt érinthet. A felmelegített olaj átmenetileg enyhítheti a fül fájdalmát. Az olívaolaj is nagyon alkalmas erre a célra, ráadásul tele van értékes antioxidánsokkal. Ha nem tudja hogyan kell használni, először mindenképpen érdeklődjön ezzel kapcsolatban egy hozzáértő személytől.

A fűzfakéreg enyhíti a gyulladást és ezzel eredményesen mulasztja el a fájdalmat is. Egy szalicin nevű kémiai anyagot tartalmaz, amely hasonló hatásokkal rendelkezik, mint maga az aszpirin. A fűzfakérget egyaránt használhatjuk fejfájás, derékfájdalom és ízületi fájdalmak esetén.

A kurkuma számos betegség kezelésére használható, akár pikkelysömör, fekélyek, gyomorpanaszok vagy gyomorrontás esetén. Kurkumint tartalmaz, ami egy olyan remek antioxidáns, amely nemcsak a szabad gyököket semlegesíti eredményesen, hanem a sejteket és a szöveteket is védi a károsodásoktól.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A hidegrázás okai
  2022-02-24 22:29:39, csütörtök
 
  Sok oka lehet annak, ha hidegrázás gyötör bennünket. Nyilvánvalóan, ha megfáztunk, ha influenzásak lettünk, ha lázasak vagyunk, akkor gyakori tünet a hidegrázás. Ezt még akkor is érezhetünk, ha jó melegen beburkoljuk magunkat a takaróba, vagy ha forró csirkelevest vagy citromos teát fogyasztunk. A hidegrázásnak ezernyi oka lehet. Lássunk is most néhányat.

Amennyiben rendszeresen mozgunk, azzal jót teszünk az egészségünkkel, viszont, ha túlzásba visszük az edzést, akkor megemelkedik a hőmérsékletünk és ilyenkor megtapasztalhatjuk, hogy milyen is az a hidegrázás.

A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv, amely aktívan részt vesz a pajzsmirigyhormonok termelésében. Ezeknek nagy szerepe van abban, hogy a szervezetünk hogyan és miként használja fel az energiát. Ha pajzsmirigy-alulműködésben szenvedünk, akkor az energiafelhasználás sem lesz megfelelő és sokféle tünettel kell szembesülnünk. Ilyen lehet például az alacsony pulzusszám, az állandó fáradtság és a székrekedés. Hidegrázás is kialakulhat, ha ilyen pajzsmirigybetegségünk van.

A vércukorszint ingadozása, pontosabban annak alacsony szintje is oka lehet a hidegrázás kialakulásának. Ilyenkor más tünetek is megjelenhetnek, mint például a fokozott izzadás, az ingerlékenység, az éhség és az émelygés.

A veséknek fontos szerep jut, számos funkciót látnak el az emberi szervezetben. Ásványi anyagok és sók is lerakódnak ebben a páros szervben, ami magával hozhatja a vesekő kialakulását, ami a vesék fertőzését is előidézheti. Ez pedig olyan kellemetlen tüneteket generálhat, mint például a láz, a hányinger vagy éppen a hidegrázás.

Amikor nagyon hosszú ideig vagyunk odakint a hidegben, akkor kialakulhat az úgynevezett hipotermia nevű betegség is. Ez az állapot nemcsak memóriazavart és zavaros beszédet, hanem hidegrázást is kiválthat.

A pánikroham nemcsak az agyunkra van hatással, hanem fizikai tüneteket is okozhat. Előfordulhat akár légzési nehézség, szédülés, izzadás, mellkasi fájdalom, illetve hidegrázás.

A szklerózis multiplex egy olyan betegség, amely a központi idegrendszert támadja. A tünetek közé tartozik a végtagokban megjelenő bizsergő érzés. A betegek hőmérséklet-ingadozásokra is nagyon érzékennyé válnak és megjelenhet tünetként a hidegrázás is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Tavaszi pillangó
  2022-02-24 22:26:32, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Szarvas a havazó erdőben
  2022-02-24 22:25:32, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Pici nyuszi
  2022-02-24 22:24:53, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Sünike
  2022-02-24 22:24:15, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Őzike
  2022-02-24 22:23:47, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2022.01 2022. Február 2022.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 302 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2173
  • e Hét: 27064
  • e Hónap: 58550
  • e Év: 263251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.